Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων αλλά και των οικογενειών τους δόθηκε χθες το πρωί, αφού το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τη φετινή χρονιά. Κύριο χαρακτηριστικό τους η θεαματική πτώση, ειδικά στα τμήματα της περιφέρειας.
Όσο για τη Μεσσηνία, οι υποψήφιοι μαθητές που πλέον αποκτούν την ιδιότητα του φοιτητή αγγίζουν το 70%, αφού από τους 1.072 εξεταζόμενους, επιτυχόντες είναι 734, ποσοστό δηλαδή 68,47%.
Οι Σχολές της Καλαμάτας
Η πτώση των βάσεων επηρέασε και τα τμήματα της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι βάσεις στα δύο τμήματα έχουν ως εξής:
Τμήμα Φιλολογίας: 13.256, πτώση 1.571 μόρια
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: 12.478, πτώση 975 μόρια
Από την άλλη, στο ΤΕΙ Πελοποννήσου είχαμε μικρή άνοδο σε όλα τα τμήματα του Ιδρύματος και συγκεκριμένα:
Τεχνολόγων Γεωπόνων: 8.586, άνοδος 1.022 μόρια
Τεχνολογίας Τροφίμων: 9.649, άνοδος 262 μόρια
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Τοπικής Αυτοδιοίκησης): 7.035, άνοδος 298 μόρια
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας): 7.508, άνοδος 608 μόρια
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: 9.455, άνοδος 849 μόρια.
Μένουμε Καλαμάτα
Από το σύνολο των 734 Μεσσήνιων επιτυχόντων μεγάλος είναι ο αριθμός όσων θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Καλαμάτα, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα της κρίσης, αφού είναι δύσκολο για μια οικογένεια να συντηρήσει ένα ακόμα σπίτι. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη άποψη, που λέει ότι τα τμήματα της Καλαμάτας είναι εξίσου καλά με άλλα αντίστοιχα ανά την Ελλάδα.
Μέσω διαδικτύου
Πλέον οι νέοι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα τμήματα που εισήχθησαν μέσω διαδικτύου, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ένα ταξίδι λιγότερο προς τον τόπο σπουδών, ενώ εντύπωση χθες προκάλεσε ότι ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που πήγαν στο σχολείο τους για να δουν τις βάσεις, αλλά και τη σχολή στην οποία εισάγονται, αφού μπορούσαν να το κάνουν και από το σπίτι τους ηλεκτρονικά. Μάλιστα, στα περισσότερα σχολεία που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν καν διευθυντές ή καθηγητές, ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε στοιχεία για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.
Ηλίας Λυριστής
Ο Ηλίας, που εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών, χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε απαιτητική και δύσκολη, αλλά με την υπομονή που έδειξε κατάφερε να πετύχει το στόχο του. Πλέον αισθάνεται εξαιρετικά, ενώ δεν περίμενε τόσο μεγάλη πτώση στις βάσεις. Δήλωσε, δε, αισιόδοξος για το μέλλον του και θεωρεί τη σχολή στην οποία πέρασε καλή από άποψη επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ όταν με το καλό τελειώσει, θα συνεχίσει με ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.
Ιουστίνη Σπυροπούλου
Χαρούμενη και η Ιουστίνη χθες, αφού κατάφερε να εισαχθεί σε μια σχολή που ήθελε πολύ. Συγκεκριμένα, πλέον είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας της Παντείου. Τα φετινά θέματα, όπως και η χρονιά, ήταν δύσκολα, μας είπε, ενώ δεν περίμενε τόσο μεγάλη πτώση στις βάσεις.
Ελεάνα Ζυγουράκη
Ευτυχισμένη δήλωσε η Ελεάνα που πέρασε στην Ιατρική Αθηνών. Χωρίς άγχος πλέον και ανάλαφρη, μας μίλησε για μια δύσκολη χρονιά, αλλά με συστηματικό διάβασμα κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.
Μοναδικός της αντίπαλος ήταν το άγχος, που όμως αποτελεί πια μια κακή ανάμνηση.
Εύα Τσιμπίδη
Αρκετά απαιτητική ήταν η χρονιά και για την Εύα, αλλά σημαντική για αυτήν ήταν η συμπαράσταση της οικογένειάς της, όπως και των φίλων της. Πλέον ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της για την Αθήνα, όπου θα σπουδάσει στην ΑΣΟΟΕ, στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Δηλώνει, επίσης, έτοιμη να κάνει νέες παρέες, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά της που θα ζήσει μόνη της.
Πρωτιές και φέτος στην Καλαμάτα
Για ακόμα μια χρονιά η πόλη μας πέτυχε πρωτιές σε υψηλόβαθμες σχολές. Ειδικότερα, μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά κατάφεραν τα εξής: Ο Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος πέρασε πρώτος στην Ελλάδα στη Σχολή Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η Σοφία Βαφάκου πέρασε, επίσης πρώτη σε όλη την Ελλάδα, στην πρώτη της επιλογή, που ήταν το ΤΕΙ Εργοθεραπείας στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Αγγουράς εισήχθη 7ος στην Ελλάδα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Τέλος, ο Νικόλαος Βλαχάκης πέρασε 10ος στην Ελλάδα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Γιάννης Πλατάρος
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, Γιάννης Πλατάρος, δήλωσε ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των μαθητών στο νομό. Με μια πρόχειρη ματιά είδε ότι αυτοί που πέτυχαν φέτος είναι λίγο λιγότεροι από τους περσινούς. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πλατάρο, δε σημαίνει ότι οι μαθητές έγραψαν χειρότερα, αλλά ότι πιθανόν δε δήλωσαν απομακρυσμένες σχολές για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους.
Σχετικά με την πτώση των βάσεων, δήλωσε ότι αποτελεί πανελλήνιο φαινόμενο φέτος.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Κώστα Γαζούλη
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
90% επιτυχίες στις Πανελλαδικές εξετάσεις στο Γενικό Λύκειο!
Ποσοστό που αγγίζει το 90% σε επιτυχίες εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σημείωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις και χθες, με την ανακοίνωση των βάσεων και των αποτελεσμάτων, το σχολείο «πλημμύρισε» με πλατιά χαμόγελα των επιτυχόντων, συγκίνηση και υπερηφάνεια. Ενθουσιασμός και χαρά, ικανοποίηση και δικαίωση ήταν τα συναισθήματα των επιτυχόντων, των εκπαιδευτικών τους και των γονιών τους. Το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας συνέχισε την παράδοση που θέλει επιτυχίες στις Πανελλαδικές και μάλιστα στην πρώτη επιλογή των υποψηφίων, γεγονός που αποδεικνύει και, παράλληλα, αναδεικνύει την πολύ καλή, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που γίνεται στο σχολείο με την άριστη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Μιλήσαμε με το διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, Ευάγγελο Αντωνόπουλο, και επιτυχόντες και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:
Ευάγγελος Αντωνόπουλος, διευθυντής Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας: «Σήμερα (σ.σ. χθες) εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι επιτυχόντες του σχολείου μας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 60, ποσοστό περίπου 90%. Από αυτούς οι 50 εισήχθηκαν στα ΑΕΙ, ποσοστό 83% και οι 10, ποσοστό 17% στα ΤΕΙ. Σημαντικό για εμάς και τους μαθητές μας είναι ότι στην 1η προτίμησή τους εισήχθηκαν 15 μαθητές, ποσοστό 25% και στη 2η προτίμησή τους 12 μαθητές, ποσοστό 20%, δηλαδή οι μισοί περίπου μαθητές μας πέρασαν στην 1η ή 2η προτίμησή τους. Αυτό οφείλεται στη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας (Διεύθυνσης, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, δήμου, τοπικών φορέων). Όλοι είναι κοντά μας, υπάρχει ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία. Νοιώθουμε στα μάτια των μαθητών μας την αγάπη και την ικανοποίηση τους. Το σχολείο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Για την επόμενη σχολική χρονιά είμαστε έτοιμοι για το παιδαγωγικό, μαθησιακό και κοινωνικό μας έργο. Ευχαριστούμε εσάς τους δημοσιογράφους για την ηθική στήριξή σας και όλους τους συντελεστές των επιτυχιών του Λυκείου Κυπαρισσίας».
Περικλής Χήναρης, Ηλεκ. Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας – ΕΜΠ: «Κατάφερα και πέρασα στην πρώτη μου επιλογή. Ήμουν σίγουρος ότι θα περάσω, είχα γράψει και ήμουν 30 μόρια μόνο κάτω απ’ τις περυσινές βάσεις. Δεν έχω τόσο πολύ έντονα συναισθήματα τώρα, γιατί το είχα πάρει απόφαση ότι περνάω! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά».
Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Νοσηλευτικής Αθήνας: «Η Νοσηλευτική ήταν η δεύτερη επιλογή μου, με πρώτη επιλογή την Ιατρική. Επέλεξα τη νοσηλευτική γιατί ασχολείται με τον άνθρωπο και με την υγεία και έχω σκοπό στο μέλλον, αν δεν ξαναδώσω, να το επεκτείνω και να μπω στην Ιατρική. Είμαι λίγο απογοητευμένη από τις Βάσεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μια προσπάθεια ήταν, μια δοκιμασία. Μετά, η ζωή συνεχίζεται!».
Γιώργος Καλογερόπουλος, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγικής – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και είμαι ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα αυτό, γιατί ανταμείφθηκαν οι κόποι όλου του χρόνου και δικαιώθηκαν οι προσπάθειές μας…».
Γιάννης Καλογερόπουλος, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Πέρασα στην πρώτη μου επιλογή και είμαι ενθουσιασμένος και πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, γιατί πέτυχα τους στόχους μου!».
Εβήσα Μεμίση, Λογοθεραπεία Πάτρας: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή. Καινούργια βέβαια και πολύ καλή Σχολή και είμαι ενθουσιασμένη καθώς πέτυχα το στόχο μου!».
Ιάσονας Αναστασόπουλος, Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Όπλα: «Δεύτερη χρονιά έδωσα φέτος και είμαι πολύ χαρούμενος γιατι πέτυχα αυτό που ήθελα. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και, πάνω απ’ όλα, αυτό που ξέρουμε, ο τολμών νικά!».
Χριστίνα Γεωργιάδη, Αισθητική και Κοσμητολογία Αθήνας: «Είμαι πολύ περήφανη γιατί ήταν η πρώτη μου επιλογή!».
Κυριακή Μαντζώρου, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Είμαι πολύ καλά, ήταν η δεύτερη επιλογή μου και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό!».
Σωτήρης Σεκλός, Ιστορίας & Αρχαιολογίας Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Ήταν αυτό που ήθελα πάντα. Είναι ένα όνειρο που αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα και είμαι πολύ χαρούμενος!».
Ιφιγένεια Γαραντζιώτη, Κοινωνιολογίας Αθήνα – Πάντειο: «Πέρασα εκεί που ήθελα. Είχα βάλει Ψυχολογία και Κοινωνιολογία γιατί κι απ’ τα δύο μπορώ να πάω Εγκληματολογία που θέλω! Οπότε πέτυχα το στόχο μου και είμαι χαρούμενη!».
Αγγελική Παπανικολάου, Μαθηματικών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τ’ αποτελέσματα. Βέβαια, θεωρώ ότι δεν υπήρχε μεγάλη πτώση των βάσεων, αλλά, παρόλα αυτά, συνεχίζουμε για μια πολύ όμορφη φοιτητική ζωή και εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια!».
Ιφιγένεια Γουζέα, Ιατρική Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Ωραία αισθάνομαι. Ήταν η πρώτη επιλογή μου! Μια χαρά!».
Αθανασία – Χρυσάνθη Στρατικοπούλου, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί αυτή ήταν η πρώτη μου επιλογή!».
Χριστίνα Καραμπίνου, Νομική Αθήνας: «Πραγματικά, είμαι πολύ ευτυχισμένη γιατι δεν το περίμενα! Πέσανε αρκετά οι βάσεις φέτος. Τώρα, περιμένουμε τη φοιτητική ζωή να ’ναι πιο δυνατή και συναρπαστική!». Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου