Pages

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Top 10 Tips για να Πάμε Κυπαρισσία!

Από το ρεπορτάζ του auto triti
Το κάστρο, οι απέραντες παραλίες του Ιονίου, η απέριττη Μεσσηνιακή φύση που αγκαλιάζει ολόγυρα τη μικρή πολιτεία υπόσχονται στιγμές αξέχαστες, τόσο στο βουνό, όσο και στη θάλασσα. Η Κυπαρισσία μα και η ευρύτερη περιοχή έχουν δύο πρόσωπα να επιδείξουν. Το ένα είναι το γνωστό καλοκαιρινό με τον ήλιο, τη θάλασσα, τις πολύχρωμες ομπρέλες, τα πιτσιρίκια με τα κουβαδάκια στην άμμο.
Ένα πρόσωπο που εύκολα θα αναγνωρίσετε αν έρθετε εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες. Το άλλο, σαφώς πιο σεμνό, πιο συγκροτημένο, λιγότερο επιτηδευμένο θα το ανακαλύψετε στις απόμερες ακτές, στα βαθύσκιωτα φαράγγια, στα άγνωστα ορεινά χωριά. Για να περιπλανηθείτε σε αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο θα ακολουθήσετε ασφάλτινους δρόμους με αρκετές όμως στροφές. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν θα το μετανιώσετε αφού θα εξερευνήσετε έναν τόπο γεμάτο εκπλήξεις. 

10Περπατήστε στον αρχαίο ελαιώνα



Την άνοιξη δεν υπάρχει πιο χαλαρωτική εμπειρία από το περπάτημα σε αυτόν τον πανέμορφα γοητευτικό τόπο. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα δέντρα και ξεχάστε όσα μπορεί να βασανίζουν τις σκέψεις σας, ακούγοντας τα κελάηδισμα των πουλιών και μυρίζοντας τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.  

9Κολυμπήστε μόνοι σας



Βόρεια από το χωριό Ελαία και μετά το Γιαννιτσοχώρι ο δρόμος απομακρύνεται αρκετά από την ακτή του Ιονίου. Τα απόκρυμνα παραλιακά μέρη μοιάζουν να περιμένουν κάποιον να τα εξερευνήσει. Δύσκολα όμως φτάνει κανείς μέχρι εδώ.  

8Μην χάσετε τη θέα από τη Δεξαμενή



Η ομορφότερη θέα της περιοχής είναι από τη θέση "Δεξαμενή" που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της Κυπαρισσίας. Στο χώρο της Δεξαμενής βρίσκεται και το Μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας. Όμως αυτό που θα σας μείνει αξέχαστο από αυτό το σημείο, είναι η θέα.  

Ο Αγρίλης και το Κάστρο των Παραμυθιών στα Φιλιατρά


Στο δυτικό άκρο του Ν. Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου, βρίσκονται τα Φιλιατρά, το αγροτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Φτάνοντας στη βόρεια είσοδο της πόλης, θα δείτε κάτι που θα σας μπερδέψει προς στιγμήν και θα σας κάνει να νομίζετε πως βρίσκεστε στο… Παρίσι!  

6Δείτε το μοναδικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα



Στα όρια των νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας, βόρεια και ανατολικά της Κυπαρισσίας (50 χλμ), στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας πάνω στις πλαγιές του Λυκαίου όρους και σε ύψος 1130 μέτρων, συναντάμε τον επιβλητικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Κατασκευαστής του ναού θεωρείται ο Ικτίνος που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασε τον Παρθενώνα.  

5Πεζοπορία στο απίθανο φαράγγι της Νέδας



Από το Καλό Νερό (5,5 χλμ. από το λιμάνι της Κυπαρισσίας) θα τραβήξετε την άσφαλτο που φεύγει ανατολικά για Κάκκαβα (5 χλμ.) και θα συνεχίσετε για Σιδηρόκαστρο (8 χλμ.). Στόχος μας το χωριό Πλατάνια που είναι το κοντινότερο στο πιο ενδιαφέρον και συνάμα προσεγγίσιμο σημείο του φαραγγιού.  

4Ελαία-Καλό Νερό, η ομορφότερη παραλιακή διαδρομή



Βόρεια από το λιμάνι της Κυπαρισσίας (15 χλ.) συναντάμε το χωριό Ελαία που απέχει μόλις 800 μέτρα από την ακτή. Από εδώ αναζητήστε τον δρόμο που κινείται παράλληλα με την ακτή και τη σιδηροδρομική γραμμή και καταλήγει μετά από 8 χλμ. στο χωριό καλό Νερό. 

3Στόμιο, η καλύτερη παραλία



Κοντά στο λιμάνι απλώνονται οι οργανωμένες παραλίες Αϊ Λαγούδης, Γιαννίτσαινα, Τερψιθέα, Μεμή, Αγρίλης και λίγο βορειότερα οι παραλίες Καρτελάς, Σανί και Σεργιάνι, στρωμένες με άμμο και βοτσαλάκι. Όμως όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο για την παραλία Στόμιο που απέχει μόλις 12 χλμ. νότια από το λιμάνι. 

2Ανηφορίστε ως το «Κάστρο των Γιγάντων»



Δεσπόζει πάνω από το λιμάνι της Κυπαρισσίας και είναι γνωστό σαν κάστρο της Αρκαδίας ή Κάστρο των Γιγάντων. Ο τόπος όπως είναι φυσικό κατοικείται αδιάλειπτα από τα πανάρχαια χρόνια. Οι Βυζαντινοί στη θέση αρχαίας οχύρωσης έκτισαν το δικό τους κάστρο. 

1Περπατήστε στα καλντερίμια της Επάνω Πόλης



Η πολίχνη της Κυπαρισσίας έχει 5.500 μόνιμους κατοίκους και είναι κτισμένη στα ριζά του όρους "Ψυχρό". Ψηλά από το λιμάνι πάνω σε έναν απόκρημνο λόφο στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, ο παραδοσιακός οικισμός της παλιάς Κυπαρισσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου