Γεννήθηκε στα Σκλαβέικα, το γνωστό μικρό χωριό της Αυλώνας, που τις καλές ημέρες είχε 150 κατοίκους, από οικογένεια αγροτών και έμεινε εκεί μέχρι την Β’ τάξη του Δημοτικού σχολείου, δηλαδή μέχρι τα 8 του χρόνια. Το μεράκι του και την αγάπη του για τον τόπο του, που το 1970 σχεδόν ερήμωσε τα έδειχνε από φοιτητής, αλλά τα έκανε δράση από το 1981 όταν απολύθηκε από φαντάρος.
Πρώτη ενέργεια του ήταν να ιδρύσει το Σύλλογο των Σκλαβέων στην Αθήνα, που με την βοήθεια των συμπατριωτών ξεκίνησε την πορεία αναβίωσης του χωριού του.
Ένα χωριό χωρίς δρόμο, χωρίς ρεύμα , χωρίς νερό με μόνο δύο μόνιμες οικογένειες κτηνοτρόφων. Στην συνέχεια αντιστάθηκε στο πούλημα του χωριού αντί πινακίου φακής σε Γερμανούς -ήταν της …μόδας τότε- προβάλλοντας ότι η ιστορία σου, οι ρίζες σου, η παράδοση, η Εκκλησία τα τρία αλώνια του χωριού και τα πηγάδια του δεν πουλιούνται.
Μέσα από το Σύλλογο αναβίωσε το πανηγύρι και συντήρησε 5-6 σπίτια στην πλατεία του χωριού βάζοντας, με την βοήθεια Κοπανακαίου σιδερά, πόρτες και παράθυρα, αφού οι ιδιοκτήτες τους ήταν στην Αυστραλία, για να μην τα λεηλατήσουν ή τα καταπατήσουν. Έκανε εκεί το γάμο του, παραδοσιακά χωρίς ρεύμα δρόμο νερό. Κατάφερε αργότερα με πολύ κόπο να πάει το ρεύμα στο χωριό. Έφτιαξε εκεί το 1990 και δικό του καινούριο σπίτι.
Τρέχοντας από υπουργείο σε υπουργείο με τον Σύλλογο διάνοιξαν και αποκατέστησαν το δρόμο. Φρόντισε να χαρακτηρισθούν τα πέτρινα αλώνια και τα δύο πηγάδια στην πλατεία του χωριού «νεώτερα διατηρητέα μνημεία» και αργότερα κατάφερε με την αναπαράσταση του τρόπου παραγωγής σιτηρών με την σπορά- θέρισμα- αλώνισμα να αναβιώσει τα έθιμα και να προβάλλει την παράδοση και την ευρύτερη περιοχή σε όλη την Πελοπόννησο.
Σήμερα έχει καταφέρει τα Σκλαβέικα να είναι χωριό στολίδι με έντονο παραδοσιακό χρώμα, με πολλά έργα εξωραϊσμού με πολύ καλό δρόμο, με νερό, τουριστικό οδηγό μονοπατιών, πολιτιστικό κέντρο.
Το πιο σημαντικό όμως επίτευμά του είναι ότι από το 1987 πρωτοστατεί στην ανάδειξη και προβολή του φαραγγιού της Νέδα. Οργανώνει και συμμετέχει στις πρώτες αλλά και κάθε χρόνο στις επόμενες, πεζοπορίες εξερεύνησης της Νέδας. Μαζί με τον σύνδεσμο φίλων της Νέδας , τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Αυλώνας Σωτήρη Λαμπρόπουλο, με τον ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας, με την σύνταξη και εκπόνηση τουριστικού οδηγού μονοπατιών Νέδας κατάφερε σήμερα να έχει αναδειχθεί η περιοχή αυτή της μοναδικής φυσικής ομορφιάς τόπος πανελλήνιου ενδιαφέροντος έχοντας σχεδόν ταυτιστεί με αυτήν.
Παράλληλα μέσα από τη θητεία του σαν επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αυλώνος από το 2006 έως το 2010 βοήθησε να συνταχθεί με ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία η μελέτη προστασίας και διαχείρισης της περιοχής της Νέδα .
Με πληροφορίες από το kopanakinews.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου