Pages

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ- Η TV ΜΑΣ ΒΙΑΖΕΙ...

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραπλανήσεις και να εξαπατήσεις το κοινό σε ένα τυχερό τηλεπαιχνίδι. 
Μια εταιρεία όμως ανήγαγε την εξαπάτηση σε επιστήμη, αφού όπως αναφέρει η ίδια προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ), έδωσε «σαφείς» οδηγίες προς τους τηλεθεατές. 
Οι οδηγίες ήταν οι εξής: «Στο σημερινό μας παιχνίδι γραμμένο σε Arial, Comic Sans MS, Digit και Impact "ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ" καλείστε να προσθέσετε όλους τους πλήρως ορατούς αριθμούς, συμπεριλαμβάνοντας τα αραβικά, τα λατινικά και τα ψηφιακά σύμβολα αριθμών, είτε ως όλον είτε ως μέρος άλλων αριθμών, αντεστραμμένα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή μη, αυτό είναι και το μόνο που πρέπει να κάνετε και δεν χρειάζονται περαιτέρω υπολογισμοί».

Για τον σκοπό της διεξαγωγής του παιγνίου η εταιρεία προβάλει μέσα σε ένα πλαίσιο μια μαθηματική πράξη, με φαινομενικά απλές προσθέσεις, αφαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς. Οπως όμως αποδεικνύεται στην πράξη, οι προσθέσεις και οι αφαιρέσεις που παρατίθενται, μόνον απλές δεν είναι και ότι οι τηλεθεατές καλούν επανειλημμένως τον αριθμό που αναγράφεται στην οθόνη με χρέωση των δύο ευρώ ανά κλήση. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι απίθανο να προβλεφθεί, καθώς υπάρχουν πολλά τρικ στην επίλυση, πόσω δε μάλλον όταν το παίγνιο απευθύνεται σε ανήλικους ή υπερήλικους που βρίσκονται συνήθως στο σπίτι.

Σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας παραγωγής του παιγνίου προς τη ΓΓΚ, η πράξη της αφαίρεσης δεν είναι... αφαίρεση, αλλά το λατινικό Ι (=1) που έχει περιστραφεί αριστερά κατά 90 μοίρες. Ο αριθμός αυτός μάλιστα πρέπει να προστεθεί στην πράξη για να βρεθεί η σωστή λύση και να κερδίσει ο τηλεθεατής. Ακόμη το σύμβολο x, δεν αφορά στην πράξη του πολλαπλασιασμού, αλλά είναι το λατινικό Χ (=10) που πρέπει επίσης να προστεθεί.

Και αβανταδόροι τηλεοπτικοί «παπατζήδες»

Καταγγελίες που φτάνουν στις καταναλωτικές οργανώσεις, αναφέρονται και σε αβανταδόρους «παπατζήδες». Με καταφανέστατα ψεύτικα τηλέφωνα, άνθρωποι των εταιρειών που πουλάνε τα τηλεπαιχνίδια, πλησιάζουν τη λύση, χωρίς όμως να τη βρίσκουν. Αυτό προκαλεί την αγωνία και το ενδιαφέρον των τηλεθεατών που σπεύδουν γρήγορα γρήγορα να δώσουν τη λύση και να κερδίσουν το έπαθλο των 500 ή των 1.000 ευρώ. Εις μάτην όμως.

Παράγοντες των αρχών που απευθύνονται οι καταναλωτές συνήθως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.ά. κάνουν λόγο για συστηματική εξαπάτηση των τηλεθεατών. Για παράδειγμα, πόρισμα ελέγχου που διενήργησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) μετά από σειρά καταγγελιών που της μεταβιβάσθηκαν διαπιστώνει: «O πάροχος (σ.σ. όλα τα στοιχεία και ονόματα είναι στη διάθεση της «Κ») μας γνωστοποίησε τα στοιχεία σχετικά με τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των νικητών. 

Από την παρακολούθηση όμως του παιχνιδιού από τα DVD της ημερομηνίας 11.07.14 προκύπτουν νικητές στο παιχνίδι: 1. 00:08:20 η Στέλλα από την Κέρκυρα κερδίζει 100 ευρώ για την απάντηση "ΑΓΕΛΑΔΑ", 2. 00:43:45 η Μαρία από το Παγκράτι κερδίζει 500 ευρώ για την απάντηση "ΑΛΟΓΟ", 3. 01:05:00 βρίσκεται 3ος νικητής που δεν αναφέρεται το όνομά του που δίνει την απάντηση "ΓΑΤΑ" και κερδίζει 600 ευρώ». Κατά όχι και τόσο περίεργο τρόπο, τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των νικητών σ’ αυτές τις χρονικές στιγμές, δεν υπήρχαν στα στοιχεία που απεστάλησαν στους ελεγκτές της ΕΕΕΠ.

Πάντως υπάρχουν και κάποιοι νικητές. «Αυτοί είναι λίγοι», παραδέχεται στέλεχος ανεξάρτητης αρχής, σημειώνοντας ότι «αυτό γίνεται στο πλαίσιο δημιουργίας μιας κατ’ επίφασην νόμιμης δραστηριότητας». Επίσημα στοιχεία φυσικά για έσοδα και έπαθλα νικητών δεν υπάρχουν. Με βάση όμως τις αγωγές που έχουν ασκηθεί, ο ετήσιος τζίρος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ, ποσό καθόλου αμελητέο. Η ΕΕΕΠ, μετά τον έλεγχο που άσκησε το περασμένο καλοκαίρι, έχει εισηγηθεί από το τέλος Σεπτέμβρη στον υπουργό Οικονομικών την ολοσχερή κατάργηση των τηλεπαιγνίων.

Οι κλήσεις δεν ήταν τελικά δωρεάν...

Αλλοι διοργανωτές τηλεπαιγνίων έχουν λιγότερο ευφάνταστους τρόπους εξαπάτησης του κοινού. Οπως καταγγέλλει ο Φ.Τ. από τη Νέα Σμύρνη μέλος της οικογένειάς του χρεώθηκε κοντά 150 ευρώ, χωρίς να παίξει και προσπαθώντας μόνον να συμμετάσχει στο παίγνιο.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τηλεοπτικό σταθμό, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αναφέρει: «Την 5η Ιουνίου 2014 και στο διάστημα μεταξύ 20.13 και 20.58, μέλος της οικογένειάς μου, θέλοντας να συμμετάσχει στην εκπομπή του σταθμού σας..., τηλεφώνησε 82 φορές στον αριθμό...». Οι κλήσεις αυτές, όπως προκύπτει από τα αρχεία του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, είχαν διάρκεια 3 έως 6 δευτερόλεπτα και είναι ξεκάθαρο ότι δεν αφορούσε σε συμμετοχή στο παίγνιο.

Αντίθετα τηλεφωνητής ενημέρωνε τον καλούντα ότι όλες οι γραμμές είναι κατειλημμένες και διακόπτονταν η σύνδεση. Παρά όμως το γεγονός ότι στην αναγγελία του μηνύματος αναφέρονταν ότι το μήνυμα ήταν χωρίς χρέωση, τελικά για κάθε κλήση χρεώθηκαν περίπου 2 ευρώ. «Κατά τρόπο καταχρηστικό και ληστρικό, χρεωθήκαμε το ποσό των 151,29 ευρώ...», ανέφερε στην επιστολή του ο Φ. Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου