«Για εθνικό πάρκο μιλάμε, όχι για αποκλεισμένη περιοχή ούτε και κρανίου τόπο. Εθνικό πάρκο, που καταδεικνύει και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της περιοχής και του οικοσυστήματος σε εθνικό επίπεδο και γι’ αυτό λαμβάνεται μέριμνα προστασίας, αλλά και ανάπτυξής της», σχολίαζαν κύκλοι του ΥΠΑΠΕΝ που πληροφορήθηκαν τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας περί απαγόρευσης της δόμησης στον Κυπαρισσιακό κόλπο, καθώς το ΣτΕ εντέλει την ελληνική διοίκηση να τον χαρακτηρίσει, με σύνταξη και έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ως εθνικό πάρκο! Οι ίδιοι επισήμαναν ότι «σε κανένα εθνικό πάρκο δεν έχουν θεσπιστεί οριζόντιες και καθολικές απαγορεύσεις δόμησης και άλλων δραστηριοτήτων, οι οποίες άλλωστε δεν είναι σύμφωνες και με το πνεύμα και το γράμμα του ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας». Στο ν. 3937/2011 προβλέπεται ότι ως φυσικά πάρκα (Natural parks) χαρακτηρίζονται χερσαίες, υδάτινες ή μεικτού χαρακτήρα περιοχές, εφόσον παρουσιάζουν ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον λόγω της ποιότητας και ποικιλίας των φυσικών και πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών, ιδίως βιολογικών, οικολογικών, γεωλογικών, γεωμορφολογικών και αισθητικών, και παράλληλα προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου.
Τα φυσικά πάρκα διακρίνονται σε εθνικά και περιφερειακά και είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν προστατευόμενες περιοχές. Ο, δε, χαρακτηρισμός περιοχών ως φυσικών πάρκων αποσκοπεί στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, καθώς και στη διατήρηση της οικολογικής ποιότητας ευρύτερων περιοχών της χώρας, με παράλληλη παροχή στο κοινό δυνατοτήτων… Στα φυσικά πάρκα, επιτρέπεται η άσκηση ήπιων ασχολιών και δραστηριοτήτων, οι οποίες προσαρμόζονται στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές προβλέπονται στην πράξη χαρακτηρισμού και το σχέδιο διαχείρισης. Μέσα στα φυσικά πάρκα είναι δυνατόν να επιτρέπονται ακόμη και λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Για τη σαφή και κατανοητή από όλους τους χρήστες των περιοχών αυτών προστασία και διαχείριση μπορεί να προβλέπεται η οριοθέτηση ζωνών προστασίας μέσα στα φυσικά πάρκα και ο καθορισμός ικανής έκτασης απόλυτης προστασίας ή προστασίας της φύσης (πυρήνας). Ο καθορισμός ζωνών προστασίας και ανάπτυξης, περιφερειακών του πυρήνα, που οριοθετούνται σαφώς, ο οποίος τεκμηριωμένα δεν αντιβαίνει στους στόχους προστασίας των περιοχών αυτών, με κλιμάκωση του βαθμού προστασίας, γίνεται πάντα με γνώμονα την ολοκληρωμένη προστασία των προστατευτέων οικολογικών ή άλλων φυσικών αξιών. 'Θάρρος'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου