Pages

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τι ξημερώνει στους Ελληνες στις 21 Σεπτεμβρίου;

Ο κύβος ερρίφθη, η εξπρές προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και πλέον οι πολίτες με τις ψήφους τους θα καθορίσουν την επόμενη κυβέρνηση, ή για να ακριβολογούμε την επόμενη συγκυβέρνηση καθώς με τα τελευταία δεδομένα των δημοσκοπήσεων, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η αυτοδυναμία και η νέα Βουλή, μπορεί να είναι από επτακομματική μέχρι και εννιακομματική.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, και αν θεωρήσουμε ότι μπορεί τα δημοσκοπικά δεδομένα να ανέβουν λίγο, αλλά και ότι θα μειωθεί το ποσοστό των αναποφάσιστων και αυτοί δεν επιλέξουν την αποχή, το πρώτο κόμμα μπορεί να συγκεντρώσει από 130 έως 145 έδρες.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα ο νικητής τα παίρνει όλα ακόμα και αν η διαφορά είναι μία ψήφος. Το μπόνους των 50 εδρών δίνεται στον πρώτο και πλέον αυτός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ας δούμε τα επικρατέστερα σενάρια θέτοντας ως δεδομένο την απροθυμία και την κατηγορηματική δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Τα σενάρια μετά την κάλπη
Το πρώτο σενάριο και δύσκολα εφικτό, αφορά την αυτοδυναμία. Το ποσοστό της αυτοδυναμίας είναι άμεσα εξαρτώμενο από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς τρία κόμματα, όπως η ΛΑΕ, η Ένωση Κεντρώων, αλλά και οι ΑΝΕΛ, έχουν εμφανιστεί στις δημοσκοπήσεις και εντός και εκτός Βουλής. Αν παραδείγματος χάρη το ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου φτάσει το 5% το ποσοστό της αυτοδυναμίας είναι το 38% ενώ αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής φτάσει στο 15%, τότε η αυτοδυναμία γίνεται πιο εφικτή για το πρώτο κόμμα αν το ποσοστό του είναι στο 32%.
Στο δεύτερο σενάριο, της επτακομματικής Bουλής, ακόμη κι αν το πρώτο κόμμα καταφέρει να φτάσει το 33% η κοινοβουλευτική του δύναμη δεν θα ξεπεράσει τις 139 έδρες.Tο δεύτερο ακόμη κι αν υπολείπεται του πρώτου τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα πάρει 81, ενώ το τρίτο αν φτάσει το 7% θα έχει 19 βουλευτές, ενώ το τέταρτο με 6,5% θα πάρει 18 έδρες. Εδώ τους ρυθμιστές για τη δημιουργία κυβέρνηση θα παίξουν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ή ένα εκ των δύο για να σχηματιστεί κυβέρνηση
Στο τρίτο σενάριο της οκτακομματικής Bουλής, με το πρώτο κόμμα να συγκεντρώνει το 31,5% των ψήφων και το δεύτερο 30%, οι έδρες που θα πάρουν θα είναι 132 και 79 αντιστοίχως, ενώ το τρίτο κόμμα με 7,5% και το τέταρτο με 7% θα έχουν 20 και 18 βουλευτικές έδρες.
Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι αποκλείεται εκ προοιμίου η συνεργασία τόσο με τη Xρυσή Aυγή όσο και με το KKE (που ενδεχομένως να βρίσκονται σε κάποιες από τις θέσεις αυτές) είναι προφανές ότι ακόμη και αν μπορέσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος, η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία (132 + 20) θα είναι ιδιαιτέρως επισφαλής και μάλλον κανείς δεν πρόκειται να ρισκάρει, όταν η επόμενη Bουλή θα πρέπει να ψηφίσει πολλά και επώδυνα μέτρα.
Στο ίδιο σενάριο, με επίσης οκτώ κόμματα να πιάνουν το όριο του 3%, ακόμη κι αν το πρώτο κόμμα πάρει το 32,5% των ψήφων και το δεύτερο 29,5%, ο νικητής των εκλογών θα πάρει 136 έδρες στη νέα Bουλή, έναντι μόλις 78 εδρών, αλλά και πάλι θα πρέπει να συνεργαστεί με ένα ή δύο κόμματα, καθώς το τρίτο κόμμα αν έχει 7% θα πάρει 18 έδρες, ενώ ο τέταρτος με 6,5% θα εκλέξει 17 βουλευτές. Αν έχουμε συνεργασία δύο κομμάτων η πλειοψηφία θα είναι οριακή, αν συνεργαστούν τρία κόμματα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι πιο διευρυμένη.
Τέλος στο τέταρτο σενάριο, της εννεακομματικής Bουλής, ο σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης θα είναι υποχρεωτικός, καθώς το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξεως του 30,5% θα έχει μόλις 130 έδρες, ενώ το δεύτερο ακόμη και με μισή μονάδα διαφορά δεν θα ξεπεράσει τις 79. Tο τρίτο και το τέταρτο κόμμα με ποσοστά πέριξ του 6,5% θα έχουν από 17 βουλευτές, ενώ το πέμπτο αν κινηθεί μεταξύ 5,5% και 6% θα πάρει 15 έδρες.
Σε αυτή την περίπτωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτηθεί η συνεργασία τουλάχιστον τριών κομμάτων, αφού και σε αυτή την περίπτωση η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία οριακά μπορεί να ξεπεράσει τους 160 βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου