Και εγένετο πράξη ο διακαής πόθος της πλειοψηφίας των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας, για το ΠΟΠ Καλαμάτα. Το θέμα είναι από δω και πέρα τι κάνουμε. Πώς εκμεταλλευόμαστε το παραπάνω γεγονός; Ήδη υπάρχει μια κινητικότητα ενημέρωσης των παραγωγών για το τι σημαίνει η νέα εξέλιξη, πολλά ελαιοτριβεία έχουν δείξει ενδιαφέρον να αλλάξουν τις προδιαγραφές τους ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις παραγωγής ενός προϊόντος ΠΟΠ.
Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, όμως, είναι ότι η γεωγραφική σήμανση ΠΟΠ δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας και αυτή να έχει διάρκεια στο χρόνο.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρύτερα δίκτυα, στο πλαίσιο ενός τοπικού οράματος και στρατηγικής για την όλη ανάπτυξη της περιοχής όπου εντάσσονται. Αυτό μπορεί να γίνει με συνέργειες μεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων, μεταξύ αγροτικής παραγωγής, πολιτισμικής κληρονομιάς, τουρισμού και άλλων υπηρεσιών.
Το μεσσηνιακό πρωϊνό που πρέπει να προσφέρεται από τα ξενοδοχεία της περιοχής μας, αλλά και οι «Δρόμοι του Λαδιού», που συνδυάζουν γνωριμία με τον τόπο και το ελαιακή και γαστρονομική μας παράδοση, είναι ορισμένα από τα στοιχεία.
Γενικότερα, τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν τα προϊόντα ΠΟΠ είναι πολλά, τόσο για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις των τροφίμων και του τουρισμού, όσο και για τους καταναλωτές.
Κατ’ αρχάς, είναι προϊόντα που έχουν να αφηγηθούν στους καταναλωτές μια «ιστορία»: είναι ιδιαίτερα λόγω της καταγωγής τους και προάγουν την ποικιλομορφία στη γεωργία και στο περιβάλλον. Έπειτα, παρέχουν στους γεωργούς καλύτερες τιμές, μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τις επιχειρήσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ δίνουν επίσης κίνητρα στους καλλιεργητές και στις επιχειρήσεις να μείνουν στη γη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου