Pages

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΑΣΧΕΙ..ΑΠΟ ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ...

Δεν είναι άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά χαρτογραφημένα στον γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ, τα ρήγματα στην περιοχή του Πηδήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υδρογεωλόγος – γεωλόγος, Ευστ. Σαμπαζιώτης.
Ο κ. Σαμπαζιώτης έκανε μεταπτυχιακή διατριβή και ασχολήθηκε με τα νερά της περιοχής. Στο πλαίσιο της μελέτης του, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα στο «Ρεξ», ασχολήθηκε και με το συγκεκριμένο ρήγμα.
Όπως είπε, είναι μια συνέχεια της ρηξιγενούς ζώνης που ξεκινά από την Καλαμάτα και κατευθύνεται έως περίπου στα Αρφαρά, ενώ η διεύθυνσή της είναι βόρεια- βορειοδυτικά- νότια –νοτιοανατολικά. Αυτή η ρηξιγενής ζώνη οριοθετεί και τη λεκάνη της Κάτω Μεσσηνίας, δηλαδή του μεσσηνιακού κάμπου, με την ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου. Όλη αυτή η ζώνη δεν αποτελείται ευτυχώς από ένα ρήγμα, αλλά από πολλά μικρότερα, καθώς, όπως σημείωσε, αν ήταν ένα μεγάλο ρήγμα, θα κινδυνεύαμε πολύ περισσότερο.
Ενεργοποιήθηκε πριν από 20.000 χρόνια
Το συγκεκριμένο ρήγμα, λόγω της εκεί παρουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του σεισμολόγου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθαν. Γκανά, τέμνει ασβεστόλιθους και επανενεργοποιήθηκε στα νεοτεκτονικά χρόνια, δηλαδή τα τελευταία 20.000 χρόνια.
 Αυτό το καταλαβαίνουμε, όπως εξήγησε, επειδή έχει μια ζώνη μυλονιτίωσης (όταν ένα ρήγμα ενεργοποιείται, τρίβει τα πετρώματα. Αυτό το τρίψιμο δημιουργεί ένα χαοτικό σχηματισμό που είναι σαν αλεύρι). Δίπλα του παρατηρούνται και σύγχρονα κορήματα, δηλαδή νεότερες καταπτώσεις.
Όλα αυτά τα ρήγματα ή τα περισσότερα από αυτά έχουν ενεργοποιηθεί στους πρόσφατους χρόνους.
Ο ίδιος απέδωσε την έρευνα που διενεργήθηκε στην περιοχή από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών, ίσως για να διαπιστωθεί η ηλικία του ή η πιο πρόσφατη ενεργοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου