Pages

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ποιότητα ελαιολάδου, με καλή συλλογή και μεταφορά ελαιοκάρπου

  • Χρειάζεται προσοχή στη συλλογή και τη μεταφορά του ελαιοκάρπου για να υπάρξει καλής ποιότητας ελαιόλαδο επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο "ειδικοί" του τομέα

Με μηδενικά αποθέµατα και ικανοποιητικές αρχικές τιμές (3,44 ευρώ το κιλό στην πρώτη δηµοπρασία των Αγίων Αποστόλων) ξεκίνησε η φετινή εµπορική περίοδος για το ελαιόλαδο. Η μειωμένη ισπανική παραγωγή και η στασιμότητα της ιταλικής δείχνουν ότι αναμένεται φέτος μια καλή χρονιά για την ελληνική παραγωγή. Βασικό ζητούμενο είναι η παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου στη χώρα μας, ώστε να εκμεταλλευτούμε την αυξημένη ζήτηση και να κερδίσει το προϊόν αυξημένη προστιθέμενη αξία. 

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι και ελαιοτριβείς, οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρούν στην ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, οπότε και σχηματίζονται οι χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την φρουτώδη ιδιότητα του ελαιολάδου, το προστατεύουν από το τάγγισμα και συμβάλλουν στην αντοχή του στο χρόνο. Η συγκομιδή να γίνεται με τρόπο ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι τραυματισμοί του καρπού της ελιάς. Μεγάλο ρόλο παίζει και η μεταφορά του καρπού που δεν θα πρέπει να γίνεται με νάυλον σάκους αλλά με υφασμάτινους. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό.

Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισήμανε ότι «η συγκομιδή στην περιοχή της Τριφυλίας για την ποικιλία της μαυροελιάς έχει φτάσει στο 55 – 60%. Έχει ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές η συγκομιδή της κορωνέικης. Οι οξύτητες μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι πολύ χαμηλές (2 – 3 γραμμές) και φαίνεται ότι υπάρχει μια δυναμική στην παγκόσμια ζήτηση. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να γίνει γρήγορη έκθλιψη (ακόμη και αυθημερόν) και σωστή διαχείριση του ελαιοκάρπου ώστε να καταφέρουμε να παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόν. Στην περιοχή της Τριφυλίας οι παραγωγοί χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια γιούτινους (υφασμάτινους) σάκους. Θα πρέπει και οι υπόλοιποι παραγωγοί να μάθουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους σάκους και όχι τους νάυλον που καταστρέφουν τον καρπό. Μάλιστα το ιδανικό θα ήταν η μεταφορά του καρπού στα ελαιοτριβεία να γινόταν με κλούβες». 

Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας κ. Ι. Ηλιάδης, δήλωσε τα εξής: «οι νάυλον σάκοι δεν είναι κατάλληλοι για τη μεταφορά του ελαιοκάρπου. Δυστυχώς πολλοί παραγωγοί μεταφέρουν τον καρπό με νάυλον σακιά επειδή έχουν φτηνό κόστος. Ακόμη δεν έχει περάσει στην αντίληψη του παραγωγού ότι αυτό θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Kαι για μια ημέρα αποθήκευση εκεί έχει σαν αποτέλεσμα η αύξηση της θερμοκρασίας να δημιουργεί πρόβλημα. Σε κάποιες περιοχές της Μεσσηνίας έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους παραγωγούς και μεταφέρουν τις ελιές με γιούτινα σακιά. Όσον αφορά τα ελαιοτριβεία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει οι αναγκαίες επενδύσεις στον εξοπλισμό, ώστε να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου. Οι εύκαμπτοι πλαστικοί σωλήνες, οι πλαστικοί περιέκτες ελαιολάδου, αλλά και όλα τα πλαστικά υλικά και εξαρτήματα, που χρησιμοποιούνται τόσο στο ελαιοτριβείο όσο και κατά τη διακίνηση του ελαιολάδου, πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Όλα αυτά τα εξαρτήματα πρέπει να είναι κατάλληλα για την παραγωγή τροφίμων. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι ελαιοτριβείς είναι να κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την επεξεργασία του ελαιοκάρπου και κατά προτίμηση εντός 24ώρου από τη συλλογή. Επίσης προσπαθούμε να πείσουμε τους παραγωγούς να μην καθυστερούν τη συγκομιδή και την μεταφορά ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο. Υπάρχει η παλιά αντίληψη ότι θα πρέπει οι ελιές να μείνουν στο δέντρο ή στα σακιά για να βγάλουν περισσότερο ελαιόλαδο κάτι που δεν ισχύει. Επίσης να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τον ελαιόκαρπο ή τους σάκους κάποια γεωργικά μηχανήματα (αλυσοπρίονο κ.α.), γιατί είναι δυνατόν να γίνει επιμόλυνση του ελαιολάδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου