Το 95% των εισαγωγών ορυκτών, καυσίμων και λιπαντικών εισάγεται στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, σε άλλα νομίσματα πλην ευρώ, τιμολογούνται το 71% των πρώτων υλών, το 67% των λαδιών, το 54% των ποτών, όπως επίσης το 54% των καπνικών ειδών αλλά και των προϊόντων καπνού.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι για χιλιάδες προϊόντα τα οποία κατατάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα για τάσεις ανατίμησης λόγω της πτώσης του ευρώ πρωτίστως έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, όπως η βρετανική λίρα ή το ελβετικό φράγκο.
Υπάρχει βεβαίως και η θετική όψη του νομίσματος: στους περισσότερους κλάδους, οι εξαγωγές προς χώρες εκτός Ευρωζώνης ξεπερνούν τις αντίστοιχες προς τις 19 χώρες-μέλη.
Κάτι που –θεωρητικά τουλάχιστον, καθώς επιδρούν και άλλοι παράγοντες, όπως οι συνθήκες ρευστότητας αλλά και η δυνατότητα εισαγωγής των πρώτων υλών από τις επιχειρήσεις προκειμένου να μετατραπούν σε τελικά προϊόντα– ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ειδών… made in Greece στις ξένες αγορές.
Η επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνει ότι από το σύνολο των εισαγωγών του 2014 –η αξία τους έφτασε αθροιστικά στα 47,7 δισ. ευρώ– τα δύο τρίτα κατέφτασαν από χώρες εκτός Ευρωζώνης (ποσοστό 62,38% ή 29,758 δισ. ευρώ) και το υπόλοιπο ένα τρίτο από τις χώρες που μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (ποσοστό 37,62% ή 17,94 δισ. ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου