Όπως φαίνεται, οι καθυστερήσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013, που λήγει σε δύο μήνες, επηρεάζουν τον λογαριασμό του επόμενου. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό των έργων που θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ, δεσμεύοντας ισόποσους πόρους.
Πρόκειται, σύμφωνα με την «Καθημερινή» για 4,4 δισ. ευρώ, που θα χαρακτηριστούν έργα γέφυρες ή phasing και θα μεταφερθούν για να ολοκληρωθούν έως το 2020. Έτσι, ο προϋπολογισμός του νέου ΕΣΠΑ ξεκινά ουσιαστικά μειωμένος, διότι τα χρήματα αυτά δεσμεύονται για να καλύψουν ανεπάρκειες των προηγούμενων χρόνων.
Από τα 19,1 δισ. ευρώ, που είναι ο καθαρός προϋπολογισμός των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, χωρίς τα χρήματα που προορίζονται για την αγροτική παραγωγή και την αλιεία, το νέο χρήμα μειώνεται τελικώς κάτω από τα 16 δισ. ευρώ.
Τα έργα που έμειναν ημιτελή θα κοστίσουν στο νέο ΕΣΠΑ 4,4 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ που είναι το κενό χρηματοδότησης των μεγάλων οδικών αξόνων.
Σημειωτέον ότι το υπουργείο προσπαθεί να μεταφέρει τη χρηματοδότηση αυτών των έργων στο νέο πρόγραμμα, αλλά η Επιτροπή αντιτίθεται σε αυτό, καθώς πρόκειται για έργα που εκκρεμούν από το Γ' ΚΠΣ, δηλαδή από την προγραμματική περίοδο 2000-2006.
Πόσω μάλλον που το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει σχεδιαστεί για να χρηματοδοτήσει υποδομές.
Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμφώνησε με τη χώρα μας στη βάση της κατάργησης της εθνικής συμμετοχής στο Πρόγραμμα, όμως ο απολογισμός είναι βαρύς. Η καθυστέρηση, η γραφειοκρατία αλλά και τα γεγονότα των τελευταίων επτά μηνών έχουν ως αποτέλεσμα τη στέρηση πόρων από το νέο πρόγραμμα.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Πελοπόννησο, η Περιφέρεια έχει απορροφήσει ολόκληρη τη χρηματοδότηση. Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε αναφερεθεί σε συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο του 2015 στην επιτυχή χρησιμοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρώτη στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας: ««Διακόσια ημιτελή έργα που παραλάβαμε, μόνον η Μεσσηνία είχε 75. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια και στην οργάνωση της επόμενης Προγραμματικής Περιόδ
ου, έχουμε καλύψει όλο το πλάνο μας, είμαστε έτοιμοι από την πρώτη στιγμή».
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι απορροφήσεις για όλο το 2010 ανήλθαν στα 2,8 δισ. ευρώ, το 2011 στα 3,4 δισ., ευρώ το 2012 στα 3,3 δισ. ευρώ, το 2013 που ήταν η καλύτερη χρονιά στα 4,6 δισ. ευρώ και το 2014 στα 2,7 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου