Pages

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΚΛΕΙΔΩΣΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ!

Ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” θεωρεί ως κλειδωμένη την υποψηφιότητα Βουδούρη στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: Ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές ώστε να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις από πρόσωπα στα οποία ο ίδιος έχει «ποντάρει» και αναμένεται να κάνουν τη διαφορά στις αυτοδιοικητικές →Το ότι παραμένει «ανοιχτή» η υποψηφιότητα για την Αθήνα εκτιμάται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη ότι μπορεί να προκύψει όνομα έκπληξη Του Φώτη Παπούλια

Mεσσηνία: Θα μείνουν στα... δέντρα τα πορτοκάλια

Περίπου 1.400 τόνους πορτοκάλια αναμένεται να διαθέσει φέτος η Μεσσηνία για χυμοποίηση στην Αργολίδα και τη Λακωνία. Εάν όμως η τιμή είναι ασύμφορη για τους παραγωγούς, υπάρχει φόβος πως, και φέτος, τα πορτοκάλια θα μείνουν στα δέντρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Μεσσηνίας «Η Πυλία» Κώστα Χρυσανθακόπουλο, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί περίπου 200 τόνοι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συνολική ποσότητα θα ανέλθει στους 400 τόνους για τα βιολογικά πορτοκάλια και στους 1.000 περίπου τόνους για τις συμβατικές καλλιέργειες.
Όπως εξηγεί, πολλούς παραγωγούς δεν θα τους συμφέρει η συγκομιδή και η πώληση εάν οι τιμές παραμείνουν στα 7 λεπτά το κιλό για τα συμβατικά και στα 11 λεπτά το κιλό για τα βιολογικά, όπως ισχύει σήμερα: «Εάν κάποιος δεν βάλει προσωπική εργασία και βάλει εργατικά χέρια, δεν έχει καθόλου κέρδος» επισημαίνει. Τονίζει δε πως ένα μεγάλο ζήτημα όσον αφορά στην τιμή είναι τα μεταφορικά, όχι μόνο από το χωράφι στο χώρο φόρτωσης αλλά κυρίως από την Καλαμάτα στο Αργος ή στη Σπάρτη.
Αυτή λέει πως είναι η σημαντικότερη αιτία που οι τιμές είναι χαμηλές. Την ίδια ώρα όμως παραμένουν στα λόγια οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν για ενίσχυση της τάξης των 5 λεπτών το κιλό για να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς. Όπως παρατηρεί, όταν η τιμή για τα βιολογικά προ 5ετίας έφτασε τα 15 λεπτά, τα πράγματα ήταν σχετικά καλά για τους παραγωγούς και φυσικά η παραγωγή δεν έμεινε στα δέντρα. Να σημειωθεί πως ο εν λόγω συνεταιρισμός ασχολείται αποκλειστικά με τη χυμοποίηση συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξαγωγής ο κ. Χρυσανθακόπουλος στέκεται πάλι στις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της απόστασης από τα κέντρα συγκέντρωσης του προϊόντος. Πηγή: eleftheriaonline.

18.000 ΤΟΝΟΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ- 12 ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ με καλές ειδήσεις η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία αγγίζοντας τους 18.000 τόνους σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης Τριφυλίας. Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι ξεπεράστηκαν οι 18.000 τόνοι με αύξηση παραγωγής κυρίως βόρεια της Κυπαιρισσίας αλλά μείωση σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους. προσθέτοντας ότι οι καλλιεργητικές πρακτικές στη Τριφυλία είναι μοναδικές με τους παραγωγούς να έχουν υψηλή εξειδίκευση με σταθερό μέσο όρο ακολουθώντας σύγχρονες καλλιεργητικές μέθοδοι παρά την ακαρπία σε όλη την χώρα. Εξάλλου έχουν εκσυγχρονιστεί οι γεωργικές  εκμεταλλεύσεις με το λάδι να είναι εξαιρετικής ποιότητας, χαμηλής οξύτητας χωρίς προσβολές από παθογόνα ή οργανισμούς.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Για την σαφή εικόνα της συγκομιδής επισήμανε ότι η ελαιοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια εμφανίζει δυναμική η οποία μπορεί αναλογικά να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Σχετικά με το πρόγραμμα των Νέων αγροτών εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέα παιδιά όπως πτυχιούχοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις από το Μάρτιο ενώ οι δικαιούχοι έχουν σημαντικά ηλικιακά κριτήρια αλλά και στρεμματικά χαρακτηριστικά. 
Θετικά όμως είναι τα μηνύματα και για τα σχέδια βελτίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στο επιστημονικό αυτό πεδίο φαίνεται σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο ότι λόγω της κρίσης υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ενίσχυση των αγροτών με νέα προγράμματα τα οποία για την Τριφυλία αγγίζουν τα 5 εκ. ευρώ για 12 επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας. Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης έχει παραλάβει τους φακέλους των σχεδίων ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση των κονδυλίων που απαιτούνται. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Επιθεωρήσεις περιφερειακών αεροδρομίων ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ της Καλαμάτας θα είναι ο πρώτος σταθμός του Μεσσηνιακής καταγωγής διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Δημήτρη Κούκη, καθώς τους επόμενους μήνες μέχρι την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου θα επιθεωρηθούν όλα τα ελληνικά αεροδρόμια από την διοίκηση της ΥΠΑ σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί το επίπεδο υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και όπου είναι δυνατόν να βελτιωθεί. Συγκεκριμένα, αύριο, ο διοικητής της ΥΠΑ θα επιθεωρήσει το αεροδρόμιο της Μεσσηνίας, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ανάλογη επιθεώρηση θα γίνει και στα τρία αεροδρόμια της Κρήτης, ενώ το δεύτερο 15νθημερο του Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις στα αεροδρόμια της Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη-Καβάλα). Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να αναφερθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά (καλοκαίρι 2012, καλοκαίρι 2013) η Διοίκηση της ΥΠΑ έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από το Eurocontol, μέσω της οποίας ευχαριστεί τους εργαζόμενους στην Πολιτική Αεροπορία και ιδιαίτερα τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας για τις επιδόσεις τους, οι οποίες ήταν αξιοσημείωτες, καθώς ελαχιστοποίησαν τις καθυστερήσεις στις διελεύσεις και στις από-προσγειώσεις αεροσκαφών.

Τεράστια αστυνομική επιχείρηση στον Ταΰγετο για σύλληψη φυγόδικου

Άλλη μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ταΰγετο, προκειμένου να συλληφθεί ο φυγόδικος που έχει καταδικαστεί ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία……κρίθηκε ένοχη για εμπορία ναρκωτικών, εκβιασμούς και οπλοκατοχή και μέλη της οποίας καταδικάστηκαν για την πρωτόγνωρη δολοφονία ενός μωρού και του πατέρα του, το 2011 στον Πάμισο. Πληροφορίες του «KalamataJournal» λένε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση και μάλιστα κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, για τον εορτασμό των Θεοφανείων, κάλεσε την Αστυνομία να κάνει τα αδύνατα δυνατά και να συλληφθεί ο φυγόδικος. Στον Ταΰγετο σήμερα μεγάλη αστυνομική δύναμη πραγματοποίησε ελέγχους για τον εντοπισμό του κακοποιού, καθώς φέρεται να διαμένει στην περιοχή, από την οποία και κατάγεται. Και στο παρελθόν έχουν γίνει μεγάλες αστυνομικές κινητοποιήσεις, που όμως δεν επέφεραν αποτελέσματα.

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ 6η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός – International Orthodox Christian Charities και το Ίδρυμα Jalaris Family Foundation επέλεξαν την Υγειονομική μας Περιφέρεια και προσφέρουν επτά τόνους Υγειονομικό υλικό συνολικής αξίας 800 χιλ δολαρίων με σκοπό να ενισχυθούν οι νοσηλευτικές μας μονάδες στο έργο τους. Έτσι σήμερα στο λιμάνι της Πάτρας παραλάβαμε αυτό το υλικό. Πέρα από την αξία και το μέγεθος της δωρεάς ο ομογενειακός Ελληνισμός της Αμερικής επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την αλληλεγγύη προς εμάς αλλά και το περίσσευμα ψυχής που πάντα διέθετε. Είναι κάτι που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ.
 Σε δύσκολες στιγμές είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις δίπλα σου την παρουσία ανθρώπων, συλλόγων, οργανισμών. Η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναλαμβάνει την ευθύνη να διανείμει το προσφερθέν υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία ευθύνης της και σημαντικό μέρος του θα αποσταλεί στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημοσίως τους ως άνω ομογενειακούς οργανισμούς ως και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» για την υπέροχη αυτή προσφορά τους.Ευχαριστούμε επίσης την φίλη κ. Δέσποινα Κατσιβελάκη για την απρόσκοπτη μεταφορά της βοήθειας.

Σε 'ελεύθερη πτώση' η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Διάχυτη είναι η απαισιοδοξία ανάμεσα στους Ελληνες καταναλωτές. Η συντριπτική πλειονότητα δεν βλέπει φως στο τούνελ της κρίσης τον επόμενο ένα χρόνο, ενώ έπειτα από την κάλυψη των βασικών αναγκών διαθέτει τα χρήματά του στην κάλυψη δανείων και χρεών. Ερευνα της Nielsen προδίδει μείωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Ο δείκτης, που αποτυπώνει τη γνώμη των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τις ανησυχίες τους, αλλά και τις προθέσεις τους για το μέλλον, παρουσίασε πτώση 3 μονάδων και έφτασε τις 45, έπειτα από την ανοδική του πορεία τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Οι Ελληνες εξακολουθούν να ανησυχούν για την εργασιακή ασφάλεια (47%) και την οικονομία (32%), ενώ 8 στους 10 αμφιβάλλουν για το αν η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση τους επόμενους 12 μήνες.
 Στην ερώτηση για το πού διαθέτουν τα χρήματα που απομένουν στην τσέπη τους έπειτα από την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το μεγαλύτερο ποσοστό (31%) εξακολουθεί να δηλώνει ότι το ξοδεύει για την κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε οριακά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 2 μονάδες, στο 36%. Ενδεικτικό της γενικότερης έλλειψης εμπιστοσύνης είναι και το γεγονός ότι το 85% των καταναλωτών έχει αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες, καθώς είναι πιο επιφυλακτικό σε ότι αφορά τα έξοδα. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι περισσότεροι (80%) έχουν στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ το 74% έχει περιορίσει τη διασκέδαση εκτός σπιτιού.

ΓΥΡΙΖΕΙ Η ΡΟΥΛΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΕΚΠΛΗΞΗ;

Γράφαμε πρίν λίγες ημέρες … Κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για την περίπτωση Τατούλη. Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα σκουπίδια θεωρούν δεδομένη τη στήριξη του Τατούλη από τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς, επιμένουμε ότι βιάζονται. Η ρουλέτα γυρίζει και ακόμη δεν έχει σταματήσει ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας μας συνιστούν να περιμένουμε γιατί πιθανόν να έχουμε εκπλήξεις….
ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΑ ...ΦΑΒΟΡΙ !!!
Τα γεγονότα όμως τρέχουν ,σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από καλά πληροφορημένες πηγές προβάδισμα πλέον στην κούρσα του (ανεπίσημου ) χρίσματος έχει ο Βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ Χ.Δήμας με αναγνωρίσιμο όνομα σε όλη την Πελοπόννησο ,ενώ ταυτόχρονα είναι αποδεκτός από την κομματική βάση και ακολουθεί ….κατά πόδας ο δήμαρχος Χαιδαρίου Δ.Μαραβέλιας ο οποίος περιμένει την απόφαση του Κυβερνώντος κόμματος για να καθορίσει την δική του πορεία Ήδη έχει γνωστοποιήσει από καιρό στα μέλη της παράταξης του ότι δεν προτίθεται να ξαναδώσει μάχη στο δημοτικό τερέν του Χαΐδαρίου.Για το λόγο αυτό είχε ζητήσει από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να ξεκινήσουν τις συζητήσεις και τις διαδικασίες και να αναδείξουν εκείνοι το νέο επικεφαλής του συνδυασμού που θα διεκδικήσει τον Δήμο Χαϊδαρίου . Ο ίδιος σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα του Χαιδαρίου αποκάλυψε ότι έχει πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία (στην οποία είναι αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοπονήσου, δηλαδή στην "πολιτική του Ιθάκη" όπως την αποκαλεί. Με πληροφορίες του Β.Μ. από το newsmessinia.

Δυτική Ελλάδα; Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για κοιτάσματα στην περιοχή Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και Ν. Κρήτης από τη νορβηγική εταιρεία PGS. Τα αποτελέσματα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μεταφορτώθηκαν σε βάση δεδομένων που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο ΥΠΕΚΑ, και θα είναι διαθέσιμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες εντός του Φεβρουαρίου.
Παράλληλα ξεκινά η ενημέρωση της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνες, Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject», όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά: «Από την προκαταρτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες, σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία). Η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού. Με πλήρη υπευθυνότητα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προχωρούμε και σε όλα τα επόμενα βήματα».

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Η ΓΕΦΥΡΑ ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ;

Το έργο επιτέλους έχει «ξεκολλήσει».. Ένα έργο που είναι απαραίτητο για την περιοχή της Τριφυλίας πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία. Με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου στο γεφύρι του Λαγκουβάρδου. Οι εργασίες για το μπάζωμα του δρόμου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Αφού μπαζωθεί ο δρόμος σειρά έχει η ασφαλτόστρωση και τέλος η σήμανση. Όσον αφορά την ημερομηνία παράδοσης του έργου αυτό είναι ακόμη άγνωστο.Ακούγονται πολλές ημερομηνίες, αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Φωτό από το gargalianoionline.

Ενιαία… Πελοπόννησος, τουριστικά!

Η Πελοπόννησος είναι ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός, ανεξάρτητα από την διοικητική διαίρεση των Περιφερειών της χώρας, και η οποιαδήποτε τουριστική πολιτική απ’ όπου και αν προέρχεται θα πρέπει να την αφορά στην ολότητά της. Αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές στην ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά και σ’ αυτό αποσκοπεί ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, που ιδρύθηκε στις 31 Οκτωβρίου, και στο Δ.Σ του, έχει εκλεγεί ταμίας ο Ολύμπιος Βασίλης Τυλιγάδας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ολυμπίας. Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) ή Peloponnese Tourism Organization – P.T.O. (στην αγγλική εκδοχή του) με έδρα την Τρίπολη, αποτελεί το πρώτο διαπεριφερειακό τουριστικό σχήμα που διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία των επιμέρους Ενώσεων – Συλλόγων Ξενοδοχείων και των επτά νομών της γεωγραφικής ενότητας Πελοποννήσου.
Το πρώτο κατά σειρά αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Κων/νο Μαρινάκο ως Πρόεδρο, Δημήτρη Πολλάλη ως Α΄ Αντιπρόεδρο, Πέτρο Κουτσόπουλο ως Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Παππά ως Β΄ Αντιπρόεδρο, Βασίλη Τυλιγάδα ως Ταμία, Δημήτρη Διαμαντόπουλο ως αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και Δημήτρη Καραλή ως Μέλος. Τακτικά Μέλη, βάσει του καταστατικού του, πρόκειται να αποτελέσουν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα όλοι οι λοιποί φορείς καταλυμάτων της Πελοποννήσου που επιθυμούν να εγγραφούν στο νέο αυτό συλλογικό τουριστικό φορέα, ενώ παράλληλα ως Συνδρομητικά Μέλη δύνανται να ενταχθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενα με τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι συντάσσονται με τους καταστατικούς σκοπούς του Οργανισμού.

Έκλεψαν και λεηλάτησαν το κοινωνικό ιατρείο Καλαμάτας!

Όσο και αν ακούγεται απάνθρωπο και τραβηγμένο χθες βράδυ έκλεψαν… το κοινωνικό ιατρείο Καλαμάτας. Σε ένα ιατρείο που βρίσκεται σε χώρο του παλιού νοσοκομείου και εξυπηρετεί ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπούκαραν χθες άγνωστοι αφού πρώτα παραβίασαν την πόρτα. Από το σημείο έχουν αφαιρέσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογιστές που εκλάπησαν είχαν προέλθει από δωρεές και δεν ήταν αξίας, όμως αυτό δεν πτόησε τους κλέφτες. Τέλος οι υπεύθυνοι του Ιατρείου υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν ημέρες για να τεθεί πάλι το κοινωνικό ιατρείο σε λειτουργία. tharrosnews

Ευκολότερη η εγγραφή στο Μητρώο των νεοεισερχόμενων αγροτών

Οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα θα μπορούν ευκολότερα να πάρουν τον τίτλο του επαγγελματία αγρότη. Σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 40, παρ. 3) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία τροποποιεί το νόμο 3874/2010, για τα δύο πρώτα χρόνια δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών το εισοδηματικό κριτήριο (35% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτική ενασχόληση), όπως επίσης δεν θα απαιτείται και να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
Στόχος είναι η άμεση αναγνώρισή τους ως επαγγελματίες αγρότες και η ένταξή τους σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Μοναδική προϋπόθεση που θέτει η προτεινόμενη διάταξη είναι ο νέος αγρότης να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα πρέπει να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στα μητρώα του ΟΓΑ και ότι για τον σκοπό αυτό εντός έξι μηνών θα υποβάλει προς τον ασφαλιστικό οργανισμό σχετική αίτηση εγγραφής με επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Τα ίδια θα ισχύσουν και για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την αλιεία. Επίσης, στο άρθρο 56 θεσμοθετούνται οι περίφημες Αγορές Παραγωγών (Farmers Markets) με στόχο τη μείωση της ψαλίδας στις τιμές από το ράφι στο χωράφι μέσω της απευθείας πώλησης των προϊόντων και της παράκαμψης των μεσαζόντων. Οι παραγωγοί που θα δραστηριοποιούνται σε αυτές θα πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΝΕΔΑ ΚΑΙ ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ

ΣΤΗΝ εξέλιξη έργων αλλά και ενίσχυσης υποδομών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τριφυλίας καθώς παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο Δήμο από τις καιρικές συνθήκες, ενώ προέβη σε αναφορά και για το λιμάνι Κυπαρισσίας.
Αρχικά ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι "παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα χωρίς την ίδια ένταση σε σχέση με το περασμένο Νοέμβριο καθώς απέδωσαν οι προσπάθειες από κοινού με την Περιφέρεια παρά τα όποια προβλήματα δημιουργούνται" προσθέτοντας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της πλήρους αντιμετώπισης των φαινομένων με την αξιοποίηση της έκτακτης ενίσχυσης του Δήμου αλλά και τα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών και της Γραμματείας Πολιτικής προστασίας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα...
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΕΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σε ότι αφορά τις υποδομές επισήμανε ότι έγινε αυτοψία του κ. Αλευρά παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Φιλντίση και του Προέδρου της Τ.Κ. Πλατανίων με κλιμάκιο μηχανικών επισκέφθηκαν τον δρόμο Πλατάνια- Νέδα ώστε να αντιμετωπιστεί το περιβόητο βύθισμα του δρόμου με τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνται. Επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κωστόγιαννη στη Περιφέρεια Πελοποννήσου επαναβεβαιώθηκε η εξέλιξη για το λιμάνι της Κυπαρισσίας με τις περιβαλλοντικές μελέτες με ένταξη στο ΕΣΠΑ ύψους 2,4 εκ. ευρώ και δημοπράτησή του. Ο Δήμος όπως εξήγησε ο κ. Κόλλιας γνωρίζει ότι το λιμάνι έγινε..δίποτρο και φράζει την αναπτυξιακή του προοπτική. 
Τέλος για την περιοχή Νέδας κατέληξε λέγοντας ότι εξελίσσονται τα αντιπλημμυρικά έργα με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων αλλά και οι τεχνικές εργασίες με την πρώτη φάση του γεφυριού στο Λαγκούβαρδο όπου τα ασφαλτικά θα πέσουν μετά το χειμώνα ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία ο νότιος οδικός άξονας που συνδέει την ευρύτερη περιοχή.

Η κατάργηση του πανηγυριού και η βροχή επηρεάζουν αρνητικά τη γιορτή της Υπαπαντής

Με μειωμένη επισκεψιμότητα αναμένεται ότι θα εορταστεί την Κυριακή η Παναγία Υπαπαντή στην Καλαμάτα, επειδή αφενός ο καιρός αναμένεται βροχερός και αφετέρου έχει καταργηθεί το πανηγύρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέβη άγονος και ο σημερινός, δεύτερος, διαγωνισμός, για τη λειτουργία λούνα παρκ, καρουζέλ και τουριστικού τρένου… Από την πλευρά της Μητρόπολης πάντως γίνονται προετοιμασίες για έναν πολύ λαμπρό εορτασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν προσκληθεί εννέα Μητροπολίτες και Επίσκοποι. Πρόκειται για τους: Δημητριάδος Ιγνάτιο, Νέας Σμύρνης Συμεών, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο (της Εκκλησίας της Κρήτης), Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, Ιλίου Αθηναγόρα, Ζακύνθου Διονύσιο, Χίου Μάρκο, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο, καθώς και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.
Προετοιμασίες όμως γίνονται και από το Δήμο και όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία καταστηματαρχών του Ιστορικού Κέντρου και με εμπλοκή όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο το συντονισμό και την καλύτερη δυνατή οργάνωση όσον αφορά στον εορτασμό της Υπαπαντής σε θέματα κυκλοφορίας, χωροθέτησης των θέσεων χειροτεχνών κ.ά. Ο καιρός, όμως, προβλέπεται βροχερός, με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της πόλης και, ενδεχομένως, τη λαμπρότητα του εορτασμού».

Συνελήφθη στην Κακαβιά για ληστεία στην Κυπαρισσία

Συνελήφθη τα ξημερώματα στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εξέλθει από τη χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού Κακαβιάς. Από τον έλεγχο των στοιχείων του συλληφθέντα προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή του Τμήματος Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, για ληστεία και παράνομη οπλοκατοχή, πράξεις που έγιναν στις 18-04-2013 στην περιοχή Γιάλοβα Φιλιατρών Μεσσηνίας.

Να μετατραπούν τα επιμελητήρια σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων

Nα αναλάβουν τα επιμελητήρια την όλη διαδικασία της αδειοδότησης και να χαρακτηριστούν ως Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.Ε.) ζητεί ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης, σε σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκη. Με αφορμή το τελικό στάδιο του σχεδίου νόμου για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο κ. Κορκίδης επισημαίνει τη δυναμική που διαθέτουν τα επιμελητήρια να αποτελέσουν δομές, «ικανές να ενισχύσουν σοβαρές προσπάθειες για τον περιορισμό του κόστους και την εξάλειψη καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που, για σειρά ετών, ταλαιπωρούν την επιχειρηματικότητα».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η επιτυχής υλοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και της Υπηρεσίας μιας Στάσης αποτελούν φανερή απόδειξη του καθοριστικού ρόλου των επιμελητηρίων, εμπλεκόμενα ενεργά στο έργο της ενίσχυσης και αναβάθμισης του επιπέδου των υπηρεσιών που απαιτεί το πολύπλευρο αντικείμενο της αδειοδότησης.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά ζήτησε ο Αλευράς από τον διευθυντή της ΕΤΒΑ

ΣΤΗΝ συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή της ΕΤΒΑ- ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ, Φίλιππο Κονταξή, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Κατ’ αρχήν, του ξεκαθάρισε ότι ήταν ατυχής η επιλογή του τόπου εγκατάστασης, καθώς βρίσκεται σε περιοχή που περιτριγυρίζεται από οικισμούς, με ότι αυτό σημαίνει για τις οχλήσεις που προκαλεί. Επειδή η νομοθεσία λειτουργίας των ΒΙ. ΠΕ. είναι του 1965, υπάρχει ανάγκη μια νέας νομοθεσίας για την εγκατάσταση βαριάς βιομηχανίας. Επίσης ζήτησε να γίνει φορέας οργάνωσης, στον οποίο να συμμετέχουν δύο τοπικοί εκπρόσωποι.
Του έθεσε το πρόβλημα να γίνει νέα χωροθέτηση με την τοποθέτηση ομοειδών επιχειρήσεων, γιατί δεν είναι δυνατόν δίπλα σε ένα πυρηνελαιουργείο να λειτουργεί εργοστάσιο ζυμαρικών η φωτοβολταϊκά τα οποία επηρεάζονται αρνητικά. Στην συνέχεια του έθεσε την ανάγκη να γίνουν έργα υποδομής, όπως είναι τα δίκτυα αποχέτευσης και συλλογής ομβρίων, εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού και σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό Μελιγαλά. Ενώ είχαν εκτεταμένη συζήτηση για τους κινδύνους περιβάλλοντος. Ζήτησε η ΕΤΒΑ να εγκαταστήσει δικά της μηχανήματα ελέγχουν των αερίων ρύπων, καθώς του τόνισε ότι ακόμα και οι υδρατμοί, που θεωρούνται ασφαλείς, δημιουργούν οχλήσεις στους γύρω κατοίκους. Ενώ, έντονη είναι η όχληση από τις οσμές σε διάφορες περιοχές, κατά την φορά των ανέμων.
Τέλος, ανέφερε ότι ο Φίλιππος Κονταξής άκουσε με προσοχή τα όσα εξέθεσε, με αμφιβολό αν θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα. Από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν, οι ειδήσεις είναι δύο. Η πρώτη είναι ότι η Π. Ε. βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας δικών της μηχανημάτων ελέγχου των ρύπων, καθώς το κόστος τους δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Η δεύτερη είναι ότι σε 6 μετρήσεις οι 5 ήταν καθαρές, ενώ με την τελευταία επιβλήθηκε πρόστιμο σε ένα πυρηνελαιουργείο για παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

Σε διέγερση το σεισμικότητα τόξο του Ιονίου και 4,6 Ρίχτερ στη ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

4,6 ρίχτερ στην Κυπαρισσία (ΒΔ) δίνει το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο για την δόνηση που έγινε αισθητή στη Μεσσηνία πριν από λίγα λεπτά με μικρό εστιακό βάθος που εντοπίζεται στο Κυπαρισσιακο Κόλπο.σε βάθος 100 χιλιομετρων. Οι κάτοικοι της περιοχής έντρομοι πετάχθηκαν και δείχνουν ιδιαίτερα επηρεαμένοι από τη γη που τρέμει σε ολόκληρο το νοτιοδυτικό τόξο.
Το τόξο του Ιονίου μοιάζει πάντως να είναι σε διέγερση δείτε αυτόν τον χάρτη για το πως αποτυπώνεται τις τελευταίες ώρες το σκηνικό. Μάλιστα σεισμό την Καλαμάτα είχαμε και στις 20:44 μικρό όμως.


Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ- ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΑΜΙΓΩΣ πολιτική ήταν η δήλωση του Δήμαρχου Τριφυλίας για τα δημοσιεύματα και άρθρα σε ιστοσελίδες και το Τύπο σχετικά με τις υποψηφιότητες στο Δήμο, χαρακτηρίζοντας ως σχόλια ή κουτσομπολιά τα όσα γράφονται επανέλαβε επίσημα ότι "ο αγώνας που ξεκίνησε το 2011 πρέπει να συνεχιστεί με βάση τη προσωπική του βούληση και πρόθεση" καθώς έχουν ενημερωθεί τα κομματικά όργανα της Ν.Δ. ενώ θα συνεχιστεί ο διάλογος με την δημοτική του παράταξη αλλά και την κοινωνία η οποία καταγράφει τις εξελίξεις. 
Σε ερώτηση για τα μηνύματα που εισπράττει δήλωσε ότι "εκφράζει τον εαυτό του και αν τα θεσμικά όργανα του κόμματος επιθυμούν θα υλοποιήσουν τις δικές τους παρεμβάσεις" προσθέτοντας ότι "αναφερόμαστε στην κοινωνία αλλά δεν μπορώ να ψευτίσω έναντι ουδενός ότι είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας". Σε ερώτηση αν η Ν.Δ. επιλέξει με στήριξη άλλο πολιτικό πρόσωπο κατέληξε λέγοντας ότι η τοποθέτησή του καταγράφει ότι "μιλάμε με βάση τα σημερινά δεδομένα και τα πολιτικά ζητήματα εξελίσσονται και ανάλογα πως διαμορφώνονται εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε εκ νέου, καταθέτω όμως ότι έχω αναφέρει ώστε να μην υπάρχουν κενά ή παρενέργειες στον κόσμο". ΙΩΑΝ. ΜΠ.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΕΠ, ΤΑ ΚΕΦ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα ΚΕΠ Yγείας των δήμων θα παρέχουν τη δυνατότητα στους υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του θεσμού αυτού θα γίνει από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τους 14 δήμους που ξεκινούν πιλοτικά τα ΚΕΠ Υγείας στις 4/2/2014 στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Η προληπτική ιατρική αποτελεί για το ΕΔΔΥΠΠΥ τη βάση του Συστήματος Υγείας, που οφείλει πλέον να παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων υγείας που πέρασαν στους ΟΤΑ από το Νόμο 3852/2010.
Ο πιο σημαντικός άξονας στην ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας είναι η ιατρική και κοινωνική μέριμνα της Πρόληψης που θεσμοθετημένα αναλαμβάνει ο δήμος απέναντι στον πολίτη. Κάνοντας μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας των «υγιών» πολιτών και την ευθύνη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης τους, ως προς τη διατήρηση της υγείας τους και της ποιότητας της ζωής τους. Τα δημοτικά ΚΕΠ Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν σε ήδη υπάρχουσες δομές των δήμων και με το ήδη υπάρχον προσωπικό μετά από ειδική εκπαίδευση, γεγονός που θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του θεσμού στο βάθος του χρόνου. aftodioikisi.gr

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ- ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ

TO ΠΡΩΙΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 936 ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕ...ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ...
Για την κάλυψη χειρουργείων ανασφάλιστων ασθενών, την παροχή στέγης σε άπορους φοιτητές και τη διάθεση υπολογιστών με ειδικά προγράμματα Braille για την εκπαίδευση τυφλών μαθητών θα διατεθούν τα πρώτα χρήματα (17,7 εκατ.ευρώ) που προέρχονται από μίζες και έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας και Παιδείας, Άδ.εωργιάδη και Κ.Αρβανιτόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα. Βάσει της απόφασης αυτής, το ποσό των 17,7 εκατ.ευρώ που προέρχεται από τη δήμευση ή την επιστροφή ποσών που σχετίζονται με παρανόμως χορηγηθείσες προμήθειες εξοπλιστικών ή άλλων προγραμμάτων θα διατεθεί σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, σε δύο περιπτώσεις, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στη Μάκρη Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, δύο ΡΟΜΑ, ένας 36χρονος και μία 34χρονη αντίστοιχα, γιατί όπως προέκυψε, είχαν προβεί σε κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας. Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, ένας 23χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.
Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στην Κόρινθο Κορινθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, ένας 23χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας και ένας 24χρονος ημεδαπός ΡΟΜΑ, γιατί κατείχαν μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου. Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, δύο άτομα, ηλικίας 29 και 22 ετών, γιατί κατείχαν ένα τσιγαριλίκι κάνναβης, το οποίο κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Συνελήφθη στην Κόρινθο ένας 48χρονος, γιατί ηλεκτροδοτούσε παράνομα το κατάστημά του, με αυτοσχέδια παροχή συνδεδεμένη με το δίκτυο χαμηλής τάσης της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.
Συνελήφθησαν στην Πάτρα ένας 62χρονος, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ποσού 156.854 €, καθώς κι ένας 60χρονος για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ποσού 611.895 €. Σύμφωνα με επίσημη αστυνομική ενημέρωση, η πυρκαγιά και πρόκληση υλικών ζημιών στο δικαστικό μέγαρο Κορίνθου, όπως προέκυψε από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, προκλήθηκαν από εμπρηστική ενέργεια. Την προανάκριση ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συνελήφθησαν, χθες πρώτες πρωινές ώρες, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, δύο ημεδαποί, ηλικίας 41 και 57 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εκβίαση κατά συναυτουργία, ενώ ο 41χρονος κατηγορείται επίσης και για κατοχή όπλων και ναρκωτικών.

Σκληρή απάντηση με πολλές αιχμές για τον Κοζομπόλη από τον Κώστα Κατσούλη

ΤΑΡΑΧΗ δημιούργησε και πολλές συζητήσεις προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της «ΦΩΝΗΣ» για τα νέα σχέδια και «οράματα» του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη, που δημιούργησε «παράγκα» για να μπει στο παιχνίδι της ενεργοποίησης δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, μέσω κάποιας ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Α.Ε., της οποίας ζητείται δικαστικά η ακυρότητα, αλλά και για να ξαναμπεί στο παιχνίδι με ευρωπαϊκά προγράμματα για τις ΟΕΦ που γνωρίζει καλά με τον σύμβουλο και φίλο του Στ. Δρυ, από τις ημέρες δόξας του στην «αμαρτωλή» ΕΑΣ την οποία φαλίρισε οικονομικά αφήνοντας χρέη κοντά στα 7 εκατ. ευρώ.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
Σκληρή απάντηση στον Βασ. Κοζομπόλη έδωσε χθες ο πρόεδρος της «Ενωσης Μεσσηνίας», διαδόχου συνεταιριστικού σχήματος της ΕΑΣ, Κώστας Κατσούλης, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τις ευθύνες του τέως προέδρου, αλλά υπογραμμίζει και τη βούληση της «Ενωσης Μεσσηνίας» να πορευτεί στο δρόμο της ευθύνης για την εξυπηρέτηση των Μεσσηνίων αγροτών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μάλιστα ο Κώστας Κατσούλης με παρέμβασή του στο χθεσινό «Πρωινό Μαγκαζίνο» της τηλεόρασης Best, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρώην πρόεδρο της ΕΑΣ, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Τσερεντζούλια. Ο κ. Κατσούλης έκανε λόγο για θράσος όσων για χρόνια χειρίζονταν τις τύχες του συνεταιριστικού κινήματος στην περιοχή και για… αρπαχτή με τις επιδοτήσεις, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να εμπιστευτούν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης την «Ένωση Μεσσηνίας» και ευχαρίστησε τους δημάρχους, τους υπαλλήλους των ΚΕΠ, αλλά και το προσωπικό της Ενωσης για τη συνεργασία τους ώστε να εξυπηρετηθεί αδιακρίτως ο αγροτικός κόσμος. ● Εν τω μεταξύ χθες αναβλήθηκε στο Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων η εκδίκαση της αίτησης του Πάνου Παγάνη για ακυρότητα της συμμετοχής του Α.Σ. Γαργαλιάνων στην ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Α.Ε. Η αίτηση θα συζητηθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

Με Κοσμόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα(;) – Όνομα έκπληξη για Μεσσήνη

Με τον Βα­σί­λη Κο­σμό­που­λο κα­τά πά­σα πι­θα­νό­τη­τα θα κα­τέ­βει στις δη­μο­τι­κές ε­κλο­γές ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στη Κα­λα­μά­τα, ο ο­ποί­ος ο­λο­κλη­ρώ­νει τις δι­ερ­γα­σί­ες ε­πι­λο­γής υ­πο­ψη­φί­ων δη­μάρ­χων, σύμ­φω­να με έγ­κυ­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες της f­a­r­e­n­e­ws. Οι ί­δι­ες πη­γές α­πό το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ υ­πο­στη­ρί­ζουν ό­τι ο Βα­σί­λης Κο­σμό­που­λος πλη­ροί τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις που έ­χει θέ­σει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για την ε­πι­λο­γή υ­πο­ψη­φί­ων. Το μό­νο εμ­πό­διο που έ­χει α­πο­μεί­νει εί­ναι να αρ­θούν οι αν­τιρ­ρή­σεις του κ. Κο­σμό­που­λου οι ο­ποί­ες, ό­πως μας δι­α­βε­βαί­ω­σαν, έ­χουν καμ­φθεί και θα εί­ναι τε­λι­κά υ­πο­ψή­φιος.
Στο πρό­σω­πο του κ. Κο­σμό­που­λου βλέ­πουν αυ­τόν που θα συ­σπει­ρώ­σει ό­λη την κεν­τρο­α­ρι­στε­ρά αλ­λά έ­χει και την α­πα­ραί­τη­τη δι­εισ­δυ­τι­κό­τη­τα για να κερ­δί­σει ψή­φους δυ­σα­ρε­στη­μέ­νων κεν­τρο­δε­ξι­ών οι ο­ποί­οι εί­ναι α­πο­γο­η­τευ­μέ­νοι α­πό την κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή. Ό­σον α­φο­ρά στον δή­μο Μεσ­σή­νης οι ί­διοι κύ­κλοι μας α­νέ­φε­ραν ό­τι ε­τοι­μά­ζουν πρό­σω­πο έκ­πλη­ξη το ο­ποί­ο θα εί­ναι ι­κα­νό για να «α­λώ­σει» τον δεύ­τε­ρο με­γα­λύ­τε­ρο Δή­μο στην Μεσ­ση­νί­α.

Σκληρή απάντηση με πολλές αιχμές για τον Κοζομπόλη από τον Κώστα Κατσούλη

ΤΑΡΑΧΗ δημιούργησε και πολλές συζητήσεις προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της «ΦΩΝΗΣ» για τα νέα σχέδια και «οράματα» του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη, που δημιούργησε «παράγκα» για να μπει στο παιχνίδι της ενεργοποίησης δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, μέσω κάποιας ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Α.Ε., της οποίας ζητείται δικαστικά η ακυρότητα, αλλά και για να ξαναμπεί στο παιχνίδι με ευρωπαϊκά προγράμματα για τις ΟΕΦ που γνωρίζει καλά με τον σύμβουλο και φίλο του Στ. Δρυ, από τις ημέρες δόξας του στην «αμαρτωλή» ΕΑΣ την οποία φαλίρισε οικονομικά αφήνοντας χρέη κοντά στα 7 εκατ. ευρώ.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
Σκληρή απάντηση στον Βασ. Κοζομπόλη έδωσε χθες ο πρόεδρος της «Ενωσης Μεσσηνίας», διαδόχου συνεταιριστικού σχήματος της ΕΑΣ, Κώστας Κατσούλης, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τις ευθύνες του τέως προέδρου, αλλά υπογραμμίζει και τη βούληση της «Ενωσης Μεσσηνίας» να πορευτεί στο δρόμο της ευθύνης για την εξυπηρέτηση των Μεσσηνίων αγροτών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μάλιστα ο Κώστας Κατσούλης με παρέμβασή του στο χθεσινό «Πρωινό Μαγκαζίνο» της τηλεόρασης Best, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρώην πρόεδρο της ΕΑΣ, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Τσερεντζούλια. Ο κ. Κατσούλης έκανε λόγο για θράσος όσων για χρόνια χειρίζονταν τις τύχες του συνεταιριστικού κινήματος στην περιοχή και για… αρπαχτή με τις επιδοτήσεις, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να εμπιστευτούν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης την «Ένωση Μεσσηνίας» και ευχαρίστησε τους δημάρχους, τους υπαλλήλους των ΚΕΠ, αλλά και το προσωπικό της Ενωσης για τη συνεργασία τους ώστε να εξυπηρετηθεί αδιακρίτως ο αγροτικός κόσμος. ● Εν τω μεταξύ χθες αναβλήθηκε στο Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων η εκδίκαση της αίτησης του Πάνου Παγάνη για ακυρότητα της συμμετοχής του Α.Σ. Γαργαλιάνων στην ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Α.Ε. Η αίτηση θα συζητηθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ στην Ολομέλεια της Βουλής

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Στο νομοσχέδιο, το οποίο δήλωσε ότι καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενσωματώθηκε και η τροπολογία με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, που είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτή.
Όπως δήλωσε ο υπουργός μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, «η ρύθμιση των κόκκινων δανείων στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ αφορά 500.000 στρέμματα και περίπου 18.000 αγρότες. Δεν χαρίζονται τα χρέη αλλά περιορίζονται οι υποθήκες και διευκολύνεται η αποπληρωμή των δανείων. Τώρα τα χωράφια αυτά θα είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν και να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα». Η νέα ρύθμιση, προβλέπει μεταξύ άλλων παράταση εξόφλησης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο των «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων που έχουν λάβει οι αγρότες από την πρώην ΑΤΕ, «κούρεμα» στις προσημειώσεις και μακροχρόνια παράταση εξόφλησης τους με επίσης χαμηλό επιτόκιο.

TO ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Στους δρόμους οι αγρότες της Πελοποννήσου με αφορμή την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που μετατρέπεται σε σχέδιο ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ αναφέρει ότι :Ένα ακόμα οργανωμένο σχέδιο κτυπήματος των μικρό – μεσαίων εισοδημάτων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος αυτή τη φορά είναι οι αγρότες.
Η προχειρότητα που  «φαίνεται να επικρατεί» σε ένα τόσο σοβαρό μέτρο όπως είναι η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, μετατρέπεται σε σχέδιο ξεκληρίσματος του μικρομεσαίου αγρότη.
Ενώ η πληροφορία για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες είχε από καιρό διαρρεύσει  στο τύπο, μόλις στις 30 Δεκεμβρίου εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος.
Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο χρόνος ανακοίνωσης επελέγη έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης του αγροτικού κόσμου, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την υποχρέωση της άμεσης μεταβολής εργασιών και την έκδοση βιβλίων. 
Η κυβέρνηση προφανώς δεν επιθυμούσε την σύγκρουση και γι΄αυτό δεν έδωσε χρονικά περιθώρια. Οι ασάφειες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα δείχνουν ακριβώς την σκοπιμότητα του σχεδιασμού.
Η φορολόγηση του εισοδήματος από το πρώτο Ευρώ, στοχεύει στην εξαθλίωση του μικρομεσαίου αγρότη. Αν αυτός δεν συγκεντρώνει μια ικανή περιουσία που να του εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα (τσιφλίκια), αφαιρουμένων του κόστους παραγωγής – διαβίωσης – φορολογίας, θα είναι αδύνατο να επιβιώσει.
Συνέπεια αυτού  θα  είναι  η συγκέντρωση  της αγροτικής ιδιοκτησίας σε λίγους.
Τα έξοδα ξεκινούν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής ανεξάρτητα αν θα προκύψει τελικά φορολογητέο εισόδημα. Τα έξοδα τήρησης των βιβλίων, το τέλος επιτηδεύματος (μετά το 3ο έτος), τα πιθανά υπέρογκα πρόστιμα από την πιθανότητα παράληψης ενός τιμολογίου καθιστούν την διαδικασία καταστροφική.
Μέσα στον ελλιπή σχεδιασμό, δεν έχουν υπολογιστεί όλα τα στοιχεία παραγωγής τα οποία, πρέπει να πληρώνονται από τον αγρότη αλλά δεν εκπίπτουν από την φορολόγηση του. Δεν υπάρχει επαρκής τρόπος υπολογισμού των απαραίτητων εργατικών δαπανών για  τις αγροτικές εργασίες. 
Ο τρόπος που προτείνεται αφ΄ενός δεν καλύπτει όλες τις εργασίες, αφ΄εταίρου θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής. Συνέπεια αυτού θα είναι η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Καλούνται  σύσσωμοι οι αγρότες να αντιδράσουν και να αντισταθούν στα σχέδια που τους επιφυλάσσει η τρόικα και η κυβέρνηση. Να αντισταθούν για την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους.
Καλούνται οι αγρότες της Πελοποννήσου να παραστούν μαζικά την Παρασκευή 31/1/2014 στις 15.00 στα διόδια της Τρίπολης (κόμβος Νεστάνης) προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους αγρότες της Ελλάδας και να βροντοφωνάξουμε τα δίκαια αιτήματά μας και την αντίθεσή μας στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΣΙΟΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ
ΚΑΨΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ
ΓΚΑΝΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΡΚΑΔΙΑ
ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑ
ΑΔΡΑΧΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΣΟΥΚΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ
ΚΟΝΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΛΑΚΩΝΙΑ
ΛΥΚΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΛΑΚΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΟΝΕΡΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΗΝ δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο τόπο μας οραματίζεται με συγκεκριμένους στόχους που έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα ο Σύνδεσμος Καλονεριτών Τριφυλίας αναπαλαιώνοντας ένα από τα ιστορικά κτίρια της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλονεριτών Αττικής κ. Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος μας ξενάγησε στο χώρο που ετοιμάζεται το Μουσείο στο ιστορικό Άνω Καλονερό με πανέμορφη θέα στο Κυπαρισσιακό κόλπο και μας εξήγησε ότι "ξεχασμένα κτίρια παίρνουν ζωή με τη πρωτοβουλία του Συλλόγου καθώς στο παλιό σχολείο του Καλονερού μιλά η ιστορία του τόπου μας" για να τονίσει "εδώ φοίτησαν οι πρώτοι μαθητές της περιοχής αλλά κυρίως το γεγονός ότι το κτίριο ήταν πετρόκτιστο που έχτισαν οι κάτοικοι της περιοχής και δώρισαν οικόπεδο για τον σκοπό αυτό, ενώ ο πρώτος δάσκαλος ήταν ο περίφημος παπά Σακκάς αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της τοπικής κοινωνίας". 
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...
Το σχολείο ερήμωσε για 40 χρόνια, χτίστηκε το 1900 βγάζοντας επιστήμονες και ανθρώπους με αξίες και για το λόγο αυτό ο Σύλλογος το ζωντανεύει ξανά με την αρωγή της Μητρόπολης Τριφυλίας- Ολυμπίας για την διευθέτηση του χώρου, ενώ ο Σύλλογος ξόδεψε όλο το αποθεματικό του για την ανακατασκευή του κτίσματος καθώς τώρα υπολείπεται μόνο η στέγη και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου...
Ο κ. Παπακωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει ως Λαογραφικό μουσείο -Πολιτιστικό κέντρο με τη μορφή πολυχώρου για δράσεις πολιτισμού για όλη την Τριφυλία διότι ο σύλλογος επιθυμεί να προωθήσει την εικόνα της καρδιάς των προγόνων μας που βαφτίστηκαν στις αξίες και τα ιδανικά της χώρας, καθώς εκείνη την εποχή χωρίς χρήματα το κατάφεραν. Έκανε έκκληση για ενίσχυση της προσπάθειας βεβαιώνοντας ότι το κάθε ευρώ θα πιάσει τόπο αποτελώντας ένα κομμάτι του Καλονερού και της Μεσσηνίας ολάκερης...ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΚΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ....ΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΜΕ !!!

Του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε Μεσσηνίας                                  27/01/2014
Γιατί αποχώρησα από την Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  την Παρασκευή 24/1 
Υπό συνθήκες πολέμου η συνεδρίαση, λες και επρόκειτο να δοθεί μάχη!!
Οι ανεπάρκειες, οι ελλείψεις και η προχειρότητα με την οποία η Μ.Π.Ε αντιμετωπίζει το έργο της Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο με ΣΔΙΤ, από τη μια μεριά, η απαγόρευση από το κοινό της δυνατότητας να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την άλλη, αλλά και η φίμωση που επιβλήθηκε στους εξειδικευμένους συμβούλους του Δήμου Οιχαλίας στο να εκφράσουν πλήρη άποψη για το έργο, αφαίρεσαν κάθε δικαίωμα από την περιφερειακή Αρχή να ισχυρίζεται ότι δήθεν διεξήγαγε, έστω και κατ΄ ευφημισμόν, ανοιχτό δημόσιο δημοκρατικό διάλογο.
Αποχώρησα από τη συνεδρίαση συνειδητά.
 Η απόφασή μου ήταν πολιτική πράξη ευθύνης και σεβασμού προς τους συμπολίτες μου. Διαμαρτύρομαι έντονα για την συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής που απαγόρευσε την συμμετοχή του κόσμου στις δημοκρατικές διαδικασίες, κατά παράβαση του Ν.3852/2010 (άρθρο 167, παρ.1.), έχοντας αποκλείσει το χώρο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ & ΟΠΚΕΕ, Πυροσβεστικό όχημα και Νοσοκομειακό,  που θύμιζαν άλλες εποχές, λες και επρόκειτο να δοθεί μάχη και έχοντας αφήσει τον κόσμο στη βροχή και στο κρύο.
Προτίμησα να τιμήσω τους συμπολίτες μου, να παραμείνω μαζί τους και να αποχωρήσω μαζί τους. Δεν έφυγα γιατί δεν είχα τίποτε να πω, όπως δήλωσαν τα«γνωστά παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης».   
Έφυγα, γιατί είχα πολλά να πω και δεν ήθελαν να τα ακούσουν. Το ξέρουν πολύ καλά αυτό και θα το διαπιστώσουν παρακάτω, αλλά επικοινωνιακά έτσι τους βόλευε.
Μια σοφή παροιμία του λαού λέει, «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα». Ταιριάζει απόλυτα η ρήση αυτή στον κ. Τατούλη, γιατί όσα και αν είπαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση για τη θέση της «Καλλιρρόης», όσες «κόκκινες γραμμές» εκ νέου και αν βάζαμε, ό,τι και αν λέγαμε με την παρουσία μας, είχε ήδη λάβει τις περίεργες αποφάσεις του.
Η συνεδρίαση ήταν πλέον για την πλειοψηφία μια τυπική διαδικασία και η απόφαση ήταν προηλημένη. 
Έτσι,  προτίμησα να αποχωρήσω και αυτά που είχα να πω στο Περιφερειακό να τα στείλω, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, γιατί θεωρώ ότι αυτή η ενέργειά μου είχε μεγαλύτερη αξία από το να μιλάω σε «κουφούς».
Μετά την αποχώρησή μας από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το δίδυμο «ΤΑΤΟΥΛΗ-ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ», ελλείψει επιχειρημάτων, εξαπέλυσε, με αήθη πολιτικό τρόπο, ένα ισοπεδοτικό κατηγορώ περί φυγομαχίας, περί προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών, περί έντεχνης αποχώρησης, περί συμπεριφορών που θέλουν να πλήξουν τη δημοκρατία μας, άκουσον!!! άκουσον!!!, περί ευθυνών μας για τον σχεδιασμό ΠΕΣΔΑ, κ.α..   
Μία απάντηση τους αξίζει: ΝΤΡΟΠΗ σας!!!
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας δήλωσε ψευδώς και πιστεύω να έχει καταγραφεί στα πρακτικά, ότι «έχουν γίνει αναλυτικές μελέτες μέχρι βίδας» προκειμένου να καθοριστεί το κόστος για τη δημιουργία των έργων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων στη 2ης υποενότητα Περιφέρειας Πελοποννήσου και στη θέση ¨Καλλιρρόη¨.  
Επειδή έχω μελετήσει με πολύ κόπο και για πολλές ημέρες τη Μ.Π.Ε. του έργου συνολικά, επισημαίνω τα εξής, για να ενημερωθεί ο κόσμος, αλλά  και για να πάρουν την οφειλόμενη απάντηση τα «παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης».
Α). Στο κείμενο των 2.117 σελίδων, της Μ.Π.Ε. του έργου, δεν υπάρχει κανένα υπολογιστικό στοιχείο, λείπει η τεχνική ευκρίνεια των έργων, οι περιγραφές είναι έντονα βιβλιογραφικού χαρακτήρα, οι αναφορές είναι ταυτόσημες και άνευ διαφοράς για τα υποέργα των τριών υποενοτήτων και υπάρχει πλήρης έλλειψη δεσμευτικών σχεδίων με τα γεωμετρικά και τεχνικά χαρακτηριστικά στοιχεία των μονάδων. Είναι δηλαδή ένα έργο χωρίς ταυτότητα, έρμαιο στις κατασκευαστικές επιλογές του ανεξέλεγκτου αναδόχου.
Β). Η επιλογή της θέσης στην Καλλιρρόη, έγινε τουλάχιστον πρόχειρα και με κριτήριο τη διαθεσιμότητα ενός οικοπέδου (το οποίο είναι μειωμένης έκτασης σε σχέση με την επιφάνεια που πρέπει να έχει εξασφαλιστεί για τη δυνατότητα σχεδιασμού μιας επαρκούς κατασκευής έργων και αντίστοιχα μιας συνεπούς λειτουργίας αυτών) που προέκυψε όχι από την επιστημονική επιλογή των μελετητών, αλλά από την εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας και όχι του σκοπού. Δηλαδή, και σε αναλογία με τις επιφάνειες που έχουν επιλεγεί για τα έργα των άλλων δύο υποενοτήτων, η έκταση των 107 στρεμμάτων θα έπρεπε να είναι άνω των 200 στρεμμάτων. Δηλαδή, ο μελετητής έχει παρουσιάσει ένα ενδεικτικό σκαρίφημα, σαν κάτοψη, ψευδές σε ό,τι αφορά την ανάγκη σε επιφάνεια μονάδων και συνολικά.
Γ). Σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση των υποψηφίων θέσεων (Καλλιρρόη, Παραδείσια) έχει αναλυτικά αξιολογηθεί και καταγραφεί σε έκθεση που έχει ήδη υποβληθεί από το Δήμο Οιχαλίας (έκθεση Δρ. Αλ. Παρασκευόπουλου), ότι υπάρχει μεθόδευση και αποπροσανατολισμός από την αντικειμενική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, υπάρχει πλήρης διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά κριτήρια γεωλογικά, υδρογεωλογικά, χωροταξικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικής αποδοχής. Με αδιάσειστα επιχειρήματα έχει παρουσιαστεί ότι, η θέση «ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ» είναι η πλέον ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ  σε σχέση με τη θέση «ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ» για την οποία οποιαδήποτε προσέγγιση με αξιόπιστη και αντικειμενική βαθμολόγηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η θέση αυτή επιβάλλεται να είναι η προτεινόμενη για την κατασκευή των έργων. Η θέση Καλλιρρόη πρέπει πάραυτα να αποκλεισθεί όχι μόνο για τους προφανείς λόγους, αλλά  και για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας στην περιοχή αυτή.
Δ). Σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη τεχνολογία επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων και ανεξάρτητα από την πρόθεση διαφήμισης της πλευράς του αναδόχου περί της βέλτιστης επιλογής που σε όλη την Ευρώπη εκτενώς εφαρμόζεται, διαπιστώνεται στην περιγραφή του έργου μία βιβλιογραφική γενίκευση, μία ιδιαίτερη υπεραπλοποίηση στην παρουσίαση των χαρακτηριστικών του έργου σε βαθμό που να γίνονται ανεπίτρεπτα λάθη στις επιμέρους περιγραφές λόγω αντιγραφής ίδιων κειμένων από τα έργα της μιας υποενότητας στην άλλη. Συγκεκριμένα, και ενδεικτικά και διόλου περιοριστικά, αναφέρεται ως διαδικασία αερόβιας κομποστοποίησης εκείνη σε ανοιχτές πλατείες (απαγορεύεται από τη νομοθεσία) για τη θέση Καλλιρρόη, ενώ στο αντίστοιχο κείμενο εκ μεταφοράς από την πρώτη υποενότητα αναφέρεται η τεχνολογία των κλειστών βιοαντιδραστήρων. Δηλαδή και έλλειψη υπολογισμών για κάθε περίπτωση, και έντονη προχειρότητα, και κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας, και απόκρυψη των επιπτώσεων στο άμεσο γειτονικό χωριό Καλλιρρόη και στην ευρύτερη περιοχή από τη διασπορά οσμών, σκόνης και αερίων ρύπων λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων.
Ε). Διαπιστώνεται και δηλώνεται, ότι και η όλη διαδικασία ΣΔΙΤ πάσχει, αλλά και η Μ.Π.Ε έχει τεθεί πλέον υπό πλήρη αμφισβήτηση. 
Όσον αφορά τη διαδικασία ΣΔΙΤ, υπήρξε πλήρης έλλειψη ανοιχτής ενημέρωσης για το περιεχόμενο του τεχνικού φακέλου της δεσμευτικής προσφοράς και απόκρυψη της ισχνής υποστήριξης της πρότασης του αναδόχου με τα αναγκαία τεχνικά στοιχεία για τα έργα του, όπως φαίνεται από την εντελώς αναντίστοιχη περιγραφή του έργου στη Μ.Π.Ε.
 Όσον αφορά δε το περιεχόμενο της ογκώδους Μ.Π.Ε δεν καθορίζεται τεχνική ταυτότητα του έργου, διαπιστώνονται επαναλαμβανόμενες αντιγραφές κειμένων για τη διόγκωση των εντυπώσεων και  δεν αναφέρονται οικονομικά στοιχεία για να εξασφαλίζεται ότι η επιλογή του αναδόχου έγινε με πλήρεις και ακριβείς οικονομικούς υπολογισμούς και όχι σε βάρος της ποιότητας του έργου και της ικανοποίησης των στόχων.
Η έλλειψη σαφούς σοβαρού επιχειρήματος για την διασφάλιση της συμβατότητας του περιεχομένου της μελέτης αυτής με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και της επαγγελματικής πρακτικής στον τομέα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η δυσμενής κριτική που έχει ήδη εκφραστεί για το περιεχόμενό της, ουσιαστικά και τυπικά πρέπει να οδηγήσουν την όλη διαδικασία σε αναθεώρηση τώρα που είναι ακόμα νωρίς.
 Η οποιαδήποτε εμμονή στη συνέχιση της διαδικασίας, πέραν από την αντίδραση των κατοίκων με απρόβλεπτες συνέπειες,  είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε πλήρες λειτουργικό αδιέξοδο και πολύ μακράν του ισχυρισμού περί προτύπου περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως συνεχίζει να επιμένει και να ισχυρίζεται για το έργο αυτό η Περιφερειακή Αρχή, με την υποστήριξη των πρόχειρων επιλογών και της ασάφειας των τεχνικών λύσεων.
Σωτήρης Παναγιωτόπουλος,  Περιφερειακός Σύμβουλος

Τα «σκάνδαλα» και το σκάνδαλο της ΠΑΣΕΓΕΣ

Μια μεγάλη αθηναϊκή κυριακάτικη εφημερίδα αφιέρωσε ένα εντυπωσιακό δισέλιδο «σαλόνι» καταγγέλλοντας τους «αγροτοπατέρες» των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ότι παίρνουν επίδομα καφενείου, και άλλες βαριές (!;) κατηγορίες. Αν κανείς παραμέριζε τους τίτλους και έμπαινε στον κόπο να διαβάσει το περιεχόμενο του άρθρου, θα απογοητευόταν ή θα ανακουφιζόταν, ανάλογα με τις συμπάθειες που τρέφει σε αυτές τις «κορυφαίες» αγροτικές οργανώσεις. Επακολούθησε επιστολή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ στην εφημερίδα, καθώς και αγωγή σε τηλεοπτικό κανάλι. Οι καταγγελίες αφορούσαν σχετικά ασήμαντα ποσά και για αιτίες που βασικά είναι δικαιολογημένες.
Παραδείγματος χάριν, όταν ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ πρέπει να έρχεται πολύ συχνά στην Αθήνα, τι πιο λογικό από την ενοικίαση ενός μικρού διαμερίσματος, το οποίο προφανώς και ήταν φτηνότερο από το ξενοδοχείο. Σιγά λοιπόν μην έσταξε η ουρά του γαϊδάρου στο πηγάδι για 184.819 ευρώ μιας δεκαετίας αυτού του διαμερίσματος. Στο κάτω-κάτω της γραφής, οι συνεταιρισμοί είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και όχι δημόσιοι φορείς. Άρα μπορούν να διαχειρίζονται τα ιδιωτικής προέλευσης χρήματά τους – δηλαδή των αγροτών μελών τους – όπως αυτοί θέλουν. Αν το Υπουργείο διαφωνεί, αντί να ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα, θα μπορούσε πολύ απλά να σταματήσει την επιχορήγηση των τριών «κορυφαίων» από την υποχρεωτική παρακράτηση της εισφοράς του ΕΛΓΑ. Εκεί θα φαινόταν ποιοι αγρότες θέλουν να πληρώσουν μια συνδρομή για να έχουν τις οργανώσεις τους, τις οποίες να ελέγχουν αυτοί οι ίδιοι και όχι το Υπουργείο ή το ΣΔΟΕ ή οι εφημερίδες, για το πως οι ηγεσίες των αγροτικών οργανώσεων διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Η δημοκρατία δεν είναι η πεμπτουσία των συνεταιρισμών;

Ο Μεσσήνιος που πούλησε «χρυσάφι» στην Apple

Το μεσσηνιακό δαιμόνιο δε σταματά πουθενά. Αντιθέτως, ανθεί διαρκώς και καταφέρνει να δημιουργεί εξαίσια πράγματα εκ του μηδενός. Ο λόγος σήμερα για τον ομογενή Γιάννη Παπανδριόπουλο, που συζητιέται έντονα από τους ιθύνοντες της Apple και όχι άδικα. Ο νεαρός Έλληνας ομογενής γεννήθηκε στη Μελβούρνη, όμως το επώνυμό του ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους Αυστραλούς στην προφορά του και όλοι τον αποκαλούν J pap. Άλλωστε και η ιστοσελίδα του είναι το www.jpap.org. Ο πατέρα του, Πολύβιος, κατάγεται από τον Μελιγαλά και η μητέρα του από την Ξάνθη. Ο Πολύβιος Παπανδριόπουλος σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στην Ελλάδα πριν εγκατασταθεί στην Αυστραλία και μετέδωσε την αγάπη του για τα ηλεκτρονικά στο γιο του. Έτσι, ο Γιάννης από μικρός συνήθιζε να περνά αρκετές ώρες στον υπολογιστή μαζί του. Ο ίδιος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και είναι αυτός ο οποίος επινόησε τον τρόπο να κάνει την κάμερα του iPhone να πραγματοποιεί λήψη φωτογραφιών πλήρους ανάλυσης σε 20 με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, σημαντικά ταχύτερα δηλαδή από την εγγενή λειτουργία (burst mode) του iPhone. Μάλιστα, πούλησε την εφαρμογή του SnappyCam στην Apple έναντι ενός ποσού που δεν έγινε γνωστό, αλλά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε «πολλά-πολλά εκατομμύρια δολάρια» σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο. tharrosnews

«Παράγκα» από Κοζομπόλη και Σία» για τις επιδοτήσεις!

ΠΑΡΑΓΚΑ με στόχο τις επιδοτήσεις, τα προγράμματα και την παροχή υπηρεσιών στους παραγωγούς, έστησε ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, αφού πρώτα παραιτήθηκε από τη διοίκηση του διαδόχου σχήματος «Ενωση Μεσσηνίας», το οποίο ο ίδιος δημιούργησε αλλά δεν κατάφερε να ελέγξει διοικητικά.
Έτσι ως πρόεδρος του Ελαιοκομικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αβίας προχώρησε μαζί με τον Αγροτικο-Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στέρνας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου» και διακριτικό τίτλο ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Α.Ε. και στόχους:
1. Ο σκοπός και το αντικείμενο της εταιρείας είναι η σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών δημοσίων ή ιδιωτικών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών στους Συνεταιρισμένους αγρότες οι οποίοι είναι μέλη των μετόχων της αλλά και σε τρίτους αγρότες με αντικείμενο που άπτεται των αγροτικών και επαγγελματικών αναγκών όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την συμμετοχή της εταιρείας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων.
2. Η εκπόνηση ερευνών και μελετών για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
3. Η κατάρτιση συμβάσεων προβολής και προώθησης των προϊόντων παραγωγής των μετόχων της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
4. Η δραστηριότητα της εταιρείας ως ελαιοκομικού φορέα με ανάληψη και υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας για τις ΟΕΦ.
5. Η εκτέλεση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εξυπηρετούν τους αγρότες.
ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ
Ωστόσο η απόφαση συμμετοχής του Α.Σ. Γαργαλιάνων στην εταιρεία αμφισβητείται, καθόσον σήμερα συζητείται στο Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων αίτηση ακυρότητας των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του Α.Σ.Γ. από το μέλος Παν. Παγάνη, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ.

Με την αίτηση αμφισβητείται η νομιμότητα συγκρότησης και λήψης απόφασης από τη Γ.Σ. του συνεταιρισμού, στην οποία ήταν παρόντα 17 από τα 580 μέλη του Συνεταιρισμού.
Μάλιστα το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού μπροστά σε αυτή την εξέλιξη και στο ενδεχόμενο ακύρωσης των αποφάσεων της Γ.Σ., οπότε τινάζεται στον αέρα και η Α.Ε. στην οποία συμμετέχει κατά το 1/3, προσκάλεσε νέα Γ.Σ. για τις 2 Φεβρουαρίου προκειμένου (άκουσον-άκουσον) να εγκρίνει την 102/5-1-2014 απόφαση της Γ.Σ., με την οποία, με 10 μέλη υπέρ έναντι 4 κατά, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην Α.Ε. ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ.
Στην ίδια συνέλευση φέρνει προς έγκριση και το Καταστατικό της εταιρείας, η οποία έχει ήδη πρόεδρο (Σταύρος Αδαμόπουλος του συνεταιρισμού της Στέρνας) και διευθύνοντα σύμβουλο (Βασίλης Κοζομπόλης του συνεταιρισμού της Αβίας).
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Η επίσπευση δημιουργίας της εταιρείας έχει να κάνει με την προσπάθεια να μπουν στο παιχνίδι της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, αφού η προκήρυξη είναι φέτος ανοιχτή σε όλους, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και να διαθέτουν την ανάλογη πιστοποίηση.
Επειδή όμως η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ., προφανώς δεν πληροί τα κριτήρια και προκειμένου να υπερπηδηθεί το ενδεχόμενο ακυρότητας συγκρότησής της, τόσο ο Βασίλης Κοζομπόλης, όσο και οι πρόεδροι των δύο άλλων συνεταιρισμών της Α.Ε. ζητούν από τους παραγωγούς ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ώστε να τους εκπροσωπούν ως φυσικά πρόσωπα(!) στις συναλλαγές με τον ΟΠΕΚΕΠΕ!!!
Στόχος της «παράγκας» Κοζομπόλη και Σία είναι προφανώς, να διεμβολίσουν την «Ενωση Μεσσηνίας», διάδοχο σχήμα της ΕΑΣ Μεσσηνίας, από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, προσποριζόμενοι την προμήθεια για την ενεργοποίηση, μιας και από φέτος αυτή θα πληρώνεται από τους δικαιούχους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.
Η κίνηση αυτή των εξουσιοδοτήσεων, αν δεν είναι παράνομη, είναι τουλάχιστον περίεργη και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίοι γνωρίζουν τα έργα και τις ημέρες του Β. Κοζομπόλη ως προέδρου της ΕΑΣ, την οποία βούλιαξε οικονομικά με «φέσια» που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ!
Και όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΑΣ Μεσσηνίας επί των ημερών του για την πενταετία 2007-2012 είσπραξε μόνο από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων πάνω από 15 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα!!!
Τι έγιναν άραγε τόσα χρήματα και γιατί δεν εξυπηρετούνται οι υποχρεώσεις του συνεταιρισμού; Αμείλικτο ερώτημα χιλιάδων Μεσσηνίων αγροτών από τους οποίους τώρα ο Κοζομπόλης ζητεί «λευκή επιταγή»!
Τώρα, λοιπόν, ο Κοζομπόλης, αφού έκανε τις «δουλειές» του με την ΕΑΣ Μεσσηνίας, υπονομεύει το διάδοχο συνεταιριστικό σχήμα, στο οποίο μέχρι πρότινος ήταν μέλος του Δ.Σ., ενώ εκπροσωπεί από την εποχή της ΕΑΣ τη Μεσσηνία στην ΠΑΣΕΓΕΣ και μάλιστα ως μέλος της διοίκησής της! Από την 'ΦΩΝΗ'

Γαργαλιάνοι: Κοινή σύσκεψη-συζήτηση αγροτών και λογιστών

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Μεσσηνίας Και η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας καλούν τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Γαργαλιάνων σε σύσκεψη – συζήτηση που διοργανώνουν την Πέμπτη 30 Γενάρη 2014 και ώρα 7 μ.μ. στην δημοτική βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων Με θέματα: -Την ενημέρωση για το νέο καθεστώς φορολόγησης και τήρησης βιβλίων -την οργάνωση των αγώνων μας και ετοιμότητα όλων μας, προς την ολομέτωπη σύγκρουση ενάντια στην βάρβαρη στοχευμένη πολιτική της συγκυβέρνησης, που σκοπό έχει να συγκεντρωθεί όλη η αγροτική γη και οικονομία στα χέρια λίγων.

«Καμπανάκι» από το ΕΛΚΕΘΕ για τα ποτάμια της Μεσσηνίας!

Της Βίκυς Βετουλάκη
 Σημαντικές παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καταθέτουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην τελική τους έκθεση για τα ποτάμια της Μεσσηνίας, μετά την τριετή παρακολούθησή τους. Ρίψη αποβλήτων από ελαιοτριβεία επιβαρύνουν τα ποτάμια, ενώ ανιχνεύθηκε και εντομοκτόνο που έχει απαγορευτεί από το 2007. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας καθώς και Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η δε υλοποίησή του ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2010 από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα εξής ποτάμια: Πάμισος, Άρις, Λυγδού, Έπης, Καρυά, Τζάνε-Πολυλίμνιο, Μαυροζούμενα, Δεσπότης, Μουρτιά, Αρκαδικός, Νέδα και Βελίκας. Το πολυσέλιδο πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, των φυσικοχημικών αναλύσεων, των υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών και της βενθικής πανίδας στο δίκτυο των 19 σταθμών των ποταμών της Μεσσηνίας και της παράκτιας ζώνης του Μεσσηνιακού κόλπου. Το πρόβλημα, όσον αφορά στη ρύπανση των ποταμών της Μεσσηνίας, εστιάζεται σε τμήματα των ποταμών Έπη, Δεσπότη, Μουρτιά, Λυγδού και Καρυά, καθώς και στον κάτω ρου του Παμίσου και του Άρι.
ΠΗΓΗ tharrosnews

ΤΟ ΛΑΔΑΚΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ ΜΕ 3 ΕΥΡΩ

Ανεβάζει στροφές το ελαιόλαδο, με τους συνεταιρισμούς να παρεμβαίνουν και να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά. Έτσι, την ώρα που πανευρωπαϊκά οι τιμές δέχονται πιέσεις, το «φράγμα» των 3 ευρώ για το ελαιόλαδο «σπάει» η Ένωση Μεσσηνίας, ανεβάζοντας αρκετά την τιμή για τις ποσότητες που αγοράζει με τρίμηνη επιταγή. Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά του βασικού αυτού αγροτικού προϊόντος η στάση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία βλέποντας το θετικό κλίμα στην αγορά, όπως και την έλλειψη του προϊόντος λόγω της μειωμένης παραγωγής, ανακοίνωσε 3 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εσοδείας 2013/2014 και 3,10 ευρώ για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, με τρίμηνη επιταγή. Σημειώνεται πως για την αγορά βιολογικού και βιολογικού/ΠΟΠ ελαιόλαδου φετινής εσοδείας, η Ενωση επισημαίνει ότι απαιτείται συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα Εμπορίας του συνεταιρισμού. Οι τιμές στις άλλες χώρες
Ανομοιομορφίες εμφανίζουν οι μέσες τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές – χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα της Μεσογείου. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού ινστιτούτου Ismea οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνονται στη χώρα μας στα 2,81 ευρώ το κιλό, ενώ στη γειτονική Ιταλία ο παραγωγός την τελευταία εβδομάδα εισέπραξε –κατά μέσο όρο- 2,75 ευρώ για κάθε κιλό. Πιο κάτω κυμάνθηκαν οι τιμές για το προίόν στην Τυνησία, διαμορφούμενες στα 2,53 ευρώ, ενώ μεγάλη ήταν και η καθίζηση στην Ισπανία, όπου οι αγρότες πούλησαν προς 2,25 ευρώ το κιλό.

Το 51,6% των νέων Ελλήνων μένει ακόμα με τους γονείς του

Μεγάλο είναι το ποσοστό των νέων, ηλικίας 20-34 ετών, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν με τους γονείς τους. Στην Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά το 50%. Διαβάστε τα γκρίζα στοιχεία Την τελευταία δεκαετία η άνοδος των νεαρών Βρετανών που μετακομίζουν στα σπίτια των γονιών τους γεμίζουν μια πόλη του μεγέθους του Λίβερπουλ. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότερα από 950.000 ηλικίας 20-34 ζουν με τους γονείς τους το 2013 σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα. Συνολικά περίπου 3,3 εκατομμύρια νέοι ζουν με τους γονείς τους. Ο πληθυσμός των ατόμων μεταξύ 20 και 34 έχει παραμείνει σταθερός την τελευταία δεκαετία.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΚΛΕΙΔΩΣΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ ΣΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ UPDATE ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΚΛΕΙΔΩΣΕ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η υποψηφιότητα του Διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ Τάκη Κατσίβελα ο οποίος αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για μια νέα εποχή στο Δήμο χωρίς ατέλειες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.  Η απόφαση στήριξης έχει ληφθεί όπως έχει αναφέρει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την Πέμπτη τόσο η ιστοσελίδα μας  www.kyparissianews.com και σε άρθρο της το best-tv.gr από τα κλιμάκια της Ν.Δ. καθώς προέρχεται από τον γαλάζιο χώρο αλλά συσπειρώνει τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τριφυλίας από όλους τους χώρους και με δεδομένο ότι την προηγούμενη 4ετία θα ήταν Δήμαρχος αλλά δεν τελεσφόρησε λόγω κωλύματος που προφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ αναιρώντας την υποψηφιότητά του. 
Όμως τώρα όλα τα νομικά ζητήματα παραίτησης από την θέση του και ανάληψης υποψηφιότητας έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα να ξεκινά διεργασίες για την συγκρότηση συνδυασμού με όνομα έκπληξη. Δημοσιογραφικές μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη την απόφαση της Ρηγίλλης γνώριζαν στελέχη του πολιτικού φορέα αλλά και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο κ. Σαμαρά από τη περιοχή μας. Νεώτερες αναφορές υποστηρίζουν ότι στο περιθώριο επαφών του ο κ. Κατσίβελας ανακοίνωσε σε κύκλο της προθέσεις του ενώ φαίνεται ότι δεν αποκλείεται να έχει ενημερωθεί ακόμα και ο νυν Δήμαρχος κ. Κόλλιας που αποτελεί άγνωστο τι θα πράξει. Πάντως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι επαφές οι οποίες αποτυπώνουν ένα διαφορετικό στίγμα παρουσίας και μείγμα πολιτικής ώστε η Τριφυλία να βγει από τα αδιέξοδα.
ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ ΤΕΛΙΚΆ...
Στο χώρο της αυτοδιοίκησης είχε γραφτεί το όνομα του γνωστού πανεπιστημιακού Δημήτρη Μαγριπλή ο οποίος όμως παρότι ήταν στη συγκέντρωσης της νέας κίνησης στα Φιλιατρά, απουσίαζε από την συγκέντρωση στους Γαργαλιάνους. Ο ίδιος ωστόσο αποκάλυψε σε επικοινωνία μαζί του ότι πρωτίστως τον ενδιαφέρει ο πολιτισμός με έμφαση την παιδεία και όχι οι καρέκλες αποτιμώντας ότι προσωπικοί λόγοι με φόρτο εργασίας δεν του επιτρέπουν να ηγηθεί ενός νέου σχήματος, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μια ευρύτερης προσπάθειας που θα μορφοποιηθεί. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί μείζον ρήγμα στην νέα ριζοσπαστική όπως αποκαλείται κίνηση που αναζητεί ακόμα ηγέτη καθώς ο κ. Μαγριπλής έχει ήδη πλούσιο συγγραφικό έργο και ανήκει στο χώρο των γραμμάτων...