Pages

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ισχυρό εξαγωγικό δεκαήμερο στα πρώτα υπαίθρια καρπούζια

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΕΝΙΟΥ
από agronews.gr
Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ποιότητα της φετινής παραγωγής καρπουζιών από την περιοχή της Τριφυλίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση από την ευρωπαϊκή αγορά έχουν οδηγήσει σε ιδανική έναρξη της σεζόν για το πρώιμο υπαίθριο προϊόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τα καρπούζια θερμοκηπίου, οι τιμές ξεκίνησαν στα 45 λεπτά το κιλό για τα στρογγυλά καρπούζια, ενώ τα πρώτα καρπούζια τύπου βαρέλα έπιασαν τα 50 λεπτά το κιλό, καθώς προτιμούνται από τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Πλέον, οι τιμές παραγωγού για τα στρογγυλά καρπούζια 7-10 κιλών διαμορφώνονται στα επίπεδα των 38-40 λεπτών το κιλό, ενώ τα χαμηλότερου μεγέθους με βάρος από 3 έως 7 κιλά πωλούνται στα 33-35 λεπτά το κιλό. Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και στις βαρέλες με τα υβρίδια «Σαμάνθα» και «Κλεοπάτρα». Η τιμή τους διαμορφώνεται στα 48-50 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον Κώστα Μάλαμα, παραγωγό της περιοχής.
Σύμφωνα με στοιχεία της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, μέχρι τώρα έχουν γίνει αναγγελίες και έχουν εξαχθεί 1.000 τόνοι καρπούζια με κύρια κατεύθυνση την Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και άλλες χώρες. Επίσης υπολογίζεται πως άλλοι τόσοι τόνοι έχουν κατευθυνθεί στην εγχώρια αγορά, ενώ υπάρχει ακόμη και σημαντική ποσότητα που έχει κατευθυνθεί σε συσκευαστήρια όμορων νομών και από εκεί θα καταλήξει στις αγορές.
«Καθημερινά ο όγκος που συγκομίζεται αυξάνεται με την ποιότητα και την ωριμότητα να παραμένει εξαιρετική στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη περιοχή», σύμφωνα με τον διευθυντή της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο. Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει ότι τα καρπούζια έχουν άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύση και ποιότητα η οποία οφείλεται στην υψηλή τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας. Πρόκειται για την τεχνική κάλυψης της καλλιέργειας με δίχτυα, η οποία αυξάνει τις αποδόσεις, προστατεύει την καλλιέργεια από τους εχθρούς και συμβάλει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας καρπουζιών.
Από μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για την ωριμότητα των καρπουζιών στα brix (σάκχαρα) ο δείκτης φτάνει στα 11-12, ενώ το όριο βρίσκεται μόλις στο 8,5. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εμπόρους αποφασίστηκε οι αναγγελίες να γίνονται έγκαιρα είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και των δύο πλευρών. Η συνολική παραγωγή για φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 37.000 με 40.000 τόνους από μια καλλιεργούμενη έκταση που είναι περίπου 6.000 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου