Pages

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΙ νέα αναβολή στη δημοπράτηση του «Πάτρα-Πύργος»

Δεύτερες σκέψεις κάνουν στο Υπουργείο Υποδομών σχετικά με τη δημοπράτηση της κατασκευής του οδικού τμήματος «Πάτρα-Πύργος», η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του patrisnews.com, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν απανωτές συσκέψεις μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη με τον αρμόδιο προϊστάμενο συγχρηματοδοτούμενων οδικών έργων, Γιάννη Καρνέση και στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πρόθεση του κ.Σπίρτζη να «σπάσει» στα δύο τη δημοπράτηση και κατά πόσον είναι εφικτό και δεν παρακωλύει τη διαδικασία. Όπως πληροφορήθηκε το patrisnews.com, η απάντηση ήταν ότι θεωρητικά ο «τεμαχισμός» είναι εφικτός, ωστόσο θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα τεχνικής (και όχι μόνο) φύσης λόγω της ιδιομορφίας των τμημάτων όπου θα κατασκευαστεί ο δρόμος, ενώ δεδομένη θεωρείται και η αύξηση του κόστους του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Πάτρα-Πύργος, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 και το αρχικό κόστος έχει υπολογιστεί στα 443 εκατ. ευρώ συν 32 εκατ. ευρώ περίπου για συμπληρωματικές δαπάνες που αφορούν απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές έρευνες. Εάν τελικά δεν ακολουθηθεί η υπάρχουσα διαδικασία, τότε είναι σχεδόν σίγουρη η αναβολή της δημοπράτησης στις 31 Μαρτίου και η μετάθεσή της σε άγνωστη μελλοντική ημερομηνία, τουλάχιστον τρεις μήνες αργότερα, αφού θα πρέπει να αλλάξουν τα τεύχη δημοπράτησης και οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι θα πρέπει να ακυρώσουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό και να ξεκινήσουν από την αρχή.

ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Το μπαλάκι για τη νόθευση της επίμαχης λίστας έμμεσα πλην σαφώς η μάρτυς Σοφία Ρίτσου το πέταξε στην γραμματέα του Ευάγγελου Βενιζέλου Σοφία Μπέλπα. ΒΟΜΒΑ! Δείχνουν τον Βενιζέλο για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ! Σύμφωνα με το protothema.gr, η δέυτερη μάρτυς που κατέθεσε, η κυρία Σοφία Ρίτσοτ, εξειδικευμένη σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήταν στο γραφείο του τότε γενικού γραμματέα του υπ. Οικονομικών Πλασκωβίτη, αλλά εργαζόταν και ως επιτελικό στέλεχος του κυρίου Παπακωνσταντίνου σε θέματα που είχε ειδικευθεί. Μάλιστα, είχε διατελέσει και συνεργάτης τους τέως υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Την γνώση της για την λίστα που στάλθηκε από τη Γαλλία, την είχε το 2012 από ακούσματα, όπως κατέθεσε, ενώ προσέθεσε ότι στο υπουργείο δεν γινόταν λόγος για την επίμαχη λίστα. Ακόμη, η απάντηση σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου εάν συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον κύριο Παπαπκωνσταντίνου για την αξιοποίηση του περιεχομένου του επίμαχου cd, ήταν αρνητική. Η μάρτυς, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Εισαγγελέως ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι την 1/10/2012, κάποιος«μπήκε» στο γνωστό στικάκι με τον κωδικό «Σοφία». Η κυρία Ρίτσου ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν ο δικός της κωδικός, καθώς ο κωδικός που χρησιμοποιούσε ήταν το επώνυμό της. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η «Σοφία» είναι γραμματέας του κυρίου Βενιζέλου

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟΥ- ΤΣΑΚΩΝΑΣ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην εθνική οδό Καλού Νερού – Τσακώνας, λίγο πριν από τις στροφές του Αρκουδέα. Ι.Χ. αυτοκίνητο, μάρκας BMW, που κινούνταν στο ρεύμα με κατεύθυνση το Καλό Νερό, εξετράπη της πορείας του και, αφού στριφογύρισε αρκετές φορές, σταμάτησε την εκτός ελέγχου κίνησή του, βγαίνοντας από το δρόμο, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστούν οι δύο ηλικιωμένοι που επέβαιναν. Ο ηλικιωμένος οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος από την έντονη βροχόπτωση, αλλά παρέμεινε ψύχραιμος, καταφέρνοντας να το «μαζέψει» - όσο μπορούσε - αποφεύγοντας τα χειρότερα. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, εκτός από το σοκ, δεν υπέστησαν τραυματισμούς, ενώ το αμάξι υπέστη μόνο υλικές ζημιές. Οι ίδιοι, μάλιστα, ενημέρωσαν την ασφαλιστική τους εταιρεία για οδική βοήθεια. Του Ηλία Γιαννόπουλου Φωτογραφία: Τζίμης Καμπύλη

Eurostat: O κατώτατος μισθός στην Ελλάδα έχει μειωθεί 14% από την αρχή της κρίσης

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση, με τον 11ο υψηλότερο κατώτατο μισθό, στα 684 ευρώ, πάνω από την Πορτογαλία,την Τσεχία, την Πολωνία, την Κροατία και άλλες και κάτω από την Ισπανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία Μεγάλη είναι η «ψαλίδα» των κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2015, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, καθώς ποικίλουν από τα 200 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα 22 κράτη μέλη από τα 28 της Ε.Ε. που έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό, η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο στα 184 ευρώ και το Λουξεμβούργο τον υψηλότερο στα 1.923 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση, με τον 11ο υψηλότερο κατώτατο μισθό, στα 684 ευρώ, πάνω από την Πορτογαλία,την Τσεχία, την Πολωνία, την Κροατία και άλλες και κάτω από την Ισπανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία κ.α. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης το 2008, το 2015 οι κατώτατοι μισθοί έχουν αυξηθεί σε όλες τις χώρες που τον έχουν θεσπίσει, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου υποχώρησαν 14% και την Ιρλανδία όπου παρέμειναν σταθεροί.

Σε 10 μέρες η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Εντός δέκα ημερών προκηρύσσονται 32.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας με δημόσια πρόσκληση για την κάλυψη θέσεων σε δήμους, σύμφωνα με τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου. Στη συγκεκριμένη πρόσκληση υλοποίησης του προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνονται θέσεις σχολικών φυλάκων και καθαριστριών, οι οποίες θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό, τόνισε ότι οι δήμοι θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το προσωπικό εντός Απριλίου. Στην προκήρυξη θα συμπεριλαμβάνονται και ειδικές φόρμες, οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν από τις δημοτικές αρχές και θα περιγράφουν το αντικείμενο απασχόλησης των ωφελούμενων, καθώς και το παραγόμενο έργο. Η κυρία Αντωνοπούλου έχει τονίσει ότι η λίστα που είχαν αποστείλει οι δήμοι ήταν ασαφής ως προς το αντικείμενο απασχόλησης των ανέργων και έπρεπε να υποδείξουν και νέες ιδέες, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες.

Η εφορία βάζει «χέρι» σε καταθέσεις, δάνεια και επενδύσεις

Πρόσβαση όχι μόνο στα στοιχεία που αφορούν στις καταθέσεις των φορολογούμενων αλλά και τα δάνεια και τα χρηματιστηριακά προϊόντα αποκτούν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΔΕ για το 2015, το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών επεκτείνεται και σε συναλλαγές δανειακών προϊόντων.
Ταυτόχρονα το περιουσιολόγιο στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2015 με τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς στόχους έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τους στόχους που θέτει η ΓΓΔΕ φέτος θα πρέπει να βεβαιωθούν έσοδα πάνω από 2,6 δισ. ευρώ από τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων, 1,04 δισ. ευρώ από πλήρεις φορολογικούς ελέγχους και επιπλέον 700 εκατ. ευρώ από μερικούς φορολογικούς ελέγχους. Επίσης θα πρέπει να εισπραχθούν 1,7 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και το 25% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνουν τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικές οχλήσεις στους φορολογούμενους με σκοπό τη συμμόρφωση τους και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Φ.Ε. Φ.Π.-Ν.Π., κλπ) και την καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών τους.
Η εφορία βάζει «χέρι» σε καταθέσεις, δάνεια και επενδύσεις - Ολη η περιουσία των Ελλήνων στο στόχαστρο των ΡάμποΣτο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για 40.000 τελωνειακούς ελέγχους, τουλάχιστον 2.000 ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου, ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από την ΥΕΔΔΕ από τις οποίες σαράντα να αφορούν απάτες στο ΦΠΑ, διενέργεια τουλάχιστον 5.000 φορολογικών ελέγχων από την ΥΕΔΕΕ, 400 πλήρων ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και 500 μερικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Προγραμματίζονται 900 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις με εμβάσματα offshore και γενικά φορολογούμενους που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για διάπραξη φοροδιαφυγής.

Δημοσκόπηση: Πιο φοβισμένοι για το Grexit

Μειώνεται κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που απαντά ότι του προκαλεί φόβο «πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ». Στις αρχές Φεβρουαρίου το 35,5% απαντούσε φόβο, το 9,5% ελπίδα, το 22% κανένα συναίσθημα και το 33% «δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα». Σε αυτή τη δημοσκόπηση το ποσοστό αυτών που απαντούν «φόβο» αυξήθηκε στο 42,5%, 14,5% απάντησε ελπίδα, 23,5% κανένα συναίσθημα και 19,5% «δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα».
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για την επιλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας με το 45% να την θεωρεί κακή και το 43% καλή. Ως κακές αξιολογεί η πλειονότητα των ερωτηθέντων, 62%, τις δηλώσεις Καμμένου ότι θα γίνουμε Κούγκι αν δεν πάρουμε ό,τι θέλουμε με μόλις το 24% να τις χαρακτηρίζει ως «καλές» Για την κριτική Γλέζου στην κυβέρνηση η πλειονότητα των πολιτών, 55,5%, συμφωνεί με αυτά που είπε, με το 25,5% εξ αυτών να δηλώνει πάντως ότι δεν έπρεπε να την κάνει, ενώ μόλις το 33% τη θεωρεί άδικη. Ως επιτυχία αξιολογεί την τετράμηνη παράταση το 56% των ερωτηθέντων. Για αποτυχία κάνει λόγο το 24%, ούτε επιτυχία/ούτε αποτυχία κάνει λόγο το 20%. Aναλυτικά η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Εκτοξεύεται η συγκομιδή θερμοκηπιακών κηπευτικών στην Τριφυλία

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ το Σαββατοκύριακο η συγκομιδή των πρώτων προϊόντων από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Τριφυλίας, σύμφωνα με παραγωγούς της περιοχής μας παρά τις καιρικές συνθήκες που είχαν διακυμάνσεις για την ανάπτυξη και καρπόδεση των νεαρών φυτών.
Οι κυριότερες καλλιέργειες φέτος επικεντρώνονται σε αγγούρια, φασόλια και πιπεριές, με τον κύριο όγκο συγκομιδής να κορυφώνεται ως τις 15 Μαρτίου ενώ περιμένουν για φέτος θετικές τιμές.
Το κλίμα επιβεβαιώνει σε τηλεφωνική επικοινωνία μας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος  ο οποίος έδωσε βαρύτητα στο κρύο αλλά και την έλλειψη ηλιοφάνειας που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα... Η παραγωγή σε σχέση με πέρσι κυμαίνεται στα ίδια πεερίπου επίπεδα με βάση τον όγκο των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής καθώς ένα 30% των θερμοκηπίων έχει ξεκινήσει την πρώτη συγκομιδή.
ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Οι παραγωγοί κηπευτικών στην Τριφυλίας προωθούν αρκετά μεγάλες ποσότητες στην εγχώρια αγορά με σημαντικές της περιοχές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά υπάρχουν ποσότητες περίπου 50% που οδεύουν προς το εξωτερικό. Οι εξαγωγές εμφανίζουν δυναμική καθώς τα προιόντα της περιοχής έχουν μοναδική υφή και πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με την συγκομιδή να επεκτείνεται σε περισσότερα θερμοκήπια μέχρι τις αρχές Απριλίου όπου ξεκινά σταδιακά η συγκομιδή ντομάτας, ενώ οι αποδόσεις και ο δείκτης τιμών αναμένεται να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω της αρτιότητας των προιόντων μας.

ΒΡΩΜΙΣΑΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Μετά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πολιτών της Τρίπολης, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Τρίπολης με τα απορρίμματα, και κυρίως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας "...μετά την απέλπιδα προσπάθεια ορισμένων να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να εμπλέξουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου" , ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Τελείωσαν τα ψέματα. Η Δημοτική Αρχή να μαζέψει τα σκουπίδια εδώ και τώρα. Αν οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να βρουν λύση να ομολογήσουν ευθέως την αδυναμία τους και να εξουσιοδοτήσουν άλλο φορέα. Οι πολίτες της Τρίπολης πληρώνουν κάθε μήνα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για το συγκεκριμένο σκοπό και δεν επιτρέπεται ο Δήμος να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία..."

Εγκατέλειψαν κλεμμένα Ι.Χ μετά από κλοπές στο Καλονερό, στη λίμνη Καϊάφα

Ανυσηχία προκάλεσε χθες νωρίς το πρωί, στις αστυνομικές αρχές της Ηλείας, η παρουσία ενός ΙΧ φορτηγού αυτοκινήτου το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από άγνωστους στη λίμνη του Καϊάφα. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, βρισκόταν βυθισμένο στην παγωμένη λίμνη χωρίς κανείς να γνωρίζει αν στο εσωτερικό του υπήρχε κάποιος επιβάτης. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστών που έφτασαν από την περιοχή της Κρέστενας προκειμένου να συνδράμουν στην ανάσυρση του οχήματος μέσα από τα νερά της λίμνης, είχαν ως αποτέλεσμα, να αποκαλυφθεί, μια αρκετά σοβαρή, σύμφωνα με πηγές, υπόθεση η οποία αφορούσε τη δράση ομάδας δραστών με σκοπό τις κλοπές.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, φέρεται πως οι επιβάτες του οχήματος, που προέρχονται από την περιοχή της Μεσσηνίας, έφτασαν στην Ηλεία, με το ΙΧ φορτηγάκι για να κλέψουν. Νωρίτερα οι άγνωστοι είχαν προβεί σε κλοπή καταστήματος στο Καλό Νερό απ’ όπου αφαίρεσαν αλκοολούχα ποτά ενώ σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών, οι ίδιοι φέρεται να συμμετείχαν σε ακόμα τρεις κλοπές στην περιοχή της Ζαχάρως και της Κρέστενας. Ωστόσο κατά τη διαδρομή τους προς την περιοχή της Κρέστενας, όπου είχαν βάλει «στόχο» την εκκλησία της περιοχής, το φορτηγάκι υπέστη μηχανική βλάβη και έτσι, οι άγνωστοι δράστες, αποφάσισαν να το «πετάξουν» στη λίμνη, αναπληρώνοντάς το με ένα άλλο το οποίο επίσης έκλεψαν από την Ηλεία και που στη συνέχεια εγκατέλειψαν, σύμφωνα με πηγές, στην περιοχή της Ελαίας.

Αποδοχή του διαχωρισμού υλοποίησης έργων του Ταμείου Συνοχής ΥΜΠΕΡΑΑ στο ΠΕΠ Πελοποννήσου

Στις 16/02/2015 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επέδειξε και παρέδωσε το έγγραφο που αναφέρεται στο σχετικό (επισυνάπτεται). Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, με καθυστέρηση έξι (6) μηνών, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π.ΥΜΕΠΕΡΑΑ, απέστειλε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έγγραφο που φέρει τον τίτλο ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «Αποδοχή του διαχωρισμού υλοποίησης έργων που περιλαμβάνονται στον πίνακα Εκχωρήσεων του Ταμείου Συνοχής από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο ΠΕΠ Πελοποννήσου».
 Το έγγραφο αυτό δεν φέρει το Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν φέρει σφραγίδα του Υπουργείου ΠΕΚΑ, και φέρεται να έχει υπογραφεί από τον προηγούμενο αναπληρωτή Υπουργό. Στο έγγραφο αυτό επισυνάπτεται πίνακας έργων. Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τα εξής: Βάσει ποιου κανονισμού συντάχθηκε το ανωτέρω αναφερόμενο έγγραφο; Τι σημαίνει ο τίτλος «μεταφερόμενα» που χαρακτηρίζει το έργο «Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου»; Το έργο «ΣΔΙΤ Πελοποννήσου» φαίνεται να έχει ενταχθεί στην φάση phasing. Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε την σχετική απόφαση ένταξης στην κατηγορία αυτή. Πώς προσδιορίζεται και τι σημαίνει ως τίτλος – λύματα «ορφανά» - που αφορά τα έργα «Αποχέτευση ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Πεταλιδίου Δ. Μεσσήνης», «Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων οικισμών Καρδαμύλης, Στούπας, Λεύκτρου, Νεοχωρίου και Αγ. Νικολάου του Δήμου Δυτικής Μάνης», «Γαργαλιάνοι», «Άσσος»

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την Ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Βάλτας και η Ανάπλαση της παραλιακής στην Μαραθόπολη

Υπεγράφησαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΝ.ΜΕΣ.Α.Ε.ΟΤΑ Θεοχάρη Ρέκκα και του Δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, οι συμβάσεις ένταξης δημοσίων έργων στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 114.355,96€. Τα έργα τα οποία εντάσσονται είναι: Ανακαίνιση κτιρίου τ. Δημοτικού Σχολείου Βάλτας, συνολικού επιλέξιμου π/υ: 45.624,26€ Ανάπλαση παραλιακής Μαραθόπολης, συνολικού επιλέξιμου π/υ: 68.731,70€ Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER, το οποίο υλοποιείται στο νομό Μεσσηνίας από την ΑΝ.ΜΕΣ.Α.Ε.ΟΤΑ, έχουν ήδη προκηρυχθεί και ενταχθεί 34 επενδυτικά σχέδια συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.989.790,73€ με δικαιούχους τους Δήμους: Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας & Πύλου – Νέστορος, καθώς και φορείς της Μεσσηνίας.

Τι προανήγγειλε ο Βούτσης για χωροταξικό, εκλογικό νόμο, οικονομικά

Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα αντικαθιστά τον Καλλικράτη προανήγγειλαν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης. “Μιλάμε για ενα πλαίσιομέχρι και στο πεδίο της χωροθέτησης” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι “αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν το πλαίσιο πολύ πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές”.
Όσον αφορά το πού θα γίνουν αλλαγές οι κύριοι Βούτσης και Πουλάκης τόνισαν ότι:
-Θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο χωροταξικό  ” το οποίο θα προσεγγίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Δεν θα κόψουμε κοστούμι όπως έκαναν ο Καλλικράτης και ο Καποδίστριας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Πρόσθεσε δε ότι αυτό θα γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους ΟΤΑ στην οποία θα ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα,-ανάπτυξη, η ιστορικότητα και η πολιτισμικότητα των περιοχών.
-Θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του εκλογικού νομού που θα αφορά και την ανάδειξη των οργάνων της Αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΠΕΔ.
-Η χρηματοδότηση των δήμων θα συνεχίζει να γίνεται μέσω ΚΑΠ και όχι με ανταποδοτικούς φόρους όπως πρότειναν Μάνος, Βαρουφάκης.
-Θα γίνει επανέλεγχος των δαπανών για την Αυτοδιοίκηση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της σπατάλης, που όμως δεν αφορούν τους  μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες.
-Θα δημιουργηθεί ιδιαίτερη ελεγκτική δομή που θα αντικαταστήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που θα πραγματοποιεί έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας. “Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο κ. Βούτσης, ότι ανάλογα με το ποιας παράταξης είναι ο δήμαρχος αναπέμπεται η όχι ο προϋπολογισμός. Παράλληλα θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε δήμους και περιφέρειες.

Ιστορικό χαμηλό της τελευταίας 15 ετίας στην παραγωγή ελαιολάδου !

Η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Αποτέλεσμα οι τιμές του ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία,να αυξάνονται συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Ελλάδα. Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία έφτασαν τα 6.260 ευρώ ανά μετρικό τόνο στις 19 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο οι τιμές του ελαιολάδου που παράγεται στη Νότια Ισπανία διαμορφώνονταν στα 2.704 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Η διαφορά τιμών του ιταλικού και του ισπανικού ελαιολάδου (premium) έφτασε κατά μέσο το 131,5%. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου και η υπερβολική βροχή που έπεσε σε άλλες περιοχές μείωσαν την παραγωγή. Αρνητικά επέδρασε και ο δάκος που έπληξε πολλές σοδειές. Από τον δάκο και από άλλες ασθένειες υπέστη ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα η Ιταλία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο.

ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Ο ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τον περασμένο Ιούλιο, κατά την επιθεώρηση των έργων στην περιοχή της Τσακώνας, ο τότε αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε στους εργολάβους ότι θα καταθέσει στη Βουλή συμπληρωματική σύμβαση για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα. Μεταφράζοντας τα λόγια του τέως υπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε περιγράψει τη δήλωση ως αποζημίωση-δώρο 400 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στην κοινοπραξία «Μορέας Α.Ε.», συμφερόντων των ομίλων Λ. Μπόμπολα, Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και Σ. Κόκκαλη, που κατασκευάζει τον κεντρικό οδικό άξονα Πελοποννήσου. Ο λόγος της επιπρόσθετης χρηματοδότησης ήταν ότι οι εργολάβοι εμφάνισαν λογαριασμό με απώλειες μισού δισεκατομμυρίου ευρώ από τα διόδια, λόγω μειωμένης κίνησης, ενώ, ζήτησαν επιπλέον χρηματοδότηση, επικαλούμενοι λόγους… ίσης μεταχείρισης με τους άλλους αυτοκινητόδρομους που εξασφάλισαν πάνω από ένα δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση των έργων. Οι εργολάβοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι από το 2009 η κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 40%. Βέβαια, τα παραπάνω συνέβαιναν πριν την πολιτική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου 2015 και ενώ ακόμα ο περιμετρικός της Καλαμάτας είναι...νεκρός, η σύμβαση έχει μείνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι λοιπόν η νέα κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της, κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει με σιγουριά τι θα γίνει με το συγκεκριμένο έργο. Βέβαια, υπάρχει μια αόριστη δήλωση του υπουργού Ανάπυξης Γ. Σταθάκη ότι τα έργα των αυτοκινητόδρομων θα ολοκληρωθούν, αλλά, φαίνεται πολύ δύσκολο η σημερινή Βουλή, με τη σύνθεση που έχει, να δεχτεί τους όρους της νέας σύμβασης.

ΗΛΕΙΑ Ασθενής… μπαλάκι μεταξύ Πύργου - Αμαλιάδας

«Μπαλάκι» μεταξύ των δυο Νοσοκομείων, Αμαλιάδας και Πύργου, έγινε χθες το πρωί ένας 54χρονος που τραυματίστηκε όταν το αυτοκίνητό του εξετράπη της πορείας του και ανετράπη. Σύμφωνα με το patrisnews.com, από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, που είχε μεταφερθεί για τις πρώτες βοήθειες, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Πύργου για νευροχειρουργική εκτίμηση για να επιστέψει λίγο αργότερα στην Αμαλιάδα, όπου οι γιατροί, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που έφερε και άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ζήτησαν τη μεταφορά του στον Πύργο για πιο εξειδικευμένη νοσηλεία και ιατρική υποστήριξη. Μέχρι να καταλήξει - με την παρέμβαση του Διοικητή κ.Δημόπουλου - στον Πύργο, δημιουργήθηκε τηλεφωνικό «σίριαλ» για το πού πρέπει να πάει, Πύργο ή Πάτρα, ο ασθενής, αφού οι γιατροί δεν δέχονταν την παραλαβή του. Πολλά και σεβαστά τα προβλήματα, αλλά, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ανάπλαση της παραλιακής στην Μαραθόπολη και Ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Βάλτας

Υπεγράφησαν στις 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΝ.ΜΕΣ.Α.Ε.ΟΤΑ Θεοχάρη Ρέκκα και του Δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, οι συμβάσεις ένταξης δημοσίων έργων στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό 114.355,96€. Τα έργα τα οποία εντάσσονται είναι: Ανακαίνιση κτιρίου τ. Δημοτικού Σχολείου Βάλτας, συνολικού επιλέξιμου π/υ: 45.624,26€ Ανάπλαση παραλιακής Μαραθόπολης, συνολικού επιλέξιμου π/υ: 68.731,70€ Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER, το οποίο υλοποιείται στο νομό Μεσσηνίας από την ΑΝ.ΜΕΣ.Α.Ε.ΟΤΑ, έχουν ήδη προκηρυχθεί και ενταχθεί 34 επενδυτικά σχέδια συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.989.790,73€ με δικαιούχους τους Δήμους: Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας & Πύλου – Νέστορος, καθώς και φορείς της Μεσσηνίας.
Από το gargalianoionline

Έρχεται κατηγορία ελαιολάδου "Premium";

Πρόταση ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) κατατέθηκε στις 18 Φεβρουαρίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας σε μια νέα κατηγορία "premium" που να πληροί αυστηρά κριτήρια όσον αφορά στη γεύση, στο άρωμα και στη θρεπτική αξία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) αναγνωρίζει τις προσπάθειες των παραγωγών που έχουν δεσμευτεί στην υψηλή ποιότητα ελαιολάδου και με την πρόταση αυτή έχει ως στόχο την προστασία τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρά του ότι αποτελεί μια από τις υψηλότερες ποιοτικές κατηγορίες συχνά υπονομεύεται όσον αφορά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και συγκρίνεται με άλλα ελαιόλαδα χαμηλότερων ποιοτικών απαιτήσεων.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ έως και τον Ιούνιο των Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2015, η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, που είχαν λήξει ή επρόκειτο να λήξουν κατά το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη και μετά από θετική εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου. Η απόφαση αφορά 67 Δομές σε 12 περιοχές της Χώρας, που απασχολούν 294 άτομα (νέοι άνεργοι έως 30 ετών) και εξυπηρετούν 7.200 πολίτες. Συνολικά, σήμερα, λειτουργούν 225 Δομές, που απασχολούν 982 άνεργους και προσφέρουν υπηρεσίες σε 24.400 πολίτες. «Οι Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Η στήριξη, η ενδυνάμωση και η επέκτασή τους, με όρους διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Σταθάκης. Υπενθυμίζεται, ότι οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας, χρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους και περιλαμβάνουν Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Δομές παροχής συσσιτίων, Δημοτικούς Λαχανόκηπους, Τράπεζες Χρόνου, Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και άλλες αντίστοιχες διαδικασίες.

Η Μέρκελ βλέπει βιογραφικά υποψηφίων διαδόχων του Σαμαρά

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ- σε μια επίδειξη εσωκομματικής δημοκρατίας- έτρωγε τις σάρκες του (οι βουλευτές του) σε μια συνεδρίαση 10 ωρών, η ΝΔ αρνείται να συζητήσει ακόμη τα αίτια της ήττας της και φυσικά να θέσει θέμα ηγεσίας. Αυτό που δεν κάνει η Κ.Ο της ΝΔ τό κάνει η Μέρκελ για λογαριασμό τους! Ναι, μην εκπλήσσεστε: Η Μέρκελ ενδιαφέρεται σφόδρα για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οχι δεν είναι η φιλία της με τον Αντώνη Σαμαρά και η τύχη του σημερινού αρχηγού της ΝΔ που την απασχολεί. Είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος επιθυμεί να κινηθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες για εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και έχει τους λόγους της, που δεν είναι άλλοι από το νέο μνημόνιο που ετοιμάζει για την Ελλάδα-μια και θα αναγκασθεί να δώσει τα επόμενα 5 χρόνια άλλα 80 δις ευρώ στην χώρα μας. Θέλει να γνωρίζει-ακόμη και να επιβάλλει- τις ηγεσίες των μεγαλύτερων κομμάτων. Αυτούς δηλαδή με τους οποίους- η ίδια ή ο διάδοχός της- θα συνομιλούν και θα υπογράφουν τις συμφωνίες. Στη κατεύθυνση αυτή μάς πληροφορούν ότι η Καγκελαρία έχει ζητήσει-μέσω διάυλου- από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο εισηγήσεις και βιογραφικά στελεχών της ΝΔ οι οποίοι θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Σαμαρά. Μοναδική προυπόθεση ότι είναι άνθρωποι νέοι, άφθαρτοι και με εξαιρετικές σπουδές-εάν μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι με γερμανική παιδεία τόσο το καλύτερο για τούς ίδιους αλλά και για την Καγκελαρία.

ΣΕ ΑΠΟΓΡΑΦΗ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.ΥΑ.Τ- ΘΑ ΜΠΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΟΡΚΩΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ;

Επιτροπή για την πλήρη και ακριβή καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δήμου που αφορά την ύδρευση και αποχέτευση των ΔΕ Αετού, Αυλώνος Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και της Δ.Κ. Τριπύλας, και η οποία θα εκχωρηθεί στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας (ΔΕΥΑΤ), όρισε με απόφασή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από έναν δημοτικό υπάλληλο ανά Δημοτική Ενότητα, με τον νόμιμο αναπληρωτή του – οι οποίοι θα συνεργάζονται για την αποτελεσματική διεκπεραίωση του έργου.
Οσον αφορά την απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων που σχετίζονται με την ύδρευση και αποχέτευση και αφορούν στις υποχρεώσεις και απαιτήσεις που θα πρέπει να εκχωρηθούν στη ΔΕΥΑΤ, ορίστηκαν ως μέλη της Επιτροπής υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως το έργο της Επιτροπής -πλην εκείνου που αφορά στα οικονομικά στοιχεία- θα τελεί υπό την εποπτεία του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Γεωργίου Γκόνη. Η Επιτροπή καλείται να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι και τις 30 Μαρτίου οπότε πρέπει να συντάξει το σχετικό πρακτικό καταγραφής, το οποίο και θα παραδώσει στην αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Πανουσιοπούλου. eleftheriaonline

Στον «πάγο» Περιμετρικός Καλαμάτας και Λεύκτρο - Σπάρτη

Μόνο τα 70 χιλιόμετρα του Ε65 στη Θεσσαλία, από την Ξινιάδα Δομοκού έως τα Τρίκαλα, έχουν ρεαλιστική πιθανότητα να παραδοθούν στο τέλος του 2015, όπως είχε προγραμματιστεί. Οι οδηγοί θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016 για την εθνική οδό Κορίνθου - Πάτρας, την Ιόνια Οδό και τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα, καθώς τα έργα βρίσκονται αρκετούς μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο η... απογοήτευση των οδηγών είναι το λιγότερο. Το ζητούμενο είναι αν η καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς η μεταφορά τμήματος των έργων στο νέο ΕΣΠΑ θα προκαλούσε «ασφυξία» στο ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα. Και αν η ευθύνη για τις καθυστερήσεις θα «φορτωθεί» και πάλι στο Δημόσιο από τους παραχωρησιούχους, προκειμένου να επαναληφθεί η ιστορία των αποζημιώσεων.
Οι συμφωνίες «επανεκκίνησης» των έργων στους 4 παραχωρημένους σε ιδιώτες αυτοκινητόδρομους παρουσιάστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου από το υπουργείο Υποδομών και κυρώθηκαν από τη Βουλή με τον νόμο 4219/13. Οπως προέβλεπαν, οι τέσσερις αυτοκινητόδρομοι θα παραδίδονταν έως τις 31.12.2015, με την εξαίρεση δύο τμημάτων: της σήραγγας Κλόκοβας στην Ιόνια Οδό και του κόμβου Ρίου στην Κορίνθου - Πάτρας, που πήραν παράταση έως τον Ιούνιο του 2016. Κατά την παρουσίαση των έργων, το υπουργείο Υποδομών παραδέχθηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν ασφυκτικά, υποστήριξε όμως ότι ήταν εφικτά. Ακόμα και για την Ιόνια Οδό και τον Ε65 όπου, όπως είχε πολλάκις υποδείξει η «Κ», δεν είχε ολοκληρωθεί το 17% και 20% των απαλλοτριώσεων (άρα και των αρχαιολογικών ερευνών) αντίστοιχα.
Οι τελευταίες εξελίξεις

Ενα έτος αργότερα, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ας ξεκινήσουμε από την πολύπαθη εθνική οδό Κορίνθου - Πάτρας, τη μόνη που κατασκευάζεται με παράλληλη κυκλοφορία του δρόμου. Οι εργασίες βρίσκονται ήδη 7-8 μήνες εκτός χρονοδιαγράμματος και όπως όλα δείχνουν... έπεται συνέχεια. Καθώς δεν υπήρχαν εκκρεμείς απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες, η ευθύνη από πλευράς κοινοπραξίας (Ολυμπία Οδός - Απιον Κλέος) αποδίδεται κυρίως στην ΕΡΓΟΣΕ, η οποία δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες της στα 8 σημεία που η σιδηροδρομική γραμμή συναντά τον αυτοκινητόδρομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες στα 4 σημεία καλύπτονται από σύμβαση που πρόσφατα ανατέθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ, αλλά οι εργασίες καθυστερούν να ξεκινήσουν. Τα υπόλοιπα 4 σημεία, η Ολυμπία Οδός έχει προτείνει να της ανατεθούν.
Επίσης, η Ολυμπία Οδός υποστηρίζει ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στην παράδοση του χώρου για τον σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Ρίου, έχοντας ήδη καταθέσει αίτημα αποζημίωσης 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο δεν έχει δεχθεί την ευθύνη για την καθυστέρηση και το ζήτημα θα παραπεμφθεί σε διαιτησία. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ΣΕΑ υπάρχει ήδη επιχείρηση, την άδεια λειτουργίας της οποίας ανανέωσε το ΤΕΟ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας)... λίγο πριν την επανεκκίνηση των έργων.
Οπως ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, κ. Παν. Παπανικόλας, έχει ήδη ζητηθεί από το υπουργείο Υποδομών 5μηνη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση (αν δεν «τραβήξει» η ιστορία του ΟΣΕ), η εθνική οδός Κορίνθου - Πάτρας αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2016. Να σημειωθεί ότι η παράδοση του τμήματος Αρχαίας Κορίνθου - Κιάτου νωρίτερα (θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο) αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο για λόγους ασφαλείας, καθώς θα δημιουργούνταν το φαινόμενο «μπουκαλιού» στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο αλλά με... μειώσεις! Κόβονται επιδόματα, υπερωρίες

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοικονομήσει χρήματα φαίνεται πως θα φέρει ακόμη και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, αφού κόβονται επιδόματα, όπως υπηρεσίες και εκτός έδρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξισωθούν οι μισθοί υπαλλήλων διαφορετικών υπουργείων και υπηρεσιών, που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια αποδοτικότητα.

Οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου προβλέπονται στη λίστα Βαρουφάκη που στάλθηκε στους δανειστές για να πάρει η Ελλάδα το ΟΚ και να προχωρήσει η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στο Eurogroup.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει και δραστικές μειώσεις σε δαπάνες του προϋπολογισμού ώστε να βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή των κοινωνικών παροχών, την παιδεία, την εθνική άμυνα, τις μεταφορές και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα έρθουν σημαντικές αλλαγές, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την ίδια παραγωγικότητα.

Με τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις θα επιδιωχθεί να συνδεθούν οι αμοιβές όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους, ενώ θα επιδιωχθεί και η λεγόμενη «αποσυμπίεση» της κατανομής των μισθών στα μισθολογικά κλιμάκια, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημαίνει ότι η κλιμάκωση των αμοιβών θα είναι πιο ευρεία με πιθανές μειώσεις στα κατώτατα επίπεδα!

Με τη "λίστα Βαρουφάκη", συνεχίζει το δημοσίευμα, η εφημερίδα τονίζει πως η κυβέρνηση δεσμεύεται και για σημαντικές περικοπές σε όλες τις πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή σε υπερωρίες, δαπάνες για εκτέλεση υπηρεσίας και για υπηρεσίες εκτός έδρας.

Πέρα από τις περικοπές των επιδομάτων αυτών, στο στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνουν και επιδόματα για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και στα οποία ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

ΕΚΑΣ

Επιδόματα στήριξης τέκνων, τρίτεκνα και πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ

Το φοιτητικό επίδομα των 1000€

Επιδόματα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

2ο Σχολείο Τουρισμού Μεσσηνίας από 16 Μαρτίου

Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 στις 15:30, στο φιλόξενο χώρο του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου ELITE CITY RESORT (Καλαμάτα) πρόκειται να ξεκινήσει το 2ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. Το πρόγραμμα εργασιών του τριήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης, έχει ως κάτωθι: Δευτέρα 16/03/2015 15:30 – 20:30, Τρίτη 17/03/2015 09:30 – 14:30 & 16:00 – 20:30, Τετάρτη 18/03/2015 09:30 – 16:00. Το λεπτομερές ωρολόγιο πρόγραμμα των εισηγήσεων κι οι εισηγητές, αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών, οπότε και θα ανακοινωθούν άμεσα. Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων για τις εγγραφές, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εγγραφή θα γίνει στο χρονικό διάστημα 1-10 Μαρτίου 2015, με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής που θα είναι προσβάσιμη από ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, καθώς και από τη σελίδα «ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», στο Facebook. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται: σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και ξενοδόχους, σε επαγγελματίες της εστίασης κι εργαζομένους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (λ.χ εστιατόρια, καφέ, μπαρ κτλ), σε σπουδαστές τουριστικών σχολών, σε ανθρώπους που με οιονδήποτε τρόπο συνδέονται με τον τουριστικό τομέα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6975715229 και στο e-mail: somatiohotelmessinias@gmail.com.

ΤΡΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 443 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 835 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 «Τρύπα» 935 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ χαμηλότερο του στόχου είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε σε 443 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 835 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 3.682 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 935 εκατ. ευρώ ή 20,3 % έναντι του στόχου, ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.489 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.048 εκατ. ευρώ ή 23,1 % έναντι του στόχου. Επίσης, κάτω του στόχου διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα αφού υποχώρησε στα 443 εκατ. ευρώ, έναντι 835 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για 1.366 εκατ. ευρώ.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΑ 3Η ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για την Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά και πάλι από το ευρωδικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που τάσσει η οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η χώρα μας:
- Δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό καθεστώς αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον κόλπο της Κυπαρισσίας ώστε να αποφεύγεται κάθε παρενόχληση του είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής του
- Εχει επιτρέψει (χωρίς τη διενέργεια καμίας δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων) παρεμβάσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάζουν σημαντικά την εν λόγω περιοχή, μειώνοντας και καταστρέφοντας την περιοχή φωλιάσματος της Caretta caretta, είδος που θεωρείται είδος προτεραιότητας για την ΕΕ Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιτρέψει παρεμβάσεις που μειώνουν και καταστρέφουν τους οικότυπους αμμοθινών 2110, 2220 και τον οικότοπο προτεραιότητας 2250. Για την Ελλάδα έχουν ήδη εκδοθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει το απειλούμενο είδος της Caretta caretta. Στις 30/1/2002 (υπόθεση C-103/00, Επιτροπή κατά Ελλάδας), το Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν είχε θεσπίσει αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο και ότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χελωνών και την αποφυγή της παρενοχλήσεώς τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Στις 17/7/2014 (υπόθεση C-600/12, Επιτροπή κατά Ελλάδας), το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η χώρα μας, παραλείποντας να απαγορεύσει την ανεξέλεγκτη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΤΟ ΒΗΜΑ

NY Times: Ο Τσίπρας στριμώχτηκε στη γωνία από τη συμφωνία στο Eurogroup

Σε εκτιμήσεις για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και σε πιθανές προοπτικές που διαγράφονται, με την αποστολή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες, αναφέρονται δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ. Στη New York Times επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε αγώνα δρόμου την Κυριακή για να παρουσιάσει τη λίστα με τις προτάσεις της για αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας, οι οποίες θα γίνονταν αποδεκτές από τους δανειστές της Ελλάδας, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ανταρσία από μέλη του ίδιου του κόμματός της, τα οποία είναι εξαγριωμένα που η κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις των Βρυξελλών».
 Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το άρθρο αναφέρει πως «ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χαιρέτισε τη δυνατότητα να προτείνει το δικό της σχέδιο ως νίκη, η συμφωνία του Eurogroup είναι μια “απότομη” υπαναχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να ξεφορτωθεί το πρόγραμμα διάσωσης. Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προτείνει δεν θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης». Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της ΝΥΤ υποστηρίζεται ότι «ανεξαρτήτως αν η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής αποτελεί ή όχι μια νίκη, στρίμωξε στη γωνία τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, όπου του ασκούνται πιέσεις να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες». Επίσης, επισημαίνεται ότι «μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό περιέγραψε τη συμφωνία ως “μία σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη”, παρά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τους επικριτές του εντός και εκτός της κυβέρνησης, ότι συνθηκολόγησε υπό όρους».

Τι ζήτησαν και τι πήραν οι Δήμαρχοι με την Κ.Ε.ΔΕ.

Τις θέσεις της Α’ Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διοικητική οργάνωση των Δήμων, παρουσίασε και κατέθεσε, σήμερα, στον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Γιώργο Πατούλη, τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Καφαντάρη, τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου και τους επικεφαλής των Παρατάξεων στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολο Κοιμήση, Γιώργο Ιωακειμίδη και Δημήτρη Μπίρμπα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε στον κ. Κατρούγκαλο αναλυτικό υπόμνημα, που περιλαμβάνει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για ζητήματα που αφορούν τη διοικητική οργάνωση των Δήμων, αλλά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε σήμερα με τον αναπληρωτή Υπουργό, κύριο Γ. Κατρούγκαλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

Του παραδώσαμε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και συμφωνήσαμε να υπάρχει μία διαρκής επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να μην υπάρχει κανένα νομοθέτημα χωρίς προηγούμενη συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Για το θέμα της αξιολόγησης, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει αλλά με αντικειμενικό τρόπο, και θα πρέπει να αφορά όχι μόνο το προσωπικό αλλά και τις δομές. 

Για τα πειθαρχικά θέματα των υπαλλήλων, θεωρούμε ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη κουβέντα ώστε τα υπηρεσιακά συμβούλια να είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα»
.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και για το αν υπάρχει κάποια οικονομική μελέτη που να το στηρίζει, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε:

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα επισπευσθούν τα ζητήματα του ΑΣΕΠ μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διαχείρισης, του τι μπορεί να πάρει ο κάθε Δήμος από αυτές τις ήδη υπαρκτές καταστάσεις των προσλήψεων υπαλλήλων, όπως επίσης θα υπάρξει μία συνεργασία ΚΕΔΕ και Υπουργείων για ένα γενικότερο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού υπαλλήλων με τα ζητήματα του 2014-2020».

Ερωτηθείς για το αν θα ανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Πατούλης απάντησε:

«Η άποψη μας είναι, ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη για τους Δήμους. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να συγκροτηθεί. 

Επίσης, θέσαμε το θέμα που αφορά το προσωπικό ΑμεΑ του προγράμματος 3+1, ζητώντας να μπορέσουν, όσοι δεν είναι πλέον αορίστου χρόνου, να γίνουν. Το αίτημα αυτό είχε τεθεί και στην προηγούμενη Κυβέρνηση και το επαναφέρουμε γιατί θεωρούμε, ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων
».

OI ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ 2015

Με ίντερνετ θα εφοδιασθούν σχεδόν όλες οι ορεινές αγροτικές περιοχές της Μεσσηνίας, με το πρόγραμμα του ΟΤΕ «Λευκές Πόλεις» από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 254 οικισμούς και συνολικά θα εξυπηρετηθούν  22.300 κάτοικοι.
Η «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας», είναι ένα έργο που αφορά τη δημιουργία υποδομών δικτύου για τοποθέτηση οπτικών ινών, ώστε να βελτιωθεί η βασική τηλεφωνία και τη παροχή δωρεάν internet, με μεγάλη ταχύτητα, σε όλους τους οικισμούς της Μεσσηνίας που είναι χωρίς ευρυζωνικό δίκτυο.Δήμος Αετού: Αρτίκι, Γλυκορρίζι, Καμάρι, Κεφαλόβρυση, Κρυονέρι, Μοναστήρι, Νέα Αγριλιά, Πολυθέα, Ριζοχώρι, Σιτοχώρι, Τσερτσαίικα.
Δήμος Αίπειας:-
Δήμος Αυλώνα:  Aγαλιανή, Αγιαννάκης, Αυλώνα, Βανάδα, Βλασσάδα, Βουνάκι, Κάκκαβας, Καλίτσαινα, Καρυές, Μάρμαρο, Παλιοβλασσάδα, Πανόραμα, Πηγαδούλια, Πλατάνια, Πρόδρομος, Πτέρη, Στάση Σιδηροκάστρου, Φόνισσα.
Δήμος Βουφράδων: Βλάση, Καζάρμα, Κουρτάκι, Μηλιώτη, Χαραυγή.
Δήμος Γαργαλιάνων:-
Δήμος Δωρίου: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Πέτρος, Αμφιθέα, Άνω Δώριο, Βασιλικό, Κάτω Μάλθη, Κούβελα, Κυψέλη, Μάλθη, Χαλκιά, Χρυσοχώρι.
Δήμος Είρας: Άγιος Σώστης, Αμπελιώνα, Διμάνδρα, Κακαλέτρι, Μαρίνα, Νέδα, Πέτρα, Σκληρού, Στάσιμο, Σύρριζο.

Θεσμικό ατόπημα η κομματική ιδιοποίηση της θυσίας των ανιδιοτελών πατριωτών

Σήμερα μετά από χρόνια διεπράχθη ένα θεσμικό ατόπημα. Προσπάθησαν τις θυσίες των πολιτών και του λαού κάποιοι να τους βάλουν κομματικό πρόσημο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της εκδήλωσης μνήμης για τους 212 νεκρούς στις Βίγλες της Μεγαλόπολης την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015. «Εμείς τιμάμε τους νεκρούς μας» συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «Οι νεκροί μας ανήκουν στην Πελοπόννησο. Ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση και σε κανένα κόμμα. Σεβασμό λοιπόν στην ιστορία του τόπου μας και τιμή στους ανιδιοτελείς πατριώτες συμπολίτες μας. Αιωνία τους η μνήμη».

Ζ. Κωνσταντοπούλου από Βίγλες: Θα διεκδικήσουμε το γερμανικό χρέος

Στο μνημόσυνο για τους 212 Έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη θέση «Βίγλες» Μαλλωτά Μεγαλόπολης, βρέθηκε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου το πρωί της Φεβρουαρίου. Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο Γερμανικό χρέος και είπε: "Είναι απαραίτητη και απαράγραπτη η δέσμευση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να διεκδικήσει για λογαριασμό του Ελληνικού λαού την αποζημίωση και την αποκατάσταση για τις θηριοδίες, για τις καταστροφές και τις ανθρωποκτονίες που συντελέστηκαν επί Χιτλερικής ναζιστικής κατοχής. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών." Η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα επανασυσταθεί η διακομματική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και οι πρωτοβουλίες θα είναι όχι μόνο πολλές και συστηματικές αλλά και αποτελεσματικές, διότι το χρέος αυτό είναι χρέος οφειλόμενο, ιστορικό και ηθικό.

ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ

Αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων για τη μεταφορά στο Ανατολικό Κέντρο Τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης «πλήγωσαν» τη λειτουργία του ΕΚΑΒ τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Νομού. Ασθενοφόρα έχουν τραβήξει χειρόφρενο λόγω σοβαρών βλαβών –πολλά από αυτά χρειάζονται νέο κινητήρα– και ο αριθμός των ασθενοφόρων που «βγαίνει» στην πρωινή και απογευματινή βάρδια στην Καλαμάτα είναι προβληματικός λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει τα τελευταία χρόνια και η σημαντική αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, που κάνει το βίο αβίωτο στους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους", σε καθημερινή βάση το προσωπικό του ΕΚΑΒ καλείται να αντιμετωπίσει 70 περιστατικά.
Χωρίς υπερβολές η λειτουργία του ΕΚΑΒ έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας για τη συνέχιση του έργου του. Όπως ανέφεραν στο "Θ" στελέχη του ΕΚΑΒ, από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Κέντρο είναι ο γηρασμένος στόλος του, καθώς τα περισσότερα οχήματα είναι στους δρόμους 15 χρόνια με χιλιάδες χιλιόμετρα στα κοντέρ τους. "Σε καθημερινή βάση ένα όχημα είναι στο συνεργείο, ενώ, μόνο για τη συντήρηση των οχημάτων κάθε μήνα θα πρέπει να καταβάλλονται στα συνεργεία περισσότερο από 2.000 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα. Μιλάμε για οχήματα με λάστιχα φθαρμένα, τα οποία δεν απολυμαίνονται, παρά σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ, κάτι τέτοιο απαιτείται να γίνεται, τουλάχιστον, μια φορά το μήνα. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος σε ασθενοφόρα χρειάζεται να σκεπάζουμε τους τραυματίες με σεντόνια, διότι το air condition έχει χαλάσει, με αποτέλεσμα να στάζει!". Μπορεί να ακούγεται τραγικό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.ΘΑΡΡΟΣ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΙΑΘΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Οι καλύτεροι αθλητές του Διάθλου , οι πρωταθλητές,  οι πρωταθλήτριες αλλά και πλήθος ανεξάρτητων αθλητών και αθλητριών από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στην παραλία της Κυπαρισσίας όπου διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΙΑΘΛΟΥ . Οι συμμετοχές άγγιξαν τις 200 όμως λόγω των καιρικών συνθηκών κάποιοι οι έλειψαν από τη γραμμή της εκκίνησης. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Διάθλου φιλοξενήθηκε εκτός Αθήνας και διοργανώθηκε από το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας, μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων από όλες τις απόψεις. Ο  Δήμος στήριξε τη διοργάνωση και κατάφερε να ικανοποιήσει απόλυτα, τους  αθλητές αλλά και την Ομοσπονδία Τριάθλου  έχοντας  αρωγούς  τον εμπορικό σύλλογο της Κυπαρισσίας αλλά και το ΝΟΚΥ.

Οι ισχυροί άνεμοι που πλευροκοπούσαν τους αθλητές αλλά και η βροχή που ξεκίνησε λίγο πριν τερματίσει και ο τελευταίος αθλητής έκαναν τον αγώνα δύσκολο, αλλά οι διαθλητές είναι μαθημένοι στα δύσκολα και   μάλλον αυτό έκανε τους αγώνες  ακόμη πιο  εντυπωσιακούς.

Ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης για 6η συνεχόμενη φορά διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή με δεύτερο το Γρηγόρη Σουβατζόγλου και τρίτο τον Παναγιώτη Χριστοδουλόπουλο, ενώ στους Βετεράνους τη νίκη πήρε ο Σταμάτης Ρώμας. Στις γυναίκες  πρώτη ήταν η Πρωταθλήτρια Ελλάδας Ντενίζ Δημάκη και στην κατηγορία  Βετεράνων Γυναικών, η Σαμπρίνα Τβις.

Στην ανοικτή κατηγορία έγιναν σπουδαίες επιδόσεις από άνδρες και γυναίκες ενώ νωρίτερα είχαν διεξαχθεί αγώνες για μικρά παιδιά με αρκετά μεγάλη συμμετοχή.

Τους αγώνες παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας  κ Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρόεδρος του Φορέα κ Ζαχαρίας Κανελλόπουλος η αντιδήμαρχοι κα Μαρία Πανουσιοπούλου και Γιάννης Μερκούρης, ο Γ.Γ. κ  Φιλντίσης , ο κ. Χρονόπουλος, ο κ Κουκούμης,  η  κα Αλέξοπούλου, η κα Τζαβέλλα και πλήθος κόσμου.

Αποτελέσματα οι Νικητές κάθε Κατηγορίας :

          

          5km-20km-2,5km                   

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΤΡΩΝ   1996< 

ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ                     58.17          ΘΗΣΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ  

ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ                  59.36           ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ    

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ    1.00.55        ΟΛΥΜΠΙΟΙ    

                             

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΕΞ. ΑΝΤΡΩΝ 1996<                     

ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ             1.03.22                  

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ         1.06.53                  

ΜΑΛΑΤΟΣ ΜΗΝΑΣ                      1.09.46                  

 

ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΝΤΡΩΝ 1975 <           

ΡΩΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ                             1.02.38                   ΘΗΣΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 

ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                      1.16.17                 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ         

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ         1.18.59                  ΝΟΚΥ   

 

ΚΑΤ. ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΝΕΞ.ΑΝΤΡΩΝ  1975<                     

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ               1.06.02                   

ΔΕΔΕΣ ΣΩΤΗΡΗΣ                                1.12.41          

ΠΙΠΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                             1.17.48          

 

PARADUATHLON  ΑΝΤΡΩΝ                         

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ(P4)  1.21.36        

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  1996<                 

ΔΗΜΑΚΗ ΝΤΕΝΙΖ              1.08.09        ΓΑΣ. ΙΛΙΣΟΣ 

ΓΚΟΤΖΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ         1.26.45        ΑΕ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ 

 

ΓΥΝ. ΑΝ.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ                              

ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ      1.16.53                  

ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ  ΚΑΤΕΡΙΝΑ   1.23.46                  

ΑΣΗΜΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ    1.25.37                  

 

ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 1974<                  

ΤΒΙΣΣ ΣΑΜΠΡΙΝΑ                         1.12.22        ΘΗΣΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 

ΜΑΤΖΟΥΝΕΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ                1.28.10         ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ     

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΣΥΛΒΙΑ             1.31.33         ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ 

                   

                             

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ                             

ΦΙΛΑΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΚΟΥΓΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ. 1.01.16                  

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΚΩΣΤ.

                             

ΔΟΥΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΔΟΥΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ      1.02.24                  

 

ΤΣΙΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΡΑΛ.      1.13.04                  

ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ ΑΛ.-ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝ                            

                             

 

 

                             

ΚΑΤ.ΠΑΙΔΩΝ Α γεν. 2000-2001        2,5km-10km-1.25km     

          

ΛΑΒΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  40.07 ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ

ΤΡΟΤΣΙ ΦΛΩΡΙΑΝ   47.21 ΑΝΕΞ. 

ΣΙΤΗ ΧΡΗΣΤΟΣ       50.02 ΑΝΕΞ. 

 

                             

ΚΑΤ.ΠΑΙΔΕΣ Β΄ γεν. 2002-2003       2,5km-10km-1.25km              

 

WOODGATE LOUIS  37.54 Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   

ΤΣΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ    38.35 Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   

ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 46.10 Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   

 

                             

ΚΑΤ.ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β ΄γεν.2002-2003 2,5km-10km-1.25km     

          

WOODGATE ROBIN 43.32 Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   

ΤΟΔΕ ΕΥΑ     48.54          Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ    

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ     49.15 ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ   2002

                             

ΚΑΤ. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Α γεν. 2004-2005         1,25km-5km-500m                 

ΧΑΤΖΗΠΟΠΗΣ ΑΔΩΝΗΣ     18.46 ΑΝΕΞ. 

ΖΩΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΑΡΗΣ   18.51 ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ   

ΓΚΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ         19.15 RED STAR     

                             

                             

ΚΑΤ. ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Β γεν. 2006-2007         1,25km-5km-500m                 

ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     19.58 Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   

                                                

ΚΑΤ.ΠΑΝΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α γε.2004-2005       1,25km-5km-500m                 

ΦΡΑΓΚΟΥ ΑΡΓΥΡΩ   24.09 RED STAR     

ΜΑΡΛΑΝΤΗ ΙΩΑΝΝΑ         24.19 Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   

                             

                             

                             

ΚΑΤ. ΠΑΝΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β΄ γεν. 2006-2007  1,25km-5km-500m

                   

ΚΟΛΟΣΚΟΠΗ ΜΑΡΙΒΑ                 22.47  Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   

ΓΚΕΛΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ-ΕΛΕΝΗ         23.06 RED STAR     

ΜΑΡΛΑΝΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ                 26.35   Ν.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ