Τον γνώρισε η Πελοπόννησος, ως τον πρώτο Πρύτανη του νέου Πανεπιστημίου στην Περιφέρειά μας. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδωρου, γρήγορα έγινε “κομμάτι” της κοινωνίας, λόγω του αγωνιστικού του χαρακτήρα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα στην παιδεία και ιδιαίτερα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξελέγη προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων και έδωσε “μάχες” για την Μεταρρύθμιση. Μετά τις εκλογές του 2012 η Τρικομματική Κυβέρνηση τον επέλεξε για υφυπουργό Παιδείας, με πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Από την Κυβερνητική θέση είχε την ευκαιρία και “υλοποίησε” τις… διορθώσεις στην μεταρρύθμιση για τις οποίες αγωνίστηκε ως Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ανταποκρίθηκε άμεσα για την συνέντευξη που του ζήτησε η farenews.gr.
Από την εκπαίδευση στην πολιτική ή και τα δυο ταυτόχρονα;
Παραμένω πάντα ενεργός στο Πανεπιστήμιο με αυξημένη φέτος διδασκαλία στο εξωτερικό, ως προσκεκλημένος Καθηγητής σε ξένα Πανεπιστήμια και παράλληλα συμμετέχω στα κοινά. Θεωρώ ότι, στην περίοδο που διανύει η χώρα, η ενασχόληση με την πολιτική είναι ζήτημα συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Η πανεπιστημιακή εμπειρία μου, καθώς και αυτή που προέκυψε από τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησα μέχρι σήμερα συμβάλλουν στην αντίληψη που έχω για την πολιτική. Αυτή είναι μία διεργασία που προκύπτει από την κατάθεση υλοποιήσιμων θέσεων και προτάσεων, οι οποίες υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα ούτε καριέρα. Επομένως, ξεκάθαρα σας απαντώ ότι δραστηριοποιούμαι και στους δύο τομείς ταυτόχρονα.
Ήρθατε ως πρώτος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είχατε εκλεγεί και στην προεδρία των Πρυτάνεων. Ήρθατε σε σύγκρουση με την τότε κυβέρνηση και γίνατε γνωστός στο πανελλήνιο.
Οφείλω να σας πω ότι ποτέ δεν υιοθέτησα συγκρουσιακή στάση και νομίζω αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνεται πάνω σε ερείπια. Υπερασπίστηκα θέσεις και ιδέες και κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμουν τις βασικές αρχές και αξίες του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου. Ως προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων προέβαλα την ανάγκη του διαλόγου και όπως θα θυμάστε αντέκρουσα τις επιθέσεις που δέχτηκε μεταξύ άλλων και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η εξέλιξη με δικαίωσε σε πολλά σημεία και κυρίως ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να στηρίζεται στο διάλογο και στη συναίνεση και όχι στην ένταση και στην απαξίωση του Πανεπιστημίου και του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του. Σήμερα, τρία χρόνια μετά έγιναν σοβαρά βήματα στην κατεύθυνση προσαρμογής του Νόμου που ψηφίστηκε τότε και πλέον η υλοποίηση του δεν αμφισβητείται. Χαίρομαι που συνέβαλα με τις δυνάμεις μου στην κατεύθυνση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου