Pages

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τι μπορείτε να κάνετε για να σβήσετε τα ίχνη σας στα Social Media

Το Facebook, πρωτίστως, αλλά και τα υπόλοιπα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σχεδόν το 50% της κίνησης δεδομένων στα smartphones αφορά το Facebook και γενικότερα οι έρευνες δείχνουν ότι δεν περνά ημέρα που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να μην κάνει κάτι στα social media. Από ένα απλό like ή ένα tweet μέχρι τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών και video στο Facebook και στο Instagram. Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να είναι online τόσα πολλά προσωπικά δεδομένα; Τότε, τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν και χρειάζεται αρκετή προσπάθειά και χρόνος προκειμένου αν σβήσουμε τα ίχνη που αφήνει πίσω του το ψηφιακό αποτύπωμα που έχει ο καθένας από εμάς που χρησιμοποιεί τα social media.

Πλήρης διαγραφή
Ας ξεκινήσουμε από όσους αποφασίζουν να διακόψουν εντελώς τη σχέση τους με τα social media. Δεν είναι και πολλοί αυτοί, όπως έχει αποδειχθεί, αλλά όσοι το τολμήσουν θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ότι πρακτικώς είναι πολύ δύσκολο να διαγράψουν όλα τα ψηφιακά ίχνη τους.
Ένα θετικό είναι ότι υπάρχει μία ιστοσελίδα από την οποία μπορούν να ξεκινήσουν. Πρόκειται για το justdelete.me, ένας online κατάλογος με απευθείας διευθύνσεις για τη διαγραφή των λογαριασμών μας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε διάφορες online υπηρεσίες. H λίστα είναι άκρως εντυπωσιακή, ενώ να σημειωθεί το γεγονός ότι υπάρχουν ουκ ολίγες υπηρεσίες όπου, όπως αναφέρεται, είναι αδύνατη η πλήρης διαγραφή του λογαριασμού μας!

Αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρει και το AccountKiller
Όσον αφορά το Facebook, η κατάσταση είναι λίγο ιδιόμορφη. Το Facebook επιτρέπει την πλήρη διαγραφή του λογαριασμού μας και όλων των δεδομένων που έχουμε «ανεβάσει», επιτρέποντας μάλιστα και πριν προχωρήσουμε στην οριστική διαγραφή, να «κατεβάσουμε» τα δεδομένα (π.χ. φωτογραφίες) στον υπολογιστή μας. Επίσης, επιτρέπει να απενεργοποιήσουμε και προσωρινά τον λογαριασμό μας, σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, δεν μπορούμε να διαγράψουμε τις φωτογραφίες, τα video ή τις αναφορές σε εμάς που έχουν γίνει από άλλους χρήστες. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι κάποια ίχνη θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Στο Twitter είναι εφικτή η διαγραφή του λογαριασμού μας αλλά όχι και των tweets που έχουμε κάνει, καθώς το Twitter αρχειοθετεί όλα τα tweets και, μάλιστα, αυτό το κάνει σε συνεργασία με την περίφημη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Βέβαια, στο Twitter μπορούμε να διαγράψουμε ή να επεξεργαστούμε ένα tweet που έχουμε κάνει, αλλά όλες οι εκδόσεις αποθηκεύονται κάπου και υπάρχουν. Κατά πόσο είναι εύκολα προσβάσιμες από τον οποιοδήποτε είναι κάτι που δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί αυτή τη στιγμή.
Σημειωτέον πως τα περισσότερα social media επιτρέπουν την απενεργοποίηση –αντί της διαγραφής- ενός λογαριασμού, υποστηρίζοντας ότι δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στον χρήστη εφόσον αλλάξει γνώμη.

Σκέψου πριν «ποστάρεις»
Σε περίπτωση που δεν θέλετε να διαγράψετε τα πάντα αλλά μόνο συγκεκριμένες δημοσιεύσεις, τότε είναι απαραίτητο να το κάνετε χειροκίνητα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή.
Τουλάχιστον, τα social media σου δίνουν πλέον τη δυνατότητα να επεξεργαστείς ή να διαγράψεις κάποια προηγούμενη δημοσίευση σου, γλυτώνοντας έτσι πολλούς από εμάς από δυσάρεστες και περίπλοκες καταστάσεις.
Όμως, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η χρήση των social media χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να προστατεύονται όσο το δυνατόν καλύτερα τα προσωπικά δεδομένα μας.
Γενικώς, υπάρχει μία άποψη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν δημοσιεύσω κάτι για το οποίο δεν ντρέπομαι, όμως, αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι. Πολύ απλά γιατί κανείς μας δεν ξέρει αν αυτό το post ή το tweet θα είναι κάτι επιλήψιμο για τον ίδιο μετά από 10-15 χρόνια. Και στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα αποθηκεύονται και ισχύει το scripta manent, το συγκεκριμένο θέμα χρήζει προσοχής.
Κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι ειδικά στο Facebook θα πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε ορατές στο δημόσιο προφίλ μας προσωπικά δεδομένα. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να βλέπεις στο δημόσιο προφίλ που είναι προσβάσιμο από όλους τους χρήστες του Facebook, φωτογραφίες ή προσωπικά στοιχεία του εκάστοτε χρήστη. Πολύ απλά, γιατί ο τελευταίος δεν έχει επισκεφθεί τον ειδικό χώρο των ρυθμίσεων που έχει το Facebook ώστε τουλάχιστον τα προσωπικά του στοιχεία να είναι ορατά μόνο στους φίλους του με τους οποίους έχει συνδεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου