Το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθεί το πραγματικό πρόβλημα της Ελληνικής υπαίθρου και τα δομικά προβλήματα , γεωργίας – κτηνοτροφίας. Πρέπει όμως πρωταρχικά να ειπωθεί μια μεγάλη αλήθεια , ποτέ και καμία Κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν δούλεψε με πρόγραμμα σχέδιο και προοπτική για την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα πολιτικές οι οποίες κατέστρεψαν αυτούς και άλλους κλάδους της οικονομίας. Ακόμα και το 2013 ενώ οι ευρωβουλευτές συνολικά είχαν την δυνατότητα και το δικαίωμα στην συναπόφαση για την μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής 2014-2020 μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αγνοήθηκαν πολλές οργανώσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πτυχές που αφορούν αγροτική παραγωγή όπως ,περιβάλλον ενέργεια, περιφερειακή ανάπτυξη διεθνείς συμβάσεις δεν εξετάστηκαν. Έγιναν μικρές παραχωρήσεις σε οικολογικές ομάδες, για μικρότερη καλλιέργεια γης σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. Παρόλα αυτά το Ευρωκοινοβούλιο πανηγύριζε για τις αποφάσεις του. Οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές από όλες τις ομάδες αποδείχθηκαν αδιάβαστοι, πρόχειροι, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η αγροτική πολιτική δεν είναι πρώτη τους προτεραιότητα.
Η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την διεθνή πρακτική. Ο οξύτατος ανταγωνισμός από Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες με σαφείς εθνικές πολιτικές μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο αγροτικός πληθυσμός που καταστράφηκε στην Ελλάδα την τελευταία 25ετία όχι μόνο πρέπει να μείνει αλλά και να αυξηθεί στις αγροτικές περιοχές. Έτσι θα συγκρατηθεί και θα μειωθεί η ανεργία, η υποαπασχόληση , τα περιβαλλοντολογικά , τα κοινωνικά προβλήματα και η περιθωριοποίηση του πληθυσμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρότι έκανε τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές μετά το 1990 προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε δεν κατάφερε η δεν ήθελε η δεν την άφησαν τα συμφέροντα να φέρει ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα. Τις ανεπάρκειες αυτές και τις παραλείψεις τις πληρώνει η Ευρώπη με τεράστια και συνεχή ύφεση, με έξαρση του εθνικισμού με αύξηση της ακροδεξιάς, με βία και εθνικιστικά και διχαστικά κινήματα . Με αμφισβήτηση της Ευρωζώνης του κοινού νομίσματος , των οδηγιών , των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , με σκεπτικισμό για την συνολική μελλοντική πορεία της Ευρώπης και της Ένωσης.
Παρόλα αυτά με εθνικές πολιτικές με συνεννόηση , με προγραμματισμό η Ελληνική γεωργία μαζί με την κτηνοτροφία μπορεί να απορροφήσει και να δημιουργήσει συνδυαστικά πάνω από 500.000 θέσεις ποιοτικής, σταθερής και μόνιμης εργασίας μέσα στην επόμενη 10ετία. Κανένας άλλος τομέας της οικονομίας δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες-προτάσεις και ευνοϊκές συγκυρίες και συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες που επιτρέπουν αυτή την αισιοδοξία. Η γεωγραφική θέση ,οι κλιματολογικές συνθήκες, τα ποιοτικά προϊόντα, οι πιστοποιήσεις των βιολογικών που μπορούμε να παράγουμε, οι κρίσεις των χωρών και των αγορών πχ Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία ευνοούν την Ελληνική προσπάθεια εάν γίνει οργανωμένα με κανόνες. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι σε συνεννόηση με φορείς, κινήματα συνδικαλιστικές οργανώσεις Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και καταναλωτικό κίνημα να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα. Πρώτοι στόχοι αύξηση παραγωγής, η μείωση του κόστους , η μείωση των εισαγωγών, η αύξηση των εξαγωγών ,η μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια η μεγαλύτερη δυνατή περιθωριοποίηση των μεσαζόντων , οι οργανωμένοι έλεγχοι της αγοράς. Η αναγκαία πολιτική βούληση που πρέπει να την επιβάλλει συνολικά η κοινωνία να σταματήσουν τα βαφτίσια προϊόντων τρίτων χωρών σαν εγχώρια , τα οποία έχουν μια σειρά επιβλαβών συνεπειών κύρια στην υγεία. Μια οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους στην υγεία εξαιτίας των ανύπαρκτων ελέγχων στις χώρες αυτές όσο αφορά την παραγωγή και την εμπορία μπορεί να πείσει τους καταναλωτές να στραφούν σε προϊόντα που παράγονται στη χώρα. Επίσης εάν εξηγηθεί η βρεθεί τρόπος την μικρή διαφορά τιμής να καλυφθεί με συνεταιρισμούς με προσπάθειες ανταλλαγής τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Η πρόταση αυτή μπορεί να δώσει πνοή και ώθηση σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Το σύνθημα παράγουμε και καταναλώνουμε Ελληνικά , σημαίνει λιγότερες εισαγωγές ,περισσότερες εξαγωγές, πολλές νέες θέσεις εργασίας , βελτίωση των δεικτών της οικονομίας πιο υγιεινή διατροφή , λιγότερες έξοδα για υγεία και ασφαλιστικό σύστημα. Δεν παραγνωρίζω το δομικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά που έχει στραφεί στην αδιέξοδη παροχή υπηρεσιών, την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα , την διατροφή και τα καφέ. Ο αυτόματος πιλότος και όπου μας πάει το κύμα είναι πια παρελθόν. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με την εκπαίδευση στην γεωργία και την κτηνοτροφία . Οργανωμένη εκπαίδευση και κίνητρα στην πράξη σε επίπεδο ΙΕΚ η ΤΕΙ –ΑΕΙ απουσιάζει παντελώς από την Ελλάδα. Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι η αντίληψη που δια μορφώθηκε στις νέες γενιές για τις ελίτ δουλειές . Η στροφή όμως πολλών νέων με καλές σπουδές σε νέους τομείς καλλιεργειών το τελευταίο διάστημα είναι ενθαρρυντική και χρειάζεται να ενταθεί. Οι τοπικές οικονομίες, οι νέες μορφές συνεταιρισμού μπορούν να συντελέσουν ώστε να εκμεταλλευτούμε την μοναδικότητα προϊόντων και κλιματολογικών συνθηκών.
Επειδή το επόμενο διάστημα θα γίνει μια τεράστια συζήτηση με αφορμή τις εκλογές για την οικονομία τις προοπτικές και το τι πρέπει να γίνει πρέπει η συζήτηση να επικεντρωθεί στα παραπάνω για να κριθούν πρόσωπα και πολιτικές. Διαφορετικά εάν η κοινωνία δεν επιβάλλει αυτή την ατζέντα συζήτησης τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και όποιος αντέξει . Το στοίχημα της κοινωνίας είναι συγκεκριμένο . Το μέλλον θα δείξει , τις προοπτικές η την απαξίωση και την ηττοπάθεια και τον ωχαδερφισμό.
*ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΜΑΣΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΕΝΗΛΙΚΩΝ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου