Pages

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΣΑΚΩΝΑΣ-ΚΑΛΟΝΕΡΟΥ

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε απόψε στην Καλλιρρόη. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν αναφορά για μετωπική σύγκρουση οχημάτων, με ένα νεκρό. Πιο συγκεκριμένα το 9ο χλμ της οδού Τσακώνα - Καλό Νερό ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπικά με ΙΧ φορτηγάκι, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του ΙΧ αυτοκινήτου και τον τραυματισμό ευτυχώς ελαφρά πατέρα και υιού που βρίσκονταν στο αγροτικό.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Διάλειμμα από τα μαθήματα θα κάνουν στις 5 Οκτωβρίου οι μαθητές όλης της χώρας. Στα σχολεία τους θα πάνε, αλλά μαθήματα δεν θα γίνουν, καθώς θα διοργανωθούν αθλητικές εκδηλώσεις. Ολα αυτά, μιας και η 5η Οκτωβρίου είναι η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, η οποία φέτος θα έχει θεματικό άξονα: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα». Εκτός από τις αθλητικές εκδηλώσεις, την ίδια ημέρα θα γίνει η «εθιμική» έναρξη των Σχολικών Αγώνων (Αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ» και Πανελλήνια Πρωταθλήματα Λυκείων Ελλάδας & Κύπρου). Το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε κάθε σχολείο, θα το αποφασίσει ο σύλλογος διδασκόντων του κάθε σχολείου, ενώ το δεκαπενταμελές και όσοι οι μαθητές επιθυμούν, θα συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να προετοιμάσουν τις εκδηλώσεις.
Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο καιρός δεν επιτρέψει να γίνουν οι εκδηλώσεις 
Σε περίπτωση που στις 5 Οκτωβρίου 2015 υπάρχουν καιρικά φαινόμενα, ή άλλοι λόγοι που δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, αυτές μεταφέρονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων εντός του μηνός. Σε περίπτωση τοπικής εορτής –αργίας οι εκδηλώσεις μεταφέρονται σε άλλη μέρα, για όλα τα σχολεία της περιοχής, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή.

ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πρόσθετη καθυστέρηση αναµένεται να προκαλέσουν οι επερχόµενες εκλογές στη διαµόρφωση του οδηγού των νέων Μέτρων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda, καθώς µία σειρά από εφαρµοστικές αποφάσεις, απαραίτητες για τον ορισµό της φόρµας των νέων προσκλήσεων, όπως είναι το νέο πλαίσιο για τις Οµάδες Παραγωγών, τα βοσκοτόπια και τα αντιχαλαζικά, παραµένουν στον αέρα και ίσως αναδιαµορφωθούν µετά το πέρας της εκλογικής αναµέτρησης.

Αναλυτικότερα, καθώς µέσα στα κείµενα των Προγραµµάτων που βρίσκονται ακόµα προς συζήτηση µεταξύ ΕΕ και ελληνικών διαχειριστικών αρχών, έχει προστεθεί και το περιεχόµενο των υπουργικών αποφάσεων που θα κινήσουν τις προσκλήσεις, τα εκκρεµή νοµοσχέδια αναµένεται να προκαλέσουν περαιτέρω καθυστερήσεις ενδεικτικά στα εξής Μέτρα:
  • Στην πενταετής ενίσχυση για τη δηµιουργία Οµάδων Παραγωγών(Μέτρο 9) που περνά µέσα από το νέο πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς, όπου προβλέπεται η δηµιουργία οµάδων από 5 αγρότες και άνω.
  • Στον οδηγό των Σχεδίων Βελτίωσης (Μέτρο 4) που περιλαµβάνει όλο το νοµοθετικό πλαίσιο από τους κανόνες σταβλισµού µέχρι τον ορισµό του ενεργού αγρότη.
  • Στην εξισωτική αποζηµίωση (Μέτρο 13) καθώς το νοµοσχέδιο για τα βοσκοτόπια θα καθορίσει τις επιλέξιµες βοσκήσιµες γαίες.
  • Στις ενισχύσεις για την αγορά και εγκατάσταση των αντιχαλαζικών διχτυών (Μέτρο 17) που περιλαµβάνει το υπό διαβούλευση νοµοσχέδιο του ΕΛΓΑ για τα νέα τεχνικά χαρακτηριστικά
Παράλληλα, στον «πάγο» βρίσκεται και η απόφαση για τη µοιρασιά του 35% των κονδυλίων του νέου Προγράµµατος στις Περιφέρειες, οι οποίες θα διαχειριστούν εξολοκλήρου τα νέα Leader και τη Μεταποίηση, και τουλάχιστον το 70% του προϋπολογισµού δράσεων για την ενίσχυση των Νέων Αγροτών.Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα της ηγεσίας των διαχειριστικών αρχών η έγκριση των Προγραµµάτων είναι προγραµµατισµένη για τον Οκτώβριο, ενώ ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ∆ηµήτρης Μελάς, έκανε γνωστό ότι, σε σχέση µε τον «Μπαλτατζή», είναι δύσκολο να δοθεί παράταση για τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί µέχρι τέλος του 2015. Ο υπουργός άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόµενο να γίνει σχεδιασµός για «έργα γέφυρα». Επιμέλεια ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Αγώνας δρόμου για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος – Χριστούγεννα και… βλέπουμε για την 1η δημοπράτηση

Αγώνα δρόμου καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, για να δημοπρατήσουν την πρώτη εργολαβία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος εντός του 2015.sΣύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», εκδόθηκε ειδική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν οι μελετητές και συντάκτες των τευχών δημοπράτησης, ώστε να ολοκληρωθούν και να εγκριθούν τα τεύχη και στη συνέχεια να αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ήταν απλήρωτοι επί 4 μήνες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αρχίσει να «τρέχει» το ΣΕΣ 2014-2020. Το θετικό είναι ότι ο προϋπολογισμός της πρώτης δημοπράτησης, όπως ανέφεραν στην εφ. «Πατρίς» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υποδομών, είναι σχεδόν ολοκληρωμένος και απομένουν μόνο τεχνικές περιγραφές.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα είναι ύψους 54 εκατ. ευρώ περίπου και θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε κοινοπραξίες 5ης και 6ης τάξης (αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος ακύρωσης της δημοπράτησης της 31ης Μαρτίου). «Πρέπει να ξεκινήσουν τα προγράμματα, να δούμε ποιος υπογράφει τις αποφάσεις, να κοινοποιηθούν στους μελετητές και να αρχίσουν να δουλεύουν και να ολοκληρώσουν τον προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα απομένουν ορισμένες τεχνικές περιγραφές και η προκήρυξη είναι έτοιμη» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς» υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Υποδομών.

ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΗΚΕ Η ΣΟΥΠΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Δ.


ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Η ΝΤΟΡΑ, Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ!
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της...
 Νέας Δημοκρατίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα σε επίπεδο εντυπώσεων να έχει πάρει ήδη κεφάλι όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, επειδή εμφανίζεται ως η μόνη "αυτόφωτη" υποψηφιότητα την οποία δεν θέλουν οι βαρόνοι του κόμματος της ΝΔ.
Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική για το νεαρό πολιτικό από την Μακεδονία που φαίνεται να διαμορφώνει μια ισχυρή πλειοψηφία στα κομματικά στελέχη μεσαίου και χαμηλού βεληνεκούς που βλέπουν ότι όλοι οι υποψήφιοι και ειδικά ο Β. Μεϊμαράκης"πατρονάρονται" από τους βαρόνους της ΝΔ.
Ήδη στους ψηφοφόρους της ΝΔ η υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα συζητιέται περισσότερο από όλους τους άλλους υποψηφίους παρ'ότι ο Μεϊμαράκης έχει στο πλευρό του τα ισχυρότερα στελέχη που όμως δεν φτάνουν, όπως δεν έφταναν και στη Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική της μάχη απέναντι στον Σαμαρά.
Ο Μεϊμαράκης πράγματι είναι το φαβορί εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος αλλά κρατήστε το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μεγάλων εκπλήξεων από τους Νεοδημοκράτες που θέλουν μια διαφορετική λύση από την... πεπατημένη...

ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΣΕ ΓΟΝΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Με τον Δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Παναγιώτη Κατσίβελα συναντήθηκε στο γραφείο του στην Κυπαρισσία την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γαργαλιάνων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γαργαλιάνων κ. Μπαζάνος. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η συζήτηση θεμάτων που αφορούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα με τον Διευθυντή του Γυμνασίου Γαργαλιάνων να αναφέρει όλα τα προβλήματα, ενώ από την πλευρά τους οι γονείς τόνισαν πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ασφάλεια και η προστασία των μαθητών εντός του χώρου. Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι θα επιληφθεί των ζητημάτων που αναλύθηκαν και αναμένεται ο ίδιος, σήμερα το πρωί, να επισκεφθεί την σχολική μονάδα.

Καλαμάτα:Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι επτά σοφοί της Κοσμολογίας

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Επτά Σοφούς του κόσμου στην Κοσμολογία, θα έχουν όσοι παραστούν στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν τους στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την προσεχή Κυριακή (4 Οκτωβρίου 2015, στις 13.00).
Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας, θα γίνει απονομή του «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών», το οποίο υποστηρίζει με το ποσόν των 5.000 ευρώ ο δήμος Καλαμάτας και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «7 Σοφοί της Αρχαιότητας» του Γ. Πετρίτση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών του κόσμου στην Κοσμολογία, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) και τη Μεσσηνία, από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015) και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Στο συμπόσιο θα τεθούν θεμελιώδη ερωτήματα όπως: «Πώς ξεκίνησε το σύμπαν; Από πού προήλθαμε; Ποιό είναι το μέλλον του κόσμου;». Θα συμμετάσχουν τρεις κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ στη Φυσική και τέσσερις κορυφαίοι αστροφυσικοί.
Πρόκειται για τους:
– James Cronin, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας & Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου
– George Efstathiou, Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας
– David Gross, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια
– Eugene Parker, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου και Ινστιτούτου Enrico Ferni.
– George Smoot, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2006, Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Μπέρκλει της Καλιφόρνιας
– Alexei Starobinsky, Κάτοχος Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, Κοσμολόγος Αστροφυσικός, Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών
– Gabriele Veneziano, Θεωρητικός Φυσικός, Καθηγητής, Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, Collège de France

ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΔ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Σαρωτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των αποδείξεων. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης το θέμα των αποδείξεων αλλάζει. Ήδη μελετόνται αλλαγές που ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα φέρουν τα πάνω, κάτω καθώς ουσιαστικά θα αναγνωρίζονται μονάχα έξοδα που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος, δηλαδή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα, η χρήση του πλαστικού χρήματος θα πρέπει να επεκταθεί παντού. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά στις ιατρικές δαπάνες ότι οι γιατροί κατάφεραν με ευκολία να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άρα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στο σύστημα της ηλεκτρονικής πληρωμής.
Παράλληλα όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης για όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα θα προβλέπονται και μπόνους με επιπλέον φοροελάφρυνση, ενώ αναζητείται τρόπος να αυξηθεί και το κίνητρο για τους επαγγελματίες. Όπως ανέφερε ο υπουργός ένα κίνητρο θα μπορούσε να είναι η μείωση της προμήθειας των τραπεζών που φτάνει και 2%. Ο υπουργός ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί παραπέμποντας στο μέλλον για πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

ΕΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΣΤΟΥΣ 40 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

O Bill Gates παραμένει πάντα και μακράν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στις ΗΠΑ, με την προσωπική του περιουσία...
να ανέρχεται στο ποσό των 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο του περιοδικού Forbes, όπου καταγράφεται επίσης η ισχυρή άνοδος των δισεκατομμυριούχων του Διαδικτύου.
Ο συνιδρυτής της Microsoft καταλαμβάνει την πρώτη θέση για 22η συνεχόμενη χρονιά. Το 1993 διαδέχθηκε τον επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, που καταλαμβάνει φέτος, για μια ακόμη φορά, τη δεύτερη θέση, με περιουσία που ανέρχεται στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τις πρώτες θέσεις της κατάταξης, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, μοιράζονται επικεφαλής μεγάλων βιομηχανιών αλλά και νέοι επιχειρηματίες που πλούτισαν χάρη στην ραγδαία εξάπλωση της χρήσης του Διαδικτύου.

Ο Μπάφετ, οι αδελφοί Τσαρλς και Ντέιβιντ Κόουκ (με περιουσία 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων) καταλαμβάνουν την 5η και 6η θέση) όπως και οι Ουόλτον, οι κληρονόμοι του κολοσσού στον τομέα διανομής Wal- Mart, ή ακόμα και οι Μαρς, του πανίσχυρου ομίλου αγροτικών προϊόντων, είναι οι εκπρόσωποι του πλούτου από το παρελθόν.Μαζί τους στην κορυφή της κατάταξης ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος (47 δισεκατομμύρια δολάρια στην τέταρτη θέση), ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ (40,3 δισεκατομμύρια δολάρια, στην 7η θέση) ή εκείνος της Google, ο Λάρι Πέιτζ (στη 10η θέση με 33,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η άνοδος των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το Διαδίκτυο εξηγεί το γεγονός ότι ο Τζεφ Μπέζος είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 50% και πλέον (+54%) σε μία μόνο χρονιά και του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατά 18%.

Μεταξύ των δύο «παράλληλων συμπάντων» της βιομηχανίας και του Διαδικτύου βρίσκονται ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον (47,5 δισεκατομμύρια, 3η θέση), ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ (38,6 δισεκατομμύρια δολάρια, 8η θέση) και ο μεγιστάνας των καζίνο Σέλντον Άντελσον (22,3 δισεκατομμύρια δολάρια, 15η θέση).

Οι πλουσιότεροι Έλληνες της Αμερικής

Στην λίστα των 400 πλουσιότερων ανθρώπων των ΗΠΑ βρίσκονται και έξι Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι διατηρούν τις θέσεις τους εδώ και αρκετά χρόνια σ' αυτή την λίστα. Πρόκειται για ανθρώπους που κατά κύριο λόγο βρέθηκαν από μικρά παιδιά στην Αμερική και είναι αυτοδημιούργητοι στην πλειοψηφία τους. Ας δούμε ποιοί είναι και πόση είναι η περιουσία του καθενός από αυτούς σύμφωνα με την λίστα Forbes 400.

Στην θέση 124 βρίσκεται ο 72χρονος Jim Davis με περιουσία 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ο ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών New Balanance. Οι γονείς του μετακόμισαν στην Αμερική όταν ήταν μικρός, και είναι αυτοδημιούργητος. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. 



Στην θέση 182 βρίσκεται ο 67χρονος John Catsimatidis, ο οποίος είναι γνωστός στους κύκλους της Νέας Υόρκης καθώς είχε συμμετάσχει στην κούρσα για την δημαρχία της πόλης το 2013. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς με κυριότερο το real estate και την διακίνηση πετρελαίου. Έφθασε στην Αμερική όταν ήταν μικρό παιδί, ενώ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.  Φέτος ανέβηκε από την 272η στην 182η θέση.



Στην θέση 234 βρίσκεται ο John Paul DeJoria, που σε ηλικία 71 ετών έχει περιουσία που φθάνει τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Δραστηριοποιείται στους τομείς των προϊόντων για τα μαλλιά και στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών, με πιο φημισμένη την τεκίλα του. Είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Κατάγεται από Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα, ενώ όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του έχει ξεκινήσει από το μηδέν, ζώντας για αρκετά χρόνια ως άστεγος στο αυτοκίνητό του.



Στην θέση 279 βρίσκεται ο 69χρονος Dean Metropoulos, με περιουσία στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ζωή του στην Αμερική ξεκίνησε όταν ήταν 10 χρονών, όπου μετακόμισε εκεί με την οικογένειά του. Η ειδικότητά του είναι να παίρνει εταιρίες που έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, να τις κάνει κερδοφόρες και ύστερα να τις πουλά, κερδίζοντας εκατομμύρια δολαρίων από αυτή την δραστηριότητα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, ενώ η περσινή του θέση στην κατάταξη ήταν στον αριθμό 302.



Στην  θέση 307 βρίσκεται ο 87χρονος Michael Jaharis με 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ο οποίος ασχολείται με την φαρμακευτική βιομηχανία. Είναι από τους ελληνοαμερικανούς που ενισχύουν την Ελλάδα με δωρεές, όπως έγινε το 2013 που δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των Ελλήνων από την φτώχεια. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά,, και στην λίστα του Forbes έπεσε από την 284η θέση στην 307η για το 2015.



Στην θέση 342 βρίσκεται ο 78 χρονος George Argyros και η οικογένειά του, με περιουσία στα 1,98 δισεκατομμύρια δολάρια. Κύρια ασχολία του είναι το real estate. Παιδί μεταναστών αναγκάστηκε να ξεκινήσει από χαμηλά έχοντας δουλέψει στη νεότητά του ακόμα και ως βοηθός σε σούπερ μάρκετ. Από το 2001 έως το 2004 ήταν Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία και την Ανδόρα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.



Όσο για τον πιο πλούσιο Έλληνα σε όλον τον κόσμο, αυτός δεν είναι άλλος από τον Φιλάρετο Καλτσίδη, ο οποίος διαθέτει περιουσία άνω των 6 δισ. ευρώ. Όμως δεν βρίσκεται μέσα στην λίστα Forbes 400 καθώς η κύρια χώρα δραστηριοποίησής του είναι η Ρωσία, όπου έχει μεγάλο μέρος της αγοράς τσιμέντου της χώρας.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο, σε μισθολόγιο, επιδόματα, φέρνει το μνημόνιο

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2016 οι αλλαγές στον Δημόσιο Τομέα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο. 2Οι συσκέψεις του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουμπλή και του αν. υπουργού Χρ. Βερναρδάκη με υπηρεσιακούς παράγοντες είναι διαρκείς προκειμένου να αναρτηθεί το πρώτο νομοσχέδιο στη Διαύγεια στις 15 Οκτωβρίου που θα αφορά την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την Ημερησία, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου και αυτήν την περίοδο γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις. Οι αλλαγές στο Δημόσιο αναμένεται να είναι σαρωτικές αφού θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στη διοικητική διάρθρωση όσο και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Οι αλλαγές που αφορούν στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων έχουν να κάνουν με ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό για τα ειδικά μισθολόγια και τη διατήρηση μόνο τεσσάρων επιδομάτων τα οποία ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα.
Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κίνητρο επίτευξης στόχων και οικογενειακή παροχή είναι τα μόνα επιδόματα που θα μείνουν. Παράλληλα έρχεται γενική μείωση αποδοχών της τάξης του 10%, αλλά και συγχώνευση των 20 ειδικών μισθολογίων σε 10, αλλά και μείωση της προσωπικής διαφοράς την οποία λαμβάνουν σήμερα περίπου 65.000 υπάλληλοι. Συνολικά αναμένεται να επηρεαστούν τουλάχιστον 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε ό,τι αφορά στους μισθούς. Παράλληλα έρχεται ένα δεύτερο κύμα κινητικότητας το οποίο θα είναι εθελοντικό, σε πρώτη φάση, για την κάλυψη κενών θέσεων, ενώ παράλληλα θα τρέξει η δημιουργία του μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων με καταγραφή θέσεων, καθηκόντων και προσόντων, βασικό εργαλείο για την κινητικότητα. Αμέσως μετά αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, από προϊσταμένους, υφισταμένους, αλλά και τους πολίτες.

ΤΟ ΤΡΟΠΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΤΡΟΠΙΚΟ θα είναι το κλίμα τα επόμενα χρόνια όπως συμφωνούν ειδικοί σύμφωνα με το δίκτυο μετρήσεων καιρού που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Η Τριφυλία αποτελεί ένα σοβαρό κομμάτι της κλιματικής αλλαγής λόγω του πρωτογενούς τομέα με τις υποδομές που υπάρχουν σε επενδύσεις για πολλά χρόνια.
Θυμίζουμε ότι το Ράδιο Κυπαρισσία 936 από το 2014 είχε θέσεις στον επόπτη ΕΛΓΑ Πελοποννήσου με ερώτησή του το θέμα με αφορμή τη καταγραφή σε ζημιές που αφορούν καλλιέργειες στη περιοχή. Τότε ο επόπτης του ΕΛΓΑ στο ρεπορτάζ είχε συμφωνήσει ότι οι αποζημιώσεις του οργανισμού πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αλλάξει ο τρόπος κάλυψης με βάση τα καιρικά δεδομένα. Η Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας όπως έχει τονίσει στην εκπομπή Αγροτική ενημέρωση του σταθμού κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος παρέχοντας συμβουλές σε αγρότες, έχει επισημάνει τις παραμέτρους προστασίας από τις καιρικές συνθήκες καθώς οι παραγωγοί έχουν ενισχύσει τα μέτρα προστασίας κυρίως σε θερμοκήπια και καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης. Μάλιστα πρόσφατα σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην Ελαία που επηρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Από την άλλη πλευρά αλώβητος δεν μένει ο Δήμος Τριφυλίας με αποκορύφωμα το γεφύρι στο Αγρίλι το 2013 που είχε καταρρεύσει αλλά και χειμάρους σε παραλιακά σημεία. Ήδη την Τετάρτη συνεργεία του Δήμου προχώρησαν σε καθαρισμό του ρέματος στο Λαγκούβαρδο στην εθνική οδό Γαργαλιάνων- Φιλιατρών που αποτελεί πρόβλημα με κλαδιά στο δρόμο αλλά και την επικίνδυνη ορατότητα λόγω κλίσης του οδοστρώματος και τις στροφές.
Όμως στην πόλη των Γσργαλιάνων η τεχνική υπηρεσία του Δήμου με αφορμή τις καιρικές συνθήκες προγραμματίζει μελέτη στα σημεία της περιοχής των σχολικών συγκροτημάτων όπου κάτοικοι παλιότερα μας είχαν στείλει φωτογραφίες από πλημμύρες. Οι οδοί Καλαμών και Μπουμπουλίνας πλημμυρίζουν με αποτέλεσμα να απαιτείται άντληση υδάτων από οικίες και υπόγεια. Στα Φιλιατρά συγκέντρωση υδάτων καταγράφεται στην περιφερειακή τάφρο που αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, ενώ στη Κυπαρισσία πλημμυρίζει η είσοδος στο γεφυράκι του ΟΣΕ μπροστά από τις βενζίνες Κερερέ αλλά και καταστημάτων της περιοχής...ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Ιερόσυλοι παραβίασαν την εκκλησία της Βλαχέρνας

ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ Για άλλη μια φορά άγνωστοι διέρρηξαν την εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας στο Πάρκο στα Φιλιατρά. Το επεισόδιο έγινε αντιληπτό από επισκέπτες του Πάρκου την Κυριακή το απόγευμα. Οι ληστές προφανώς έψαχναν για χρήματα γι αυτό είχαν ανακατέψει μόνο το παγκάρι χωρίς να πάρουν τίποτα, αφού η εκκλησία ούτε λειτουργεί ούτε την επισκέπτεται κόσμος. Ευτυχώς δεν κατέστρεψαν και δεν έκλεψαν άλλα έπιπλα ή αντικείμενα. Κλήθηκε η αστυνομία και έγινε καταγγελία.
Επίσης θύμα βανδαλισμών πέφτει συχνά τις νύχτες το Πάρκο όπου οι άγνωστοι προσπαθούν να αποσπάσουν μεταλλικά αντικείμενα από τα διάφορα μέρη.Ανάμεσα στις ζημιές που έχουν συμβεί έχουν αποσπάσει πολλά μέτρα καλώδιο κι έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος από το περιφερειακό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της μάντρας.
Aπό την Βιβή Παντελάκη

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα θετικά. Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 9:00 ξεκινούν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας, το οποίο διοργανώνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου, με συνδιοργανωτές το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (University of National and World Economy) - Βουλγαρία, το Πανεπιστήμιο του Ιασίου (University Alexandru Ioan Cuza) – Ρουμανία και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την Αιγίδα των: Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στο Συνέδριο έχουν υποβληθεί 172 επιστημονικές εργασίες από 33 χώρες και από τις 5 Ηπείρους. Οι σύνεδροι είναι καθηγητές Πανεπιστημίων και υποψήφιοι διδάκτορες οικονομικών σχολών.
Οι εργασίες – οι οποίες θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα ερευνών - πραγματεύονται σχεδόν όλους του τομείς της οικονομικής επιστήμης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο πεδίο. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν εργασίες που αφορούν την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό, το τραπεζικό σύστημα, την εκπαίδευση, την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφερειακή ανάπτυξη, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τα δημοσιονομικά μεγέθη κλπ. Επίσης, θα παρουσιαστούν εργασίες που αφορούν τους παραπάνω τομείς και πως αυτοί διαμορφώνονται και επιδρούν σε διαφορετικές χώρες.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Το ελληνικό φορολογικό σύστημα χρειάζεται, μεταξύ άλλων,αποτελεσματικότερη είσπραξη εσόδων και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει ότι το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT compliance gap), υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, όπως τονίζεται, υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος ΦΠΑ, περιορίζοντας τη χρήση των μειωμένων συντελεστών και των μη υποχρεωτικών εξαιρέσεων και διευρύνοντας τη βάση ΦΠΑ.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη βελτίωση των φορολογικών τους συστημάτων, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, στη στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, καθώς και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και της δικαιοσύνης. Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για πολλά κράτη-μέλη είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, οιυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν πρόσφατα να προχωρήσουν σε συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών τους σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Από το 4% στο 8% θα αυξηθεί η περικοπή της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ με στόχο να αποφευχθεί η αύξηση των εισφορών των αγροτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος η πρόταση έχει κατατεθεί στην επιτροπή σοφών του υπουργείου Εργασίας. Με βάση την πρόταση από το 2016 η μείωση θα πρέπει να 8% αντί για το 4% που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να μην επιβληθεί και ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ενιαίους όρους στο ασφαλιστικό για παλιούς και νέους ασφαλισμένους (πριν και μετά την 31/12/1992 δηλαδή) έτσι ώστε να υπάρξουν περικοπές στα ποσά που λαμβάνουν όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι, αλλά αυτές να είναι περιορισμένες.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ: ΟΙ ΚΑΣΕΣ, ΤΟ ΕΙΔΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
@ΚΑΛΗ εβδομάδα φίλοι αναγνώστες. Η είδηση που βγαίνει από την 33η συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής δεν είναι ανέκδοτο αλλά αληθινή πέρα για πέρα. Η Επιτροπή στο 9ο θέμα της θα αποδεχτεί την δωρεά δημότισσας της Τριφυλίας 6 κάσες δηλαδή φέρετρα τα οποία προορίζονται για άπορες οικογένειες που δεν έχουν να καλύψουν τα έξοδα τελετών όταν αποδημήσει μέλος των οικογενειών τους. Στη κρίση τουλάχιστον αναμέναμε ο Δήμος να λάμβανε πρωτοβουλία να μην μείνουν άταφοι με δημοσία δαπάνη όσοι τελούσαν σε απορία γιατί απλά σήμερα και να...εγκαταλείψεις τα εγκόσμια κοστίζει δυστυχώς. Ιστορίες μιας άλλης Ελλάδας που θα μας κάνει να απορήσουμε περισσότερο...ήμαρτον...
@ΣΤΗΝ ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια πλαστικών κάδων απορριμμάτων που λείπουν σε καίρια τουριστικά, εμπορικά και κομβικά σημεία του Δήμου. Φυσικά ούτε λόγος για αντικατάσταση προς το παρόν των φθαρμένων κάδων, ούτε για βιολογικό πλύσιμό αφού ευτυχώς οι βροχοπτώσεις τους έκαναν να καθαριστούν. Να δούμε πότε θα εκκινήσει τουλάχιστον η ανακύκλωση που χρειάζεται...
@ΚΛΕΙΣΤΟ μέχρι τέλος του μήνα παραμένει το Ειδικό σχολείο Φιλιατρών με το Νηπιαγωγείο αφού δεν έχουν διοριστεί ακόμα 3 δάσκαλοι ειδικής αγωγής, βοηθητικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες. Πάντως τα κενά που υπάρχουν σε σχολεία εικάζεται ότι θα τακτοποιηθούν ως τις αρχές του μήνα μετά από υποσχέσεις...Επίσης καθηγητής αναμένεται και για το νέο μεγάλο τμήμα βοηθών νοσηλευτικής στο ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας που επανασυστάθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές...
@ΘΥΜΑ ληστείας έπεσε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Τριφυλίας κ. Ευστάθιος Ανδρινόπουλος από τους Γαργαλιάνους. ΟΙ άγνωσοτι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν από την μπαλκονόπορτα της οικίας τους αλλά δεν αφαίρεσαν αντικείμενα καθώς εικάζεται ότι αναζητούσαν χρήματα, ενώ οι ιδιοκτήτες την ώρα της διάρρηξης απουσίαζαν σε κοινωνική εκδήλωση. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Α.Τ. Γαργαλιάνων...Δεν είναι η πρώτη φορά που δράστες βάζουν στο μάτι τους αυτοδιοικητικούς...
@Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ και Τριφυλία πήρε τα πάνω της με την φιλοξενία του 44ου Διεθνούς ράλι αντίκα που διεξήχθη στη περιοχή μας με δεκάδες ιστορικά αυτοκίνητα και βραβεύσεις σε παραλιακό κατάστημα. Η γεωγραφική και φυσική της θέση ενισχύει τον περιηγητικό τουρισμό καθώς οι ευρωπαίοι επισκέπτες έμειναν εντυπωσιασμένοι και μίλησαν με θετικά λόγια κυρίως για την Αρκαδιά την οποία άρχισαν να γνωρίζουν μέσα από την ιστορική της θέση...Να συνεχιστεί ως θεσμός ήταν ευχή όλων καθώς το κοινό αποθανάτισε τις διαδρομές του ιστορικού ράλι....
@ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ μας γίνονται πλέον επιστήμονες με την βούλα. Στον οργανισμό Δήμητρα Κυπαρισσίας οι πρώτοι 13 αγρότες πήραν το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων κάνοντας πράξη την γεωργίας ακριβείας στην περιοχή μας ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει παραγωγοί όχι μόνο από την Μεσσηνία αλλά και την Ηλεία. Αν μη τι άλλο ο πρωτογενής τομέας έχει αναβαθμιστεί και τώρα με το ΠΟΠ εκτινάσσεται η δυναμική της Τριφυλίας...
@ΑΓΡΟΤΙΚΗ οδοποιία σε άσχημη κατάσταση στο Δήμο μας. Όμως η σχετική δημοπρασία ολοκληρώθηκε και οι παραγωγοί αναμένουν τα συνεργεία να πιάσουν δουλειά ώστε να έχουν πρόσβαση σε ελαιοπερίβολα και χωράφια. Ο Δήμος ας δείξει περισσότερο ενδιαφέρον καθώς χωρίς το αγροτικό εισόδημα δεν υπάρχουν έσοδα....

ΑΝΑΚΟΠΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΣΠΑ ΛΕΕΙ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Η ανακοπή του ρεύματος μαζικής μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό αποτελεί έναν από τους βασικούς κυβερνητικούς στόχους, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή» ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης. Πολιτική στρατηγική του υπουργείου για την διάθεση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ είναι όπως εξηγεί «να κατευθύνουμε τα οικονομικά του αποτελέσματα προς την κοινωνική πλειοψηφία, με ιδιαίτερη μέριμνα γι΄ αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση».
 Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζεται η πληρωμή 4,5 δισ. € ώστε να ολοκληρωθούν ομαλά τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου και να ξεκινήσουν επιτυχώς εκείνα της επόμενης, για τα οποία μάλιστα προβλέπονται κονδύλια 26 δισ. €. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να δοθεί έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα των νέων, στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού».

ΑΡΩΜΑ ΡΑΛΙ ΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


46 ιστορικά αυτοκίνητα συμμετείχαν και αρκετά τερμάτισαν στην παραλία Κυπαρισσίας στα πλαίσια της επιτυχούς διοργάνωσης του 44ου διεθνές ράλι ιστορικών αυτοκινήτων παρουσία των αρχών της περιοχής και την αρωγή χορηγών και Δήμου καθώς η εκκίνηση το πρωί του Σαββάτου από τη κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας ήταν μοναδική.
Πληρώματα από Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία συμμετείχαν στο ράλι με μεγάλη ατραξιόν όχημα του 1920 που απέσπασε ειδικό βραβείο. Μετά τις 20 ειδικές δοκιμές ακριβείας ο Πρόεδρος της ΦΙΛΠΑ μίλησε για μια μοναδική πρόκληση με ένα γοητευτικό γεγονός που συνδυάζει το πάθος των ανθρώπων για οδήγηση αλλά και τον περιηγητικό τουρισμό. Ο κ. Δημήτρης Βερναδάκης στην τελετή απονομής ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, χορηγούς, τους Δήμους Τριφυλίας, Τρίπολης, Ζαχάρως αλλά κυρίως εστίασε στην μοναδικότητα του ράλι που αποτελεί ένα παγκόσμιο θεσμό. Οι εκπρόσωποι της λέσχης βράβευσαν τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κατσίβελα για την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης κ. Κατσούλα, τον μεγάλο χορηγό και γνωστό οδηγό αγώνων κ. Αντώνη Τζαναβάρη, 
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΘΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των πληρωμάτων που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις των δύο κύριων κατηγοριών της διοργάνωσης στις οποίες συγκαταλέγονταν νέα άτομα που αγαπούν την οδήγηση με ιστορικά οχήματα, αλλά και βετεράνοι του είδους από το εξωτερικό που μίλησαν με θερμά λόγια για την πόλη της Κυπαρισσίας επικεντρώνοντας στην φιλοξενία, τον τουρισμό αλλά και την μοναδική φύση που διαθέτει η περιοχή μας. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή της Αστυνομικής υποδιεύθυνσης Κυπαρισσίας με το Α.Τ. και το τμήμα τροχαίας που ήταν αρωγοί στην διοργάνωση καθώς οι ειδικές διαδρομές απαιτούσαν την ενεργή παρουσία τους για την ασφάλεια των οδηγών και επισκεπτών. Τέλος τις καρδιές όλων έκλεψαν οχήματα του 1920, η Πόρσε του 1980 και κλασσικά αυτοκίνητα που με μοναδική ταυτότητα χρωμάτισαν την περιοχή, ενώ επισημάνθηκε όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος της ΦΙΛΠΑ αποκλειστικά στο Ράδιο 936 ότι η διοργάνωση είναι θεσμός και θα επαναληφθεί στην Τριφυλία καθώς αποτελεί εξαιρετικό μέρος για περιηγητικό κλασσικό αθλητισμό.  ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΤΟ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Και εγένετο πράξη ο διακαής πόθος της πλειοψηφίας των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας, για το ΠΟΠ Καλαμάτα. Το θέμα είναι από δω και πέρα τι κάνουμε. Πώς εκμεταλλευόμαστε το παραπάνω γεγονός; Ήδη υπάρχει μια κινητικότητα ενημέρωσης των παραγωγών για το τι σημαίνει η νέα εξέλιξη, πολλά ελαιοτριβεία έχουν δείξει ενδιαφέρον να αλλάξουν τις προδιαγραφές τους ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις παραγωγής ενός προϊόντος ΠΟΠ. Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, όμως, είναι ότι η γεωγραφική σήμανση ΠΟΠ δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας και αυτή να έχει διάρκεια στο χρόνο. Θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρύτερα δίκτυα, στο πλαίσιο ενός τοπικού οράματος και στρατηγικής για την όλη ανάπτυξη της περιοχής όπου εντάσσονται. Αυτό μπορεί να γίνει με συνέργειες μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων, μεταξύ αγροτικής παραγωγής, πολιτισμικής κληρονομιάς, τουρισμού και άλλων υπηρεσιών.
Το μεσσηνιακό πρωϊνό που πρέπει να προσφέρεται από τα ξενοδοχεία της περιοχής μας, αλλά και οι «Δρόμοι του Λαδιού», που συνδυάζουν γνωριμία με τον τόπο και το ελαιακή και γαστρονομική μας παράδοση, είναι ορισμένα από τα στοιχεία. Γενικότερα, τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν τα προϊόντα ΠΟΠ είναι πολλά, τόσο για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις των τροφίμων και του τουρισμού, όσο και για τους καταναλωτές. Κατ’ αρχάς, είναι προϊόντα που έχουν να αφηγηθούν στους καταναλωτές μια «ιστορία»: είναι ιδιαίτερα λόγω της καταγωγής τους και προάγουν την ποικιλομορφία στη γεωργία και στο περιβάλλον. Έπειτα, παρέχουν στους γεωργούς καλύτερες τιμές, μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τις επιχειρήσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ δίνουν επίσης κίνητρα στους καλλιεργητές και στις επιχειρήσεις να μείνουν στη γη τους.

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΑΠΟ ΚΟΜΜΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΠΑΣΑΡΕΛΑ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΩΝ!

Τατούλης: Η ΝΔ δεν πρέπει να γίνει κόμμα που το κινούν αόρατα ιερατεία

Συνέντευξη με επίκεντρο τα εσωκομματικά της ΝΔ έδωσε ο Πέτρος Τατούλης στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής, παρουσιάζοντας τις δικές του θέσεις για την επόμενη ημέρα
στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναλυτικά οι συνέντευξη:
Θεωρείτε ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και τις νέες προκλήσεις;
Όταν  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε το 1955 πρωθυπουργός διαδεχόμενος τον Παπάγο, η πρώτη του πολιτική κίνηση ήταν να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα,   προκαλώντας ανατροπή και αναταραχή στα πολιτικά πράγματα του τόπου, σημειώνοντας δύο μεγάλες επιτυχίες. Πρώτον να διαχειριστεί τα ιδεολογικά και συναισθηματικά βεβαρυμμένα απόνερα του εμφυλίου και  να δημιουργήσει τη διεθνή εικόνα της Ελληνικής κεντροδεξιάς. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάλι προχώρησε με την ίδια τόλμη στο ίδιο εγχείρημα δημιουργώντας καινούριο κόμμα, τη δική μας παράταξη αφού οι συνθήκες το απαιτούσαν.
Μετά από μία δεκαετία περιδινήσεων και πολιτικών εξελίξεων που οδήγησαν τη χώρα στα οριακά επίπεδα που εδώ και καιρό ζούμε  η μετεξέλιξη της παράταξη της ΝΔ σε ένα νέο κόμμα με ρήξεις και άφοβες θέσεις είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου η δεξιά παράταξη να καταφέρει να εκφράζει ο εκ νέου τους πολίτες. Με απλά λόγια χρειαζόμαστε ένα κόμμα ευέλικτο ανοιχτό στις ευρωπαϊκές επιρροές  ένα κόμμα με τομεακά  thinktankμε ζωντανά ινστιτούτα όπου δεν θα ζυμώνονται οι φερέλπιδες πολιτικοί σε παλαιοκομματικά τερτίπια αλλά θα δημιουργούν τον πλούτο και το πολιτικό απόθεμα που χρειάζεται  ο τόπος για να εμπεδώσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.
Και τέλος το πρώτο μέλημα του επόμενου Προέδρου να νοικοκυρέψουμε την παράταξή μας διότι είναι ασυνέπεια και κοροϊδία απέναντι στους πολίτες να προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος και τη χώρα όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να νοικοκυρέψουμε και να μεταρρυθμίσουμε το δικό μας σπίτι.
Κύριε Τατούλη η ΝΔ έχει οδηγηθεί σε τέσσερις συναπτές ήττες. Καταλογίζεται στο προσωρινό Πρόεδρο κ. Μειμαράκη ευθύνες για την πρόσφατη ήττα;
Ασφαλώς και στην πολιτική τα πράγματα δεν μπορεί να είναι προσωπικά είναι μόνο πολιτικά. Οι ευθύνες λοιπόν δεν βαρύνουν τα πολιτικά πρόσωπα σε ατομικό επίπεδο. Οι εγγενής αδυναμία της ΝΔ να εκφράσει με αξιόπιστο τρόπο μέσα από αξιόπιστα πολιτικά πρόσωπα ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη σημερινή και αυριανή ημέρα είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τη παράταξη εδώ και καιρό. Η ΝΔ χρειάζεται να γίνει η ίδια το νέο προκειμένου να μην ξαναμπεί ποτέ στην ατζέντα συζήτησης άλλων, επιχειρώντας να πείσει ότι το παλιό είναι και το σωστό. Το σχέδιο λοιπόν για την επόμενη μέρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας χρειάζεται να αποτυπωθεί με ρεαλισμό και όραμα μέσα από μια νέα συνθήκη εμπιστοσύνης με τους ίδιους τους πολίτες προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να αποτελέσει όχι τη μίζερη εναλλακτική αλλά τη νέα αξιόπιστη λύση που έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος για να βγει από τη δομική του κρίση.
Οι πολιτικοί σας «φίλοι» υποστηρίζουν ότι έχετε ασυμβίβαστο λόγω του ότι είστε εκλεγμένος Περιφερειάρχης μέχρι το 2019.
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα διότι ακριβώς το μοντέλο που ανέπτυξα, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και στο επίπεδο της εφαρμοσμένης πολιτικής από το 2010 στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτό εκτιμώ ότι είναι το σύγχρονο μοντέλο που μπορεί να προκαλέσει τομές και ρήξεις στο γερασμένο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το άνοιγμα στη κοινωνία και στους πολίτες στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, προγραμματικών δεσμεύσεων αποτυπωμένου οράματος με σχέσεις διαρκούς εμπιστοσύνης είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διευρυνθεί το κομματικό ακροατήριο της ΝΔ, σε μια εποχή που το εκλογικό σώμα θα γίνεται ολοένα και περισσότερο κινούμενη άμμος. Η έκφραση ενός ξεκάθαρου πολιτικού λόγου, απόρροια ξεκάθαρων πολιτικών θέσεων, χωρίς τον φόβο που προκαλούν πάντοτε τα βαρίδια μπροστά στην προοπτική μιας νέας ημέρας που δεν τα περιλαμβάνει, δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η δημιουργία μιας συνεχούς εξωστρέφειας της παραταξιακής δυναμικής απέναντι στους Ευρωπαίους (όμαιμους) εταίρους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέα δυναμική και συνθήκες σεβασμού και αξιοπιστίας σε διακρατικό επίπεδο. Και τέλος το όραμα του άδολου και ακομμάτιστου πατριωτισμού ως εφαλτήριο αγώνα για τη παράταξη και τον τόπο μπορεί να εμπεδωθεί ως ο απώτερος στόχος για τη διεκδίκηση μιας νέας Ελλάδας μέσα από την εφαρμοσμένη πολιτική της νέας κεντροδεξιάς.
Σας «προσάπτουν» πως είσαστε εκτός ΝΔ, και ούτε καν μέλος της. Πως ζητάτε να ηγηθείτε ενός κόμματος από το οποίο σας έχουν διαγράψει;
Για να είμαστε ξεκάθαροι η διαγραφή μου ως βουλευτής ήταν αντιδημοκρατική , αντικαταταστατική αντισυνταγματική και ήταν ασφαλώς πολιτική. Το να εμφανίζουν κάποιοι δήθεν υπερασπιστές της νομιμότητας και της νομιμοφροσύνης εκείνη την πολιτική απόφαση ως το σημείο πολιτικής μου αποκοπής από την κεντροδεξιά παράταξη δεν μπορεί να κατανοηθεί παρά μόνο ως εγχείρημα ορισμένων (με όπλο μια ανύπαρκτη γραφειοκρατική νομιμότητα) να επιβάλουν στη παράταξη και σε αυτό το κρίσιμο σημείο μια καθεστωτική υπεροχή των θεσμών. Είμαι κάθετος αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αυτά ανήκουν στη μιζέρια και στη θλίψη και όχι στην ελπίδα που αποπνέει το νέο πρόσωπο της νέας κεντροδεξιάς
Στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν αρχίσει «συμμαχίες» ενόψει της κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Εσείς είστε υπέρ της εκλογής από τη βάση;
Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει κόμμα μηχανισμών που κινούν τα αόρατα ιερατεία. Μέσα από τη διαδικασία εκλογής έχει μια ευκαιρία να επαναπροσεγγίσει τους πολίτες όχι όμως με ένα στερεότυπο λόγο, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. Όλα τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα πρέπει να επιλέξουν πρόσωπα με σχέδιο, όραμα και πρόταση για το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της πλήρους αλλαγής του πολιτικού συστήματος. Κάτι τέτοιο ενέχει βέβαια νέους κινδύνους, αλλά και νέες ευκαιρίες. Και πρέπει να ξέρετε ότι η ικανότητα για ρήξεις αποτελεί τη ζωογόνο δύναμη προσαρμογής του πολιτικού συστήματος στα νέα δρώμενα της χώρας

Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κρασιού στο τρένο Κατάκολο-Ολυμπία

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέλοντας να αναδείξει το ρόλο του τραίνου ως αναπόσπαστο κομμάτι τοπικών και περιφερειακών δράσεων και να εστιάσει στην προβολή προϊόντων της ελληνικής γης διοργανώνει και φέτος, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία Ολυμπίας και  με τους τοπικούς φορείς του Νομού Ηλείας, εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιού.
Σε καθορισμένες ημερομηνίες με αρχή τις 28.09.2015 και την 01.10.2015,  μέσα στο τραίνο, στη διαδρομή Κατάκολο-Ολυμπία οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν, τα ονομαστά κρασιά των οινοποιών της περιοχής.
Με αυτή την εκδήλωση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι τοπικοί φορείς απευθύνονται στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που χρησιμοποιούν το τραίνο για την επίσκεψή τους στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και στο επιβατικό κοινό της περιοχής.
Λίγα λόγια για την ιστορία:
Στο πλαίσιο σχεδίου σιδηροδρομικής ανάπτυξης του Χαρίλαου Τρικούπη, άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα η κατασκευή των πρώτων σιδηροδρομικών γραμμών στην Πελοπόννησο. Ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος Πύργου – Κατάκολου σφύριξε για πρώτη φορά στον Πύργο το Νοέμβρη του 1882 καλύπτοντας τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς της ελληνικής σταφίδας στο εξωτερικό. Στο σταθμό του Κατάκολου, που βρισκόταν επί χρόνια πάνω στο λιμάνι γινόταν κάθε χρόνο λαμπρή γιορτή, όταν έφθανε το πρώτο τρένο με σοδειά σταφίδας.
Σήμερα στον 21ο αιώνα η συμβολή του τραίνου στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας έχει αλλάξει χαρακτήρα. Τα σύγχρονα δηζελοκίνητα τρένα της γραμμής Κατάκολου– Ολυμπίας εξυπηρετούν το τοπικό επιβατικό κοινό στις μετακινήσεις του, αλλά κυρίως  το επιβατικό τουριστικό κοινό των κρουαζιερόπλοιων  που φθάνουν στο Κατάκολο, δίνοντας του τη δυνατότητα να επισκεφθεί την Ολυμπία και τον Πύργο.
Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες μπορούν να απευθύνονται στο εκδοτήριο εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο σταθμό του Κατάκολου ή στο Κέντρο Τηλεφωνικής εξυπηρέτησης Πελατών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον πενταψήφιο αριθμό 14511.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ , ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ...


Συνολικά διενεργήθηκαν 1.552 έλεγχοι σε 1.549 επιχειρήσεις και στις 274 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ ...
από το τέλος Ιουλίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν συνολικά 37.716 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 7.282 απ' αυτές -ποσοστό παραβατικότητας 20%.

Σύμφωνα με τις έρευνες των έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών, μεγαλύτερος όγκος των παραβάσεων αφορά στη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ σε οκτώ περιπτώσεις κατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία, δύο εκ των οποίων αφορούσαν γιατρούς.

Ειδικότερα κατά την προηγούμενη εβδομάδα:

Από τις Δ.Ο.Υ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 1.042 επιτόπιοι έλεγχοι σε 1.039 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 130 επιχειρήσεις.

Από τους 1.042 έλεγχους, το 45% πραγματοποιήθηκε σε εμπορικές επιχειρήσεις (468 έλεγχοι) και το 41% σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (432 έλεγχοι).

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν σε ποσοστό 95% (124 παραβάσεις), την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ενώ κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν δύο Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις.
Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε). πραγματοποιήθηκαν 188 επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 53 επιχειρήσεις 175 συνολικά παραβάσεις. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν κυρίως τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.

Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Σε οκτώ περιπτώσεις κατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία, δύο εκ των οποίων αφορούσαν ιατρούς.

Από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν , περίπου το 45% δραστηριοποιούνται στην εστίαση και περίπου το 43% στο εμπόριο.

Από το Σ.Δ.Ο.Ε., την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 322 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και συμμετείχαν 122 υπάλληλοι του Σώματος. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 91 επιχειρήσεις 176 συνολικά παραβάσεις.

Συνολικά διενεργήθηκαν 1.552 έλεγχοι σε 1.549 επιχειρήσεις και στις 274 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ από το τέλος Ιουλίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν συνολικά 37.716 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 7.282 απ' αυτές -ποσοστό παραβατικότητας 20%.Συνολικά διενεργήθηκαν 1.552 έλεγχοι σε 1.549 επιχειρήσεις και στις 274 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ από το τέλος Ιουλίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν συνολικά 37.716 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 7.282 απ' αυτές -ποσοστό παραβατικότητας 20%.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Διορισμοί 395 γιατρών σε αγροτικά ιατρεία όλης της χώρας

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης για την κάλυψη των αγροτικών ιατρείων σε όλη τη χώρα. Σε 15 μέρες αναμένεται να έχουν διοριστεί οι 395 αγροτικοί γιατροί, ενώ η διαδικασία για το διορισμό 57 γενικών γιατρών σε αγροτικά ιατρεία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα. Η κάλυψη των κενών κατέστη εφικτή καθώς το Συμβούλιο Της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργού Υγείας, Θάνου Δημόπουλου, για τη συνέχεια των διαδικασιών που αφορούν στην τοποθέτηση ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας.

Τα ερωτικά ραβασάκια που αφήσαμε στους Υπουργούς μας

Η μεγάλη είδηση που προέκυψε από το πρώτο Υπουργικό συμβούλιο δεν βγήκε από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Η είδηση ήταν το ερωτικό ραβασάκι που βρέθηκε σε ένα γυάλινο τραπεζάκι, έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου!
Το ραβασάκι, που δεν είχε το όνομα του παραλήπτη, έγραφε
«Ποτέ μην σταματήσεις να χαμογελάς
ακόμη κι αν είσαι λυπημένος
γιατί ποτέ δεν ξέρεις
ποιος είναι ερωτευμένος με το χαμόγελό σου…».
Γράφει η Ευγενία Κουντούρη
Με αφορμή αυτό, φτιάξαμε κι εμείς τα δικά μας ερωτικά ραβασάκια για τα μέλη του Υπουργικού συμβουλίου. Γιατί εμείς τον έρωτα μας, όπως και τον βήχα, δεν τον κρύβουμε…
Προς Αλέξη Τσίπρα
Ξεκινήσαμε φυσικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που όπως ήδη γνωρίζουμε έχει … πέραση στις γυναίκες, όπως άλλωστε αναφέραμε κι εδώ
«Θέλω ένα ρομαντικό δείπνο μαζί σου
με κεριά αναμμένα κι ακριβή σαμπάνια
Θέλω να κοιτάζω τα μάτια σου
όταν θα έρθει ο λογαριασμός με ΦΠΑ 23%…»
Προς Νίκο Φίλη
Με πολύ, πολύ μεγάλη αγάπη το ερωτικό μας ραβασάκι στον Υπουργό παιδείας
«Φόρα το λεοπάλ γιλεκάκι
κι έλα το βράδυ από το σπιτάκι,
να καταναλώσουμε το τεράστιο stock
που έκανα λόγω capital controls…»
Plus: Στο Νίκο Φίλη θα αφιερώσουμε κι ένα έξτρα ραβασάκι αφού πιστεύουμε ακράδαντα πως το σημείωμα που βρέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο προορίζονταν γι′ αυτόν.
«Κοιμήθηκα χθες στο θρανίο
και ονειρεύτηκα πως ήμουν στο υπουργείο
Τρώγαμε μαζί τα μακαρόνια
και οι δάσκαλοι ξεφόρτωναν καμιόνια»
Προς Ευκλείδη Τσακαλώτο
Είναι δυνατόν να δεις τον Ευκλείδη και να μην αισθανθείς κάποιο σκίρτημα στην καρδιά;
«Sweetheart,
Είσαι καθημερινά στα όνειρα μου
έχεις κατακτήσει τα μυαλά μου
είσαι ο Σουάρεζ της καρδιάς μου
για σένα θα δεχτώ τα πάντα
ακόμη και να δαγκώσεις την Ελλάδα…»
Προς Πάνο Καμμένο
Γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως ο Υπουργός άμυνας «καίει καρδιές»
«Κατέκτησες το κάστρο της καρδιάς μου
διέλυσες κάθε άμυνα μου
ζηλεύω που σε βλέπω με τον Τσίπρα
έλα να φάμε κοκκινιστό στην χύτρα…»
Προς Αλέκο Φλαμπουράρη
Από την στιγμή που η Der Standard τον ανέδειξε ως «πρόσωπο της ημέρας», το ερωτικό ραβασάκι έπρεπε να ακολουθήσει
«Θέλω να αράξουμε παρέα
πίνοντας φρέντο σε ποτήρια ωραία
Να φτιάξουμε και μία εταιρία
κι ας την μεταβιβάσουμε εικονικά σε μια Μαρία…»
Προς Γιάννη Δραγασάκη
Ένα ερωτικό ραβασάκι για να ξεχάσει την επίθεση που δέχθηκε από τη Ραχήλ Μακρή
«Με μια θωρακισμένη Μερσεντές
πήγαινέ με βόλτα
κι αν βρεθεί η Ραχήλ στο δρόμο μας
την κοπανάμε με την πόρτα…»
Προς Νίκο Κοτζιά
Το ερωτικό μας ραβασάκι για τον Υπουργό των εξωτερικών γράφτηκε με πόνο…
«Εκεί στα ξένα που θα πας
κοίτα μη με ξεχάσεις
Με τους Ρώσους πρέπει να τη βρεις
και με τη Μέρκελ να τα κιμιάσεις…»
Προς Γιώργο Κατρούγκαλο
Τον αγαπάμε τον Υπουργό Εργασίας. Τον αγαπάμε και το φωνάζουμε.
«Κι αν είμαι άνεργη από καιρό
κι αν τρώω αέρα κοπανιστό
Εσένα μόνο αγαπάω
για σένα ξενυχτάω.
Κάνε λοιπόν τα μαλλιά σου πίσω
την σύνταξη να καταργήσω…»
Προς Νίκο Παππά
Ο υπουργός επικρατείας είναι αναμφισβήτητα από τους πιο αγαπημένους μας
«Που σε χάνω, που σε βρίσκω
με τον Αλέξη είσαι μονίμως
θέλω να γίνω ολοκληρωτικά δικιά σου
να γυρνάω την επικράτεια στην αγκαλιά σου
τώρα που τα κανάλια
θα είναι πια δικά σου…»
Προς Αριστείδη Μπαλτά
Αφήσαμε το εξής ερωτικό ραβασάκι στο Υπουργείο Πολιτισμού κι αθλητισμού
«Πάμε στο Ηρώδειο γλυκέ μου
να δούμε τον Παύλο Χαϊκάλη
να δώσουμε φιλάκια στον εξώστη
και η αγάπη μας να φτάσει με τρόλεϊ στον Άι Σώστη…»
EXTRA: Προς Δημήτρη Καμμένο
Μπορεί να μην πρόλαβε καν να φτάσει μέχρι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αυτό δεν σημαίνει όμως πως εμείς τον ξεχάσαμε
«Πόρτα πόρτα σε έψαχνα
μαζί με ένα Εβραίο
που πήγε το υπουργείο σου αγάπη μου,
με το tweet σου το μοιραίο;»

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ;

Γράφει ο Ηλίας Γιαννόπουλους
Κλειστό παραμένει εδώ και δύο εβδομάδες, παρά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών και ήδη έχει προκληθεί έντονη ανησυχία σε γονείς παιδιών που φοιτούσαν ή επρόκειτο να φοιτήσουν σε αυτό, όπως και στην τοπική κοινωνία, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον του σχολείου. Ο λόγος που το Ειδικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, που συστεγάζονται, δεν άνοιξαν τις πόρτες τους και αυτές παραμένουν κλειδαμπαρωμένες, με αλυσίδα και λουκέτο, είναι η καθυστέρηση στη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη των αναγκών του! Φέτος η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – επικύρωσης έληξε την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Εξ αυτού του γεγονότος θα καθυστερήσει και η διαδικασία πρόσληψης – τοποθέτησης, η οποία άγνωστο είναι εάν και πότε θα ολοκληρωθεί. Υπολογιζόταν πως περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να ανοίξει το σχολείο.
Ωστόσο, γονείς και τοπική κοινωνία δε γνωρίζουν εάν και πότε θα ανοίξει και θα λειτουργήσει, μιας και τόσα ακούγονται σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής. Ο συνολικός αριθμός πιστώσεων για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά στα Ειδικά Σχολεία και τα τμήματα ένταξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι εξασφαλισμένος και εάν είναι, επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις αναπληρωτών για να ανοίξει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών;

ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Aντιμέτωποι με έναν «Γολγοθά» ο οποίος θα κρατήσει σε πρώτη φάση περίπου 100 ημέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, βρίσκονται εννέα νέοι υπουργοί. Aμέσως μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους αντιλαμβάνονται ήδη... 
ότι κάθονται σε «ηλεκτρική καρέκλα» καθώς καλούνται να πάρουν πολύ επώδυνες αποφάσεις. Eυκλ. Tσακαλώτος, Γ. Kατρούγκαλος, Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης, N. Φίλης, Aν. Ξανθός, Π. Kουρουμπλής, Xρ. Σπίρτζης και B. Aποστόλου καλούνται να δώσουν καθημερινά «διαγωνίσματα», με τους δανειστές να πιέζουν για άμεσες αποφάσεις.
Δώδεκα «καυτοί» φάκελοι βρίσκονται στα χέρια όχι μόνο των επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων αλλά και άλλων υπουργών οι οποίοι εμπλέκονται στα δεκάδες προαπαιτούμενα που προβλέπει το Mνημόνιο.
Tις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση υποχρεούται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα καλύψουν και τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι εκλογές, αν και ήδη γίνονται παζάρια για παράταση της εφαρμογής κάποιων μέτρων, μια παράταση που όμως δεν θέλουν να δώσουν οι δανειστές. Πάντως, μια σειρά από προαπαιτούμενα που προβλεπόταν για τον Σεπτέμβριο τώρα παίρνουν σιωπηρή παράταση από τους δανειστές για τον Oκτώβριο. Oμως, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο τρίμηνο μοιάζουν με «βουνό» και αναμένεται να προκαλέσουν οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις.
Tο φορολογικό «τσουνάμι», που προβλέπεται και στη συμφωνία, θα αποτυπωθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο εσόδων για το 2016, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις αρχές Oκτωβρίου. Tις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, καταφτάνει στην Aθήνα το κουαρτέτο των δανειστών με επικεφαλής της Nτ. Bελκουλέσκου ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Mια αξιολόγηση που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους εταίρους ότι έχουν προχωρήσει οι δεσμεύσεις και μπορεί να εκταμιευτεί δόση 3 δισ. ευρώ.
H μεγάλη αγωνία για το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, είναι τα άδεια κρατικά ταμεία.
H υστέρηση εσόδων άνω των 4 δισ. ευρώ και ο φόβος νέων μέτρων κινητοποιεί τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι θα περιμένουν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, τον ENΦIA αλλά και την εφαρμογή του μέτρου των αναγκαστικών κατασχέσεων για χρέη άνω των 70 χιλ. ευρώ.
Oι φορολογικές ανατροπές θα πλήξουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά και τους αγρότες.
O «καυτός» φάκελος των φορολογικών δεν είναι ο μοναδικός. Για παράδειγμα, στο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος ο Γ. Σταθάκης και το επιτελείο του πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για εκταμίευση των κονδυλίων του EΣΠA αλλά και να προχωρήσουν σε σαρωτικές αλλαγές στην αγορά με απελευθέρωση επαγγελμάτων, ανατροπές στις συμβάσεις και τους διαγωνισμούς καθώς και τις αδειοδοτήσεις.
Aγωνία επικρατεί και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες, αλλά και για ενδεχόμενα προσκόμματα που θα υπάρξουν για AΔMHE, ΔEΣΦA και κυρίως για το λιμάνι του Πειραιά, όπου η επιστροφή Δρίτσα στο υπουργείο Nαυτιλίας έχει ήδη θορυβήσει τους υποψήφιους επενδυτές.
Aνοικτό μέτωπο στο υπουργείο Yποδομών αποτελεί το «ξεμπλοκάρισμα» των δημοσίων έργων, το οποίο θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην επιστροφή στην ανάπτυξη. O υπουργός Xρ. Σπίρτζης γνωρίζει το αντικείμενο από την προηγούμενη θητεία του και πρέπει σύντομα να βρει απαντήσεις για σημαντικά έργα που έχουν «κολλήσει», όπως η ΠAΘE, το μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και δεκάδες έργα σε όλη την περιφέρεια που συνδέονται με το EΣΠA.
Eνας από τους κρισιμότερους τομείς, για τον οποίον έχουν γίνει πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, είναι αυτός της ενέργειας. Tόσο οι συζητήσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου και τη γεωπολιτική θέση της Eλλάδας στην περιοχή, όσο και η υπόθεση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, θα αποτελέσουν πεδίο νέων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Mεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η «καυτή πατάτα» του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και η σύνδεση των απολαβών με την αξιολόγηση.
H υποχρέωση της Eλλάδας να οδηγηθεί σε νέο καθεστώς στο Δημόσιο θα σημάνει περικοπές στους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Π. Kουρουμπλής μαζί με τον Xρ. Bερναρδάκη, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη συνολική μεταρρύθμιση.
Eκεί, ωστόσο, που θα κριθεί η αντοχή της κυβέρνησης ΣYPIZA - ANEΛ (μαζί βεβαίως με τη φορολογική μεταρρύθμιση) είναι ο τομέας του ασφαλιστικού και λιγότερο των εργασιακών. Tα τρομακτικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που δανείζονται για να πληρώσουν συντάξεις, σε συνδυασμό με την υποχρέωση για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ το 2016, προκαλεί ανησυχία σε εκατομμύρια συνταξιούχους.
Tις επόμενες ημέρες η επιτροπή «Σοφών» του Γ. Kατρούγκαλου πρέπει να καταθέσει σειρά προτάσεων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού που ουσιαστικά είναι χρεοκοπημένο. Πλέον ακούγεται όλο και πιο επίσημα ότι έρχεται γενναίο «ψαλίδι» στις συντάξεις, πιθανότατα από τα 1.000 ευρώ και πάνω, καθώς και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των χρημάτων που θα παίρνει κάθε ασφαλισμένος μόλις ολοκληρωθεί ο εργασιακός του βίος. Θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση και με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.
Eν αναμονή των προτάσεων του Διεθνούς Γραφείου Eργασίας (ILO) βρίσκεται το υπουργείο Eργασίας και σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει πάση θυσία ομαδικές απολύσεις.
Δύο κρίσιμα υπουργεία -το Παιδείας και το Yγείας- βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της υποχρηματοδότησης, με τους νέους υπουργούς N. Φίλη και Aν. Ξανθό να πρέπει να βρουν κονδύλια για να «αναστηλώσουν» τα σχολεία και τα νοσοκομεία αντίστοιχα. Oμως, οξύτατες αντιδράσεις θα προκύψουν με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο για το επάγγελμα των φαρμακοποιών αλλά και τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων.