Μικρό είναι το τουριστικό ενδιαφέρον για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για την περιοχή της Τριφυλίας, κάτι που άλλωστε είναι συνηθισμένο, καθώς όπως αναφέρουν και οι ξενοδόχοι της περιοχής ο κόσμος τις ημέρες αυτές προτιμά αστικά κέντρα και περισσότερο χειμερινούς προορισμούς. Αυτό όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ξενοδόχους είναι τα σχέδια για αύξηση -διπλασιασμό- του ΦΠΑ στον ξενοδοχειακό τομέα.
Μια αύξηση αιφνιδιαστική που θα πρέπει, όπως τονίζουν, να απορροφηθεί από τους ίδιους, με όποιες οικονομικές επιπτώσεις έχει αυτό, καθώς ήδη συμβόλαια και συμφωνίες για τη νέα τουριστική σεζόν έχουν κλειστεί. Και στις μεμονωμένες περιπτώσεις όμως δεν μπορούν να αυξηθούν οι τιμές, αφού χάνουν το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες τουριστικές αγορές.
Χαρακτηριστικά ο Κώστας Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αρτίνα» στη Μαραθούπολη, επισήμανε: «Την περίοδο των Χριστουγέννων δεν έχει ζήτηση η περιοχή και σχεδόν ποτέ δεν είχε δουλειά, γιατί μπορούμε να πούμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή των πόλεων. Ετσι δεν είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, αυτό όμως που μας προκαλεί έντονη ανησυχία και είναι πλήγμα είναι ο σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ κατά 6,5%.
Με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ ουσιαστικά θα μας πάρει τα λεφτά μέσα από την τσέπη μας, καθώς δεν μπορούμε εμείς να αυξήσουμε τις τιμές, καθώς τα συμβόλαια έχουν κλειστεί αλλά και αν πάμε να το μετακυλήσουμε στην τιμή θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά. Ετσι ουσιαστικά διπλασιάζεται ένα έξοδο για εμάς τους ξενοδόχους. Δεν μπορείς να αλλάξεις την τιμή από την μια στιγμή στην άλλη. Αν ήθελαν να κάνουν αύξηση τουλάχιστον το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει ήταν να ισχύσει από την μεθεπόμενη περίοδο ώστε να γίνει σταδιακά και να μπορέσει να απορροφηθεί από την αγορά. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δούλεψαν οι ξενοδόχοι και ερχόμαστε και τους βάζουμε τώρα φορολογία, πρέπει να σκεφτούμε και πόσα χρόνια δεν υπήρχε δουλειά, ούτε ένας χρόνος δουλειάς είναι ικανός για να καλύψει τα αρνητικά ισοζύγια των προηγούμενων χρόνων. Πριν δύο χρόνια στα 10 ξενοδοχεία 10 έκλειναν και μόλις 3 άνοιγαν». ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου