Pages

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

TO ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΞΑΝΑ..

Το πολύ σοβαρό και σημαντικό θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τη Δευτέρα το απόγευμα, στις 7.00, στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα, το θέμα, το οποίο είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη, έχει ως εξής: «Ενημέρωση επί του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις εξελίξεις για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο». Το γεγονός, πάντως, ότι η εν λόγω συνεδρίαση δε γίνεται, με ένα και μοναδικό θέμα τον Κυπαρισσιακό κόλπο, την προστασία και ανάπτυξή του, όπως έχει ζητήσει – από καιρό – σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου και κάτι τέτοιο περίπου είχε πει και ο δήμαρχος σε προηγούμενη συνεδρίαση, ήδη έχει προκαλέσει «μουρμούρες». Όπως, δε, λένε δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και της συμπολίτευσης, «ο Κυπαρισσιακός κόλπος είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν μπορεί να μπαίνει σε συνεδρίαση που θα συζητήσουμε για τα πανηγύρια…». Πρότειναν, δε, όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί, να γίνουν δύο διαδοχικές συνεδριάσεις την ίδια μέρα.
Μία με τα τυπικά και διαδικαστικά θέματα για τα πανηγύρια και τα λοιπά και στη συνέχεια, άλλη, με το μείζον θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Θέμα για το οποίο έχουν γίνει αρκετές συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχουν ομόφωνες και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, τις οποίες, αν μη τι άλλο, μιας και ο Δήμος Τριφυλίας – όπως και ο κάθε Δήμος – έχει συνέχεια, όλοι οφείλουν να σέβονται και να υπηρετούν, εκτός κι αν, οι ίδιοι άνθρωποι, αλλάζοντας η Δημοτική Αρχή, αλλάζουν θέσεις και απόψεις, όπως τα ρούχα.
Για το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου είναι γνωστό σε όλους ότι το ΣτΕ απέρριψε το Σχέδιο Π.Δ. για την προστασία του, που πρότεινε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ λίγο πριν πέσει από την εξουσία και προέβλεπε τη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου, αφήνοντας ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες για δόμηση στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Με αυτή την απορριπτική απόφαση, το ΣτΕ έδωσε εντολή στην Ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα στο ΥΠΕΚΑ, για τη σύνταξη Σχεδίου Π.Δ. προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου, για ουσιαστική προστασία, με θέσπιση μέτρων και κανόνων προστασίας αλλά και ανάπτυξης, με τη θέσπιση Εθνικού Πάρκου!
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Με τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον Γιάννη Λαμπρόπουλο και τον Μίλτο Χρυσομάλλη στις πρώτες θέσεις αλλά πιθανόν με αλλαγές στις μη εκλόγιμες θέσεις θα συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στην Μεσσηνία Οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι με την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εφικτός ο στόχος της εκλογής 3 βουλευτών του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια της Μεσσηνίας Σύμφωνα με πληροφορίες του newsmessinia το ψηφοδέλτιο θα συμπληρωθεί στις τελευταίες θέσεις από προσωπικότητες που έχουν λαϊκό έρεισμα και προέρχονται κυρίως από τον χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ συγχρόνως δεν έχουν φθαρεί από άσκηση κυβερνητικής εξουσία και δεν έχουν προκαλέσει με την παρουσία τους στα κοινά το λαϊκό αίσθημα

ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ

Μια βραδιά – όνειρο, ξεχωριστή και μοναδική, έζησαν όσοι πήγαν στη συναυλία που έδωσε προχθές το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο 3φιλλλίας «Τρενοτεχνείον» του Νίκου Καλογερόπουλου στην Κυπαρισσία, η εκπληκτική Γεωργία Νταγάκη! Η ένταση της βραδιάς ήταν λυτρωτική και οι εκρήξεις αδρεναλίνης μουσικά σαγηνευτικές! Υπό το φως του φεγγαριού, η εκρηκτική σολίστ της λύρας, με την καθηλωτική φωνή και τη λαμπερή της ομορφιά, συνεπήρε το κοινό με τις επιλογές της, όπου τα μελωδικά ακούσματα έδωσαν τη σκυτάλη σε δυνατούς ρυθμούς, δένοντας το Rock με τον Πεντοζάλη, τον Ερωτόκριτο με τον Άμλετ της Σελήνης! «Δεν λέει η καρδιά να μάθει» και «Σκέτος», οι καινούργιες, μεγάλες της επιτυχίες, «μίλησαν» στην καρδιά του κοινού! Μαζί της ήταν και ο εξαίρετος μουσικός και ερμηνευτής Γιώργος Κονής (Keyboards, programming). Στην ηχοληψία ήταν ο Νικήτας Κονταράτος, ενώ στην παραγωγή ο Δημήτρης Μίχαλος. Η Γεωργία Νταγάκη, με τη λύρα της, μάγεψε το κοινό, που δε σταμάτησε στιγμή να απολαμβάνει με την ψυχή του τη συναυλία. Μάλιστα, κατέβηκε από τη σκηνή και ερμήνευσε αγαπημένα κομμάτια μαζί με τον κόσμο, κάνοντας τους θαυμαστές και τις θαυμάστριές της συμμετόχους και συνοδοιπόρους σ’ αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι.f

Τα 7 σενάρια για τις εκλογές και το «φάντασμα» της πολιτικής κρίσης

Το φάντασμα της ακυβερνησίας και ο κίνδυνος να συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές πλανώνται από τώρα στον ορίζοντα.
Κυρίως μετά την κατηγορηματική δήλωση-πρόθεση του Αλ. Τσίπρα ότι δεν θα συνεργασθεί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο κίνδυνος αυτός έρχεται πιο κοντά από ποτέ.
http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150829/low/assets_LARGE_t_942_44210518.JPG
Τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι λογικές εκτιμήσεις για το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα και τα πρώτα, έστω επισφαλή, στοιχεία από τις εν εξελίξει δημοσκοπήσεις, δείχνουν ένα θολό μετεκλογικό τοπίο. Μπορεί τα κόμματα και κυρίως τα δύο πρώτα σε δύναμη -ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- που όπως με βεβαιότητα διαφαίνεται ότι ένα από τα δύο θα έχει «εισπράξει» το μπόνους των 50 εδρών, να οξύνουν την αντιπαράθεση, αλλά είναι εξίσου βέβαιο ότι η αυτοδυναμία θα είναι όνειρο θερινής νυκτός, έστω κι αν το ηλιοστάσιο θα καταγράφει τη φθινοπωρινή ισημερία.
Το παιχνίδι της αυτοδυναμίας μπορεί να εξυπηρετεί την επιδίωξη και τον στόχο για αλίευση ψήφων από όμορους χώρους και να αποτελεί ισχυρό προεκλογικό δίλημμα, αλλά τα δεδομένα δεν βοηθούν. Ηδη, η αγορά και η οικονομία γενικότερα άρχισε να φοβάται για την επόμενη ημέρα και να τρομάζει στο ενδεχόμενο να συρθεί η χώρα στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο. Κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες και την κατάσταση της οικονομίας θα ήταν μια δραματική εξέλιξη, που φυσικά όλοι οι παράγοντες της αγοράς απεύχονται. Ομως, τα δεδομένα είναι? ξεροκέφαλα και η πραγματικότητα κινείται κόντρα στις επιθυμίες ή και ευχές.
Τα 7 σενάρια για τις εκλογές και το «φάντασμα» της πολιτικής κρίσης
Και εννεακομματική
Ολα δείχνουν ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα και το πιθανό ενδεχόμενο η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να είναι ακόμη και εννεακομματική, το όριο των 151 εδρών για τον σχηματισμό μιας ισχνής έστω μονοκομματικής κυβέρνησης είναι αδύνατο να το πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία.
Με εννέα κόμματα στη Βουλή για να έχει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 38%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και πριν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο με μέτρα κατά των αγροτών, των συνταξιούχων και των νησιών του Αιγαίου. Φυσικά, ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί ή ελπίζει σ’ ένα τέτοιο θαύμα. Ετσι, όποιο από τα δύο κόμματα έρθει πρώτο είναι απίθανο να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση παρά το «δώρο» των 50 εδρών.
Συνεπώς θα χρειασθούν διαβουλεύσεις για συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης, που όμως ο ένας πιθανός νικητής έχει ήδη αποκλείσει. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, οι πιθανοί εταίροι της -ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι- θα είναι δύσκολο, κυρίως στη Φ. Γεννηματά, να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής του σκληρού τρίτου μνημονίου, αφήνοντας μεγάλο χώρο για? νέο γύρο αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Το μετεκλογικό σενάριο για κυβέρνηση περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ και γίνεται εφιαλτικό, καθώς τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δίνουν σχετικά χαμηλά ποσοστά στα δύο πρώτα κόμματα, συνωστισμό δυνάμεων για την τρίτη θέση και μάχη στη χαμηλή κλίμακα για είσοδο κομμάτων στη Βουλή.
Και το χειρότερο όλων είναι ότι με πολλά πιθανά αποτελέσματα το πρώτο κόμμα θα χρειασθεί τη συνεργασία άλλων δύο κομμάτων για να εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη. Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, ο εκλογικός νόμος μπορεί τελικά να αποτρέψει τις συνεργασίες και να οδηγήσει σε ακυβερνησία, παρά την πρόθεση των εμπνευστών για ανάδειξη ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων μέσα απ’ αυτόν. Ετσι ο «εφιάλτης» για νέες εκλογές θα ταράζει την οικονομία έως το βράδυ της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.
Και θα επαληθεύεται μετά από τριάντα χρόνια η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που την ημέρα των εκλογών το ’85 είχε προβλέψει λανθασμένα βέβαια το αποτέλεσμα, λέγοντας το πρωί εκείνης της Κυριακής ότι «αύριο όλοι οι Έλληνες θα με ρωτούν τι πρέπει να κάνω», θεωρώντας ότι θα ήταν τότε αδύνατος ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης.

E.O. Πύργου – Κυπαρισσίας: Δρόμος κατάπιε φορτηγό

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην άθλια κατάσταση που βρίσκεται ο δρόμος , ο οποίος συνδέει τις εθνικές οδούς Πύργου – Τριπόλεως και Πύργου – Κυπαρισσίας, στην περιοχή «Κολιρέικες Παράγκες». Δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως είναι δυνατόν να αφήνεται επί δεκαετίες σαν βομβαρδισμένος ένας δρόμος τεράστιας μεταφορικής σημασίας. Νομάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές δεν βρήκαν ποτέ τον τρόπο και τα χρήματα για να συντηρήσουν ή και ανακατασκευάσουν αυτό τον δρόμο.
Χθες αναγνώστης μας φωτογράφισε ένα φορτηγό που την στιγμή που έστριβε από την εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας προς τον δρόμο – παγίδα, το κατάπιε …η γη. Φανταστείτε ποια είναι η κατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου. Πρέπει μάλιστα να θέσουμε το ερώτημα αν κάποιοι τον θέλουν έτσι επικίνδυνο, γιατί δεν παρεμβαίνουν οι αστυνομικές ή οι δικαστικές αρχές δίνοντας την εντολή να απαγορευτεί η χρήση του από τους οδηγούς;

Μορέας: 2 χρόνια χωρίς έργα, μόλις 60εκ.ευρώ για να τελειώσει το έργο

Σε εκκρεμότητα έμεινε τελικά από δεύτερη συνεχόμενη Κυβέρνηση η επικαιροποίηση και η υπογραφής νέας σύμβασης για τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα. Ο οδικός άξονας που κατά την τριετή διάρκεια (2011-2012-2013) στη διάρκεια της οποίας ήταν ο μοναδικός που προχώρησε στην κατασκευή και απόδοση τμημάτων, έφτασε να είναι ουραγός.
Αυτό καθώς περιμένει εδώ και 1 χρόνο την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που δε συνέβη ούτε στη διάρκεια της Κυβέρνησης Σαμαρά, ούτε στη διάρκεια της Κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτό που απομένει πραγματικά ως ερώτημα είναι πως εφόσον αυτές οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην παραχωρησιούχο εταιρεία αλλά αποκλειστικά στο Δημόσιο, ποιο θα είναι το ποσό αποζημίωσης που θα απαιτηθεί από τον παραχωρησιούχο.
Για να μην τρέφουμε αυταπάτες θα πρέπει να θυμίσουμε πως με την έναρξη της νέας περιόδου κατασκευής, δηλαδή από το 2014 με την υπογραφή των επικαιροποιημένων συμβάσεων το Δημόσιο (όπως σας έχει ενημερώσει επανειλημμένα το ypodomes.com) υποχρεώθηκε να καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια ως αποζημίωση λόγω ακριβώς λόγω των δικών του καθυστερήσεων. Όσο λοιπόν ο χρόνος περνάει, το χρήμα θα μετράει αντίστοιχα.
Το παράδοξο στην περίπτωση του Μορέα είναι πως ενώ βρισκόμαστε πραγματικά μία ανάσα πριν την ολοκλήρωση καθώς απομένουν έργα της τάξης των 60εκ.ευρώ, στο τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη, κυρίως το τμήμα Πελλάνα – Σπάρτη μήκους 14 χλμ με κόστος 15εκ.ευρώ και την Περιμετρική Οδό Καλαμάτας μήκους 11 χλμ με κόστος 45εκ.ευρώ. Στο τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη έχουν εκτελεστεί εργασίες ύψους 186 εκ. € και στην Περιμετρική οδό της Καλαμάτας 60 εκ. €.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΜΟΡΕΑ
Ο Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη έχει συνολικό μήκος 205 χλμ. εκ των οποίων έγινε αναβάθμιση των τμημάτων Κόρινθος-Τρίπολη και κατασκευή των υπόλοιπων τμημάτων του άξονα.
Η συμβατική Προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έληγε την 3-9-2012 αλλά έχει παραταθεί μέχρι την 31-10- 2015 εν όψει της αναδιάρθρωσης της Σ.Π. Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης της Σύμβασης Παραχώρησης (εκκρεμεί το Σχέδιο της Συμφωνίας Τροποποίησης των Διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης για έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο), η Προθεσμία ολοκλήρωσης για μεν το Λεύκτρο-Σπάρτη θα παραταθεί κατά 4 μήνες από την Ημερομηνία Έναρξης Ισχύος Τροποποίησης (μετά την Δημοσίευση στο ΦΕΚ του Κυρωτικού Νόμου για την Συμφωνία τροποποίησης των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης), για  δε την Περιμετρική Οδό της Καλαμάτας κατά 7 μήνες από την αντίστοιχη ημερομηνία.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Μάρτιος 2013 : Ο Παραχωρησιούχος υποβάλει για έγκριση στους Δανειστές το Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο του έργου με καταβολή Επιδότησης Λειτουργίας εκ μέρους του Δημοσίου συνολικού ύψους 199 εκατομμυρίων σταδιακά ανά εξάμηνο από το 2012 έως το 2035.
Ιούνιος 2013 : Η ΕΙΒ με επιστολή της προς την Ελληνική Κυβέρνηση (Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) ζητεί την έγκριση του υπόψη Χρηματοοικονομικού Μοντέλου από το Δημόσιο. Αυτό φυσικά συνεπάγεται την τροποποίηση της Συμβασης Παραχώρησης. Στις 26-6-2013 οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (κ.κ. Στουρνάρας και Χρυσοχοίδης) με κοινή επιστολή τους προς την ΕΙΒ αποδέχονται το αίτημά της.
Ιούλιος 2013 – Δεκέμβριος 2013 : Περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων για την επανεκκίνηση των τεσσάρων  Εργων Παραχώρησης. Οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα & Λεύκτρο – Σπάρτη συνεχίζονται. Τα τέσσερα σταματημένα Εργα επανεκκινούν  στις 18/12/2013 μετά την ψήφιση του Νόμου 4219/2013. Τον Οκτώβριο του 2013 επιβάλλεται  από τους Δανειστές αναστολή χρηματοδότησης του Κατασκευαστή γεγονός που οδηγεί σταδιακά στην κάμψη του ρυθμού των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων.
Μάρτιος 2014 : Ουσιαστική διακοπή των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα & Λεύκτρο – Σπάρτη . Οι Δανειστές απαιτούν την έγκριση της Συμφωνίας Τροποποίησης.
Απρίλιος 2014 – Νοέμβριος 2014 : Περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων για την σύνταξη του κειμένου της Συμφωνίας Τροποποίησης. Υποβολή Γνωστοποίησης Κρατικής Ενίσχυσης προς την Ευρωπαική Επιτροπή.  Στις 27/10/2014 η Ευρωπαική Επιτροπή εγκρίνει την Συμφωνία τροποποίησης διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης. Υποβολή της Σύμβασης για Ελεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Με βάση τις εκδοθείσες Διαιτητικές αποφάσεις για αποζημιώσεις Κατασκευαστή λόγω Γεγονότων Καθυστέρησης, το ποσό της συνολικής αποζημίωσης υπολογίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 60 εκατ.€.
Νίκος Καραγιάννης

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΔΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αποφάσεις έστω και καθυστερημένα πήρε η Οικονομική επιτροπή στο Δήμο Τριφυλίας για την πολιτική προστασία, τις προμήθειες αλλά και την υλοποίηση μικρών τεχνικών έργων στη περιοχή ώστε να εκτελεστούν πριν τον επερχόμενο χειμώνα. Η πρώτη απόφαση αφορούσε τον πρόχειρο διαγωνισμό για εργασίες πολιτικής προστασίας που θα υλοποιηθεί στις 31 Αυγούστου και αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων για πρόληψη πλημμυρών, τον καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών αλλά και αγροτοδασικούς δρόμους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αν τηρηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά ο καθαρισμός των χώρων ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας, στην Μαύρη Λίμνα Φιλιατρών και στην Αγριλιά των Γαργαλιάνων για να μην υπάρξουν προβλήματα ανάφλεξης των χωματερών στις δημοτικές ενότητες ενώ θα καθαριστούν τουλάχιστον 10 ρέματα από τους Γαργαλιάνους ως την ορεινή Τριφυλία στη περιοχή της Δ.Ε. Αυλώνος φτάνοντας ως τα όρια της ζώνης Natura. Το έργο πάντως θα είναι κοστοβόρο καθώς απαιτούνται μισθωμένα μηχανήματα με χειριστές αγγίζοντας τις 73.000 ευρώ περίπου. 
Με άλλες αποφάσεις πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγροτική οδοποιία στην Δ.Ε Κυπαρισσίας με το κόστος του έργου να ανέρχεται στις 46.230 ευρώ περίπου. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στους δρόμους έμπροσθεν του χώρου του ΟΣΕ, του τουριστικού της Κυπαρισσίας στην παραλιακή ζώνη, στην περιοχή του Νοσοκομείου που χρήζουν άμεσης παρέμβασης αλλά επιτέλους υπάρχει πρόβλεψη για τους δρόμους περιμετρικά του Δημοτικού μεγάρου που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση για χρόνια. Τέλος υπάρχει πρόβλεψη για πλακοστρώσεις σε αρκετά σημεία μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ!

Το χάρο με τα μάτια του είδε ένας λουόμενος στην παραλία του Καλού Νερού το μεσημέρι του Σαββάτου ο οποίος σώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση διασωστών του ΕΚΑΒ. Ο λουόμενος, για άγνωστη αιτία, καθώς κολυμπούσε, έχασε τις αισθήσεις του και υπέστη ατελή πνιγμό. Άλλοι λουόμενοι που τον είδαν ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και άμεσα στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο με διασώστες, που του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και, ουσιαστικά, τον έσωσαν από βέβαιο πνιγμό. Ο άνδρας, αρχικά, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας και από εκεί στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Κάτοικοι του Καλού Νερού και λουόμενοι, τόνισαν πως εάν δεν ήταν το ασθενοφόρο στο Καλό Νερό, ο άνθρωπος θα είχε χάσει τη ζωή του, αφού η παραλία, όπως είναι γνωστό και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, δεν φυλάσσεται από ναυαγοσώστη αν και έχει χαρακτηριστεί πολυσύχναστη. Εξαιτίας, δε, του γεγονότος ότι ο δήμος Τριφυλίας δεν έχει ναυαγοσώστη στην παραλία, αφαιρέθηκε από το Καλό Νερό η Γαλάζια Σημαία.
Όπως είπαν κάτοικοι του Καλού Νερού, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είναι απαραίτητο να υπάρχει στο Καλό Νερό και για την παραλία αλλά και για εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, που τόσα πολλά συμβάντα σημειώνονται. Και όμως, σύμφωνα με τους κατοίκους, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας, με έγγραφο του δημάρχου προς το ΕΚΑΒ, ουσιαστικά ζητά την «έξωση» και «εκδίωξη» του ΕΚΑΒ, από τον μεγάλο προαύλιο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος Καλού Νερού, που στεγάζεται το ΚΕΠ, και τον οποίο είχε παραχωρήσει στο ΕΚΑΒ η προηγούμενη δημοτική Αρχή Τριφυλίας, επειδή το ασθενοφόρο, τις ώρες που σταθμεύει εκεί (μιας και δεν μπορεί το όχημα να είναι «χύμα» παρκαρισμένο στο δρόμο), σύμφωνα με το έγγραφο του δημάρχου Τριφυλίας, χαλάει το γκαζόν του χώρου! 'Θάρρος'

Δημοσκόπηση δείχνει ντέρμπι: Στο 2% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Προβάδισμα μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόραση, σύμφωνα με την Ημερησία. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24% έναντι 22% της Νέας Δημοκρατίας ενώ συνολικά πάνω από το όριο του 3% βρίσκονται εννέα κόμματα. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6%, ενώ ακολουθούν Ποτάμι με 5,5%, ΚΚΕ με 4,5%, ΠΑΣΟΚ με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 4,5%, Ένωση Κέντρου με 4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 15% ενώ 5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψηφίσει «άλλο κόμμα». Σημαντικό στοιχείο είναι και έλλειψη συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται μόλις στο 50%, ενώ αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση παρουσιάζεται στο 70% με ανοδικές τάσεις.

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όσοι περίμεναν ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα είχαμε έναν εκλογικό περίπατο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι θα διαψευστούν. Δυο νέα γκάλοπ που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας (Alco για το “Πρώτο Θέμα” και Κάπα Research για το “Βήμα της Κυριακής”) δείχνουν ότι η μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα κριθεί στο νήμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ένα ισχνό προβάδισμα σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αισθάνεται σιγουριά για τη νίκη, ενώ το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Η ΝΔ δείχνει να ανακάμπτει και να ανεβαίνει αργά, αλλά σταθερά, χωρίς να έχει πάρει ακόμα κεφάλι όμως.
Και οι δυο δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση και ακολουθούν το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση της Κάπα Research οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φτάνουν για πρώτη φορά στο πολυπόθητο 3%, το οποίο τους εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή. Αναλυτικά οι δημοσκοπήσεις των δυο εταιριών:

Δημοσκόπηση Alco
ΣΥΡΙΖΑ: 22,6%
Νέα Δημοκρατία: 21,1%
Χρυσή Αυγή 6,3%
Το Ποτάμι 5,1%
ΚΚΕ 4,7%
ΠΑΣΟΚ 4,1%
ΛΑΕ 4%
Ένωση Κεντρώων 3%
ΑΝΕΛ 2,4%
Δημοσκόπηση Kάπα Research:
ΣΥΡΙΖΑ: 27,3%
Νέα Δημοκρατία: 24,2%
Χρυσή Αυγή 6,8%
Το Ποτάμι 5,5%
ΚΚΕ 5%
ΠΑΣΟΚ 4,3%
ΛΑΕ 4,8%
Ένωση Κεντρώων 3,3%
ΑΝΕΛ 3%

Απέτυχε η Ευρώπη στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών

Μόλις το ένα τρίτο του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απορρίπτεται στην Ευρώπη ανακυκλώνεται σωστά, ενώ ένας τεράστιος αριθμός κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, τηλεοράσεων, ψυγείων και άλλων συσκευών είτε πωλείται παράνομα ή καταλήγει σε χωματερές, αποκαλύπτει έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της INTERPOL η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η Σουηδία και η Νορβηγία προσεγγίζουν τους ευρωπαϊκούς στόχους όσον αφορά την αποκομιδή και την ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), έχοντας φθάσει στο 85%, ενώ η Ρουμανία, η Ισπανία και η Κύπρος βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης, περιοριζόμενες στο 20%, κατά την έκθεση. Οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί στην Ευρώπη απαιτούν την ανακύκλωση των ΑΗΗΕ, ή e-waste, δηλαδή πρακτικά όλων των προϊόντων που μπαίνουν στην πρίζα ή λειτουργούν με μπαταρία, ώστε να ανακτώνται μέταλλα όπως ο χρυσός και ο άργυρος και να αποφεύγεται η έκλυση τοξικών στοιχείων, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, στο περιβάλλον.
Όμως συνολικά μόλις το 35% του συνόλου των ΑΗΗΕ ανακυκλώθηκε σωστά το 2012, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, ο ΟΗΕ και η INTERPOL υποβαθμίζουν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα απόβλητα αυτού του είδους μεταφέρονται παράνομα κυρίως σε αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία και η Γκάνα, όπου επισκευάζονται και επαναχρησιμοποιούνται. «Το μεγαλύτερο μέρος του παράνομου εμπορίου ΑΗΗΕ γίνεται μάλλον πίσω από τη διπλανή πόρτα, παρά κάπου μακριά στην Αφρική», ανέφερε ο Γιάκο Χάουσμαν του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, επιστημονικός συντονιστής της έκθεσης, στην εκπόνηση της οποίας συμμετείχαν επίσης η INTERPOL και άλλοι.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ...ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το καλοκαίρι τελειώνει, αλλά ήδη η σκέψη του επόμενου υπάρχει στο μυαλό πολλών. Μάλιστα, ήδη, εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ για το 2015 - 2016 που καθορίζει τους δικαιούχους τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν και το διάστημα υλοποίησης του.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, εκτός αν αποφασισθεί διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση στο ΦΕΚ τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και να προκύψουν οι πάροχοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι δικαιούχοι. Στους δικαιούχους θα χορηγείται επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και θα μπορούν να διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα από 1-5 διανυκτερεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος ορίζονται στην ΚΥΑ ως εξής:
*Δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται:
α) Ασφαλισμένοι / εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που πραγματοποίησαν κατά το 2014, τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, με εισφορές πλήρεις ή μειωμένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
β)Ασφαλισμένες / εργαζόμενες που έλαβαν κατά το 2014, το λιγότερο 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας.
γ) Ασφαλισμένοι / άνεργοι που έλαβαν κατά το 2014, τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).
δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
Αντίθετα, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οι εξής περιπτώσεις:
α) Οι δικαιούχοι που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της προηγούμενης χρονιάς, ανεξάρτητα εάν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι. Συνολικά, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της σεζόν 2014 - 15, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε 130.000 ωφελούμενους. Εξαιρούνται μόνο τα άτομα με αναπηρία και τα ωφελούμενα μέλη τους.
β) Οι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΚΑΙ 4ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΜΙΑ 60χρονη ηλικιωμένη νεκρή και 4 τραυματίες ειναι ο βαρύς απολογιΣμος συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο την σφοδρή σύγκρουση 3οχημάτων μετα απο σοβαρό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε λιγο μετα τις 4 το απόγευμα στην περιοχή Ελαιας ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ στην κατεύθυνση προς Καλονερο. Η σύγκρουση των τριών οχημάτων ηταν σφοδρή με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπουν της πορείας τους και να περάσουν τις προστατευτικές μπάρες. Στο σημειο του συμβάντος έσπευσαν αμέσως το πυροσβεστικό κλιμάκιο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ για τον απεγκλωβισμό των οδηγών και των επιβατών των οχημάτων με την συνδρομή της Τροχαίας ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ και του ΕΚΑΒ που χρειάστηκε να κανει τις διακομιδές. Η 60χρονη εξέπνευσε οταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δυο τραυματίες νοσηλεύονται με βαριά τραύματα ηλικίας 53 και 65 χρόνων ενω δυο σκομα τραυματίες 22χρονος και μια 29χρονη φέρουν ελαφρά τραύματα και εξακολουθούν να νοσηλεύονται  στη μονάδα του νοσοκομείου ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. Ήδη διεξάγεται έρευνα για τα ακριβή αιτία του ατυχήματος απο το τμήμα τροχαίας ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.



ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ;

ΝΕΟ πρόβλημα φαίνεται ότι προκύπτει με τις πολλαπλές ανάγκες του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας λόγω καλοκαιριού που αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς παρά την τοποθέτηση 3 νέων γιατρών σε Κέντρα υγείας τον Ιούλιο, μια ακόμα ειδικότητα θα απουσιάζει από την νοσηλευτική μονάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της πόλης μετά την πρόθεση της διοίκησης του Νοσοκομείου Μεσσηνίας να αποσπαστεί η μοναδική μικροβιολόγος για αρκετές εβδομάδες από το τοπικό ίδρυμα στο Κέντρο υγείας Δωρίου το οποίο μάλιστα τον Ιούλιο απέκτησε νέο γιατρό όπως είχε ανακοινωθεί. Το αποτέλεσμα να ισχύσει με απόφαση του διοικητή η οποία ακόμα δεν έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια θα είναι δυσοίωνο για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας καθώς ουσιαστικά η δομή θα καταρρεύσει καθώς δεν θα πραγματοποιούνται μικροβιολογικές εξετάσεις. Οι ασθενείς θα υποχρεωθούν να πληρώνουν αδρά σε εξωτερικά μικροβιολογικά εργαστήρια με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι προυπολογισμοί των νοικοκυριών. Λύση στο θέμα θα ήταν εφικτή να υπολογιστούν οι εφημερίες στα Κ.Υ. Πύλου ή άλλων περιοχών καθώς αλλού υπάρχουν 5 ενεργές εφημερίες το μήνα και αλλού 10 με αποτέλεσμα ανισοκατανομή δράσεων στα κέντρα υγείας. Να σημειώσουμε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί η Δημοτική αρχή Τριφυλίας αναφέρουν πηγές μας όπως και τοπικοί φορείς. Αναζητήσαμε την Παρασκευή στο γραφείο του τον Διοικητή κ. Μπέζο στη Καλαμάτα για να ερωτηθεί ο αρμόδιος , αλλά ήταν εκτός γραφείου και όπως μας ενημέρωσαν θα επιστρέψει την Δευτέρα. Ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το θέμα ώστε να μην χρειαστεί η εκ νέου αποδιοργάνωση του τοπικού ιδρύματος. 
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 
Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο είχε αναφερθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, ότι τέθηκε ιατρικό προσωπικό στις ακόλουθες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού Μεσσηνίας: α) περιφερειακό ιατρείο Δωρίου (Σταύρος Αντωνόπουλος γενικός ιατρός), β) περιφερειακό ιατρείο Οιχαλίας (Γεωργία Κυριακοπούλου γενική ιατρός) και Κέντρο Υγείας Φιλιατρών (Καλλιόπη Μπάτσου γενική ιατρός). Οι νέοι αυτοί γιατροί, έλεγε η ανακοίνωση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, περιλαμβάνονται στους 17 γενικούς ιατρούς που πρόσφατα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του νομού. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Ηλεία: Μετ’ εμποδίων το πρώτο κουδούνι

Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 11 Σεπτέμβρη, αλλά πότε θα ξεκινήσει το μάθημα, αυτό είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, αφού ο Νομός Ηλείας, είναι «αποψιλωμένος» από εκπαιδευτικούς και στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι πολιτικές εξελίξεις και η εκ νέου υποβολή αιτήσεων για τους αναπληρωτές, δεν επιτρέπουν την έγκαιρη πρόσληψή τους, ώστε άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες (σε οργανικά και λειτουργικά κενά) και να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά.
Τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας, επικρατεί αναβρασμός με τα υπηρεσιακά συμβούλια, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ να μένουν με «δεμένα» χέρια. Στην Α/θμια εκπαίδευση βλέπουν τους εκπαιδευτικού να «φεύγουν» με αποσπάσεις και αυτοί που έρχονται να καλύπτουν μόνο το ¼ αυτών που έφυγαν, και αν, ενώ στην Β/θμια δεν έχουν ούτε αυτή την «πολυτέλεια» αφού μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχαν ανακοινωθεί οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
«Τεράστιος» ο αριθμός των λειτουργικών κενών
Σύμφωνα με το ΠΥΣΠΕ Ηλείας, τα λειτουργικά κενά έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Δάσκαλοι-140, Νηπιαγωγοί-24, Φυσικής Αγωγής-24, Μουσικής-10, και Αγγλικής Γλώσσας-35. Και σα να μην έφταναν αυτά τα κενά, προστίθεται και ο αριθμό αυτών που φεύγουν. Δηλαδή 44 Δάσκαλοι (έρχονται 13), 32 Νηπιαγωγοί (έρχονται 3), 8 Φυσικής Αγωγής (έρχεται 1), 4 Μουσικής (έρχεται 1), καθώς επίσης 4 Πληροφορικής και 1 Καλλιτεχνικών, ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχει εκπαιδευτικός που να αποσπάται στην Ηλεία. Μ’ ένα πρόχειρο υπολογισμό, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι λείπουν 171 δάσκαλοι, 53 Νηπιαγωγοί και 49 των λοιπών ειδικοτήτων. Σ’ αυτούς όμως, πρέπει να προστεθούν και τα οργανικά κενά, που είναι - κατά προσέγγιση - 130 στο σύνολο.
Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στην Β/θμια Εκπαίδευση, αφού τα λειτουργικά κενά ξεπερνούν τα 100 και τα οργανικά τα 45. Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος, εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι καθηγητές αυτοί «μοιράζονται» σε σχολεία για να καλύψουν ώρες διδασκαλίας, άρα, το πρόβλημα είναι επίσης μεγάλο. patrisnews

Τι δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

Σκληρή μάχη και πόλωση του πολιτικού σκηνικού για τις επόμενες 23 ημέρες μέχρι την προσφυγής στις κάλπες, στις εκλογές της 2ης Σεπτεμβρίου προμηνύουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις πρώτες επίσημες δημοσκοπήσεις.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η «ψαλίδα» από τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει κλείσει σημαντικά και σε καμία περίπτωση να μην παραπέμπει στην ευρεία διαφορά των εκλογών του Ιανουαρίου. Το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να έχει απολέσει σημαντικά ποσοστά, πληρώνοντας τη σκληρή συμφωνία του Αυγούστου καθώς και τη δυναμική της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας, ανάγοντας έτσι για τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της συσπείρωσης ως το μείζον πολιτικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.
Παράλληλα, τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν περαιτέρω κατακερματισμό της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, με την είσοδο οχτώ ή ακόμα και εννέα κομμάτων, γεγονός που καθιστά την αυτοδυναμία που επιζητά ο Αλέξης Τσίπρας εξαιρετικά δύσκολη.
Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί από την μεγάλη εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων, στους οποίους στοχεύουν όλα τα κόμματα.
Οι πολίτες μέχρι στιγμής δίνουν σαφές το στίγμα τους υπέρ της παραμονής στο ευρώ πάση θυσία.

Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι

Μικρή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η πρώτη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Σε έρευνα της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», πρώτο κόμμα έρχονται πάντως οι αναποφάσιστοι με 25,5%.
Όσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5% – ενώ εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.
Οι πολίτες φαίνεται να προκρίνουν εκ νέου τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο ερώτημα ποιος θα πρέπει να είναι ο κυβερνητικός εταίρος οι ερωτηθέντες απαντούν τους ΑΝΕΛ σε ποσοστό 13,9%, Το Ποτάμι σε ποσοστό 8,1%, τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό  7,9%, κανένα σε ποσοστό 7,8%. Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει ποσοστό 2,7%.
Την ίδια ώρα η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», αλλά πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή. Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έπρεπε πάση θυσία να μείνει εντός ευρώ ακόμα και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό το 68% των ερωτηθέντων απαντά θετικά. Ωστόσο παράλληλα το 51% συμφωνεί με την άποψη πως η νέα συμφωνία δεν είναι καλή για την Ελλάδα αλλά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες.
Σχεδόν μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, αποδεχόμενη τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας με τους εταίρους, πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε για να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 48% απαντούν θετικά ενώ σε ποσοστό 45% διαφωνούν.

Ντέρμπι δίνει η Metron Analysis

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,2%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί μόλις μια μονάδα πίσω, με 21,2%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη με 3,8% και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 3,1%. Στο 1,7% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 10,1% και οι “δεν ξέρω δεν απαντώ” στο 1,1%.
Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 29%, η Νέα Δημοκρατία 27,8%, η Χρυσή Αυγή 8,3%, Το Ποτάμι 6,7%, το ΚΚΕ 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,4%, η Ένωση Κέντρου 4,9%, Λαϊκή Ενότητα 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%.
Όσον αφορά στην εκτίμηση εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ “βγάζει″ 129 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία 75, η Χρυσή Αυγή 23, Το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 16, το ΠΑΣΟΚ 15, η Ένωση Κέντρου 13 και η Λαϊκή Ενότητα 11.

Κλείνει την «ψαλίδα» και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.
Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:
25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ.  6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%.  ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%.  Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.
Στο 14,5% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Με απόφαση που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, εγκρίθηκε η πίστωση ποσού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση των Δήμων και Συνδέσμων Δήμων για τις ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς για την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ΚΥΑ υπ” αριθμ. 1711/150664/28-11-2014 (ΦΕΚ 3249/Β/4-12-2014), όπως είναι η δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Υπενθυμίζεται ότι οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων έχουν την υποχρέωση της περισυλλογής και της διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Η διαχείριση αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη υποδομών (καταφύγια, ιατρεία κτλ.) για να υλοποιηθούν οι ενέργειες διαχείρισης που περιλαμβάνουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική τους σήμανση και καταγραφή, την κτηνιατρική εξέταση και θεραπεία τους, τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό και τη στείρωσή τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο: «Η εφαρμογή του προγράμματος αποσκοπεί στη μείωση και τον έλεγχο του πληθυσμού τους, την προστασία της υγείας του ανθρώπου από ζωοανθρωπονόσους και άλλους βιολογικούς κινδύνους, τη διατήρηση ενός πληθυσμού σκύλων και γατών ανοσοποιημένου ή και απαλλαγμένου από τη λύσσα, την πρόληψη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την πρόσβαση των αδέσποτων ζώων σε πάσης φύσεως απόβλητα, την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων κ.ά.».

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ

Με την εκτόξευση της τάσης της οργανοληπτικής ανάλυσης (γευστικής δοκιμής) του ελαιολάδου, πολλοί καταναλωτές έχουν αποπροσανατολιστεί από τον λόγο για τον οποίον είχαν εξ αρχής εντάξει τις υπερτροφές, όπως το ελαιόλαδο, στη διατροφή τους. Το χρησιμοποιούμε για τη γεύση ή για τις πολλές τους φαινολικές ενώσεις που αναβλύζουν θεραπευτικές ιδιότητες; Είναι ευρέως γνωστό και τεκμηριωμένο πως το ελαιόλαδο ενισχύει την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια. Συνεχιζόμενες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τη χρήση ελαιολάδου για την πρόληψη και/ή την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της νόσου Αλτσχάιμερ και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Με την προϋπόθεση ότι δεν είναι χαλασμένα, όλα τα ελαιόλαδα κάνουν καλό. Είναι μονοακόρεστο λιπαρό, το οποίο είναι «καλό» λίπος και μπορεί να αντικαταστήσει τα ζωικά λίπη για υγεία και μακροζωία. Παρ' όλα αυτά, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες στο ελαιόλαδο εστιάζουν στις ενισχυτικές για την υγεία διαστάσεις και χρήσεις των φαινολικών ενώσεων και συγκεκριμένα της ολεοκανθάλης. Μολαταύτα, εδώ είναι που παρουσιάζεται η πιπεράτη και πικρή γεύση του ελαιολάδου.
Η Ολεοκανθάλη ενεργοποιεί ένα αντανακλαστικό στο πίσω μέρος του λαιμού 2-3 δευτερόλεπτα μετά την κατάποση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα. Η άλλη μεγάλη ένωση, η Ολεασίνη, του προσδίδει την ελαφρά πικρή του γεύση. Θα ξέρετε ότι έχετε ένα ελαιόλαδο υψηλής θεραπευτικής ποιότητας, αν αισθανθείτε αυτό το πιπεράτο ή και πικρό φαινόμενο. Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί έκαναν λόγο για αυτήν την πικρή και πιπεράτη γεύση στα πιο υγιεινά, πρώτης έκθλιψης ελαιόλαδα. Προτείνουν την ανάμειξή του με κρασί, και ίσως αυτός είναι ο λόγος που το βαλσαμικό ξύδι έχει περάσει στην ιστορία ως ο σύντροφος του ελαιολάδου.

Η τιμή της σταφίδας θα είναι καλύτερη από την περυσινή

Το τιμόνι του ΣΚΟΣ ανέλαβε ο πολύπειρος Αντώνης Αντίοχος, ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα προβλήματα της ΣΚΟΣ και αγαπά το συνεταιριστικό κίνημα. «Τα οικονομικά της ΣΚΟΣ είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», «αν χρειαστεί θα αποδοθούν ευθύνες», «η τιμή της σταφίδας φέτος θα είναι καλύτερη από την περυσινή», ήταν μερικές από τις φράσεις που συγκρατήσαμε από την τηλεφωνική μας συνομιλία. Τον βρήκαμε στο δημαρχιακό μέγαρο Ζακύνθου, αφού ο κ. Αντίοχος είναι αναπληρωτής δήμαρχος και είχαμε μια σύντομη συνομιλία για την ΣΚΟΣ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω προβλήματα της ΣΚΟΣ, αφού διετέλεσα πριν από επτά χρόνια διευθύνων σύμβουλός της. Τότε παρέδωσα ταμείο 6 εκατ. ευρώ και σήμερα επανέρχομαι ως πρόεδρος με πολλά προβλήματα και φοβερές οικονομικές καταστάσεις.
Τα οικονομικά της ΣΚΟΣ δεν είναι καθόλου καλά και άμεση προτεραιότητα είναι να δούμε αυτό το θέμα. Τονίζω πως αν χρειαστεί θα αποδοθούν και ευθύνες. Για το οικονομικό θα έχετε πλήρη ενημέρωση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης εικόνα», είπε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Αντίοχος και συνέχισε: «Διαπιστώνω ότι χάθηκε το ενδιαφέρον από τους στόχους που ιδρύθηκε η ΣΚΟΣ. Και ένας βασικός στόχος ήταν να προστατεύσει τους καλλιεργητές της σταφίδας από τους εμπόρους. Είναι απαραίτητο να συνεχίσει το ενδιαφέρον για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, για το προϊόν που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις περιοχές μας επί σειρά ετών. Μην ξεχνάτε πως η μαύρη σταφίδα ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης των περιοχών μας, Πιστεύω πως παρά την κρίση που αντιμετωπίζουμε, θα αντισταθεί η σταφίδα και η καλλιέργειά της θα επεκταθεί»...

Πρώτο «κόμμα» οι αναποφάσιστοι

Αιφνιδιασμένο από την προκήρυξη των εκλογών εμφανίζεται το εκλογικό σώμα, βάσει της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιεύεται εν όψει κάλπης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρίας ProRata, πρώτο «κόμμα» είναι οι αναποφάσιστοι, ενώ με σχετικά μικρή διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ. Συγκεκριμένα, στην έρευνα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 23%, ενώ ακολουθεί η ΝΔ με 19,5%. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων οι ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στη Βουλή, καθώς συγκεντρώνουν 2%. Στο 3,5% εμφανίζεται η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ περνά το όριο του 3% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Επιπλέον, στο 4,5% εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, στο 4% Το Ποτάμι, στο 5% το ΚΚΕ και 6,5% η Χρυσή Αυγή. Στο 25,5% καταγράφεται το ποσοστό των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αβέβαιη είναι η συμπεριφορά σχεδόν του 1/3 των ψηφοφόρων που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ωστόσο, δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς είναι ο πιο δημοφιλής μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Δεύτερος σε δημοφιλία είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ τρίτος ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως αποτυπώνεται, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.

Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

"Σε μια εποχή απόλυτης αδράνειας, ανασφάλειας και πρωτόγνωρων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει να δουλεύει σκληρά υλοποιώντας τον σχεδιασμό της, γιατί συνεχίζει να πιστεύει ότι στηριζόμενοι στις δικές μας και μόνο δυνάμεις μπορούμε να τα καταφέρουμε" τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΒΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ε.Ο. ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ», παρουσία της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου και των Διευθυντών των Τεχνικών Υπηρεσιών. Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 3.240.000,00€.
Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση κατά τμήματα στην παλιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών και στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του σημαντικότατου προβλήματος της διάβρωσης του Κορινθιακού κόλπου. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε περιοχές των τοπικών διαμερισμάτων Μελισίου, Συκιάς , Πιτσά, Λυκοποριάς, Στομίου και Μαύρων Λιθαριών. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 12 μήνες. Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή όχι μόνο να εξασφαλίζει τους ανάλογους πόρους, αλλά με ταχύτατους ρυθμούς να δημοπρατεί τα έργα.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Φως πολιτισμού, ιστορίας, κουλτούρας, φωτίζει από προχθές την Τριφυλία και την Πελοπόννησο ολόκληρη με την έναρξη και διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες”! Η έναρξη του Φεστιβάλ, που αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πελοποννήσου και διοργανώνει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Τριφυλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τελέστηκε και κηρύχθηκε προχθές το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, δίπλα από το Κάστρο των Γιγάντων, στην ιστορική Αρκαδιά! Εκεί, με μια σεμνή αλλά λαμπερή εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι αποστολές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ από τη Σερβία, την Κροατία, την Ουκρανία, την Ταϊβάν, την Τουρκία και, βεβαίως, ο ΜΕΣΚ! Κατά την παρουσίαση προβλήθηκαν βίντεο με την ιστορία, τις ομορφιές, τον πολιτισμό, την παράδοση των χωρών καθώς με τη δράση των Συλλόγων. Νωρίτερα το απόγευμα, είχε προηγηθεί ξενάγηση στην Πάνω Πόλη και το Κάστρο των Γιγάντων, από τους ανθρώπους του ΜΕΣΚ και τον πρώην δήμαρχο Κυπαρισσίας, Γιώργο Σαμπαζιώτη. Χθες το βράδυ, στο Κοπανάκι έγινε η πρώτη παρουσίαση των χορευτικών παραστάσεων. Απόψε, σειρά έχουν οι Γαργαλιάνοι και αύριο θα διεξαχθεί η κεντρική εκδήλωση στην Κυπαρισσία, όπου θα συμμετέχουν όλες οι ξένες αποστολές των συγκροτημάτων από Σερβία, Κροατία, Ουκρανία, Ταϊβάν, Τουρκία, καθώς και από τη Ζαχάρω, όπως επίσης και χορευτικά τμήματα του ΜΕΣΚ! Στην εκδήλωση θα λάβει μέρος και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Κυπαρισσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως, το σκηνικό της εξέδρας στην κεντρική εκδήλωση της Κυπαρισσίας είναι φιλοτεχνημένο από τον διακεκριμένο Κυπαρίσσιο Ζωγράφο, Τάσο Αριδά.
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Παράταση της προθεσμίας έγκρισης δημοτικών προϋπολογισμών ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας λόγω της καθυστέρησης απόδοσης στην Αυτοδιοίκηση θεσμοθετημένων πόρων και των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Σε σχετική επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Οικονομίας, κ.κ. Βούτση, Τσακαλώτο και Σταθάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης επισημαίνει πως εξαιτίας της μη απόδοσης των νομοθετημένων αυτών πόρων (για τους οποίους ζητά να οριστεί χρονοδιάγραμμα καταβολής τους) δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην υλοποίηση του τρέχοντος δημοτικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει έως τις 5 Σεπτεμβρίου να έχουν εγκριθεί από τις οικονομικές επιτροπές των δήμων, τα σχέδια των προϋπολογισμών τους. Τα σχέδια αυτά, θα πρέπει στη συνέχεια να αποσταλούν για έλεγχο στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, δια μέσου του κόμβου Διαλειτουργικότητας. «Είναι προφανές, ότι δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων και της τραγικής οικονομικής συγκυρίας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Η οικονομική κατάσταση των Δήμων επιδεινώνεται έτι περαιτέρω από τη μη εξόφληση από μέρους της ΔΕΗ, των αποδιδόμενων στους δήμους ίδιων πόρων, γεγονός που καθιστά τους προϋπολογισμούς, μη πραγματοποιήσιμους» τονίζει στην επιστολή του , ο κ. Πατούλης

ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Απόφαση-ανάσα για χιλιάδες ανέργους είναι αυτή που ορίζει ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορούν να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις και να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας τους μέσω των ΚΕΠ. Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι συγκεκριμένες ενέργειες θα μεταφερθούν από τον ΟΑΕΔ στα ΚΕΠ. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι θα μπορούν να παίρνουν τις βεβαιώσεις ανεργίας και να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας τους εύκολα και γρήγορα μέσω του ΚΕΠ της περιοχής τους.
 Επίσης, από τις 4 Ιανουαρίου του 2016 τα ΚΕΠ θα δέχονται τις αιτήσεις και για την καταβολή όλων των ειδικών επιδομάτων (μακροχρόνιας ανεργίας, επίσχεσης εργασίας, παροχών μητρότητας κ.α.). Τη διεκπεραίωση, μέσω των ΚΕΠ, όλων των παραπάνω διαδικασιών προβλέπει απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρ. Αντωνοπούλου που εκδόθηκε σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ;

Υπουργούς σχεδιάζει να τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως επικεφαλής στις λίστες με τους υποψήφιους για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στους νομούς όπου οι πρώτοι σε ψήφους βουλευτές της 25ης Ιανουαρίου έχουν αποχωρήσει σύμφωνα με την 'Ελευθερία'.. Ενας τέτοιος νομός είναι και η Μεσσηνία - καθώς ο Θανάσης Πετράκος, πρώτος εκλεγείς βουλευτής, αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ και μετέχει στη Λαϊκή Ενότητα. Με δεδομένο τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, εκτιμάται ότι στο νομό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθούν επικεφαλής δύο υπουργοί με μεσσηνιακή καταγωγή. Πρόκειται για τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας - αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη. Ενα άλλο ενδεχόμενο που κυκλοφόρησε, να ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης που έχει καταγωγή από την περιοχή της Μεγαλόπολης, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πιθανότητες καθώς ο κ. Βούτσης είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης και εκλέγεται στην Α’ Αθήνας, ενώ δεν έχει και σχέση με τη Μεσσηνία.

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

6 εκατομμύρια ευρώ πέφτουν σε 4 μελέτες της Μεσσηνίας (συνολικά 20 εκατ. ευρώ σε 11 μελέτες στην Πελοπόννησο). Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου σε συνέντευξή της σε Μεσσηνιακά κανάλια, δόθηκαν χθες οι κατευθύνσεις του όλου σχεδιασμού που χαρακτηρίζεται ως στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε τέσσερις άξονες: Στην βελτίωση του δρόμου της Μάνης (της 1ης επαρχιακής οδού), στην ολοκλήρωση των μελετών στο τμήμα Καλαμάκι – Κορώνη, στην κατασκευή του Πύλος – Ρωμανός και τέλος, στη βελτίωση του υφιστάμενου τμήματος Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος. Η κα. Νικολάκου ανέφερε πως τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα σε ΣΑΕ και απολύτως καθορισμένα για αυτού του είδους τις παρεμβάσεις «οτιδήποτε άλλο λέγεται πως μπορεί να πάνε αλλού είναι παραμύθια της Χαλιμάς…», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως η Περιφέρεια συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο αλλά και παράλληλα ενώνει τη φωνή της στις κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία των νέων αξόνων όπως π.χ. το Καλαμάτα – Ριζόμυλος.

Βάσεις 2015: Άγγιξαν το 70% οι επιτυχόντες στα σχολεία της Μεσσηνίας

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων αλλά και των οικογενειών τους δόθηκε χθες το πρωί, αφού το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τη φετινή χρονιά. Κύριο χαρακτηριστικό τους η θεαματική πτώση, ειδικά στα τμήματα της περιφέρειας.
Όσο για τη Μεσσηνία, οι υποψήφιοι μαθητές που πλέον αποκτούν την ιδιότητα του φοιτητή αγγίζουν το 70%, αφού από τους 1.072 εξεταζόμενους, επιτυχόντες είναι 734, ποσοστό δηλαδή 68,47%.
 
Οι Σχολές της Καλαμάτας
Η πτώση των βάσεων επηρέασε και τα τμήματα της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι βάσεις στα δύο τμήματα έχουν ως εξής:
Τμήμα Φιλολογίας: 13.256, πτώση 1.571 μόρια
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: 12.478, πτώση 975 μόρια
Από την άλλη, στο ΤΕΙ Πελοποννήσου είχαμε μικρή άνοδο σε όλα τα τμήματα του Ιδρύματος και συγκεκριμένα:
Τεχνολόγων Γεωπόνων: 8.586, άνοδος 1.022 μόρια
Τεχνολογίας Τροφίμων: 9.649, άνοδος 262 μόρια
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Τοπικής Αυτοδιοίκησης): 7.035, άνοδος 298 μόρια
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας): 7.508, άνοδος 608 μόρια
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: 9.455, άνοδος 849 μόρια.
 
Μένουμε Καλαμάτα
Από το σύνολο των 734 Μεσσήνιων επιτυχόντων μεγάλος είναι ο αριθμός όσων θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Καλαμάτα, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα της κρίσης, αφού είναι δύσκολο για μια οικογένεια να συντηρήσει ένα ακόμα σπίτι. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη άποψη, που λέει ότι τα τμήματα της Καλαμάτας είναι εξίσου καλά με άλλα αντίστοιχα ανά την Ελλάδα.
 
Μέσω διαδικτύου
Πλέον οι νέοι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα τμήματα που εισήχθησαν μέσω διαδικτύου, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ένα ταξίδι λιγότερο προς τον τόπο σπουδών, ενώ εντύπωση χθες προκάλεσε ότι ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που πήγαν στο σχολείο τους για να δουν τις βάσεις, αλλά και τη σχολή στην οποία εισάγονται, αφού μπορούσαν να το κάνουν και από το σπίτι τους ηλεκτρονικά. Μάλιστα, στα περισσότερα σχολεία που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν καν διευθυντές ή καθηγητές, ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε στοιχεία για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.
 
 
Ηλίας Λυριστής
Ο Ηλίας, που εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών, χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε απαιτητική και δύσκολη, αλλά με την υπομονή που έδειξε κατάφερε να πετύχει το στόχο του. Πλέον αισθάνεται εξαιρετικά, ενώ δεν περίμενε τόσο μεγάλη πτώση στις βάσεις. Δήλωσε, δε, αισιόδοξος για το μέλλον του και θεωρεί τη σχολή στην οποία πέρασε καλή από άποψη επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ όταν με το καλό τελειώσει, θα συνεχίσει με ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.
 
Ιουστίνη Σπυροπούλου
Χαρούμενη και η Ιουστίνη χθες, αφού κατάφερε να εισαχθεί σε μια σχολή που ήθελε πολύ. Συγκεκριμένα, πλέον είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας της Παντείου. Τα φετινά θέματα, όπως και η χρονιά, ήταν δύσκολα, μας είπε, ενώ δεν περίμενε τόσο μεγάλη πτώση στις βάσεις.
 
Ελεάνα Ζυγουράκη
Ευτυχισμένη δήλωσε η Ελεάνα που πέρασε στην Ιατρική Αθηνών. Χωρίς άγχος πλέον και ανάλαφρη, μας μίλησε για μια δύσκολη χρονιά, αλλά με συστηματικό διάβασμα κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.
Μοναδικός της αντίπαλος ήταν το άγχος, που όμως αποτελεί πια μια κακή ανάμνηση.
 
Εύα Τσιμπίδη
Αρκετά απαιτητική ήταν η χρονιά και για την Εύα, αλλά σημαντική για αυτήν ήταν η συμπαράσταση της οικογένειάς της, όπως και των φίλων της. Πλέον ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της για την Αθήνα, όπου θα σπουδάσει στην ΑΣΟΟΕ, στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Δηλώνει, επίσης, έτοιμη να κάνει νέες παρέες, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά της που θα ζήσει μόνη της.
 
Πρωτιές και φέτος στην Καλαμάτα
Για ακόμα μια χρονιά η πόλη μας πέτυχε πρωτιές σε υψηλόβαθμες σχολές. Ειδικότερα, μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά κατάφεραν τα εξής: Ο Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος πέρασε πρώτος στην Ελλάδα στη Σχολή Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η Σοφία Βαφάκου πέρασε, επίσης πρώτη σε όλη την Ελλάδα, στην πρώτη της επιλογή, που ήταν το ΤΕΙ Εργοθεραπείας στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Αγγουράς εισήχθη 7ος στην Ελλάδα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Τέλος, ο Νικόλαος Βλαχάκης πέρασε 10ος στην Ελλάδα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.
 
Γιάννης Πλατάρος
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, Γιάννης Πλατάρος, δήλωσε ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των μαθητών στο νομό. Με μια πρόχειρη ματιά είδε ότι αυτοί που πέτυχαν φέτος είναι λίγο λιγότεροι από τους περσινούς. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πλατάρο, δε σημαίνει ότι οι μαθητές έγραψαν χειρότερα, αλλά ότι πιθανόν δε δήλωσαν απομακρυσμένες σχολές για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους. 
Σχετικά με την πτώση των βάσεων, δήλωσε ότι αποτελεί πανελλήνιο φαινόμενο φέτος.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Κώστα Γαζούλη

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
90% επιτυχίες στις Πανελλαδικές εξετάσεις στο Γενικό Λύκειο!
 
Ποσοστό που αγγίζει το 90% σε επιτυχίες εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σημείωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις και χθες, με την ανακοίνωση των βάσεων και των αποτελεσμάτων, το σχολείο «πλημμύρισε» με πλατιά χαμόγελα των επιτυχόντων, συγκίνηση και υπερηφάνεια. Ενθουσιασμός και χαρά, ικανοποίηση και δικαίωση ήταν τα συναισθήματα των επιτυχόντων, των εκπαιδευτικών τους και των γονιών τους. Το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας συνέχισε την παράδοση που θέλει επιτυχίες στις Πανελλαδικές και μάλιστα στην πρώτη επιλογή των υποψηφίων, γεγονός που αποδεικνύει και, παράλληλα, αναδεικνύει την πολύ καλή, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που γίνεται στο σχολείο με την άριστη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Μιλήσαμε με το διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, Ευάγγελο Αντωνόπουλο, και επιτυχόντες και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:
 
Ευάγγελος Αντωνόπουλος, διευθυντής Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας: «Σήμερα (σ.σ. χθες) εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι επιτυχόντες του σχολείου μας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 60, ποσοστό περίπου 90%. Από αυτούς οι 50 εισήχθηκαν στα ΑΕΙ, ποσοστό 83%  και οι 10, ποσοστό 17% στα ΤΕΙ. Σημαντικό για εμάς και τους μαθητές μας είναι ότι στην 1η προτίμησή τους εισήχθηκαν 15 μαθητές, ποσοστό 25% και στη 2η προτίμησή τους 12 μαθητές, ποσοστό 20%, δηλαδή οι μισοί περίπου μαθητές μας πέρασαν στην 1η ή 2η προτίμησή τους. Αυτό οφείλεται  στη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας (Διεύθυνσης, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, δήμου, τοπικών φορέων). Όλοι είναι κοντά μας, υπάρχει ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία. Νοιώθουμε στα μάτια των μαθητών μας την αγάπη και την ικανοποίηση τους. Το σχολείο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Για την επόμενη σχολική χρονιά είμαστε έτοιμοι για το παιδαγωγικό, μαθησιακό και κοινωνικό μας έργο. Ευχαριστούμε εσάς τους δημοσιογράφους για την ηθική στήριξή σας και όλους τους συντελεστές των επιτυχιών του Λυκείου Κυπαρισσίας».
 
Περικλής Χήναρης, Ηλεκ. Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας – ΕΜΠ: «Κατάφερα και πέρασα στην πρώτη μου επιλογή. Ήμουν σίγουρος ότι θα περάσω, είχα γράψει και ήμουν 30 μόρια μόνο κάτω απ’ τις περυσινές βάσεις. Δεν έχω τόσο πολύ έντονα συναισθήματα τώρα, γιατί το είχα πάρει απόφαση ότι περνάω! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά».
 
Χριστίνα Χαραλαμποπούλου, Νοσηλευτικής Αθήνας: «Η Νοσηλευτική ήταν η δεύτερη επιλογή μου, με πρώτη επιλογή την Ιατρική. Επέλεξα τη νοσηλευτική γιατί ασχολείται με τον άνθρωπο και με την υγεία και έχω σκοπό στο μέλλον, αν δεν ξαναδώσω, να το επεκτείνω και να μπω στην Ιατρική. Είμαι λίγο απογοητευμένη από τις Βάσεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μια προσπάθεια ήταν, μια δοκιμασία. Μετά, η ζωή συνεχίζεται!».
 
Γιώργος Καλογερόπουλος, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγικής – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και είμαι ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα αυτό, γιατί ανταμείφθηκαν οι κόποι όλου του χρόνου και δικαιώθηκαν οι προσπάθειές μας…».
 
Γιάννης Καλογερόπουλος, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Πέρασα στην πρώτη μου επιλογή και είμαι ενθουσιασμένος και πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, γιατί πέτυχα τους στόχους μου!».
 
Εβήσα Μεμίση, Λογοθεραπεία Πάτρας: «Ήταν η πρώτη μου επιλογή. Καινούργια βέβαια και πολύ καλή Σχολή και είμαι ενθουσιασμένη καθώς πέτυχα το στόχο μου!».
 
Ιάσονας Αναστασόπουλος, Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Όπλα: «Δεύτερη χρονιά έδωσα φέτος και είμαι πολύ χαρούμενος γιατι πέτυχα αυτό που ήθελα. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και, πάνω απ’ όλα, αυτό που ξέρουμε, ο τολμών νικά!».
 
Χριστίνα Γεωργιάδη, Αισθητική και Κοσμητολογία Αθήνας: «Είμαι πολύ περήφανη γιατί ήταν η πρώτη μου επιλογή!».
 
Κυριακή Μαντζώρου, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Είμαι πολύ καλά, ήταν η δεύτερη επιλογή μου και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό!».
 
Σωτήρης Σεκλός, Ιστορίας & Αρχαιολογίας Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Ήταν αυτό που ήθελα πάντα. Είναι ένα όνειρο που αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα και είμαι πολύ χαρούμενος!».
 
Ιφιγένεια Γαραντζιώτη, Κοινωνιολογίας Αθήνα – Πάντειο: «Πέρασα εκεί που ήθελα. Είχα βάλει Ψυχολογία και Κοινωνιολογία γιατί κι απ’ τα δύο μπορώ να πάω Εγκληματολογία που θέλω! Οπότε πέτυχα το στόχο μου και είμαι χαρούμενη!».
 
Αγγελική Παπανικολάου, Μαθηματικών – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τ’ αποτελέσματα. Βέβαια, θεωρώ ότι δεν υπήρχε μεγάλη πτώση των βάσεων, αλλά, παρόλα αυτά, συνεχίζουμε για μια πολύ όμορφη φοιτητική ζωή και εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια!».
 
Ιφιγένεια Γουζέα, Ιατρική Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Ωραία αισθάνομαι. Ήταν η πρώτη επιλογή μου! Μια χαρά!».
 
Αθανασία – Χρυσάνθη Στρατικοπούλου, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας – ΕΚΠΑ: «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί αυτή ήταν η πρώτη μου επιλογή!».
 
Χριστίνα Καραμπίνου, Νομική Αθήνας: «Πραγματικά, είμαι πολύ ευτυχισμένη γιατι δεν το περίμενα! Πέσανε αρκετά οι βάσεις φέτος. Τώρα, περιμένουμε τη φοιτητική ζωή να ’ναι πιο δυνατή και συναρπαστική!». Θάρρος