Pages

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Καινούργιο όραμα για τα αγροτικά προϊόντα του Νότου

Ο νέος κανονισµός για τη βιολογική γεωργία, οι κανόνες αγοράς στον γαλακτοκοµικό κλάδο µετά τη λήξη των ποσοστώσεων το 2015 και τα προγράµµατα προώθησης φρούτων και γάκτος στα σχολεία, τα τρία δηλαδή ανοικτά ζητήµατα της νέας ΚΑΠ, συνιστούν τις προτεραιότητες του Ιταλού υπουργού Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, που αναλαµβάνει την προεδρία του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τον Ιούλιο.
Μαουρίτσιο Μαρτίνα,Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της ΙταλίαςΜαουρίτσιο Μαρτίνα,Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Ιταλίας
Μιλώντας αποκλειστικά στην Αgrenda στo πλαίσιo του Άτυπου Συµβουλίου στην Αθήνα, ο νεαρός υπουργός της κυβέρνησης Ρέντσι µετέφερε µια αισιόδοξη εικόνα για την αντίδραση της ιταλικής γεωργίας στην κρίση καθώς οι εξαγωγές του πρωτογενούς τοµέα παρουσίασαν αύξηση 7% επί του ΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας θα επιδιώξει τα τρόφιµα των παραγωγών στις µεσογειακές χώρες να µην αντιµετωπίζονται µε ετικέτες «φανάρι». Όπως εξηγεί πολλά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Νότιας Ευρώπης, όπως το τυρί, το ζαµπόν και το ελαιόλαδο, κατατάσσονται στο «κόκκινο χρώµα» επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος δηµιουργώντας αρνητικούς συνειρµούς.

Ποια είναι η γνώµη σας, όσον αφορά την ποικιλοµορφία, η οποία ήταν και το βασικό θέµα του Άτυπου Συµβουλίου Γεωργίας στις 6 Μαϊου; 
Πιστεύω ότι ο νέος κανονισµός για τα βιολογικά προϊόντα θα βοηθήσει για την πραγµάτωση της ποικιλοµορφίας σε όλη την Ευρώπη. Θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση µια κάλυψη για την ποιότητα και την καινοτοµία στη γεωργία. Πρόκειται για έναν τοµέα πολύ σηµαντικό για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ποιοι θα είναι οι κεντρικοί στόχοι της ιταλικής προεδρίας για τη γεωργία από 1η Ιουλίου;
Θα ολοκληρώσουµε µια σειρά από συζητήσεις και θα επικεντρωθούµε στα ανοικτά ζητήµατα της ΚΑΠ.  Συγκεκριµένα, πρώτα απ’ όλα θα αρχίσουµε µε τον κανονισµό για τη βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα.
Στη συνέχεια θα ασχοληθούµε µε τον τοµέα του γάλακτος και την κατάσταση του κλάδου µετά τη λήξη των ποσοστώσεων το 2015. Τέλος, θα επιδιώξουµε να ολοκληρωθεί η συζήτηση πάνω στα προγράµµατα προώθησης γάλακτος καθώς και φρούτων και λαχανικών στα σχολεία. 

Ποια άλλα ζητήµατα θα επιδιώξετε να θέσετε στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας του Συµβουλίου της Ε.Ε.;

Υπάρχει ανοµοιοµορφία στις ετικέτες των ευρωπαϊκών τροφίµων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να βάλουµε στην ατζέντα των συζητήσεων του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Η Βρετανία ισχυρίζεται ότι το καθεστώς – το οποίο κατατάσσει τα τρόφιµα σε ετικέτες µε χρώµατα όπως κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο ανάλογα µε την περιεκτικότητα τους σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη – είναι «εθελοντικό και πλήρως νοµικά συµβατό µε το δίκαιο της Ε.Ε. για τα τρόφιµα», ενώ η BEUC, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών, θέλει το σύστηµα αυτό να εξαπλωθεί εκτεταµένα σε όλη την Ε.Ε. Οι παραγωγοί τροφίµων στις µεσογειακές χώρες - ιδίως σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία - αµφισβήτησαν το λεγόµενο σύστηµα επισήµανσης «φανάρι», καθώς πολλά παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Νότιας Ευρώπης, όπως το τυρί, το ζαµπόν και το ελαιόλαδο, κατατάσσονται στο «κόκκινο χρώµα» επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι Ιταλοί παραγωγοί τροφίµων ιδιαίτερα ισχυρίζονται ότι το σύστηµα αποτυγχάνει να λάβει υπόψη τη νότια παραδοσιακή µαγειρική που χρησιµοποιεί τρόφιµα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά µε φειδώ ως µέρος της ισορροπηµένης µεσογειακής διατροφής. Οπότε η Ιταλία θα αντιταχθεί στη σήµανση «φανάρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου