Από την αρχή του νέου έτους τέθηκε επίσημα σε ισχύ στην Ισπανία ο νόμος που επιβάλλει τη χρήση επώνυμων σφραγισμένων φιαλιδίων ελαιολάδου, με σύστημα ανοίγματος μιας χρήσης που προστατεύει έτσι το περιεχόμενό τους, στους χώρους μαζικής εστίασης, εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ. Ο νέος νόμος επιβάλλεται, κυρίως, για λόγους υγιεινής, όμως οι ελαιοπαραγωγοί και οι τυποποιητές έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα βοηθήσει τα ελαιόλαδά τους να αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, καθώς και ότι θα τονώσει τις πωλήσεις και, κυρίως, τις εξαγωγές λόγω του τουρισμού. Η Ισπανία ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας καταργώντας τα ανοιχτά «λαδόξυδα».
Προχωρά, δηλαδή, στην εφαρμογή του κανονισμού που αρχικά προβλεπόταν να υιοθετηθεί ως υποχρεωτικός και στις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. Τελικά, δε συμπεριλήφθηκε στην τροποποίηση του κανονισμού 29/12, για τα πρότυπα εμπορίας ελαιολάδου, κι αυτό μετά την άρνηση της Γερμανίας και άλλων Βόρειων Χωρών που επικαλέστηκαν αύξηση τιμών και περιβαλλοντική επιβάρυνση από την κατάργηση των επαναγεμιζόμενων φιαλιδίων. «Η ιχνηλασιμότητα είναι σημαντική για την ασφάλεια των τροφίμων, σημαντικό όμως είναι επίσης να κάνουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι το ελαιόλαδο δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, αντίθετα είναι προϊόν ευγενές και πολύ ξεχωριστό» δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Alvaro Olavarria , που διευθύνει την Oleoestepa, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου στην Ισπανία με ετήσιο τζίρο 75 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου