Η Ελλάδα αναλαμβάνει από τα ξημερώματα την προεδρία της Ε.Ε. εν μέσω αρνητικών σχολίων και δημοσιευμάτων από την Ευρώπη. Ωστόσο η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη και έχει θέσει σειρά στόχων για την πέμπτη προεδρία της στην ΕΕ.
Τα αρνητικά δημοσίευμα,τα πικρόχολα σχόλια και κάποιοι… ύμνοι
Για την ελληνική κυβέρνηση, πρωτίστως, αλλά και για την Ελλάδα -συνολικά- η εξάμηνη προεδρία στην ΕΕ είναι μια ώθηση προς τα εμπρός.
Μια ευκαιρία να βγει από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας. Εχει χαρακτηριστεί «σπαρτιάτικη» γιατί δεν θα είναι πολυέξοδη και γενικώς έχει χαιρετιστεί από αρκετούς Ευρωπαίους παράγοντες.
Υπάρχουν, όμως, και οι αρνητές.
Αρκετοί Γερμανοί αναλυτές δυσκολεύονται να πιστέψουν μια πιθανή επιτυχία της ελληνικής προεδρίας, καθώς πρόκειται για μια χώρα που έφτασε στο χείλος της πτώχευσης και έχει λάβει σημαντικό πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της.
Ο Βέσελ Κούριερ της Deutsche Welle, εξηγεί την προβληματική κατάσταση ως εξής:
«Πρέπει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης να αποδείξει τα δύσκολα γι” αυτήν πέρασαν και το ίδιο για τη νομισματική ένωση σε γενικές γραμμές. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται σε θετική ρότα αυτή τη στιγμή, αλλά από την άλλη ποιος ο λόγος να σπαταλάς 50 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή η Τρόικα διαπιστώνει την ύπαρξη ελλείμματος στα ταμεία».
Υπ” αυτή την έννοια ο Βέσελ Κούριερ διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ελληνική προεδρία θα καταφέρει να διαχειριστεί επιτυχώς σοβαρά θέματα όπως η τραπεζική ένωση και η ανάσχεση των ευρωσκεπτικιστών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου