Σε επτά άγνωστες περιπτώσεις bullying, εκ των οποίων η μία στην Καλαμάτα, κάνει αναφορά η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην τελευταία της έκδοση.
Όπως σημειώνει, μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγράφηκαν 70 περιπτώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, εκ των οποίων έντεκα πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για περιπτώσεις bullying σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπου χρησιμοποιήθηκε το διαδίκτυο προκειμένου οι δράστες να πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις, χρησιμοποιώντας είτε μονταρισμένα βίντεο και φωτογραφίες, είτε απειλές, είτε προσωπικές συνομιλίες στα λεγόμενα chat rooms. Παράλληλα, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ενημέρωσης, προκειμένου να συμβουλεύει σχολεία και καθηγητές για το πώς θα λύσουν θέματα που έχουν να κάνουν με παρεξηγήσεις παιδιών, καθώς για κάποιους είναι προστάδιο του bullying.
Όπως εξηγούν ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, δεν είναι δυνατόν την παρεξήγηση των παιδιών να τη χαρακτηρίσουμε bullying. Αυτά, λένε, είναι τα φυσικά πειράγματα μεταξύ των παιδιών, ενώ στις περιπτώσεις που παρατηρούνται φαινόμενα με πειράγματα και διαπληκτισμούς, έρχονται σε επαφή με τα σχολεία και κάνουν τη διαχείριση εξ αποστάσεως. Καταγράφεται μία τέτοια περίπτωση το μήνα, κατά μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπου, δηλαδή, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει μεσολαβήσει για να λυθεί η διαδικτυακή παρεξήγηση, οι μαθητές έχουν βρει φιλική στέγη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Πολλά παιδιά έρχονται στα γραφεία μας και άλλα επικοινωνούν με την υπηρεσία μας μέσω email και του αριθμού 11188. Τους ακούμε προσεκτικά, τους συμβουλεύουμε και στις σοβαρές περιπτώσεις παρεμβαίνουμε. Όμως, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν ποινικοποιεί το χαμόγελο. Δε συλλαμβάνουμε όποιο παιδάκι γελάει ή κάνει μια πλάκα, γιατί το χαμόγελο των παιδιών δεν ποινικοποιείται», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο προϊστάμενος της Δίωξης, υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου