Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς αλλά και τη δράση του ΟΑΕΠ μιλά ο Άγγελος Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).
ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς; Οι Έλληνες εξαγωγείς συνήθως έχουν να αντιμετωπίσουν τρία σημαντικά προβλήματα.
Πρώτον, να βρουν πελάτες-αγοραστές στις αγορές εξωτερικού, δεύτερον να εξασφαλίσoυν
την πληρωμή της αξίας των προϊόντων τους, τα οποία πωλούν «επί πιστώσει» και τρίτον να βρουν χρηματοδότηση για τις βραχυπρόθεσμες εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχουν σε πελάτες τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.
Για το πρώτο πρόβλημα, δηλαδή την εύρεση πελατών-αγοραστών στο εξωτερικό, αρμόδιοι να βοηθήσουν είναι οι φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Για το δεύτερο πρόβλημα, δηλαδή την εξασφάλιση της πληρωμής των προϊόντων που οι εξαγωγείς μας πωλούν «επί πιστώσει» στο εξωτερικό, ο ΟΑΕΠ προσφέρει στους πελάτες του ανταγωνιστικά προγράμματα για την εξασφάλιση της πληρωμής των εξαγωγικών πιστώσεών τους.
Όσον αφορά στο τρίτο πρόβλημα, δηλαδή στην εξεύρεση χρηματοδότησης των εξαγωγικών πιστώσεων, ο ρόλος του ΟΑΕΠ είναι καθοριστικός γιατί συμβάλει «έμμεσα» στη χρηματοδότηση των Ελλήνων εξαγωγέων από όλες τις τράπεζες, αφού επιτρέπει σε όλους τους ασφαλιζόμενους πελάτες του να εκχωρούν το δικαίωμα αποζημίωσής τους για συγκεκριμένα τιμολόγια ξένων αγοραστών στις τράπεζες που τους χρηματοδοτούν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2
Γιατί κάποιος να συνεργαστεί με τον ΟΑΕΠ; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους οποίους μπορεί να ασφαλιστεί στον Οργανισμό;
Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να συνεργαστεί με τον ΟΑΕΠ. Αναφέρομαι κατ΄ αρχάς στα ανταγωνιστικά ασφάλιστρα και στο ποσοστό κάλυψης μέχρι 95% της ασφαλιζόμενης αξίας. Επίσης, ο εξαγωγέας καλύπτεται από την πρώτη κιόλας εξαγωγή, ανεξαρτήτως ποσού και για όλες τις χώρες της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, αλλά ακόμα και σε χώρες υψηλού κινδύνου (Β. Αφρική, Μ. Ανατολή, χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κ.λ.π.).
Σημαντικό λόγο συνεργασίας αποτελεί και το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» που παρέχει ο Οργανισμός, το οποίο είναι σημαντικό εργαλείο για τους εξαγωγείς, γιατί με το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζουν ασφάλιση και χρηματοδότηση ταυτόχρονα.
Οι κίνδυνοι για τους οποίους μπορεί να ασφαλιστεί ένας εξαγωγέας είναι δύο κατηγοριών. Είναι οι εμπορικοί κίνδυνοι και οι πολιτικοί κίνδυνοι. Στους εμπορικούς κινδύνους έχουμε την πτώχευση του ξένου αγοραστή, την υπερημερία του ξένου αγοραστή, την αυθαίρετη καταγγελία της εξαγωγικής σύμβασης από τον αγοραστή και την αθέτηση των όρων της σύμβασης από τον οφειλέτη.
Στους πολιτικούς κινδύνους έχουμε τα γεγονότα ανωτέρας βίας (εμφύλιος ή διακρατικός πόλεμος, πολιτικές αναταραχές, γενικές απεργίες, θεομηνίες), την απαγόρευση μεταφοράς συναλλάγματος σε χώρες εκτός Ε.Ε., κ.λ.π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου