Pages

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τράπεζες με άδεια ταμεία και αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων;

Του Θανάση Παπαδή

Οι πιέσεις που ασκούνται στο τραπεζικό σύστημα, είναι μεν υπαρκτές -έχουν φύγει 3 δισ. από τις καταθέσεις σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών- αλλά για την ώρα τουλάχιστον οι εκροές είναι απόλυτα διαχειρίσιμες.
Δυστυχώς, όμως, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι οι μόνες, αφού τα δύσκολα είναι μπροστά του, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στέλνει μήνυμα ότι χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η συνέχιση της χορήγησης ρευστότητας.
Το αρνητικό σενάριο, θα είναι εφιαλτικό, με πολλαπλές και ανυπολόγιστες συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την ανάπτυξη της οικονομίας και βέβαια την απασχόληση.
Στον αντίποδα η νέα κυβέρνηση δείχνει να έχει ελάχιστο χρόνο ώστε να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση.
Εν μέσω αυτής της ζοφερής κατάστασης η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων και όπως σημειώνει και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal η παράταση της αβεβαιότητας για ένα επιπλέον τρίμηνο απειλεί να κόψει στο μισό την προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2015.
Την ίδια ώρα η χριστουγεννιάτικη αγορά «πάγωσε» και κινήθηκε με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους από τις προσδοκίες.
Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και η εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου είναι τα δύο μεγάλα ζητούμενα για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση με τα χρονικά περιθώρια να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ειδικά σε ό,τι αφορά το πρώτο ζητούμενο. Η νέα κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της λίγες ημέρες, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα, ώστε να συνεχίσουν τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ. Η εναλλακτική περίπτωση είναι να ζητηθεί επισήμως από τη νέα κυβέρνηση παράταση του προγράμματος, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις. Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, plan C δεν υπάρχει στον ορίζοντα.
Το «τελεσίγραφο» της ΕΚΤ, που δόθηκε την Πέμπτη ήταν κάτι περισσότερο από σαφές: εφόσον η χώρα είναι σε πρόγραμμα -νέο ή υφιστάμενο- η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει στήριξη. Στην ουσία δικαιώνεται πλήρως η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ που μίλησε για πρόβλημα στη ρευστότητα, εφόσον τα πολιτικά κόμματα δεν επιδείξουν σύνεση.
Το συγκεκριμένο «εμπόδιο» είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστεί χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, έστω και αν υπάρχει η εναλλακτική του ELA, που όμως περιπλέκει την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Αντίθετα, στο θέμα της πληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές της, υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, αφού έστω και με δυσκολία η Ελλάδα μπορεί να φτάσει μέχρι τον Ιούνιο χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση. Μέχρι εκεί όμως, μετά απαιτείται «γερή» ένεση ρευστότητας από τους δανειστές της -αφού οι αγορές είναι κλειστές- προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι το τέλος του 2015, που ανέρχονται συνολικά στα 22,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου