Pages

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

To σχέδιο για να σταματήσει η μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων

Της Χαράς Καλημέρη
«Πακέτο δράσεων» για την ανάσχεση του ρεύματος φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων καταρχήν για την έρευνα με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ τα οποία συνολικά για την έρευνα και την καινοτομία αγγίζουν το 1,5 δισ. για την επταετία 2014-2020.
Παράλληλα, μέσα στο 2016 γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί την έρευνα και τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα αποτελείται από ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Οι δημόσιοι πόροι θα προέρχονται κατεξοχήν από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ οι ιδιωτικοί, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ).
To σχέδιο για να σταματήσει η μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων
Μόνο για τη διετία 2016-2017, το Ταμείο αναμένεται να διαθέσει πόρους ύψους 300 εκ. ευρώ, για την ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία θα απασχολούνται υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από ιδιώτες και επενδυτικά κεφάλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ειδικότερα, η σύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων και η αξιοποίηση της καινοτομίας που προκύπτει από τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, αφού μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Κομβικό ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος από το 2011 και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού βρισκόταν στο «τιμόνι» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το ΙΤΕ βρίσκεται μαζί με τρία ακόμα ελληνικά ερευνητικά κέντρα μέσα στη λίστα των 50 κορυφαίων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης.
«Για μας η επιδίωξη της ποιοτικής επιστημονικής έρευνας και της πραγματικής αριστείας, με την τόνωση των ισχυρών στοιχείων των ανθρώπων και ταυτόχρονα την άμβλυνση των αδυναμιών, αποτελεί προτεραιότητα. Δεν επιτρέπονται εκπτώσεις. Προσδοκούμε να αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα μας και να δώσει μια νέα πνοή στους Έλληνες ακαδημαϊκούς ώστε να φύγουν από τη μιζέρια λόγω των σημερινών συνθηκών κρίσης», τονίζει στην «Η» ο κ. Φωτάκης, χαρακτηρίζοντας εγκληματικό το να φεύγει από τη χώρα η «αφρόκρεμα» του επιστημονικού δυναμικού. «Αυτό, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα των καταστροφικών πολιτικών δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια» σχολιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου