Pages

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

“Πλακώθηκαν” δημόσια Τατούλης και Τσιρώνης στην Τρίπολη

Υψώθηκαν φωνές στην κοινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη και του περιφερειάρχη Π. Τατούλη με αφορμή τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνης επισκέφθηκε την Τρίπολη, προκειμένου να συναντηθεί τόσο με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη όσο και με τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, και αμέσως μετά, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε σχέση με τον σχεδιασμό που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον οποίον διαφωνεί η κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς, ο κ Τσιρώνης ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται αν την κατάσταση αναλάβουν οι δήμοι, η Περιφέρεια ή κάποια ανώνυμη εταιρία, ωστόσο είπε ότι εφόσον τα απορρίμματα ανήκουν στους πολίτες, τον πρώτο λόγο έχει ο Δήμος: «Δεν μιλάμε για χώρους, μιλάμε για καινούρια μέθοδο. Και ξεκινάμε από τον Δήμο, επειδή τα σκουπίδια πρώτα απ’ όλα ξεκινάνε από τον πολίτη. Άρα, το βασικό κύτταρο είναι ο Δήμος.
]Μπορεί να κάνει προγραμματικές συμβάσεις. Αν το κάνει με δημόσιο έργο, ας το κάνει με δημόσιο έργο. Αλλά δεν είμαστε εμείς ως υπουργείο που θα υποδείξουμε στους Δήμους αν θα το κάνει με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο». Στην ερώτηση εκ μέρους δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακυρώσει το έργο της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για το από πού θα βρει τα χρήματα ώστε να κάνει τον δικό της σχεδιασμό, απάντησε: «Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να καταργούμε έργα. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε την κριτική μου πάνω στον περιφερειακό σχεδιασμό, είναι ότι η ποσότητα απορριμμάτων που θα παραλαμβάνεται από αυτά τα τρία σημεία είναι υπερβολικά μεγάλη. Για 27 χρόνια, θα δίνουν 150.000 τόνους απορρίμματα οι πολίτες; Κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, εμείς θέλουμε τα απορρίμματα αυτά να είναι πολύ-πολύ λιγότερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και όχι μέσα στα επόμενα 27». Και εξακολούθησε, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση ποιος θα κάνει τον σχεδιασμό, αρκεί η ποσότητα των απορριμμάτων να είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στη ΣΔΙΤ:
«Θέλουμε τις δομές σε επίπεδο πολίτη, θέλουμε δομές χαμηλού κόστους. Το υπόλειμμα που καταλήγει στον πράσινο κάδο, είναι προφανές ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να έρθει ο ΦΟΔΣΑ, να κάνει συνεργασία με την Περιφέρεια και να φτιάξουν τα τρία σημεία όπου κρίνουν. Ο σχεδιασμός δεν απαιτεί πολλά έργα ή πολλά χρήματα. Για αυτά τα έργα έχουμε την τεχνογνωσία. Το θέμα είναι οι στόχοι. Εάν τα 400 κιλά γίνουν 50 θα λυθεί το πρόβλημα». Ακολούθησε ερώτηση σε σχέση με την παύση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ και το πώς θα γίνεται η διαχείριση εφόσον αυτοί κλείσουν. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε ότι «είναι προφανές ότι θα χρειαστεί προσωρινή διαχείριση. Θα υπάρξουν σημεία, προφανώς». Και δήλωσε: «Από εκεί και πέρα, εγώ δεν ήρθα εδώ για να σχολιάσω το συγκεκριμένο έργο. Δεν είναι δική μου δουλειά πού θα γίνει. Αλλά λέω ότι 150.000 τόνοι σύμμεικτο, είναι πάρα πολύ. Για εμάς, είναι εκτός του σχεδιασμού μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου