ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ του Εθνικού Διαλόγου για το Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, που θα διαρκέσει έως το Φθινόπωρο του 2014, κήρυξε, χθες το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ, υπό τον συντονισμό της Γ.Γ του Υπουργείου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, συμμετείχε αντιπροσωπεία όλων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ανά την Ελλάδα, στελέχη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο πρόεδρος και μέλη της εθνικής επιτροπής «ΦΥΣΗ 2000», καθώς και εκπρόσωποι Φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, του μελετητικού ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλων των μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.
Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση ασχολείται με το ζήτημα, η Κομισιόν μας έχει παραπέμψει στο Ευρωδικαστήριο για παρανομίες σε προστατευόμενες περιοχές μεταξύ των οποίων και η ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στην εισήγήσή της η Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην αρχή στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τις προστατευόμενες περιοχές και τόνισε την αξία του εθνικού διαλόγου, που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να γίνει η σύνθεση των επεξεργασμένων θέσεων και θα εξεταστούν τα όποια εναλλακτικά σενάρια, ώστε να είναι δυνατή η θεσμοθέτηση και εγκαθίδρυση ενός λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.
ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Στη συνέχεια σημείωσε ότι, για την καλύτερη απόδοση του διαλόγου, θα συσταθούν 4 θεματικές ο μάδες που θα αφορούν:
● την Αρχιτεκτονική / Δομή Συστήματος που θα αφορά τη διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, το κεντρικό επιτελικό επίπεδο και συντονισμό από τα στελέχη του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Ελένη Τρύφων και Χρήστο Χρυσομάλλη.
Η ομάδα θα είναι 9μελης και θα αποτελείται, μαζί με τους συντονιστές, από ένα εκπρόσωπο των οργανώσεων: Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000, Μη Κυβερνητική Περιβαλλοντική Οργάνωση, Φορείς Διαχείρισης, ΑΕΙ, ΥΠΕΚΑ- Δάση, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Εργαζόμενους ΦΔ.
● την Οικονομική Βιωσιμότητα– Πηγές Χρηματοδότησης, που θα αφορά το πλαίσιο χρηματοδότησης για τη λειτουργία του συστήματος προστατευόμενων περιοχών στηριγμένο στους πυλώνες εθνικές δημόσιες χρηματοδοτήσεις, Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, συμμετοχή των κοινωνικών και ιδιωτικών φορέων στη χρηματοδότηση, αξιοποίηση πόρων των προστατευόμενων περιοχών για χρηματοδότηση της διαχείρισής τους, σε συντονισμός από τα στελέχη της ΕΥΣΠΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων), Χρυσούλα Κούρτελη και Δήμητρα Κουτρά.
Η ομάδα θα είνει 7μελης, περιλαμβανόμενων των συντονιστών, και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο: ΥΠΕΚΑ- Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Μη Κυβερνητική Περιβαλλοντική Οργάνωση, Φορείς Διαχείρισης, ΑΕΙ και Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
● Εργαλεία Παρακολούθησης και Διαχείρισης στις Προστατευόμενες Περιοχές, που θα αφορά τις υφιστάμενες με βάση τη νομοθεσία δυνατότητες για αποτελεσματική διαχείριση με σκοπό τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων και αποτελεσματική παρακολούθηση, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας τήρησης των νομικών και πολιτικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της Ελλάδας, ως Κ-Μ της ΕΕ. Τον συντονισμό θα έχουν τα στελέχη της Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000: ο καθηγητής Κώστας Θάνος και ο αναπλληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Δημητρακόπουλος.
Η ομάδα θα είναι 7μελής (περιλαμβανόμενων των συντονιστών) με από ένα εκπρόσωπο από: ΥΠΕΚΑ- Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ- Δάση, Μη Κυβερνητική Περιβαλλοντική Οργάνωση, Φορείς Διαχείρισης και Μελετητικό Τομέα (ενασχόληση με ΕΠΜ, Σχέδιο Διαχείρισης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου