Pages

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΤΑ ΟΡΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ

Στα «λευκά» έχουν ντυθεί από τη νύχτα τα βουνά της Τριφυλίας. Συγκεκριμένα, χιονόπτωση σημειώθηκε στα βουνά πάνω από την Κυπαρισσία, στην ορεινή Δημοτική Ενότητα Τριπύλης και ιδίως στα βουνά της περιοχής Ραφτόπουλου - Μάλης, όπως πληροφορηθήκαμε. Αναφορές ότι ανέκυψαν προβλήματα εξαιτίας του χιονιού, δεν έχουν γίνει, ωστόσο στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι και επικρατεί τσουχτερό κρύο κοντά στους 2 βαθμούς

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - Εφιαλτική κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας –Κορίνθου !!!

ΠΑΓΩΣΕ ΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ !! 

ΒΓΗΚΑΝ ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΕΣΕ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ;

Εκατοντάδες αποκλεισμένοι οδηγοί  με τις οικογένειες τους ανάμεσα τους μικρά παιδιά  και ηλικιωμένοι ,χωρίς καύσιμα σε δρόμο που έχει μετατραπεί σε παγοδρόμιο με πολικές θερμοκρασίες
Η κατάσταση είναι εφιαλτική  για εκατοντάδες οδηγούς που είναι εγκλωβισμένοι τις τελευταίες 3 ώρες στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως, στον κόμβο της Νεμέας.
Ειδικότερα, στο ρεύμα προς Αθήνα έχει σχηματιστεί ουρά 20 περίπου χιλιομέτρων, οικογένειες με παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους και έχουν ξεμείνει από καύσιμα, μέσα στο κρύο, ενώ είναι αδύνατον να φτάσει στην περιοχή οδική βοήθεια.
Οι υπεύθυνοι του ΜΟΡΕΑ και της Περιφέρειας δεν φρόντισαν να κρατήσουν τον Αυτοκινητόδρομο ανοικτό  ενώ γνώριζαν  για τον επερχόμενο χιονιά από  τις διαδοχικές  ενημερώσεις και προειδοποιήσεις  της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας 
Από την πλευρά τους πολλοί οδηγοί δεν είχαν τοποθετήσει στα αυτοκίνητά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και λόγω της χιονόπτωσης και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, το χιόνι που είχε πέσει έγινε πάγος, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα ΙΧ.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα Παραδείσια  όπου  παραμένουν  δεκάδες οδηγοί ακινητοποιημένοι  επί ώρες από τις ίδιες αιτίες
Την απίστευτη αδιαφορία ΜΟΡΕΑ -  Περιφέρειας και οδηγών συμπλήρωνουν οι οδηγοί φορτηγών  άνω των 4.5 τόνων που παρά το απαγορευτικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου εισήλθαν στον αυτοκινητόδρομο  συμβάλλοντας στον ….συντομότερο κλείσιμο του

Ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ - ΤΣΑΚΩΝΑ

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα λόγω των εκλογών στα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τους οδικούς άξονες και έχουν ήδη δρομολογηθεί σημειώνει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Λαμπρόπουλος, μετά και την σχετική συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προχώρησε ο κ. Λαμπρόπουλος: 
«Ύστερα από συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοϊδη , θέλω να κάνω γνωστό σε όλους τους Μεσσήνιους πως τα έργα που αφορούν το Νομό μας, έχουν δρομολογηθεί και δεν θα υπάρξει πρόβλημα λόγω των εκλογών .
Συγκεκριμένα :
1.] Ο δρόμος Τσακώνα – Καλό Νερό έχει ενταχθεί ως Δημόσιο έργο με 110 εκατομ. €.
2.] Ο Περιφερειακός Δακτύλιος της Καλαμάτας , θα συνεχισθεί μετά την κύρωση της τροποποιημένης σύμβασης από την νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές.
3.] Ο δρόμος από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο , επίσης εντάχθηκε με το ποσό των 80 εκατομ. €.
4.] Τα έργα επέκτασης των εγκαταστάσεων και των χώρων στάθμευσης του πολιτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας , θα δημοπρατηθούν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας , τον Φεβρουάριο , όπως είχαμε ανακοινώσει από τις 20 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους από κοινού με τον Διοικητή της ΥΠΑ κ. Δημ. Κούκη και τον Υποδιοικητή κ. Βασ. Αλευρά .
5.] Όσον αφορά την αναβάθμιση του διαδρόμου προσγείωσης , την κατασκευή πύργου ελέγχου , τον εκσυγχρονισμό ηλεκτρικού δικτύου  και δικτύου φωτεινής σήμανσης , έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Υποδομών οι φάκελοι για προένταξη εμπροσθοβαρών έργων και θα χρηματοδοτηθούν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 . Το συνολικό έργο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση».  

ΧΑΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ - ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ !!!

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των τοπικών αστυνομικών αρχών της Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης στα εξής σημεία: 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Από το 118,5ο χλμ έως το 121ο χλμ του Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας, ρεύμα προς Αθήνα. -Στο 205ο χλμ του Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας και στα δύο ρεύματα. -Στην Παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης - Άργους από το 10ο χλμ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Από το 16ο χλμ έως το 37ο χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Άργους - Τριπόλεως. -Από το 17ο χλμ έως το 20ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Άργους - Καρυάς. -Στην Επαρχιακή Οδό Νεμέας - Κανδύλας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Μετά το χωριό Πισσία προς Σχίνο.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Από το 25ο χλμ έως το 44ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Σπάρτης - Λογκανίκου Μεγαλόπολης.

Ακόμη, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Από το 118,5ο χλμ έως το 121ο χλμ του Νέου Αυτοκινητόδρομου Αθηνών - Τρίπολης - Καλαμάτας, ρεύμα προς Αθήνα. -Από το 10ο χλμ έως το 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Τρίπολης - Πύργου. -Από το 14ο χλμ και άνω της Εθνικής Οδού Τρίπολης – Σπάρτης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Από το 7ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Λουτρακίου - Περαχώρας - Σχίνου έως το χωριό Πισσία. -Από το 1ο χλμ έως το 21.5 χλμ της Επαρχιακής Οδού Γκούρας - Κιάτου. -Από το 1ο χλμ έως το 16ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γκούρας - Δερβενίου. -Από το 1ο χλμ έως το 19ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Γκούρας - Λυκουριάς. -Από το 18ο χλμ και άνω της Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων. -Από το 1ο χλμ και άνω της Επαρχιακής Οδού Τρικάλων - Καρυάς. -Από το 16ο χλμ και άνω της Επαρχιακής Οδού Δερβενίου - Γκούρας. -Από το 17ο χλμ και άνω της Επαρχιακής Οδού Κιάτου - Γκούρας. - Όλο το οδικό επαρχιακό δίκτυο Καστρακίου - Μποζικών - Τιτάνης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Από το 23,450ο χλμ έως το 50ο χλμ της Εθνικής Οδού Τρίπολης - Σπάρτης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Από το 32,5ο χλμ έως το 42,5 χλμ της Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.

ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ Η ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Επιχειρηματίες και χρηματιστηριακοί αναλυτές, μιλώντας στην «Ημερησία», δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα, ενώ εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας αλλά και για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η συνέχιση της αβεβαιότητας, όπως λένε οι ίδιοι, είναι ότι χειρότερο για την οικονομία καθώς ήδη προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην πορεία του Χρηματιστηρίου, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις συναλλαγές των ελληνικών εταιρειών με το εξωτερικό και ταυτόχρονα υπονομεύει τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αλλά και την ικανότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Θανάσης Παπανικολάου Διευθύνων σύμβουλος Goody's - Everest
Θανάσης Παπανικολάου Διευθύνων σύμβουλος Goody's - Everest
Ο γενικός διευθυντής της Euroxx Χρηματιστηριακής, Αριστοτέλης Νινιός, θεωρεί πως εισερχόμαστε σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, με την κατάσταση πολιτικά και οικονομικά να περιπλέκεται περαιτέρω, ενώ τονίζει πως «φεύγει και το υπόλοιπο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων (όσων δεν είχαν ρευστοποιήσει τον Δεκέμβριο)». Ο κ. Νινιός εκτιμά πως από εδώ και πέρα ο Γενικός Δείκτης θα κινείται ανάλογα των πολιτικών εξελίξεων, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι δείκτες του Χρηματιστηρίου να επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιουνίου 2012, εάν υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
Σε ανάλογο μήκος κινείται και ο κ. Διονύσης Λευτάκης, διαχειριστής κεφαλαίων-χρηματιστής, ο οποίος εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση οδεύουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά και την πολιτική και την οικονομία.
Μιχάλης Τσαούτος Διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας  ΕΨΑ
Μιχάλης Τσαούτος Διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας ΕΨΑ
Το επόμενο διάστημα, υποστηρίζει ο ίδιος, «θα γνωρίσουμε πολιτική πόλωση που θα έχει επιπτώσεις στις οικονομικές αποφάσεις, σε μια περίοδο που οι ελληνικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να δανείζονται ακριβά», ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η διαμόρφωση του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λευτάκη, ο μεγαλύτερος φόβος στα δημοσιονομικά είναι εάν θα μπορέσει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα να αποπληρώσει υποχρεώσεις (ομόλογα) που λήγουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Μαζικές ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. 
Διονύσης Λευτάκης (διαχειριστής κεφαλαίων-χρηματιστής)
Διονύσης Λευτάκης (διαχειριστής κεφαλαίων-χρηματιστής)
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, ο κ. Λευτάκης σημειώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, καθώς «οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν προχωρήσει σε πωλήσεις από τον Δεκέμβριο» και προσθέτει πως αυτοί που τώρα πουλάνε είναι φοβισμένοι ιδιώτες. Τα κεφάλαια αυτά, συνεχίζει, «θα επιστρέψουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μόνο εάν υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να δώσει λύση στα προβλήματα και προσανατολισμό στην οικονομία».
Για αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ», Νίκος Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα είχε την επιθυμητή έκβαση και θα οδηγούμασταν σε πρόωρες εκλογές.

Εγκρίθηκαν από την Κομισιόν τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα

Yπεγράφησαν από τους αρμόδιους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής και Κοινωνικών Υποθέσεων τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 15,3 δισ. ευρώ σε όρους κοινοτικής συνδρομής και εκτιμώμενης δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ) (συμπεριλαμβανομένης δηλ. της Εθνικής Συμμετοχής) 19 δισ. ευρώ..
Τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός του πλαισίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 επιδιώκεται να οδηγήσουν σε:
-> αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και της απασχόλησης,
-> μείωση της ανεργίας,

-> επαναφορά του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα προ της κρίσης επίπεδα,
-> αύξηση της ολικής παραγωγικότητας,
-> μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από την εσωτερική κατανάλωση,
-> βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών,
-> προστασία/ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής,
-> μείωση των οικονομικών, κοινωνικών και χωρικών ανισοτήτων και
-> άμεσο και ορατό εκσυγχρονισμό του κράτους με την προώθηση του συνόλου των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα στο ύψος της Νεμέας και της Τσακώνας

 ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΕ ΝΕΜΕΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΝΑ 

- Στα 20 χιλιόμετρα η ουρά των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων στον κόμβο της Νεμέας

 - Προβλήματα με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και στο ύψος της Μεγαλόπολης

- Πολλά οχήματα έχουν μείνει από καύσιμα λόγω της πολύωρης αναμονής

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση-παγετός), απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω: 
  • Στο οδικό δίκτυο του Νέου Αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας. 
  • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Καλαμάτας. 
  • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Πύργου. 
  • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Σπάρτης. 
  • Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Άργους. 
  • Στο Παλαιό Εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης – Λεβιδίου - Κανδήλας. 
Η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα και τίθενται σε ισχύ σήμερα (30.12.2014) και από ώρα 16.00’ μέχρι νεωτέρας.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον εκλογών - και CDU και SPD προειδοποιούν ήδη την μελλοντική κυβέρνηση εναντίον μιας ρήξης με την τρόικα. 
Η Linke και η AfD αντιθέτως χαίρονται για τις εξελίξεις στην Αθήνα - για διαφορετικούς λόγους», αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelblatt» σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα, στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για τις ελληνικές εκλογές.

«Ο ελληνικός λαός έχει τώρα ο ίδιος την τύχη του στα χέρια του και θα αποφασίσει ανεξάρτητα για την μελλοντική πορεία της χώρας», δηλώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ και προσθέτει, ότι κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. «Χωρίς βοήθεια από έξω, η Ελλάδα δεν είναι ικανή δράσης, λόγω του ύψους του χρέους της. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρέπει για αυτό να συνεχιστούν, αλλιώς η χώρα θα ήταν σύντομα αφερέγγυα. Για το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας, πρέπει η πορεία των μεταρρυθμίσεων να συνεχιστεί», δηλώνει ο κ. Σνάιντερ.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU Ραλφ Μπρίνκχάους από την πλευρά του, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, κάνει λόγο για εξέλιξη «απίστευτα ενοχλητική» και προσθέτει: «Η Ελλάδα ήταν σε πολλούς τομείς σε καλό δρόμο. Τώρα θα χάσουμε - ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών - για άλλη μια φορά πολύ χρόνο για τα επόμενα βήματα μεταρρυθμίσεων.

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. της CDU για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι δεν μπορεί έτσι απλά να σπας συμβόλαια», δηλώνει και συμπληρώνει ότι «ένα κούρεμα χρέους δεν τίθεται ούτε καν υπό συζήτηση».

Από το Κόμμα της Αριστεράς, ο Αρχηγός Μπερντ Ρίξινγκερ δηλώνει, ότι με τις εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται η κριτική της Linke στην επιβολή λιτότητας: «Η αποτυχία της προεδρικής εκλογής είναι ο λογαριασμός για την πολιτική λιτότητας της ΕΕ και η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ στέκεται μπροστά από τα συντρίμμια της πολιτικής της της λιτότητας στην Ευρώπη», δηλώνει ο κ. Ρίξινγκερ και προσθέτει, ότι η πολιτική των κοινωνικών περικοπών, του δημόσιου ξεπουλήματος, της μαζικής ανεργίας και της αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είχε επιβληθεί καθοριστικά από την γερμανική κυβέρνηση και απέτυχε. «Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα προσφέρουν την ευκαιρία αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής ιδέας. Η απόφαση για την περαιτέρω πορεία ανήκει τώρα στον ελληνικό λαό», επισημαίνει και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την γερμανική κυβέρνηση να μην αναμιχθούν στην λήψη της απόφασης.

Ο επικεφαλής της της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και ευρωβουλευτής του κόμματος Μπερντ Λούκε βλέπει επίσης μια ήττα της Καγκελαρίου Μέρκελ στην ελληνική προεδρική εκλογή: «Είναι καλό που ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να αποφασίσει απευθείας για το μέλλον του... Η πολυδιαφημισμένη επιτυχία αυτής της πολιτικής δισεκατομμυρίων είναι ένα παραμύθι, διότι η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Η παρούσα κρίση του κράτους στην Ελλάδα προσφέρει στη χώρα επιτέλους την δυνατότητα να τραβήξει το χειρόφρενο και να βγει από το ευρώ. Αυτό θα έπρεπε να πυροδοτήσει μια αλλαγή σκέψης στην κυρία Μέρκελ
».

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ


Την Κυριακή  28/12/2014, έγινε στην πόλη μας το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού  στα  πλαίσια  των  εορταστικών  εκδηλώσεων  που διοργανώνει  ο  εμπορικός  σύλλογος  της  Κυπαρισσίας. Συμμετείχαν  130  μαθητές  του Γυμνασίου Κυπαρισσίας, που είχαν δημιουργήσει ομάδες των 5 ατόμων. Η έναρξη του παιχνιδιού  έγινε στις 10.00 το πρωί  στην κεντρική  πλατεία  της Κυπαρισσίας  παρουσία του διευθυντή  του  Γυμνασίου  Κυπαρισσίας   Ρούσση Ιωάννη. Το σύνθημα για την έναρξη του παιχνιδιού  δόθηκε  από την πρόεδρο του  εμπορικού  συλλόγου Κυπαρισσίας   Θεοδωροπούλου   Ειρήνη.
Ο  πρώτος γρίφος  δόθηκε από τα μέλη του εμπορικού  συλλόγου Θεοδωροπούλου  Χρύσα και Καρυτινό  Δημήτρη  και από  άλλα παιδιά  που συμμετείχαν  στη   διοργάνωση  του  παιχνιδιού.
Μετά  από  2 ώρες σχεδόν   έφτασε στην πλατεία   η ομάδα με το θησαυρό.
Η νικήτρια ομάδα  αποτελούνταν από  τις  μαθήτριες:  Παναγιωτοπούλου  Ρέα,  Παναγιωτοπούλου  Θεοδώρα,  Μπίτσικα Στέλλα,  Ζαχαροπούλου Τζένη και Κωνσταντοπούλου  Αμαλία.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγγύηση καταθέσεων και εξεταστική για το μνημόνιο

  • «Η απόφαση ανήκει στον ελληνικό λαό και μόνο σε αυτόν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση στον Κεραμεικό, για τις επερχόμενες εκλογές σε στελέχη του κόμματος.
  • Εγγυήση ΣΥΡΙΖΑ για τις καταθέσεις και στο βάθος εξεταστική για το μνημόνιο

«Το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής είναι μια πρώτη νίκη των βουλευτών που αντιστάθηκαν στο φόβο, και στο ψέμα. Μια πρώτη νίκη του λαού μας που παίρνει την πατρίδα από το χέρι για να τη βγάλει από το καθεστώς της ταπείνωσης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και αναρωτήθηκε, αν ο ελληνικός λαός «που φόβισαν και εξαπάτησαν το 2012» θα επιλέξει ξανά το δρόμο που μας οδήγησε στην κοινωνική τραγωδία και στην εθνική ταπείνωση ή θα δώσει μια ευκαιρία στην ελπίδα, διαλέγοντας το δρόμο της μεγάλης αλλαγής.

«Θα επιλέξει το δρόμο των εντολών, ή το δρόμο της δημοκρατίας; Το δρόμο των μνημονίων, ή το δρόμο της κοινωνικής σωτηρίας; Αυτό είναι το δίλλημα της 25ης του Γενάρη» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι «είναι η αρχή του τέλους ενός καθεστώτος που βύθισε την Ελλάδα στη φτώχεια, την ανεργία, τη δυστυχία, την απελπισία. Η αρχή του τέλους εκείνων που χωρίς αιδώ και χωρίς περίσκεψη υπηρέτησαν μια πολιτική καταστροφής».

Μιλώντας για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυηθεί - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους - χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες.

ΔΙΕΣΩΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ 5 ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν σήμερα το πρωί όλοι είναι καλά. Πρόκειται για πέντε οδηγούς, οι οποίοι είναι οι Μεσσήνιοι οδηγοί που διασώθηκαν και είναι καλά από το Νόρμαν Ατλάντικ. Τα ονόματά τους είναι: Νικήτας Μανδραπήλιας, Παναγιώτης Γκουντούνας, Αντώνης Τζόρβας, Γιώργος Δημόπουλος και Ανδρέας Παυλόπουλος.

H ΚΕΔΕ ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιδιώκοντας την κατάρτιση μιας «Νέας Χάρτας» για την Αυτοδιοίκηση, με βάθος πενταετίας, στο κεντρικό της συνέδριο, η ΚΕΔΕ δίνει το έναυσμα για την έναρξη προσυνεδριακών συμβουλίων στις 13 περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή των κατά τόπους δήμων. Η κεντρική ιδέα της πρωτοβουλία συνοψίζεται στη φράση: «Δίνουμε τον λόγο στην Περιφέρεια».
Στόχο αποτελεί, μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες -οι οποίες θα λάβουν χώρα μεταξύ μέσων Φεβρουαρίου και τέλη Απριλίου- να «αποκρυπτογραφηθούν» τα ζητήματα που απασχολούν κάθε περιοχή και στη συνέχεια, στο κεντρικό 3ήμερο συνέδριο με θεματικές ενότητες που προγραμματίζεται για το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, η Αυτοδιοίκηση να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο κείμενο – «Ευαγγέλιο» που να αναφέρεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και το ρόλο που δύνανται να αναλάβουν οι δήμοι. Οι θέσεις  και τα συμπεράσματα που θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων θα αποτελέσουν τις θέσεις της ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα δράσεων της επόμενης πενταετίας.
Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί και στο να συζητηθούν  οι στρατηγικοί στόχοι της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανταποκριθεί στο θεσμικό και συλλογικό ρόλο της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των άλλων τα εξής θεματικά ζητήματα:
  • Η αναβάθμιση της λειτουργίας των δήμων,  του ανθρώπινου δυναμικού  και των σχέσεων με τους πολίτες και των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που απαιτούνται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους
  • Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Η προώθηση εθνικού προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης
  • Η προώθηση της οργάνωσης των Δήμων, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της εξυπηρέτησης των πολιτών  και των επιχειρήσεων
  • Η ενίσχυση του ρόλου των δήμων στην προώθηση της απασχόλησης, στην κοινωνική οικονομία, στη διασφάλιση της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Η διεύρυνση της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στον χωροταξικό σχεδιασμό, την οργάνωση των πολεοδομικών λειτουργιών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με άρωμα… Γαργαλιάνων

Η 26η Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Δημοτική Βιβλιοθήκης των Γαργαλιάνων. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση από συστάσεως του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου που γίνεται εκτός έδρας, ενώσύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες το βράδυ θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Δήμου Τριφυλίας.
Σε αίσιο τέλος φαίνεται ότι φτάνει το «σίριαλ» που λέγεται βιολογικός καθαρισμός στην πόλη των Γαργαλιάνων. Ο Δήμος φαίνεται να έχει προχωρημένες επαφές προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Σε καλό…δρόμο φαίνεται πως είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κατσίβελα, η αντικατάσταση των τμημάτων του αγωγού ύδρευσης από αμίαντο. Σύντομα θα είναι διαθέσιμο το Τουριστικό Γαργαλιάνων προς εκμετάλλευση μιας και βγήκε επιτέλους η οικοδομική άδεια για το κτίριο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Καλκαβούρας αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους έδωσε τον λόγο στον κ. Κατσίβελα. Ο κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε  στο σκεπτικό της απόφασης προκειμένου τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Τριφυλίας να πραγματοποιούνται πέρα από την έδρα του Δήμου. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε οι δραστηριότητες του Δήμου θα έρθουν πιο κοντά στον πολίτη προκειμένου η επικοινωνία να γίνεται πιο εύκολη και αποδοτική.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό γεγονός τη Κυριακής, που δεν ήταν άλλο από την φωτιά που ξέσπασε στο Norman Atlantic, λέγοντας:
» Οι σκέψεις μας είναι στους πολίτες που περνούν αυτή την περιπέτεια, να ευχηθούμε να τελειώσουν όλα καλά, και μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και τέσσερις Κυπαρισσιοι πατριώτες μας στο καράβι».
Βιολογικός Καθαρισμός Γαργαλιάνων
Επίσης, μίλησε για το Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης των Γαργαλιάνων λέγοντας πως η επιθυμία των κατοίκων είναι να βρεθεί λύση σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα. Κατηγόρησε για έλλειψη τόλμης και θέλησης τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ο κ. Κατσίβελας είπε πως έχει εγκριθεί μια μελέτη η οποία έχει συνολικό κόστος πάνω από 700.000 ευρώ και ώς τώρα έχουν πληρωθεί 575.000 ευρώ και δεν έχουμε ακόμη αποκτήσει μελέτη βιολογικού καθαρισμού. Όπως χαρακτηριστικά είπε μπορεί η μελέτη να μην είναι το έργο αλλά είναι η επαρχή ώστε να μπορούμε να μηλάμε για την προοπτική να αποκτήσει η πόλη των Γαργαλιάνων βιολογικό καθαρισμό.
Αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης από αμίαντο
O κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε στο δίκτυο ύδρευσης καθώς και την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων. Όπως είπε υπάρχει μια μελέτη που έχει ξεκινήσει και αφορά το κομμάτι στου αγωγού από τις πηγές στο Παλαιό Λουτρό (Αλικοντούζι) μέχρι και Τουλούπα Χάνι, η οποία έχει πληρωθεί μερικώς από το Δήμο Βουφράδος. Υπάρχει και το κομμάτι από Τουλούπα Χάνι μέχρι το υδραγωγείο των Γαργαλιάνων που δεν έχει εκπονηθεί. Κατόπιν επικοινωνίας με το Δήμαρχο Πύλου Νέστορος κ. Καφαντάρη του ζήτησε να παραδώσει τη μελέτη που αφορά το πρώτο τμήμα προκειμένου να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης για το υπόλοιπο τμήμα του αγωγού. Τόνισε πως υπάρχουν πιστώσεις 200.000 ευρώ από το 2009 οι οποίες «κοιμούνται» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας.
Σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Κυριακουλόπουλου (πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας» από το 2013 έως και το Σεπτέμβριο του 2014) από ποιόν θα παραληφθεί η μελέτη, ο κ. Κατσίβελας απάντησε ότι θα παραληφθεί από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης. Σε ερώτηση του κ. Κυριακουλόπουλου αν θα «τρέξει» η παλιά μελέτη (προ δεκαπενταετιας) ή θα γίνει καινούργια. Ο κ. Κατσίβελας είπε πως έχουν πληρωθεί κάποια χρήματα, μπορεί να είναι μια μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί προ δεκαπενταετίας αλλά μπορεί να επικαιροποιηθεί.
Τουριστικό Γαργαλιάνων
Ο κ. Κατσίβελας ενημέρωσε τους παρευρισκομένους πως για το Τουριστικό Γαργαλιάνων έχει βγεί οικοδομική άδεια και θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. ΠΗΓΗ gargalianoionline.gr

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Χαμηλότερος των προσδοκιών ήταν ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. "Λόγω έλλειψης διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά κυρίως λόγω του κλίματος αβεβαιότητας από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, διαψεύστηκαν" δήλωσε ο προέδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το βασικό συμπέρασμα από την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Οι τοπικές αγορές στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν ότι σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής τους, συγκριτικά με την περσινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι έμποροι κάνουν λόγο για μια μέση μείωση της εμπορικής κίνησης της τάξεως του 6-8% στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων και περίπου 10% στις περιφερειακές αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η πτώση ρεκόρ στη χριστουγεννιάτικη ζήτηση σημειώθηκε το 2012, με το ιστορικό χαμηλό του -30%, ενώ το 2013 η μείωση στο λιανικό εμπόριο είχε υπερβεί το -10%. Για άλλη μια χρονιά το χριστουγεννιάτικο δώρο του ιδιωτικού τομέα, αφιερώθηκε σε γιορτινές αγορές από τους περισσότερους καταναλωτές την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα. 'Αλλωστε, το 70% της συνολικής εμπορικής κίνησης των εορταστικών αγορών γίνεται τη περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, και το υπόλοιπο 30% μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αφού ο μισθός του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων δύσκολα φτάνουν πλέον μέχρι τη Πρωτοχρονιά.

TO ΛΑΔΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Την ώρα που τα πρώτα αγουρέλαια της νέας ελαιοκοµικής σεζόν 2014-15 κυκλοφόρησαν στην εγχώρια αγορά και µάλιστα µε αριθµηµένο αριθµό φιαλών, η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών ανά τη χώρα «παλεύει» για καλύτερες τιµές από αυτές που δίνει το εµπόριο. Οι πιέσεις των ιδιωτών να ρίξουν τις τιµές δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος, αν οι ίδιοι οι αγρότες δεν «κόψουν» µεγάλες ποσότητες. Στο µεταξύ, στην χονδρική αγορά του Μπάρι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο µε χαµηλή οξύτητα πωλείται µέχρι και πάνω από 7 ευρώ το κιλό, γεγονός που έχει οδηγήσει σε επανειληµµένες περιπτώσεις κλοπής της ελιάς, όπως καταγγέλλει και η Συνοµοσπονδία Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων (Coldiretti), και η µεταφορά αυτών να γίνεται πλέον σε πολλές περιπτώσεις µε συνοδεία ασφαλείας! Αντίθετα στη χώρα µας, η «απουσία» δηµοπρασιών σε βασικές ελαιοπαραγωγές περιοχές το προηγούµενο διάστηµα όπως στη Λακωνία, προκάλεσε ψυχολογική πίεση στους παραγωγούς ότι δεν θα βρουν στο τέλος να πουλήσουν το προϊόν τους. Κάτι τέτοιο όµως ούτε ο νόµος του Μέρφυ δεν θα µπορούσε να ανατρέψει δεδοµένης της ευνοϊκής συγκυρίας που δηµιουργεί η µεγάλη µείωση (έως 30%) στην παγκόσµια παραγωγή και στην έντονη ζήτηση. Στην τελευταία πάντως πρόσφατη δηµοπρασία από το Συνεταιρισµό Ξηροκαµπίου – Σπάρτη οι προσφορές για το έξτρα παρθένο ήταν για τις 3,5 γραµµές -0,35 βαθµοί > 3,23 ευρώ το κιλό και για 0,7 βαθµούς > 3,11 ευρώ.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ 40ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΛΟΙΟ


ΣΩΟΣ είναι τελικά και ο δεύτερος οδηγός βυτιοφόρου μεταφορικής εταιρίας από την Κυπαρισσία. Πρόκειται για τον 40χρονο Αντώνη Τζόρβα ο οποίος επικοινώνησε με τον αδερφό του καθώς βρισκόταν πάνω στο μοιραίο πλοίο και το μεσημέρι έγινε η διακομιδή του σε πλωτό μέσο. Είναι καλά στην υγεία του ενώ όπως είπε έζησε μια περιπέτεια που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του..
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ
Νέες πληροφορίες για το τι προηγήθηκε στο πλοίο Norman Atlantic πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά έρχονται στην δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρίες επιβαινόντων οδηγών οι οποίοι έχουν διασωθεί το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο με 200 τουλάχιστον βυτιοφόρα των 32 τόνων έκαστο που μετέφεραν ελληνικά ελαιόλαδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα βαρέα οχήματα μόλις χωρούσαν στο πλοίο και κατά μία εκδοχή υπήρξαν διαμαρτυρίες προς τους ιδιοκτήτες των μεταφορικών εταιριών ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα κατά τη διαδρομή, επειδή οι κυματισμοί πιθανώς να προκαλούσαν μετατοπίσεις και τα βυτιοφόρα να ακουμπούσαν στην οροφή του γκαράζ του πλοίου. Το εύφλεκτο φορτίο εξηγεί και την γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς και πολύ περισσότερο την αποτυχία της κατάσβεσης από μελή του πληρώματος. Ένας από τους διασωθέντες οδηγούς υποστήριξε ότι κατά τη διαδρομή προς την Ιταλία και λόγω της θαλασσοταραχής σημειώθηκε μετατόπιση φορτίου, οι τριβές πιθανώς των βυτιοφόρων με τη μεταλλική οροφή του πλοίου να προκάλεσαν σπινθήρες και από αυτούς εικάζεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά. Η υπερφόρτωση του πλοίου προέκυψε από την και με τις αυξημένες ανάγκες μεταφοράς ελαιολάδου στην Ιταλία αφού η παραγωγή της γείτονος χώρας έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν της περιοχές παραγωγής ελαιολάδου και ιδιαίτερα την Τοσκάνη . Παράλληλα την εποχή αυτή πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών λαδιού προς την γειτονική χώρα. Έτσι οι μεγάλοι μεταφορείς πιέζουν τις ακτοπλοϊκές εταιρίες να υπερφορτώνουν τα πλοία έτσι ώστε να μην χάσουν τα συμβόλαια που έχουν με μεγάλες βιομηχανίες εμφιάλωσης ελαιολάδου της Ιταλίας. Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ο Δήμος βράβευσε επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Τριφυλίας

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ από αριστούχους η αίθουσα του Δ.Σ. στην όμορφη εκδήλωση του δήμου Τριφυλίας για τη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών των Λυκείων της Τριφυλίας που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στέλνοντας χαμόγελα ιασιοδοξίας! Οι μαθητές όλων των σχολείων της Τριφυλίας πήραν τους επαίνους για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και τους γονείς να αισθάνονται την επιβράβευση των κόπων των παιδιών τους ! Με λόγια αγάπης αλλά και την ευχή να γίνουν ακαδημαικοί πολίτες απένειμαν στους επιτυχόντες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ για την ουσία της εκπαίδευσης επικεντρώθηκε η ομιλία του αντιδημάρχου Παιδείας Γιάννη Μερκούρη.
Εκ μέρους του δήμου μίλησε η καθηγήτρια και μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμητρα Ανδρινοπούλου, ενώ κατά τη διάρκεια των απονομών, σύντομους χαιρετισμούς με νόημα κατέθεσαν η διευθύντρια του Λυκείου Φιλιατρών Μαρία Μπαρμποπούλου και πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου και συνταξιούχος καθηγητής Ζαχαρίας Κανελλόπουλος. Τα κάλαντα στην εκδήλωση έπαιξε η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας! Στους τρεις πρώτους, κατά σειρά, επιτυχόντες με την υψηλότερη βαθμολογία δόθηκαν έπαινοι και χρηματικά βραβεία και σε όλους τους επιτυχόντες απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα – βραβεία από αντίστοιχα σχολεία της περιοχής μας. Τις απονομές πραγματοποίησαν εκτός από τον Μητροπολίτη και το δήμαρχο, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αιμιλιανός Σεκλός, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων...

Πάμε για εκλογές, διαλύεται η βουλή -Δήμας 168

Κάτω από δραματικές συνθήκες ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η ψηφοφορία για την τελευταία ψηφοφορία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, με όλα τα προγνωστικά να δείχνουν πρόωρες κάλπες.Η κυβέρνηση θα κάνει σήμερα την ύστατη προσπάθεια να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποτραπεί η αβεβαιότητα που κλυδωνίζει την ελληνική οικονομία, την ώρα που πληθαίνουν τα ξένα αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν οι ψήφοι -Πάμε για εκλογές
Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των προηγουμένων ημερών από τον Πρωθυπουργό, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, οι 12 ψήφοι που απαιτούνται μοιάζει αδύνατο να συγκεντρωθούν για να προκύψει το άθροισμα των 180 βουλευτών. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε για τις 2:00 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο, και πιθανολογείται ότι θα είναι και η τελευταία φορά ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η παρέμβαση του πρωθυπουργού και οι τελευταίες εντολές προς τους υπουργούς του.
Κρίσιμος παραμένει ο ρόλος των 12 ανεξάρτητων βουλευτών, εκ των οποίων ωστόσο οι έξι δεν υπολογίζονται καθώς έχουν ήδη συνταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι από τους υπολοίπους δεν διαφαίνεται διάθεση για μεταστροφή της στάσης.
Το ίδιο ισχύει και τους ορισμένους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι, ενώ διαφωνούν με τη «γραμμή» των ηγεσιών των κομμάτων τους, δεν αναμένεται να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
Στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός ενώ εντός των επόμενων ωρών θα γίνει γνωστό αν οι εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. To ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε ότι επιθυμεί εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, ωστόσο η ημερομηνία θα οριστεί ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες του υπουργείου Εσωτερικών.
Θρίλερ και με τα γκάλοπ -Μικραίνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Κλείνει η ψαλίδα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των εταιρειών Interview, Κάπα Research και Alco.
Και στις τρεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έναντι της ΝΔ με διαφορά 2,4%, 2,5% και 3,3% αντίστοιχα.
Interview: Στο 2,4% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Στο 2,4% βρίσκεται η διαφορά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρία Interview, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού, «Βεργίνα TV» της Θεσσαλονίκης.

Ανώμαλη προσγείωση στις τιμές του ελαιολάδου

Τα ελαιοτριβεία προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες υποσχόμενα υψηλές τιμές. 
Από την άλλη, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί δεν διαθέτουν τη ρευστότητα των προηγούμεων ετών, με αποτέλεσμα να είναι φειδωλοί στις παραγγελίες τους.

Ανώμαλη προσγείωση στις τιμές του ελαιολάδου φοβούνται παράγοντες της αγοράς ότι μπορεί να προκαλέσει η αυξημένη αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί φέτος. Η εξαιρετικά κακή χρονιά για την Ιταλία λόγω κακών καιρικών συνθηκών και δάκου -στοιχεία της ISTAT (olive news.gr) προβλέπουν ότι η παραγωγή φέτος στην Ιταλία είναι 302.000 από 464.000 την προηγούμενη σεζόν- αλλά και η χαμηλή παραγωγή για την Ισπανία, ανοίγουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον δρόμο στο ελληνικό ελαιόλαδο.
Τα ελαιοτριβεία προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες - παραγωγούς υποσχόμενα υψηλές τιμές σε μια προσπάθεια να βγάλουν τις οικονομικές ζημίες των προηγούμενων ετών.
Από την άλλη, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί δεν διαθέτουν τη ρευστότητα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι φειδωλοί στις παραγγελίες τους. 
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου φέτος είναι πιθανό να φτάσει στους 300.000 τόνους (πέρυσι έφτασε στους μόλις 135.000 τόνους) και λόγω της χαμηλής παραγωγής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένει αύξηση της τιμής για τον παραγωγό, που μπορεί να φτάσει και στα 3,40 ευρώ.

Στα 3,20 ευρώ
Με τα έως τώρα δεδομένα οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχουν διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 3 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν τα 3,20. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εφιστούν την προσοχή στους παραγωγούς που έχουν αποφασίσει να περιμένουν, τονίζοντας ότι οι φήμες για υπογραφή ακριβών συμβολαίων είναι απλώς... φήμες. 
Οι ζημίες που έχουν σημειώσει τα ελληνικά ελαιοτριβεία -πολλά από τα οποία πέρυσι δεν λειτούργησαν καν λόγω της μειωμένης παραγωγής- δεν δίνουν περιθώρια για σκληρές διαπραγματεύσεις.

«Η Ισπανία με 1.800.000 τόνους παραγωγή ελαιολάδου έχει 1.000 ελαιοτριβεία. Η Ελλάδα με παραγωγή 250.000- 300.000 τόνων έχει 2.000 ελαιοτριβεία. Αυτό δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά τις κακές χρονιές», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, Μανώλης Βακόντιος. 
«Τα ελαιοτριβεία χρειάζονται ρευστό και οι αγρότες στις γιορτές χρήματα. Αν όλοι περιμένουν να πουλήσουν ακριβά, τελικά θα πέσουν οι τιμές», προσθέτει.

Πρωτοχρονιά: Στο σφυρί η Α’ Κατοικία

Τέλος η προστασία της πρώτης κατοικίας από 1η Ιανουαρίου 2015. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε παράταση της μεταβατικής διάταξης για την αναστολή των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις που προβλέπει ο τελευταίος νόμος Χατζηδάκη και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Σύμφωνα με τα «Νέα», αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος εκατοντάδες δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη και να χάσουν την πρώτη κατοικία, με πρώτους εκείνους που έχουν ήδη στα χέρια τους διαταγή πληρωμής και δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να ρυθμίσουν το δάνειο ή τα δάνειά τους το προηγούμενο διάστημα. Μόνος τρόπος προστασίας η υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη για όσους μπορούν να αποδείξουν πραγματική αδυναμία πληρωμής, ενώ για όσους θέλουν να συνεργαστούν με τους πιστωτές τους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους ξεκινά η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τις τράπεζες. Γκρίζα ζώνη ωστόσο παραμένει τι θα γίνουν εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία και οφείλουν σε τρίτους, εκτός δηλαδή των τραπεζών, καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας ορίζει μόνο τα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τι αλλάζει σε συντάξεις, εισφορές, εφάπαξ από 1/1/2015

Του Γιώργου Γάτου
Δεκαέξι μέτρα για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν «ανοικτά» στο τραπέζι των δανειστών μέχρις ότου «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό σκηνικό. Τα μέτρα που αφορούν τόσο τους απασχολούμενους – ασφαλισμένους όσο και τους συνταξιούχους, αποτελούν τους ελάχιστους – κατ” αρχήν συμφωνημένους, όχι όμως και… «κλειδωμένους» – όρους για τη συνέχιση της καταβολής των δόσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος δανειοδοτικού προγράμματος από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ.
Και, όπως προεξοφλούν κυβερνητικά στελέχη στην «Ημερησία», θα αποτελέσουν τη βάσης της τελικής διαπραγμάτευσης, εφόσον το πολιτικό σύστημα αποφασίσει να παραμείνει η χώρα στον δρόμο της ομαλής εξόδου από το Μνημόνιο έχοντας ως «μαξιλάρι» την πιστωτική γραμμή για την άντληση της αναγκαίας ρευστότητας.Μεγαλύτερες «ανατροπές», ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείονται αν, στο μεταξύ, αλλάξουν τα δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο ή επιδεινωθεί η πραγματική οικονομία, η οποία επηρεάζει άμεσα την αγορά εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΟΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Τα 16 μέτρα - φωτιά για ασφαλισμένους και συνταξιούχους - Τι αλλάζει σε συντάξεις, εισφορές, εφάπαξ από 1/1/2015
Οι «ανοικτοί» λογαριασμοί που υπάρχουν λόγω του… κενού διαπραγμάτευσης και της αβεβαιότητας για την τελική έκβαση των πολιτικών εξελίξεων, αφορούν αφενός τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού (σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα έχει το 2015 ταμειακό έλλειμμα άνω του 1,184 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται η καταβολή των δεκάδων χιλιάδων συντάξεων σε αναμονή και τυχόν αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών) και τις εργασιακές σχέσεις (με «αιχμή» τις ομαδικές απολύσεις, το «λοκ άουτ» και τον απεργιακό νόμο).
Στο «μέτωπο» του Ασφαλιστικού τα μέτρα προβλέπουν:
Τα 16 μέτρα - φωτιά για ασφαλισμένους και συνταξιούχους - Τι αλλάζει σε συντάξεις, εισφορές, εφάπαξ από 1/1/2015
1. Την εφαρμογή ενιαίου συνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα βάζει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο και το 67ο έτος με ελάχιστες εξαιρέσεις (υπερβαρέα, AMEA κ.ά.) και θα προβλέπει ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 (από 1/1/2011 είναι κοινός για όλους τους ασφαλισμένους). Η κυβέρνηση έχει προτείνει να «τρέξουν» οι αλλαγές από το 2019, αλλά, οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει για το μεταβατικό διάστημα προσαρμογής, καθώς προβλέπουν αυξημένα ταμειακά προβλήματα στο σύστημα έως τότε.
2. Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την καταβολή της βασικής και της κατώτατης σύνταξης από τα 15 έτη στα 20 έτη για όσους έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά στο πλαίσιο της στενότερης σύνδεσης εισφορών και παροχών.
3. Το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων για επιπλέον δύο χρόνια (2016-2017).
4. Την επανεξέταση των ρυθμίσεων των οφειλών και επιπλέον την εξοικονόμηση εσόδων από διασταυρώσεις για τη νομιμότητα ή μη της καταβολής στους συνταξιούχους 930.414 συντάξεων χηρείας (587.443 κύριες + 342.971 επικουρικές) και 664.862 επιδομάτων (γάμου, τέκνου κ.ά.).
5. Την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του EKAΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους, με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
6. Τη μείωση κατά επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα των εισφορών στο IKA (η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ισχύει η μείωση μόνο για τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο Λευκό Mητρώο Eπιχειρήσεων – στον «Περσέα»).
7. Τη διοικητική ενοποίηση στο IKA των επικουρικών και των ταμείων εφάπαξ και τη δημιουργία Eνιαίας Aρχής για την απονομή συντάξεων.
8. Τη μελλοντική (από το 2017) σύνδεση των εισφορών για τη σύνταξη των αυτοαπασχολουμένων με το πραγματικό τους εισόδημα και τον τζίρο που θα ελέγχει η εφορία.
Για τις εργασιακές σχέσεις προβλέπονται:
1. Η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση από το 50%+1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (και όχι το 50%+1 των παρόντων όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος).
2. Η πρόβλεψη δικαστικής διαδικασίας «εξπρές» για τη νομιμοποίηση της άρνησης του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς, κάνοντας χρήση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα (αντίβαρο στη διατήρηση της απαγόρευσης του «λοκ άουτ»).
3. Η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από τις 24 ώρες σήμερα.
4. Η κατάργηση της προστασίας από απόλυση των συνδικαλιστών για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους.
5. Ο περιορισμός των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους από τις επτά στις τρεις ημέρες (όσο ισχύει και για κάθε εργαζόμενο).
6. Η μείωση των ημερών αμειβόμενης αδείας εκλεγμένων συνδικαλιστών σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.
7. Η «προστασία» των 21 πρώτων ιδρυτικών μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι περισσοτέρων.
8. Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα συνδικάτα και οι «προστατευόμενοι» συνδικαλιστές, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από την πολιτεία και τους εργοδότες.

Σώος ο 45χρονος οδηγός από την Κυπαρισσία - Συγκλονιστική η μαρτυρία της μητέρας του

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της κας Κωνσταντίνας Μανδραπήλλας από την Κυπαρισσία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST, μιλώντας για τον γιό της που επέβαινε στο πλοίο. "Να μην το ζήσει αυτό άλλη μάνα", τόνισε φανερά συγκινημένη, ευχαριστώντας το Θεό για το παιδί της που σώθηκε, ευχόμενη να πάνε όλα καλά και να σωθούν οι επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου. Ο 45χρονος οδηγός από τη Κυπαρισσία ενημέρωσε την οικογένεια του αργά το απόγευμα ότι είναι καλά στην υγεία του καθώς περισυνελέγη από τη σωστική λέμβο από πλοίο που βρισκόταν στη περιοχή. Ωστόσο δεν έχει πληροφορίες για τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας. Τέλος στη λίστα του πληρώματος υπάρχει συμφώνα με πληροφορίες και ένας ακόμα Μεσσήνιος που εργαζόταν στο φλεγόμενο πλοίο. Η τιτάνια προσπάθεια συνεχίζεται και ευχή όλων είναι να μην θρηνήσουμε άλλο νεκρό

«Μάχη» από αέρος για τους επιβαίνοντες του Norman Atlantic - Στους 289 οι διασωθέντες

Στην περιοχή όπου βρίσκεται το Norman Atlantic οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες με ισχυρούς ανέμους και σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ έχει σταματήσει η ρυμούλκηση του πλοίου και έχει δοθεί προτεραιότητα στην μετεπιβίβαση των επιβατών.
Η τελευταία ενημέρωση απο τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, έκανε λόγο για ελικόπτερο super puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο «Norman Atlantic» μεταξύ των οποίων τρεις 'Ελληνες, που μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας.
Ο ίδιος, σημείωσε ότι η όλη επιχείρηση των ιταλικών και των ελληνικών αρχών εξελίσσεται ομαλά και με γρήγορους ρυθμούς. Εντός της ημέρας αναμένεται στην περιοχή και το ρυμουλκό σκάφος «Ιόνιο Πέλαγος» από την Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση μεταφοράς του Norman Atlantic σε ιταλικό λιμάνι.
Πρόκειται για τις Θηραίου Ουρανία, Αγγελοπούλου Έλενα και Θεοφίλη Ρεγγίνα.
Επίσης, καθ' οδόν προς το σημείο είναι και το ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος» που ξεκίνησε από την Πύλο για να συνδράμει τις προσπάθειες ρυμούλκησης.
Ο κ.Λαγκαδιανός επιβεβαίωσε ότι οι ιταλικές Αρχές έχουν ενημερώσει πως στους επιβάτες έχουν χορηγηθεί από τους Ιταλούς «είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης», ενώ στο κλιμάκιο γιατρών που επιβιβάστηκε δεν έχει δηλωθεί κάποιος τραυματισμός από επιβάτη ή μέλος του πληρώματος.
Η φωτιά, που τέθηκε υπο πλήρη έλεγχο, εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα στο γκαράζ, υπό αδιευκρίνιστες έως τώρα αιτίες.
Στην επιχείρηση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του NORMAN ATLANTIC, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, που όπως είναι γνωστό διαθέτει επίσης ελικόπτερο, πλησιάζει την Κέρκυρα.
Τέλος 2 αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια του Λέτσε και του Μπάρι για να παραλάβουν Έλληνες διασωθέντες.
Απέτυχε η προσέγγιση του ιταλικού πολεμικού
Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση λίγο πριν τις 05.00 την Δευτέρα, διακόπηκε η προσπάθεια να μετεπιβιβαστούν ασφαλώς οι επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Πληροφορίες του Mega θέλουν να επιβιβάστηκαν μόνο 20 περίπου άτομα στο ιταλικό πολεμικό, πριν ο καιρός αναγκάσει τον κυβερνήτη του να το απομακρύνει.
Σημειώνεται ότι από τους 478 συνολικά ανθρώπους που βρίσκονταν στο οχηματαγωγό, έχουν ήδη διασωθεί 264 άτομα.
Το πλοίο είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας. Από τα 478 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα 268 είναι Ελληνες.
Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση στην επέκταση της πυρκαγιάς φέρονται να συνέβαλαν και σαράντα μεγάλα μπιτόνια λάδι, τα οποία μετέφερε φορτηγό, στο γκαράζ του Norman Atlantic.
Νεκρός ένας Έλληνας
Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Ελληνα ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών.
Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι.
Διαβάστε ακόμη:

" ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ " Σόιμπλε: Λιτότητα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Bild ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.
Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο. Πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.  
«Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Ελλάδα χρειάζεται και πάλι χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή σε Ιταλία και Γαλλία δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, γράφει η Bild και ρωτά: Επιστρέφει η ευρωκρίση το 2015; «Δεν είμαι προφήτης, απαντά ο Β. Σόιμπλε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα οικονομική βοήθεια. Πρόκειται για μια προληπτική στήριξη, η οποία ίσως δεν χρειαστεί καν. Γαλλία και Ιταλία αρχίζουν να εφαρμόζουν τώρα μεταρρυθμίσεις. Είμαι συνεπώς αισιόδοξος ότι η ευρωκρίση δεν θα επιστρέψει». 

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΣΩΟΣ Ο 45ΧΡΟΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ-ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΣΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Τελος δεν εχει η Περιπέτεια  το πρωί της Κυριακής για 466 ανθρώπους, που επιβαίνουν στο πλοίο Norman Atlantic, όταν ξέσπασε φωτιά σε αυτό στο οποίο βρίσκονται Κυπαρισσίοι οδηγοί φορητών. Το πλοίο, με 478 επιβαίνοντες, βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, στην περιοχή των Οθωνών, όταν ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Radio Kyparissia 936 Greece, στο πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον 4 οδηγοί νταλίκας από την περιοχή μας ο Γ. Γκ., Δ. Τζ. Ν.Μα., ενώ συγγενείς ενός εκ των επιβατών μας δήλωσε ότι την ώρα του συμβάντος επικοινώνησε με τους οικείους του λέγοντας ότι κατάφερε να βρεθεί με άλλα άτομα σε σωστική λέμβο και έχουν εντοπιστεί από παρακείμενα πλοία από Ιταλία.
Οι οδηγοί νταλίκας προέρχονται από 2 γνωστές μεταφορικές εταιρίες της πόλης μας μεταφέροντας κυρίως ελαιόλαδο για την Ιταλία με βυτία 27 τόνων περίπου το καθένα. Όπως μας δήλωσε υπεύθυνος μεταφορικής 2 οδηγοί του ήταν στο πλοίο ο ένας εκ των οποίων βρισκόταν αρχικά στο κατάστρωμα και ο δεύτερος με 160 άτομα σε σωσίβια λέμβο. Ο 45χρονος οδηγός απο τη ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ενημέρωσε την οικογένεια του αργά το απόγευμα οτι ειναι καλα στην υγεία του καθως περισυνελέγη απο τη λέμβο απο πλοίο που βρισκόταν στη περιοχή αλλα δεν εχει πληροφορίες για τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας.
Τελος στη λίστα του πληρώματος υπάρχει συμφωνα με πληροφορίες και ένας ακόμα Μεσσήνιος που εργαζόταν στο φλεγόμενο πλοίο

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΑΤΗ ΕΥΤΥΧΩΣ

ΑΓΙΟ πιθανον να είχε ο οδηγός ενός οχήματος όταν το οχημα που είχε σταθμεύσει στο λιμάνι της ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ έπεσε τα ξημερώματα στην θάλασσα. Συμφωνα με πληροφορίες ο 35χρονος οδηγός είχε παρκάρει το αυτοκίνητο κοντά στην εισοδο της προβλήτας ενω το αναζηΣΕ τα ξημερώματα, δεν το βρήκε στην θέση του και πιθανόν να είχε καταλήξει στο λιμάνι λογω ισχυρών ανέμων στη περιοχή. Τελικα το πρωι της Κυριακης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ανέλκυσης του αυτοκινήτου από το λιμάνι της Κυπαρισσίας με την συμβολή του λιμενικού σταθμού ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. 


ΠΑΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο ΑΟΚ

Η διατήρηση του αήττητου στο πρωτάθλημα που ήρθε μέσω της ισοπαλίας στη Μεσσήνη με τον Πάμισο έκανε όλους στην Κυπαρισσία να πιστέψουν πως μπορούν φέτος να κατακτήσουν το πρωτάθλημα κερδίζοντας στη… κούρσα τον περσινό πρωταθλητή Πάμισο.

Ο ΑΟΚ μετρά 12 νίκες και 3 εκτός έδρας ισοπαλίες στον πρώτο γύρο, απέχοντας 4 βαθμούς από την κορυφή, όμως έχει σαφώς πιο εύκολο πρόγραμμα στο δεύτερο γύρο που θέλει να το εκμεταλλευτεί. Οι προσδοκίες για πρωτιά φέρνουν και μεταγραφές στην Τριφυλιακή ομάδα, με τη διοίκηση να βρίσκεται ήδη σε επαφές με 2-3 πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν είναι Μεσσήνιοι.

Πάει για δύο μέσους εκτός Μεσσηνίας
Πρόθεση των «κυανόλευκων» είναι να αποκτήσουν δύο έμπειρους μέσους που να μπορούν να κάνουν τη διαφορά, οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα αγωνίζονται στις πτέρυγες εκεί που έχει διαπιστωθεί πρόβλημα μέχρι στιγμής. Σε δεύτερο πλάνο τίθεται η απόκτηση εντός κεντρικού αμυντικού, κάτι που αν συμβεί θα απελευθερώσει τους Μιτρόφ και Γ. Παναγόπουλο από τα αμυντικά καθήκοντα. Οι δύο τελευταίοι έχουν δημιουργικές ικανότητες και μπορούν να προσφέρουν από τη μέση και μπροστά, ειδικά ο πρώτος που συν τοις άλλοις έχει μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα. Για τις μεταγραφές οι άνθρωποι της Κυπαρισσίας θέλουν να τις τελειώσουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο ντέρμπι με την Εράνη στις 11 Ιανουαρίου.

Επέστρεψε ο Αθανασόπουλος,στον Ηρακλή οι Μανδραπήλιας-Μπέλι
Από εκεί και πέρα επιστρέφει το Γενάρη στην ομάδα ο 16χρονος τερματοφύλακας Γιώργος Αθανασόπουλος που είχε δοθεί το καλοκαίρι στο συντοπίτη Ηρακλή. Κι αυτό για να υπάρχει ένας δεύτερος τερματοφύλακας σε περίπτωση τραυματισμού ή τιμωρίας του Θοδωρή Ντουγέρογλου. Στον αντίποδα στον Ηρακλή Κυπαρισσίας θα παραχωρηθούν οι Κώστας Μανδραπήλιας και Αλέξανδρος Μπέλι, οι οποίοι δεν υπολογίζονται για διάφορους λόγους από την τεχνική ηγεσία. Ακόμη δεν υπολογίζεται ούτε ο Σπύρος Μαργαρώνης που είναι τραυματίας εδώ και σχεδόν δύο μήνες και δεν δείχνει… διάθεση να επιστρέψει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Για την πορεία της ομάδας στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος μίλησε στο «Νοτος» o πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Φωτεινός: «Είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία μας στον πρώτο γύρο. Δεν έχουμε παράπονο από τα παιδιά και την τεχνική ηγεσία από τη στιγμή που έχουμε μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών από την περσινή χρονιά. Και όλα αυτά με ελλιπές ρόστερ, γιατί αλλιώς άρχισε η χρονιά και στην πορεία έφυγαν 4-5 παιδιά. Συνεχίζουμε δυνατά έχοντας εμπιστοσύνη στην ομάδα και πρόθεση μας είναι να ενισχυθούμε στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Συν τοις άλλοις έχουμε πιο εύκολο πρόγραμμα στο δεύτερο γύρο και η ομάδα είναι πιο δεμένη και παρουσιάζεται πραγματική ομάδα μέσα στο γήπεδο. Οπότε αισιοδοξούμε για μία ακόμη καλύτερη πορεία». 

Δυνατό φιλικό την Τρίτη με Καλαμάτα

Στα αγωνιστικά ο ΑΟΚ επιστρέφει σήμερα στο γήπεδο μετά το τριήμερο ρεπό που πήραν οι παίκτες, ενώ προπόνηση θα γίνει και αύριο Κυριακή. Παράλληλα την Τρίτη έχει κλειστεί ένα δυνατό φιλικό με την «Μαύρη Θύελλα» στην Καλαμάτα, το οποίο θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι παίκτες σε αγωνιστική ετοιμότητα λόγω της μεγάλης διακοπής του πρωταθλήματος.


ΟΠΕΚΕΠΕ ΜΕ... ΤΡΥΠΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

  • Η πίστωση του τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης έγινε αργά το μεσημέρι της Τρίτης, Τετάρτη ήταν διαθέσιμη στα γκισέ
  • Αποτέλεσμα ήταν η ταλαιπωρία την παραμονή των Χριστουγέννων των δικαιούχων, που "ετρεχαν" την τελευταία ώρα να εισπράξουν και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους
  • Ακόμα ψάχνουν πολλοί δικαιούχοι να δουν τι έγινε με τις περικοπές λόγω βοσκοτόπων

Το μεσημέρι της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου, με καθυστέρηση μιας ημέρας από τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, πιστώθηκαν τελικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014, ύψους 928.520.274,14 ευρώ στους λογαριασμούς 648.280 δικαιούχων, καθιστώντας τα διαθέσιμα στα ΑΤΜ από το βράδυ και στα γκισέ από την Τετάρτη.

Η πληρωμή κάλυψε το 94% των παραγωγών και το 95% των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕΗ πληρωμή κάλυψε το 94% των παραγωγών και το 95% των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή κάλυψε το 94% των δικαιούχων και το 95% των κτηνοτρόφων, ενώ το συνολικό ποσό και των δύο δόσεων ανέρχεται στα 1.821.106.232,92 δις ευρώ.

ΔΕΙΤΕ: Ανακοίνωση Γρ. Αποστολάκου για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.pdf


Ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ η καθυστέρηση

Μέχρι το πρωί της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου δεν είχε ακόμα παραδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς τη βάση δεδομένων με τους 700.000 αγρότες δικαιούχους της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων από την περασμένη εβδομάδα ότι η πληρωμή των παραγωγών θα γινόταν τη Δευτέρα 22 του μήνα