Ενημερωτική εκδήλωση για την τροποποίηση των προδιαγραφών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα διοργανώθηκε χθες το απόγευμα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη στους Γαργαλιάνους από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν αρκετοί ελαιοπαραγωγοί αλλά και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων από τους Γαργαλιάνους οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση που, εκτός των άλλων, αφορούσε επίσης τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις ένταξης στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του Agrocert, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή του ΠΟΠ Καλάματα.
Κύριοι ομιλητές ήταν ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και ο χημικός κ. Κουτσούκος Νικόλαος από την Καλαμάτα, ενώ στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, κ. Α. Προσιλιακός, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας, κ. Δ. Αντωνόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του «Ελαιώνα» κ. Ν. Αθανασόπουλος. Το παρών στην εκδηλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Π. Κατσίβελας καθώς και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Γαργαλιάνων κ. Α. Ματθιουδάκης.
Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών συμμετείχαν στη συζήτηση θέτοντας ερωτήματα κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια αυτής, ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους ως προς το πόσο μπορεί να γίνει αυτό πραγματικότητα καθώς το περισσότερο βάρος πέφτει περισσότερο σε αυτούς και λιγότερο στους ελαιοπαραγωγούς. Διάλογος έγινε και με τους παριστάμενους ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης.
Στην ενημέρωση που έγινε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να συζητήσουν για τις νέες προδιαγραφές παραγωγής του ελαιολάδου, όπως επίσης για τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις ένταξης στο Σύστημα Ελέγχου & Πιστοποίησης του Agrocert. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις καλλιεργητικές φροντίδες και πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί, ενώ ένα μεγάλο μέρος της παρουσίασης αφορούσε την περιγραφή του προϊόντος και τις προδιαγραφές της παραγωγής, υπό τις νέες συνθήκες αγοράς, τονίζοντας τη σημαντικότητα της συνεργασίας και την αλλαγή νοοτροπίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η φετινή χρονιά θα είναι κατά κάποιον τρόπο και δοκιμαστική για όλους (παραγωγούς, ελαιοτριβείς και τυποποιητές). Από την πλευρά των τυποποιητών υπάρχει ένας προβληματισμός που αφορά στις αλλαγές που πρέπει να κάνουν, προσαρμόζοντας τις υποδομές τους στις προδιαγραφές του Κανονισμού. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου το σύνολο του συστήματος παραγωγής ΠΟΠ ελαιολάδου θα καταφέρει να λειτουργήσει σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Ωστόσο, ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η σωστή και αποτελεσματική προώθηση του ΠΟΠ Καλαμάτας στις αγορές, ώστε να υπάρχει κίνητρο σε παραγωγούς και ελαιοτριβείς να ασχοληθούν με την παραγωγή του. Καθώς πλέον δεν υπάρχει το ποιοτικό παρακράτημα, το μοναδικό κίνητρο που απομένει για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές και, κατ’ επέκταση, κέρδος από το προϊόν, είναι η παραγωγή ΠΟΠ ελαιολάδου. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι αγορές πρέπει να κινηθούν, ώστε να υπάρχει ζήτηση του προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Καλαμάτας πέρυσι, από τους 5000 τόνους ελαιολάδου που παρήχθησαν μόνο οι 2000 τόνοι ήταν ΠΟΠ ελαιόλαδο!
Πηγή gargalianoinoline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου