Pages

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΓΙΑ ΑΔΡΕΥΣΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ακριβείας με βάση απλά τεχνολογικά δεδομένα ανακαλύπτει διαρκώς η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας που συνεργάζεται με επιστήμονες υψηλού κύρους για τις καλλιέργειες. Μια τέτοια επίσκεψη με εφαρμογή γεωργίας ακριβείας είναι γεγονός στην Τριφυλία για μικρότερη ποσότητα άδρευσης χωρίς απώλειες στη παραγωγή.
Ο Διευθυντής της υπηρεσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι ο κ. Φουντάς με τους συνεργάτες του και τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Αναστασίου όπου διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο ένα πείραμα λόγω της κλιματικής αλλαγής στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων στη καλλιέργεια του καρπουζιού προσδιορίζοντας την ποσότητα και τον χρόνο άδρευσης ώστε να πετύχουν μείωση της ενέργειας, αύξηση της παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας. Αλλά κυρίως μείωση προσβολής από παθογόνα όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος με σωστή συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων ώστε να έχουμε ποιοτικά αποτελέσματα ενώ οι καθηγητές στα πλαίσια της έρευνας σε ευρωπαικό επίπεδο αποτελεί την εγγύηση αφιλοκερδώς να καταστρώνουμε προγράμματα για όλες τις καλλιέργειες. Επίσης διαπιστώθηκαν οι τάσεις εξοικονόμησης στα χωράφια καθώς το πρόγραμμα με επιστημονικά δεδομένα θα αξιοποιηθούν και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο με ιδανικά προγράμματα λίπανσης και αειφορίας ώστε οι εκμεταλλεύσεις να είναι βιώσιμες.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Ο Φιλιατρινός στην καταγωγή καταξιωμένος επίκουρος καθηγητής Γεωπονίας κ. Φουντάς πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τριφυλίας και με την αρωγή των καλλιεργητών στη Τερψιθέα συνεχίσουμε την έρευνα στην καλλιέργεια του καρπουζιού, καθώς πέρσι έγιναν μετρήσεις για τις ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία. Φέτος ή έρευνα επεκτάθηκε στο τομέα της θρέψης των φυτών λόγω των μικρών υδάτινων πόρων με τσόχο την άδρευση ακριβείας με την εγκατάσταση μετερεολογικού σταθμού στο χωράφι, λειτουργία ηλεκτροβάνας, ηλεκτρονικών οργάνων με αισθητήρες στο έδαφος και ύγρανσης του φύλλου υπολογίζοντας τις απαιτήσεις του καρπουζιού σε νερό .Τα αποτελέσματα ήταν χρήσιμα και θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του όγκου νερού χωρίς απώλειες στην ποιότητα και περιμένουμε να εγκατασταθεί σε μεγαλύτερη καλλιέργεια ώστε να δούμε σε μεγάλα μεγέθη πως θα επωφεληθούν οι παραγωγοί. Η τεχνολογία δεν είναι δαπανηρή και μπορεί να εγκατασταθεί με υπολογίσιμα αποτελέσματα στους παραγωγούς της περιοχής μας. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου