Ανεργοι, ανασφάλιστοι, φτωχοί, που έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χάνονται στο «λαβύριθνο» της γραφειοκρατίας, ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που σε αρκετές περιπτώσεις τους αντιμετωπίζει εχθρικά, καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία , προκειμένου να τους παρακολουθήσει κάποιος γιατρός και να λάβουν τα φαρμακά τους.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας υπολογίζονται σε 2,5 με 3 εκατομμύρια, και ευτυχώς που από την αρχή της κρίσης λειτούργησε ένα εκταταμένο δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων, που πρόσφερε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ξανθός το υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων με επίκεντρο τη διεύρυνση του επιπέδου των παροχών , και του πεδίου των δικαιούχων και οι οποίες αναμένεται σύντομα να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα θα έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στην πρόληψη και τη νοσηλεία.
Επιπλέον αποκτούν το δικαίωμα διενέργειας και δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων, και σύμφωνα με τον υπουργό «αποκτούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων». Επίσης , στο πεδίο των δικαιούχων θα συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά ανασφαλίστων κυρίως μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, στη χώρα μας , προκειμένου να καλύπτονται εμβολιαστικά και να παρακολουθούνται.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξηγεί ότι η όλη διαδικασία για τη νοσηλεία ανέργων και ανασφαλίστων στο Σύστημα Υγείας απλοποιείται, και ιδιαίτερα για τη νοσηλεία τους στα Νοσοκομεία, καθώς καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί με προηγούμενες ρυθμίσεις και οι οποίες εισηγούνταν στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας από ανασφάλιστους πολίτες.
Θεσμοθετείται η ύπαρξη βιβλιαρίου Υγείας ανασφαλίστου το οποίο θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ μέσω των ΚΕΠ, ώστε να μπορούν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και στα Νοσοκομεία για δωρεάν περίθαλψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου