Pages

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ


ΟΙ ΜΥΚΗΝΕΣ της Τριφυλίας εξακτίνωσαν το πνεύμα του πολιτισμού με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς στην εκδήλωση για την προσφορά των αρχαιολόγων στην που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη Δήμου Τριφυλίας, της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στον αμφιθεατρικό λόγο που περικλείεται από ιστορικές διαδρομές σε μήκος 8 χιλιομέτρων ΒΑ από την πόλη της Κυπαρισσίας με απόσταση  3 χιλιομέτρων ΒΑ από τις Ράχες, αναδείχτηκε ο Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς. Αποτελεί τον κέντρο ενός μεγάλου πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού, δεδομένου ότι οι αρχαιολόγοι σήμερα τον αποκαλούν οι «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου».
Οι πρώτες ανασκαφές που έγιναν από τον Σπύρο Μαρινάτο το 1960, έφεραν στο φως τεράστια ευρήματα, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο καθηγητής Γεώργιος Κορρές συνέχισε τις ανασκαφές. Στον ιστορικό χώρο ανακαλύφθηκαν τρεις (3) θολωτοί τάφοι μέσα που περιλάμβαναν χρυσά κύπελλα και κοσμήματα, μαζί με πλήθος από αγγεία, τα οποία χρονολογούνται στον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας. Η περιοχή σφύζει από ιστορικά στοιχεία σύμφωνα με τους εργάτες που συμμετείχαν στις ανασκαφές.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΗΣ...
Τους προσκεκλημένους χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, κ. Κατσούλας, αναφέροντας ότι «σε αυτό το θαυμάσιο σημαντικό μέρος της Δυτικής Πελοποννήσου κατά την πρώιμη Μυκηναϊκή Περίοδο», πρόσθεσε ότι , «είμαστε χαρούμενοι γιατί πρόκειται για την πρώτη διοργάνωση από μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν για την ανάδειξη του αρχαιολογικών χώρων της Τριφυλίας, οι οποίοι έχουν καταγραφεί από την Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου». Πάγια θέση του Δήμου είναι να επανεκκινήσουν οι ανασκαφές της Περιστεριάς που θα αναδείξουν σε όλο το εύρος τον πολιτισμό που κρύβεται στα σπλάχνα του. Μετά  σύντομους χαιρετισμούς απηυθύναν η Αντιπεριφεριάρχης Μεσσηνίας, κα. Αλειφέρη, και ο Δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Κατσίβελας.
Καθοριστική ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Γεώργιος Κορρές που ανέλυσε την ιστορική διαδρομή των φυλών που μετοίκισαν στη περιοχή προερχόμενοι από τις πρώτες φυλές που εγκαταστάθηκαν στον Ελλαδικό χώρο ενώ έκανε αναφορά στην αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου καθώς δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα το κέντρο δράσης του πολιτισμού της εποχής κατέληξε ο κ. Κορρές.
Μιλώντας για την διαχρονική αξίατου αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς χαρακτηρίζοντάς τη «Αρίμι, την παλαιά πρωτεύουσα των αυτοχθόνων Μεσσηνίων», αποτελώντας το κέντρο της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας πρίν από το Νέστορα και τον Όμηρο.
 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα. Αλειφέρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Μαντάς, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, η κα. Κωνσταντακοπούλου, ο κ. Χατζηιωσήφ, σύμβουλοι της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα. Κυλάφη της εφορείας αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο κ. Κοσμόπουλος υπέυθυνος του Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστεριάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι κ.α. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο αρχαιολόγος Γεώργιος Κορρές από το Δήμαρχο Τριφυλίας. Ενώ ο κ. Κατσούλας τίμησε την προσφορά του κ. Παναγίτσα, κάτοικο της περιοχής των Ραχών, ο οποίος συμμετείχε ως εργάτης στην ανασκαφές. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου