Μια αγγλική παροιμία υποστηρίζει ότι «δεν μπορείς να μάθεις σ’ ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα». Πολύ περισσότερο, δε, να ξεπεράσεις ανικανότητες, ολιγωρίες, ωχαδερφισμό και κακές νοοτροπίες χρόνων. Μια ομάδα ανθρώπων, όμως, εδώ και καιρό έχει βαλθεί να αποτελέσει εξαίρεση του παραπάνω κανόνα. Ο λόγος για το Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο οποίος προσπαθεί να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από την παραγωγή ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» και να διαμορφώσει μια συνολική πρόταση υπέρ του νομού, η οποία θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και θα ζητά – προς το καλύτερο- την τροποποίηση των σε ισχύ προδιαγραφών του προϊόντος. Σε αδρές γραμμές, η θέση των ανθρώπων του ΣΥΜΕΠΟΠ είναι ότι το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» θα πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται και να συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα του δώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία, αλλά και να αλλάξει η τυπολογία του. Έπειτα από ένα διάστημα συζητήσεων, στο οποίο – δυστυχώς- δε συμμετείχε το σύνολο των φορέων και φυσικών προσώπων που έχουν έννομο συμφέρον, η ομάδα προχώρησε προχθές το βράδυ στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου σε ανοικτή διαβούλευση, ώστε να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα, να παρουσιαστούν οι έως τώρα προτάσεις-προδιαγραφές και να ανταλλαχθούν απόψεις για την ελιά Καλαμάτας, το όνομα της οποίας έχει τα περισσότερα «χτυπήματα», όταν πληκτρολογήσεις «Καλαμάτα» σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο.
Τύφλα να έχουν τα κρουαζιερόπλοια του κ. Νίκα! Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα που βελτιώνουν και τεκμηριώνουν την πρόταση, όπως η εποχή συγκομιδής να ορίζεται από το βαθμό ωριμότητας του καρπού και όχι την περίοδο που θα μαζευτούν οι ελιές ή η οργανοληπτική περιγραφή του προϊόντο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου