Pages

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ορισμένοι το χαρακτηρίζουν ως τον «αναδυόμενο αστέρα των ελληνικών φρούτων», ενώ άλλοι εκτιμούν πως, μεσοπρόθεσμα, θα αποτελεί… βαρόμετρο για την Ελλάδα. Κοινή δε, είναι η διαπίστωση ότι το κεράσι, ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά κι έχει κατορθώσει να κατακτήσει τα πρωτεία σε ό,τι αφορά στην αγορά δενδρυλλίων -και φύτευσης- στη χώρα μας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 12η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την παραγωγή κερασιού και, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίκουρος καθηγητής Δενδροκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αθανάσιος Μολασιώτης, «εάν υπήρχε ένα εθνικό σχέδιο με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την καλλιέργεια αυτή, τότε θα είχαμε το success story που όλοι επιθυμούν». Στο σχέδιο αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να ληφθούν -μεταξύ άλλων- μέτρα για τη διατήρηση του εγχώριου γενετικού υλικού (όπως ποικιλίες τραγανά Εδέσσης και μπακιρτζέικα), αλλά και να γίνει «σοβαρή προσπάθεια βελτίωσής του με σύγχρονες τεχνολογίες».
 Σημείωσε δε, ότι σταδιακά γίνεται αντικατάσταση των ελληνικών ποικιλιών με άλλες εισαγόμενες, με αποτέλεσμα η χώρα μας «να μην έχει το δικό της brand name που να τη διαφοροποιεί από άλλα ομοειδή προϊόντα στη διεθνή σκακιέρα». Γι” αυτό, ο κ. Μολασιώτης υπογράμμισε την ανάγκη «να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που θα αξιολογεί συνεχώς το εισαγόμενο γενετικό υλικό (ποικιλίες κερασιών και υποκείμενα), σε διάφορες περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να αποφεύγονται αστοχίες σε νέες φυτεύσεις».Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη, οι Έλληνες κερασοπαραγωγοί, σε συνεργασία με ερευνητές και πανεπιστημιακούς, να αναπτύξουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα οδηγήσουν στην παραγωγή καινοτομίας για τον κλάδο στη χώρα μας και να «πάψουμε μόνο να εισάγουμε καινοτομία σε επίπεδο συσκευασίας και συντήρησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου