Συνάντηση στην Αθήνα για το Περιφερειακό Πάρκο λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας - Συμμετείχαν ο δήμος Ζαχάρως και μελετητές του ΣΧΟΑΑΠ, του ΤΑΙΠΕΔ, ΥΠΕΚΑ και Τουριστικά Ακίνητα..
Το θέμα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτη (ΕΠΜ) καταλήγει σε σχέδιο Προεδρικού διατάγματος και εκπονείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την δημιουργία του Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας, τέθηκε για μια ακόμα φορά στον τραπέζι.
Έτσι, την περασμένη Τετάρτη, στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Αβραάμ Γούναρη, του εκλεγέντα Δημάρχου Ζαχάρως κ. Πανταζή Χρονόπουλου, του εκλεγέντα Δημ. Σύμβουλου κ. Χαρίλαου Λαμπρόπουλο, των μελετητών του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ζαχάρως και εκπροσώπων από το ΤΑΙΠΕΔ, το ΥΠΕΚΑ και τα Τουριστικά Ακίνητα.
Το θέμα συνάντησης ήταν λοιπόν ο συντονισμός όλων των φορέων προκειμένου να οργανωθεί η ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα αλλά και της παραλιακής Ζώνης του Κυπαρισσιακού Κόλπου από τη Νέδα ως το Κατάκολο. Με δεδομένου ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί περιβαλλοντική μελέτη για περιφερειακό πάρκο στη περιοχή του Καϊάφα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο να συμπεριληφθούν στη μελέτη όλες οι παράμετροι ώστε η πρόταση που θα κατατεθεί να ευνοεί και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σύμφωνα με τα νέα τουριστικά πρότυπα και δεδομένα που επιβάλλει η παγκόσμια αγορά. Συγκεκριμένα προτάθηκαν και συζητήθηκαν υποδομές που αφενός δύναται να γίνουν στη περιοχή και αφετέρου συνδυάζουν την ανάπτυξη με γνώμονα το περιβάλλον και την προστασία αυτού, όπως είναι η δημιουργία μαρίνας στο Καϊάφα για θαλάσσια πρόσβαση της περιοχής, αποκατάσταση των Λουτρών, δημιουργία πισίνας και SPA, κέντρων αναψυχής και καταλυμάτων.
Φυσικά δεν έλλειψε η αναφορά και η απορία του κ. Χρονόπουλου προς το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω έναρξης καλοκαιρινής περιόδου, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα 140 στρεμ. στη παραλία Ζαχάρως, έκταση που συμπεριλαμβάνει το τουριστικό περίπτερο Ζαχάρως Παραθιν’ αλός αλλά και για το ποια θα είναι η τύχη των 432 στρεμ. σε Νεοχώρι και Καϊάφα, χωρίς να δοθεί βέβαια σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση. Διότι όπως είναι γνωστό, οι περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνονταν στην μαύρη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ που έχει σκοπό να ξεπουλήσει περιοχές και ακίνητα ‘φιλέτα’ της Ηλείας αλλά και όλης της χώρας. Φαίνεται όμως πως το ερώτημα του κ. Χρονόπουλου έμεινε αναπάντητο!
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με κοινή συναίνεση για συνεργασία όλων των παρευρισκόμενων στη συζήτηση φορέων και με αμοιβαία δέσμευση ότι κάθε δράση θα αποσκοπεί σε τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν σε πολλές ακόμα συναντήσεις πριν καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου