Μείωση στην παραγωγή αρκετών γεωργικών προϊόντων καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από την Ετήσια Γεωργική Στατιστική Έρευνα, αναφορικά με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, για το έτος 2012. Ειδικότερα για το σκληρό σιτάρι καταγράφεται μείωση παραγωγής σε ποσοστό 5,5 % το 2012 σε σχέση με το 2011, στο καλαμπόκι μείωση 0,1%, στο βαμβάκι μείωση 4,2%, στα πορτοκάλια μείωση 0,1%, στο ροδάκινο μείωση 5,4% ενώ η μεγαλύτερη μείωση το 2012 σημειώθηκε στην παραγωγή πατάτας. Οι μόνος εξαιρέσεις προϊόντων το 2012 που πέτυχαν έστω και οριακή αύξηση είναι τα τεύτλα (3,7%), η τομάτα (0,1%) και το ελαιόλαδο (1,4%).
Ωστόσο, τόσο τα τεύτλα όσο και το ελαιόλαδο το 201 θα καταγράφουν σίγουρα μείωση και μάλιστα πολύ μεγάλη λόγω των γνωστών προβλημάτων που προέκυψαν.
Υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα το 2013 μειώθηκε δραματικά λόγω της ακαρπίας που έπληξε της καλλιέργειες στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Επίσης, γνωστή είναι και η μείωση της καλλιέργειας τεύτλων λόγω των προβλημάτων με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Στα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ και σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος για λόγους συγκρισιμότητας δίνονται και στοιχεία των ετών 2008, 2009, 2010 και 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου