Pages

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΣΔΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ- ΒΓΑΛΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

ΑΙΧΜΕΣ με αποχώρηση από το ΦοΣΔΑ Πελοποννήσου άφησε ο Δήμος Τριφυλίας μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι Δήμοι και ο ΦοΣΔΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει και τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης είναι γνωστό ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία θέλει πάση θυσία να ακυρώσει τον περιφερειακό σχεδιασμό προτείνοντας ένα άλλο σχεδιασμό και αυτό είναι μέχρι ενός σημείου κατανοητό. Αυτό που είναι αδιανόητο είναι να χρησιμοποιούνται οι Δήμαρχοι για να ακυρώσουν τον σχεδιασμό της Περιφέρειας αντί του προφανούς, η κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της αλλά και να δεχθεί τις συνέπειες αυτών. Σε αυτή την προσπάθεια, να δημιουργήσει την ομάδα των προθύμων, έχει αρχίσει παροχές αντιπαροχές και προσωρινές εκπτώσεις σε κάποιους. Εκπτώσεις που είναι πολύ σοβαρές, όπως τη μη επίλυση του θέματος της διαχείρισης του υπολείμματος το οποίο αναβάλει σε άλλο χρόνο . Επίσης οι Δήμοι απειλούνται είτε με τα πρόστιμα χρήσεως των ΧΑΔΑ , είτε με το κλείσιμο των ΧΑΔΑ είτε με τις μελλοντικές οικονομικές διεκδικήσεις από την Εταιρία που έχει προκριθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό" .
ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ
Στη συνεδρίαση του ΦοΣΔΑ όπως υπογραμμίζει ο Δήμος Τριφυλίας, οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών Πελοποννήσου ήρθαν να επιβάλουν την κοινή τους απόφαση λειτουργώντας και συνεδριάζοντας από κοινού μακριά από τους άλλους Δήμους, τους οποίους θέλουν να φέρουν προ τετελεσμένων . Στην ίδια συνεδρίαση η τηλε – διαχείριση από το υπουργείο ήταν έκδηλη και με ονοματεπώνυμο . Από αυτήν τη συνεδρίαση ο Δήμος Τριφυλίας αποχώρησε αρνούμενος να πάρει αποφάσεις υπό ομηρία εκφράζοντας τις αρχές ελευθερίας, αξιοπρέπειας και σεβασμού που διαπνέουν τους Τριφύλιους Πολίτες . Είναι βέβαιο ότι ο μόνος ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων είναι αυτός της Περιφέρειας που λαμβάνει πρόνοια για όλα τα στάδια διαχείρισης και κυρίως είναι καθολικός σχεδιασμός για όλους τους Δήμους ακόμα και για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα ή ακόμα και την βούληση να λύσουν το πρόβλημα. Χωρίς να είναι και ο τέλειος, είναι όμως μια πολύ σοβαρή λύση.
ΒΓΑΛΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι "Όλα τα άλλα είναι προσωπικά αφηγήματα, αποσπασματικά και σκοπίμως προσωρινά εκπτωτικά. Θεμιτό είναι οι Δήμοι να διεκδικήσουμε μικρότερο κόστος λειτουργίας της μονάδας της Περιφέρειας μιας και αλλάζουν οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών και των Δήμων, κάτι που έπρεπε να γίνει εξ αρχής . Είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι, όταν οι Δήμοι θα ακυρώσουν το σχέδιο Τατούλη και δεν θα υπάρχει καμία άλλη πρόταση , όταν θα έχουμε βγάλει τα μάτια μας με τα χέρια μας , τότε θα δούμε την πιο τραγική πραγματικότητα και τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας. Σκοπός του Δήμου Τριφυλίας είναι να προχωρήσει άμεσα σε διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας ή να γίνει κάτι άλλο".

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ


Δυναμική ήταν η διαμαρτυρία γονέων το πρωί της Δευτέρας στο Κοπανάκι, καθώς μαθητές και γονείς έκλεισαν το Δημοτικό Σχολείο προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών.
Να σημειώσουμε ότι εδώ και καιρό έχουν κηρυχθεί άγονα δρομολόγια που βγήκαν σε δημοπρασία για την μεταφορά των μαθητών αλλά παρά τις σχετικές δημοπρασίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να πλησιάζουν γιορτές χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα. Μάλιστα το ζήτημα είναι έντονο καθώς σε αρκετά χωριά οι γονείς αναγκάζονταν αφήνοντας τις εργασίες τους να μεταφέρουν τους μικρούς μαθητές ενώ στα Πλατάνια Τριφυλίας μαθητής αναγκάστηκε να μεταβαίνει στο Κοπανάκι αντί για την Κυπαρισσία καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα δρομολόγια.
Αρκετοί γονείς φοβούνται πλέον ότι σταδιακά με την απαξίωση των δρομολογίων θα οδηγηθεί σε μαρασμό το Δημοτικό σχολείο στο Κοπανάκι και δεν κρύβουν τα λόγια τους ότι μπορεί να έχει την τύχη του Γυμνασίου που έβαλε λουκέτο μόλις ανακαινίστηκε....Οι αρμόδιοι τι λένε για τα χάλια;

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ...

ΛΕΦΤΑ υπάρχουν τελικά για την προμήθεια χριστουγεννιάτικου διάκοσμου από τον Δήμο Τριφυλίας. Με συνοπτικές διαδικασίες μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Οικονοµικής Επιτροπής του Δήµου Τριφυλίας την Δευτέρα εγκρίθηκε το κονδύλι που σίγουρα θα ανάψει τα λαμπάκια αλλά στα σχόλια των πολιτών σε περιόδους κρίσης.
Πέρσι μάλιστα ο Δήμος ζήτησε από ιδιώτες να καλύψουν μέρος της δαπάνης στη Κυπαρισσία όπου οι αιρετοί το παρουσίασαν ως δική τους επιτυχία για να το θυμηθούν αλλά φέτος η πρόεδρος, κα. Μαρία Πανουσιοπούλου στο 1ο θέµα της ηµερήσιας διάταξης ξεκαθάρισε ότι: «Το εν λόγο θέµα εισάγεται ως κατεπείγον καθώς πρέπει άµεσα να πραγµατοποιηθεί η προµήθεια και να προβούµε στον στολισµό. Ο Δήµος µας πρέπει να προβεί άµεσα στη δαπάνη προµήθειας φωτεινού διακόσµου για τον χριστουγεννιάτικο στολισµό των δρόµων των πόλεων και των χωριών του Δήµου µας. Η δαπάνη αυτή αναφέρεται από τις 27-11-2015 στο εισηγητικό σηµείωµα της Οικονοµικής Υπηρεσίας, µαζί µε τη σχετική πρόταση ανάληψης υποχρέωσης». Μετά από ομόφωνη απόφαση ψηφίστηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 12.116,73€, για την «Προµήθεια Χριστουγεννιάτικου στολισµού», του προϋπολογισµού Δήµου Τριφυλίας, οικ. έτους 2015.
Αντε και καλά χριστούγεννα..

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

«Οποιαδήποτε πολιτική αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας θα πρέπει να συνάδει με πολιτικές μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού ώστε να είναι αποτελεσματική» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών υπηρεσιών στην Πελοπόννησο, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 στην Τρίπολη, και τόνισε ότι «μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να απολαμβάνει το μέγιστο της πολιτικής συναίνεσης και να έχει χρονικό βάθος δεκαπενταετίας». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε αφενός, ότι προκειμένου μια μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να συνοδεύεται από επενδύσεις και, αφετέρου χαρακτήρισε θετικά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν θέτει αυστηρά οικονομικά κριτήρια και δεν έχει αποκλειστικό στόχο την οικονομία κλίμακας.
 «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που βρήκε τρόπο να εντάξει στο πρόγραμμά της του ΕΣΠΑ κωδικό για τις υποδομές της Αστυνομίας» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, αναφερόμενος στο θέμα του εκσυγχρονισμού των υποδομών της, και χαρακτήρισε αυτονόητη υποχρέωση κάθε Περιφέρειας να αναλάβει ποσοστό του κόστους της λειτουργίας των υποδομών αυτών. «Συναντήσαμε δυσκολίες και αμφισβητήσεις όταν εξαρχής εντάξαμε στο πρόγραμμά μας την ενίσχυση των υποδομών αυτών» συνέχισε ο Περιφερειάρχης «δικαιωθήκαμε ωστόσο και πλέον είμαστε έτοιμοι να τις χρηματοδοτήσουμε και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020».

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ 2-2- ΤΟΥ ΑΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΛΟ- ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗΤΗ


ΑΔΙΚΗ ισοπαλία για τον Α.Ο. Κυπαρισσίας που αγωνίστηκε σκληρά αλλά δεν ικανοποιήθηκε με το 2-2 φιλοξενώντας στην έδρα του την Πύλο σε ένα καταιγιστικό αγώνα με πολλές ανατροπές και 7 κίτρινες κάρτες αλλά και ένα πέναλντι που θεωρείται αμφισβητούμενη πράξη στα χέρια του διαιτητή Αλεξέα στα πρώτα λεπτά του αγώνα σημάδεψαν τον δυνατό αγώνα.
ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 
Μια καλή ευκαιρία σημείωσε στο 10ο λεπτό ο ΑΟΚ κάτω από το δοκάρι των φιλοξενουμένων αλλά έσωσε ο Μίντζηρας και λίγα λεπτά αργότερα επανέλαβε την ευκαιρία ο Μιλοσέσκι. Στο 18ο λεπτό περίπου σημειώθηκε φάουλ από τον Γαργαρώνη σε μια φάση που προερχόταν από οφσάιντ. Έτσι λίγο αργότερα ο διαιτητής μετά από εμπλοκή στη μικρή περιοχή υπέδειξε πέναλντι καθώς εκτιμήθηκε ότι έγινε επιθετική ενέργεια στο Δούνια. Το εκτέλεσε στο 23ο λεπτό ο Δούνιας κάνοντας το 0-1 για τον Τσικλητήρα. Ωστόσο πέντε λεπτά αργότερα στο 28ο λεπτό ο Καμποσιώρης από πλεονεκτική θέση αιφνιδίασε τον Μίντζηρα σκοράροντας το 1-1 .Το παιχνίδι ήρθε στα ίσα του ενώ λίγο μετά ο Νάτσης έκανε φάουλ πάνω στο Γεωργόπουλο με αποτέλεσμα ο ρυθμός να μεγαλώσει . Ευκαιρία σημείωσε ο Παναγόπουλος στο 38ο λεπτό.
Στην επανάληψη η δράση των δύο ομάδων είχε αναλαμπές αλλά και εντάσεις. Ο Παπαγεωργίου ήταν η πρώτη αλλαγή για την Πύλο που αργότερα έπαιξε με 10 παίκτες καθώς οι κίτρινες κάρτες έφτασαν τις 8 συνολικά. Στο 58ο λεπτό ο Διακουμής κέντραρε στα δίχτυα για την Πύλο αλλά έσωσε έξυπνα ο Αντωνόπουλος διατηρώντας τα ηνία. Όμως στο 65ο λεπτό μετά από σέντρα του Μιλοσέσκι η μπάλα βρήκε τα πόδια του Παναγόπουλου και ο Παπαγεωργίου με τρόπο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-1. Ο Τσάτσος για την πύλο επανέλαβε 3 φορές επιθετικό φάουλ πάνω του αλλά στην επανάληψη έσωσε άριστα ο Αντωνόπουλος ενώ αργότερα κίτρινη δέχθηκε ο Νάτσης και για τον ΑΟΚ ο Καμποσιώρης έστειλε στο 75ο λεπτό την μπάλα στο δοκάρι. Η Πύλος έκανε άλλη μια αλλαγή με τον Σίνο και τον Μπίζο ενώ οι γηπεδούχοι με τον Μανδραπήλια βγάζοντας τον Παπαγεωργίου. Τελικά ο Μπίζος αποδείχτηκε καλή επιλογή για την Πύλο σκοράροντας στο 80ο λεπτό με εύστοχο σούτ εκπληρώνοντας το τελικό σκορ του 2-2.
ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Αντωνόπουλος, Ανδρουτσής, Γιαννόπουλος, Γεωργιόπουλος, Γαργαρώνης, Δημητρουλόπουλος, Αργυρόπουλος, Καμποσιώρης. Παναγόπουλος, Παπαγεωργίου, Μιλοσέσκι.
ΠΥΛΟΣ: Mίντζηρας, Δούνιας, Βασιλόπουλος, Χοντζάι, Μουράτης, Παπαγεωργίου, Τσώνης, Νάτσης, Μικελάτος, Τσάτσος, Διακουμής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η ΕΦΟΡΙΑ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016

Ραντεβού με την Εφορία θα έχουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι, τουλάχιστον ώς τον Δεκέμβριο του 2016, αφού για λόγους αύξησης της εισπραξιμότητας το σχέδιο του
υπουργείου Οικονομικών είναι να σπάσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2016 σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.
Κάθε μήνα λοιπόν, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εισφέρουν τον φορολογικό οβολό τους.
Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, λήγει η προθεσμία για: 
  • >την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
  • >την καταβολή της πρώτης δόσης από την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις (από το 80% στο 100%)
  • >την καταβολή της 2ης δόσης του ΕΝΦΙΑ
Τον Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθούν:
  • http://static.in.gr/webstatic/layout/themes/1/default/Media/News/Layout/bullet_orange.gif) -994px 0.5em no-repeat;">Η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ
  • >Τα τέλη κυκλοφορίας
  • >Η δεύτερη δόση της αυξημένης προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις
Οι υποχρεώσεις του 2016
Ιανουάριος: 4η δόση του ΕΝΦΙΑ
Φεβρουάριος: 5η δόση του ΕΝΦΙΑ - Ξεκινά η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει τον Απρίλιο.
Μάιος: 1η δόση φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, φόρου πολυτελούς διαβίωσης και τέλους επιτηδεύματος - Εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων για το 2016.
Ιούνιος: 1η δόση του φόρου ακινήτων
Ιούλιος: 2η δόση του φόρου εισοδήματος και 2η δόση του φόρου ακινήτων
Αύγουστος: 3η δόση φόρου ακινήτων
Σεπτέμβριος: 3η δόση φόρου εισοδήματος, 4η δόση φόρου ακινήτων
Οκτώβριος: 5η δόση φόρου ακινήτων
Νοέμβριος: 6η δόση φόρου ακινήτων
Δεκέμβριος: 7η δόση φόρου ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας 

Γιατί είναι σε εγκατάλειψη το ΚΑΣΤΡΟ Κυπαρισσίας

 
 Το μόνο αξιοθέατο της Κυπαρισσίας έχει τα χάλια του. 
    Η μεγάλη ντάπια είναι έτοιμη να πέσει όπως και η καμάρα, (το 'μάτι'), αλλά και άλλα σημεία είναι επικίνδυνο να πέσουν αν κάνει ένα μικρό σεισμό.
    Το καφενεδάκι είναι μισογκρεμισμένο εδώ και μήνες, τσιμεντόλιθοι και μπάζα μέσα στο κάστρο! Και η αιτία είναι η γραφειοκρατία μεταξύ Δήμου-Αρχαιολογίας- ΔΕΗ διότι στο σπιτάκι αυτό ήταν ο ηλεκτρικός πίνακας για τον φωτισμό του κάστρου.
   Υπάρχει παντού άχαρη συρμάτινη περίφραξη, Στο μπακονάκι έφυγαν τα κάγκελα και είναι επικύνδυνο να πέσει ένα παιδί στο γκρεμό. Υπάρχουν πολλά πλαστικά σκουπίδια, δεν υπάρχουν παγκάκια, δεν υπάρχει φύλακας-ξεναγός κλπ.
   Όλα αυτά είναι γνωστά. Αλλά το θέμα μας είναι να βρουμε την αιτία.
 
   Αν ρωτήσεις τον Δήμο γιατί δεν μαζεύουν τα σκουπίδια, θα σου απαντήσουν πως το απαγορεύει η Αρχαιολογία της Καλαμάτας όπου υπάγεται διοικητικώς το Κάστρο. Πράγματι  έτσι συμβαίνει, έτσι λέει ο Νόμος. Ξέρουμε επίσης πως η Αρχαιολογία, δηλ. το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι εκ φύσεως πολύ γραφειοκρατική υπηρεσία. Αν παραδώσεις ένα αρχαίο που βρήκες, δεν θα σου δώσουν τα χρήματα που δικαιούσαι, ή θα στα δώσουν μετά από πολλά χρόνια. Σαν να σου λένε: μη το δίνεις, πούλα το στους ξένους!
    Αφού η αρχαιολογία δεν δίνει τα χρήματα για την παράδοση αρχαίου, πώς θα νοιαστεί να στείλει από την Καλαμάτα ειδικό υπάλληλο για να μαζεύει τα σκουπίδια?. Και είναι και λάθος νά έρθει αυτοκίνητο από την καλαμάτα για να μαζέψει λίγα σκουπίδια. Γι αυτό και δεν τα μαζεύει κανείς.
 
   Ένας λόγος που η αρχαιολογία περπατά με ρυθμούς χελώνας είναι πως οι Ελληνες δεν αγαπούν τα αρχαία.  Πιο πολύ πάνε στις εκκλησίες παρά στους αρχαιολογικούς χώρους. Όταν φτιαχνόταν ο εθνικός δρόμος στην Κυπαρισσία, είχαν βρεί πολλά αρχαία και αγάλματα και τα έσπασαν, τα έθαψαν οι τότε άρχοντες! Πολλές άλλες αρχαιότητες της πόλης έχουν πεταχτεί ως μπάζα.  Οι κάτοικοι αν βρουν αρχαία πανικοβάλονται και τα κρύβουν για να μην τους πάρουν το χωράφι!
 Έτσι λοιπόν, η αρχαιολογία έχει γίνει πολύ τυπική υπηρεσία, πάει πολύ 'με το νόμο', υπερπροστατεύει τα αρχαία, δηλαδή τα αφήνει σε εγκατάλλειψη όπως και το κάστρο.
 
  Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα?
  Αρχικά πρέπει να κάνει ο Δήμος  προγράμμα, μελέτες, και προτάσεις προς την Αρχαιολογία, Υπουργείο, Ευρώπη, κλπ. Να ζητήσει να γίνουν τα διάφορα έργα.
  Αλλά επειδή αυτοί θα απαντήσουν 'στην άλλη ζωή' , στο μεταξύ πρέπει να γίνουν αρκετά που θα τα κάνει ο Δήμος, εμείς οι ίδιοι, κάπως 'στη ζούλα' κάπως 'παράνομα'. Μη ξεχνάμε πως παράνομα φτιάχτηκε το θεατράκι κάποτε, παράνομα φτιάχτηκαν τα σκαλιά και η  μάντρα, παράνομα μπήκαν τα καλαθάκια σε τσιμεντένια βάση, παράνομα υπήρχε το καφενεδάκι, παράνομα είναι ανοιχτό το κάστρο τα βράδια, (ενώ κανονικά πρέπει να κλείνει από φύλακα στη δύση του ηλίου) , παρανόμως ιδιώτες έβαλαν τα λουλούδια, απαγορεύεται ακόμα και να ακουμπήσεις μια πέτρα σε αρχαιολογικό χώρο….
  Παράνομο ,όμως, είναι και το τσιμεντένιο θέατρο στο αρχαίο κάστρο καλαμάτας, κι όμως εκεί γίνονται συχνά ωραίες μουσικές εκδηλώσεις.  
  Άραγε, στο φινάλε, όλες αυτές οι τυπικώς 'μικροπαρανομίες', είναι όλες σωστές και στην ουσία νόμιμες!
 
  Πρέπει -λοιπόν- ο δήμος να μαζεύει τα σκουπίδια έστω κι αν απαγορεύεται. Να βάλει έναν υπάλληλο καθαριότητας να ανεβαίνει κάθε μέρα και στο κάστρο.
 — Οι μαστόροι -αρχιτέκτονες της πειροχής θα μπορούσαν 'ελαφρώς στη ζούλα' να επισκευάσουν επειγόντως την 'τρύπα' να μην πέσει. Να βάλουν πέτρες και να τη στερεώσουν με τον αρχαίο τρόπο.
 —Ο δήμος ή ιδιώτες ας βάλουν 5-10 ξύλινα απλά, ή πέτρινα παραδοσιακά παγκάκια, όπως πρέπει να έχει το κάστρο.
  —Να επισκευαστεί η αριστερή πλευρά ανεβαίνοντας τα σκαλιά, οι πολεμίστρες είναι έτοιμες να πέσουν.
  —Να επισκευαστούν τα σκαλιά.
  —Να γεμίσει λουλούδια, αρωματικα φυτά, κλπ.
 — Να βάλουν μια μεγάλη σημαία ψηλά στην μεγάλη ντάπια ώστε να φαίνεται από μακρυά.
  — Να υπάρχουν 2-3 βρύσες εντός.  Να υπάρχει νερό από το δίκτυο στις αρχαίες βρύσες στον πλάτανο.
—Να ξεβαφτεί ο ασβέστης (!) που υπάρχει πάνω στα πελασγικά τείχη, εκεί που βρίσκεται το πανέμορφο καφέ. 
 —Να διώξουν αμέσως τα μπάζα από το μισογκρεμισμένο καφενεδάκι!
 — Να χτιστεί με πέτρες-πορόλιθο, με τον αρχαίο τρόπο, όλο το μπαλκονάκι, και σε λιγο πιό ψηλό σημείο, για λόγους ασφαλείας.
 — Ο φύλακας να είναι κάθε πρωΐ στο φυλάκιο που βρίσκεται στα πρώτα σκαλιά, να μοιράζει φυλλάδια σε όλες τις γλώσσες, να δίνει πληροφορίες, κλπ. Αφού δεν διορίζει η αρχαιολογία φύλακα, θα μπορούσε να ήταν ένας δημοτικός υπάλληλος ή και ιδιώτες εθελοντές θα πήγαιναν αν υπάρξει ένας οργανωτής-χορηγός.
—Πρέπει ακόμα να επισκευαστεί το θολωτό οίκημα που είναι απέναντι απ το φυλάκιο, αλλά και πολλά οικήματα που υπάρχουν μέσα στο κάστρο!!!. Πρέπει να αναπαλαιωθούν, να χτιστούν όπως χτίζονταν και τότε. Αν περιμένουμε την έγκριση από το κράτος δεν θα φτιαχτούν ποτέ. Τα κτίσματα αυτά μπορούν και να αξιοποιηθούν. Το ένα μπορεί αν γίνει ΄πολεμικό' μουσείο, το άλλο 'λαογραφικό', να έχουν εκθέματα από τις παλαιές εποχές,όπλα, φουντανέλες, κλπ. κλπ.
 —Πρέπει  όμως -πρώτα- να καθαριστεί όλο το κάστρο απο τα πολλά χορτάρια ώστε να υπάρχει μονοπατάκι και να μπορεί να είναι επισκέψιμο σχεδόν όλο το κάστρο.
 
  Εδώ θα παραθέσουμε μια πρωτοποριακή ιδέα που λύνει το πρόβλημα με την μεγάλη ντάπια που είναι έτοιμη να πέσει απ τη μιά της πλευρά.  Πρέπει το θεατράκι να ανακατασκευαστεί, σε σωστό ημι-κυκλικό σχήμα (σήμερα είναι σαν πεπόνι), και να μεγαλώσει με περισσότερα σκαλιά και να φτάσει, να ακουμπήσει έως την μεγάλη ντάπια, στηρίζοντάς της συγχρόνως!!!
   Μιά άλλη καινοτόμος ιδέα είναι να τοποθετηθεί μικρή ηλεκτρογεννήτρια στο νερό που πέφτει με φόρα στη δεξαμενή, 50 μέτρα, πιό ψηλά απ το κάστρο. Έτσι θα έχουμε δωρεάν φωτισμό χειμώνα-καλοκαίρι σε όλο το κάστρο! 
 
   Όσο για την Πλατεία στον Πλάτανο της Αρκαδιάς, πρέπει  να διώξουν το τσιμέντο, να αποκαλυφθεί η πέτρα, να μην υπάρχει πάρκιγκ για αυτοκίνητα, αλλα να υπάρχει λεωφορειάκι κάθε μισή ώρα χειμώνα, -καλοκαίρι. 
  
   Το συμπέρασμα είναι πως για όλα τα στραβά στο κάστρο, τυπικά φταίει  η Αρχαιολογία, -λόγω αρμοδιότητας-, αλλά στην ουσία φταίει ο Δήμος λόγω αδιαφορίας.  Ο Δήμος πρέπει να κάνει όλα όσα προτείνουμε. Ο Δήμος, δηλαδή στο φινάλε, εμείς, ο λαός. 

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ - ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΝΔ ΤΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΛΙΣ 14%, ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΘΕΙΡΕΤΑΙ
Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για... 
λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά καταρρέει σε σχέση με τα ποσοστά που πήρε πήρε από δυο μήνες στις εκλογές, η ΝΔ όμως που δεν κυβερνάει και δεν φθείρεται διαλύεται με την ζημιά που της έκανε η παρουσία τουΜεϊμαράκη να είναι πραγματικά ανεπανόρθωτη. Ελπίζουμε να μην είναι και μη αναστρέψιμη γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απαραίτητο, όποιο και αν είναι αυτό, να δίνει προοπτική εξουσίας. Το συγκεκριμένο γκάλοπ έχει και άλλα χαρακτηριστικά που θα τα παρουσιάσουμε...

Συνελήφθησαν οι ληστές σπιτιών στα Φιλιατρά

Εξιχνίαση από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, τριών περιπτώσεων κλοπών σε οικίες, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και το σχηματισμό δικογραφίας, για τις υποθέσεις αυτές, σε βάρος ενός 26χρονου αλλοδαπού υπηκόου Βουλγαρίας και ενός 28χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, για κλοπή, συμπληρωματικά, εξιχνιάστηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών, ακόμη δύο περιπτώσεις κλοπών σε οικίες, που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από την 18.7.2015 έως τα τέλη του μηνός Αυγούστου του έτους 2015, στα Φιλιατρά και στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας, ενώ για τις περιπτώσεις αυτές, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των ανωτέρω, για κλοπή .

Το «παιχνίδι» της κυβέρνησης με τους Δήμους της Πελοποννήσου για τα απορρίμματα

Συνεδρίασε ο φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάου. Στην αρχή της συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ανδρικόπουλος Ηλίας και δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης ενημέρωσε το Σώμα για το τι ειπώθηκε στην ανοιχτή συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσιρώνη. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για το τι μέλλει γεννέσθαι στο θέμα της διαχείρισης, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να προχωρεί στον Εθνικό Σχεδιασμό και από την άλλη η Περιφέρεια προχωρεί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ. Στη συνάντηση των δημάρχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος τέθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο προβληματίζει τους περισσότερους Δήμους της χώρας. Μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν, ήταν και το αν θα προσχωρήσει το έργο της Περιφέρειας ή όχι. Επίσης, συζητήθηκε το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση.
Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι θα δώσει τα 60 εκατ. ευρώ στους Δήμους για να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους. Ένα τρίτο καυτό θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν και η διαχείριση του υπολείμματος που θα μένει μετά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Τσιρώνης επίσης ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν 2-3 ΦΟΔΣΑ προκείμενου να γίνεται καλύτερη διαχείριση. Η ανησυχία των δημάρχων έγκειται στο ότι από τη μία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επειδή τα πρόστιμα είναι υπέρογκα, οι ίδιοι οι Δήμοι πρέπει με κάποιον τρόπο να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους καθώς οι ΧΑΔΑ πρέπει να κλείσουν. Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, καθώς στις 2 Δεκεμβρίου ξεκινά νέος έλεγχος από την ΕΕ.

Η επαναχάραξη του Καλλικράτη

Η  αποτίμηση της  πορείας  εφαρμογής ενός νεοπαγή  θεσμού είναι η  επιβαλλόμενη ενέργεια ώστε   να  προσφέρεται άμεσα η εποπτική δυνατότητα  σε όσους επιμένουν να προσεγγίζουν σοβαρά τα  ζητήματα  της  αυτοδιοίκησης στην υπηρεσία  των τοπικών κοινωνιών μέσα από  τη συλλογική δράση.
Ο  Καλλικράτης  ήταν  ο  θεσμός  που  θα  έφερνε  την ζητούμενη πνοή  της  ανανέωσης στο τελματωμένο  αυτοδιοικητικό πεδίο  αμφοτέρων  των βαθμών και  θα  δρομολογούσε  τις  νέες  προσδοκίες  για  μια  επιτυχημένη μεταρρύθμιση με την συγκρότηση των νέων Δήμων και  των Αιρετών Περιφερειών.
Μετά  από την πενταετή όμως εφαρμογή και υλοποίηση των  νέων δομών τα πράγματα δικαιώνουν τις αρχικές  προσδοκίες?
Τι άλλαξε  πραγματικά  που  να  δικαιολογεί  θετική αποτίμηση αυτής της  πορείας ?
Πόσο καταξιώθηκε η  συμμετοχική δράση  μέσα  από τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, πόσο αυτή η πολυσυζητημένη και πολλά  υποσχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση  άλλαξε  επί τα βελτίω τη ζωή των πολιτών? Μήπως  δημιουργήθηκε  ξανά  ένα άνευρο και γραφειοκρατικό  μοντέλο που  ακύρωσε την αποκέντρωση, το δομικό  ζωτικό στοιχείο  της  αυτοδιοίκησης?
Πόσο καταξιώθηκαν  οι νέοι ελπιδοφόροι θεσμοί  της Επιτροπής  Διαβούλευσης  ή του Συνήγορου και  δεν  ταυτίστηκαν με αναποτελεσματικές  θνησιγενείς  στρεβλώσεις και εν  τέλει  απέτυχαν?
Πως  είναι  δυνατόν μέσα  από  τις  νέες  δομές  να  υπάρξει συγκερασμός διαφορετικών αναπτυξιακών προσανατολισμών και ιδιαιτεροτήτων χωρικών ενοτήτων με  εντελώς  ανόμοια χαρακτηριστικά?
Οι  Δημοκρατικές συλλογικές λειτουργίες και  η  απαραίτητη διαφάνεια παντού  και  σε  όλα , ενισχύθηκαν ή  παρέμειναν  γράμμα  κενό?   Τι  απέγινε    επίσης η συνοδευτική της  νέας  αρχιτεκτονικής   οικονομική  αυτοτέλεια ?
Απλά,  δεν  έγινε  τίποτα  από  όλα  αυτά και  άλλα  πολλά  ακόμη !!!
Ο  νέος  θεσμός βέβαια ήρθε  σε  μια  δύσκολη συγκυρία αφού  η  οικονομική κρίση  και  η  επαπειλούμενη χρεωκοπία  της  χώρας χρονικά ταυτίστηκαν  με  αποτέλεσμα να  υπάρχουν αρνητικές  επιπτώσεις και  στον ίδιο το  θεσμό  και  να  διαλυθούν οι  αυταπάτες για το  νέο αυτοδιοικητικό  οικοδόμημα.
Επειδή  η  αλλαγή μέσα  από  ανατροπές και η εξυπηρέτηση της  κοινωνίας  μας  εξακολουθεί  να  είναι  ζητούμενο, επιβάλλεται  η χάραξη νέων προσανατολισμών και  ο  επαναπροσδιορισμός  των θεσμικών αλλαγών ώστε σε  μια  νέα  αυθεντική σχέση να  συναντηθούν  οι  σύγχρονες  αναγκαιότητες για  μια  πραγματική αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα  να  ισχυροποιηθούν τα  δημιουργικά  αντισώματα απέναντι  στις  στρεβλώσεις που παρατηρούνται, στις  αντιδημοκρατικές  συμπεριφορές, στις  κατασπαταλήσεις πόρων, στο πελατειακό σύστημα, στις  αλαζονικές  εκφορές, στις  κοινωνίες  των κολλητών, στις  λαμογιές και  στις  εφορμήσεις  στο  «βάζο  με  το  μέλι» !
Δεν  είναι  εύκολο  πράγμα  βέβαια  να  εκριζώσεις  παγιωμένες  νοοτροπίες, όμως  δεν  πάει  άλλο !
Η  διοικητική ανασυγκρότηση  θα  πρέπει  να  ξεκινήσει  από  τον τρόπο  εκλογής των αρχόντων και του Α  και  του Β  βαθμού  με  ξεχωριστά  ψηφοδέλτια όσον  αφορά Περιφερειάρχες –Δημάρχους  και συλλογικά  όργανα . Ετσι  θα  εκλείψουν οι  «φυλές» και  οι  «φύλαρχοι»  και  κυρίως  οι  αποφάσεις  δεν  θα  λαμβάνονται  στο  όνομα  των βουβών πλειοψηφιών αλλά στο  όνομα  της  ορθότητας ή  μη  μιας  πρότασης και της  επακόλουθης απόφασης.  Και  εκεί  θα  κρίνονται  όλοι !  Σήμερα  οι  αποφάσεις  λαμβάνονται κάτω  από το  επιτακτικό βλέμμα  του εκάστοτε Περιφερειάρχη ή  του  Δημάρχου!  Και  όποιος  διαφωνεί  αυτόματα  θέτει  τον  εαυτό  του  εκτός πλειοψηφίας !  Επομένως  για  ποιά  δημοκρατική λειτουργία του συλλογικού οργάνου γίνεται  λόγος !
Υπάρχει  σίγουρα τεράστιο έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας, ώστε  να  κατακτηθούν οι συμμετοχικές διαδικασίες  και  να  κατοχυρωθεί η συλλογική  δράση.
Η  ενίσχυση των θεσμών της  επιτροπής  διαβούλευσης  είναι απαραίτητη όχι όμως  με τον τρόπο που περιγράφεται στον ισχύοντα νόμο 4852/2010  αλλά  με  πάγια  αξιοκρατικά  κριτήρια και  όχι διορισμός  υποτακτικών  και  κολλητών.
Η  κατάργηση  των ποικιλώνυμων  αναπτυξιακών  με  όποια  μορφή και  αν  έχουν σύμφωνα  με τα  σημερινά τους χαρακτηριστικά προβάλλει  σαν  αναπόδραστη  ανάγκη αφού  οι πολλαπλές  στρεβλώσεις  τις  έχουν  μετατρέψει  από  εργαλεία, σε  «πλυντήρια»  παντός  τύπου  δυστυχώς. Ο  ρόλος  τους  από  τη  στιγμή  που η  εποπτεία  και  ο  κοινωνικός  έλεγχος δεν  υπάρχει, είναι σκοτεινός   αφού  καλύπτουν αμαρτίες και  διευκολύνουν  άνομες  συμπεριφορές. Επειδή διαχειρίζονται  χρήματα χωρίς  προβολή  στο σύστημα «διαύγεια»,  μπορούν  με  έντεχνη νομιμοποίηση  να βαφτίζονται  δαπάνες για  αλλότριους  σκοπούς  με  εναλλαγές και γκρίζες «μετατοπίσεις». Είναι  ο  προνομιακός  χώρος  για  «πράγματα και  θαύματα».
Οι  διαπιστώσεις  βέβαια αυτές δεν αγγίζουν  όλους  τους  ΟΤΑ , γιατί κάποιοι  Δήμαρχοι  και Περιφερειάρχες  τιμούν  την εμπιστοσύνη  των πολιτών  που  τους  εξέλεξαν και  σε  καμία  περίπτωση αυτές  οι διαπιστώσεις δεν συμπεριλαμβάνουν όλους!
Με  τους  κακοπροαίρετους και  τους  πονηρούς  τοπικούς  άρχοντες  όμως  τι  γίνεται και  οι  ασφαλιστικές  δικλίδες  επιβάλλεται  να  υπάρχουν  με  μια  κοινωνία  με  υποψιασμένους  πολίτες.
Η  διαχείριση  των  πόρων  των  εκάστοτε  ΕΣΠΑ  με  όποια  ονομασία  και  αν  έχουν  θα  πρέπει  να  μπει  κάτω  από  μία  συλλογικότητα  και  δεν  πρέπει  να  αφήνεται  στην πρόθεση του κάθε  Περιφερειάρχη.  Θα  πρέπει  οπωσδήποτε αυτή  η  διαχείριση  να τεθεί  υπό  την  εποπτεία με  αποφασιστικό χαρακτήρα μιας  τριμελούς επιτροπής στην οποία  θα  συμμετέχει  πέραν  από  τον Περιφερειάρχη και   ένας Δήμαρχος  αλλά  και  εκπρόσωπος της  κεντρικής  εξουσίας   επιπέδου  Γενικού  Γραμματέα.  Μόνον και  μόνον η  υπέρβαση των ΠΕΠ  του ΕΣΠΑ 2007-2013 με  το  overbooking  από 50 έως 85%  αποδεικνύει την αποτυχία της  σημερινής  διαχείρισης. Τέλος  θα  εκλείψουν  οι  σχέσεις  εξάρτησης έως  και  υποτέλειας  του  Α  βαθμού  στον Β  και  ο καθ έξιν ραγιαδισμός κάποιων Δημάρχων για  την κατανομή πόρων της ΕΕ  που  έτσι  και  αλλιώς  δικαιούνται.
Η  αποκέντρωση  μπορεί  και  πρέπει  να  γίνει  πραγματικότητα  για  ένα αποτελεσματικό  κράτος. Οι  Δήμοι  και  οι Περιφέρειες μπορούν  να  γίνουν οι συνδιαμορφωτές  του κοινωνικού  αποκεντρωμένου  κράτους. Να  αποτελέσουν την τοπική πολιτική εξουσία που παρεμβαίνει και απαντά αποτελεσματικά στα προβλήματα  καθημερινότητας του πολίτη.  Η υλοποίηση της  ανάπτυξης να  πραγματοποιείται  με  όρους  συμμετοχικής Δημοκρατίας  με  ξεκάθαρους  ρόλους ανάμεσα  στους  δύο  βαθμούς  χωρίς  επικαλύψεις αρμοδιοτήτων  για  τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Η  επαναχάραξη του Καλλικράτη μπορεί να  γίνει αφού σε  πολλές προσδοκίες  του  απέτυχε, όχι  με  επιστροφή στα  μοντέλα  του Καποδίστρια που  έκλεισαν το  κύκλο τους αλλά   σε  μια  εντελώς  διαφορετική αντίληψη υπηρετώντας τις σύγχρονες  απαιτήσεις για  μια  νέα  δομή  της  τοπικής  αυτοδιοίκησης.
Και  αυτό  μπορεί  πραγματικά να  επισυμβεί  αν η νέα  γωνία  θέασης  πραγματοποιηθεί  έξω  από  τα  «φιμέ» τζάμια που  εξακολουθούν να περιβάλλουν  το αυτοδιοικητικό τοπίο  και  η  κεντρική νομοθετική  εξουσία δεν  συμβιβαστεί  για  μία  ακόμη  φορά  με  τα «κεκτημένα»  ενός ιδιότυπου «κατοχικού» δικαίου κάποιων τοπικών αρχόντων!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Από τον... "κακό δαίμονα" των πρωτοπόρων Α.Ο. Φαραί φιλοξενείται απόψε ο Πάμισος στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Α' τοπικής, στην οποία ξεχωρίζει το κυριακάτικο ντέρμπι στην Κυπαρισσία.
Ο αήττητος και τρίτος στη βαθμολογία ΑΟΚ θα υποδεχτεί τον δεύτερο Τσικλητήρα σε μια μονομαχία που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια.
Οι γηπεδούχοι είναι στο -5 από τον Πάμισο και η ομάδα της Πύλου στο -3. Ως εκ τούτου η ισοπαλία δεν βολεύει κανέναν, ειδικά αν οι Νησιώτες περάσουν νικηφόρα από το γήπεδο "Π. Μπαχράμης", κόντρα σε μια ομάδα που μέχρι σήμερα έχει νικήσει τον Τσικλητήρα και έχει πάρει ισοπαλία από Κυπαρισσία και Εθνικό εκτός έδρας.
Στη μάχη της παραμονής, ο ουραγός Α.Ο, Διαβολιτσίου βλέπει ως τελικό το ματς με το Μεσσηνιακό, ενώ μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναμέτρηση του Τέλλου Αγρα με τον προτελευταίο Απόλλωνα Καλαμάτας.
Θετικό αποτέλεσμα θέλει και το Δώριο που δοκιμάζεται από την φορμαρισμένη Ανδρούσα, όπως και η Σπερχογεία που παίζει στα Αρφαρά, εκεί όπου ο τοπικός Αστέρας δεν έχει γνωρίσει φέτος την ήττα.
Στον Κορδία θα παίξουν οι δύο ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος, ο Πανθουριακός με το Μιλτιάδη που αν και νεοφώτιστοι ισοβαθμούν στην 5η θέση, έχοντας πέντε βαθμούς διαφορά από τον 4ο Εθνικό Μελιγαλά που θα μεταβεί σήμερα στην Καλαμάτα για να αντιμετωπίσει στο γήπεδο "Γ. Λουκαρέας" τον 11ο της βαθμολογίας Ολυμπιακό.
Στο σημείο αυτό ας δούμε τα τελευταία νέα των ομάδων πριν από τη σέντρα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
Συνέχεια στα θετικά αποτελέσματα θέλει να δώσει ο Ολυμπιακός στο σημερινό ματς με τον Εθνικό Μελιγαλά. Οι "ερυθρόλευκοι" προέρχονται από την εντός έδρας νίκη με το Δώριο και την ισοπαλία στο γήπεδο "Σταύρος Παπαδόπουλος" με το Μεσσηνιακό. Το ζητούμενο πλέον είναι η νίκη που θα αυξήσει τη διαφορά από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Ο Λάκης Σπάλλας δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Μαρούδα, Τζίφα και Καρλαύτη.
Ο Εθνικός μετρά δύο νίκες (Πάμισο, Μιλτιάδη) με τον Κώστα Κλάδη στον πάγκο και θα αγωνιστεί με καλή ψυχολογία και στόχο ένα ακόμα τρίποντο που θα τον εδραιώσει στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα.
Ο έμπειρος τεχνικός τονίζει ότι η ομάδα του δεν έχει άγχος και θα προσπαθήσει να τερματίσει όσο γίνεται ψηλότερα.
Εκτός πλάνων έχουν τεθεί οι Φωτιάδης και Μουστάκας.

ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Μάχη νεοφώτιστων σήμερα στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ, με τον Πανθουριακό να φιλοξενεί τον ισόβαθμο του στην 5η θέση Μιλτιάδη. Αμφότεροι γνώρισαν την ήττα την περασμένη αγωνιστική από Πάμισο και Εθνικό Μελιγαλά αντίστοιχα και θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στις επιτυχίες.
Οι γηπεδούχοι θα παίξουν χωρίς τον τραυματία Χαρμπίλα και πιθανότατα και τους Α. Σεφεράσι και Κατσαρέα, ενώ η ομάδα του Πύργου Τριφυλίας θα παραταχθεί με ιδανική 11άδα.

Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΠΑΜΙΣΟΣ
Kαι τώρα ο... Πάμισος. Μετά τη Κυπαρισσία και τον Τσικλητήρα Πύλου, ήρθε η ώρα για τον Α.Ο. Φαραί να αντιμετωπίσει και τον τρίτο μνηστήρα του τίτλου στην Α' τοπική, ευελπιστώντας ότι θα έχει και πάλι βαθμολογικό όφελος.
Η ομάδα του Νίκου Γεωργακλή πήρε βαθμό στην Κυπαρισσία και το περασμένο Σάββατο νίκησε στη Μεθώνη τον Τσικλητήρα, ενώ στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές μετρά τρεις νίκες και μια ισοπαλία. Φόρμα, ψυχολογία και έδρα κάνουν λοιπόν τους νεοφώτιστους να αισιοδοξούν ότι θα φρενάρουν και τον πρωτοπόρο., κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την άνετη παραμονή. Το μόνο αρνητικό ο τραυματισμός του Βαβαρούτσου που θα τον αφήσει καιρό εκτός δράσης.
Από την άλλη πλευρά ο Πάμισος θα παραταχθεί πλήρης και με μοναδικό στόχο το διπλό που θα τον διατηρήσει στην κορυφή και παράλληλα θα μεγαλώσει την πίεση σε Κυπαρισσία και Τσικλητήρα που αγωνίζονται μεταξύ τους την Κυριακή. Με νίκη οι "πράσινοι" θα αυξήσουν σίγουρα τη διαφορά με έναν εκ των δύο ή και τους δύο αν το ντέρμπι λήξει ισόπαλο και θα υποδεχτούν με άλλη ψυχολογία την επόμενη Κυριακή την Κυπαρισσία.

ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ
Αν και προηγήθηκε με 0-3 το Διαβολίτσι δεν πήρε ούτε βαθμό στο Δώριο (4-3) και υποχώρησε στην τελευταία θέση της Α' τοπικής. Ο τρόπος που χάθηκε η νίκη σ' ένα σημαντικό ντέρμπι έχει επηρεάσει τη ψυχολογία των παικτών και το μόνο.. γιατρικό είναι το τρίποντο στο αυριανό ματς με τον ντεφορμέ Μεσσηνιακό. Ο προπονητής Σωτήρης Δημάκης κάνει λόγο για τελικό και προσμένει από την ομάδα του να τα δώσει όλα για τη νίκη. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Μητσέα και Θεοδωρόπουλου.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Μεσσηνιακός, καθώς αγνοεί τη νίκη από την πρεμιέρα της Α' τοπικής. Την περασμένη αγωνιστική ισοφαρίστηκε στο φινάλε από τον Ολυμπιακό και είναι υποχρεωμένος να ρεφάρει εκτός έδρας. Ο Τάσος Χατζηαγγελής υπολογίζει στα πλάνα του τους Γαβρά και Μπιζίμη και μάλλον θα έχει και τον έμπειρο Μπεγέτη.

ΑΝΔΡΟΥΣΑ - ΔΩΡΙΟ
Εξι αγωνιστικές αήττητη είναι η Ανδρούσα και θα επιχειρήσει να διευρύνει το σερί κόντρα στο Δώριο, που έρχεται από τη μεγάλη ανατροπή με το Διαβολίτσι. Η ομάδα του Σπύρου Τσίκινη όμως είναι πολύ δυνατή στο γήπεδό της και θεωρητικά έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Αρκεί βέβαια να γίνει πιο αποτελεσματική, διότι στο προηγούμενο ματς με τον Απόλλωνα Καλαμάτας (1-1) έχασε πολλές ευκαιρίες και κατ' επέκταση και το τρίποντο. Στο εν λόγω ματς τραυματίστηκε ο Πατσιώτης και εκτός απροόπτου δεν θα αγωνιστεί αύριο. Αντίθετα επιστρέφει ο Κρεμμύδας που εξέτισε την ποινή του.
Για τους φιλοξενούμενους είναι αμφίβολη η συμμετοχή των Τσαμπούρη, Αλεξόπουλου, Γκρίτζαλη, ενώ εκτός παραμένουν οι Κωτσάκης και Γκότσης.
Ο Γιάννης Αντωνόπουλος προσμένει πολύ δύσκολο ματς, αλλά τονίζει ότι η ομάδα του θα παλέψει για τη νίκη που θα την κρατήσει πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ
Η ώρα για το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν έφθασε. Η Κυπαρισσία ανταμώνει με τον Τσικλητήρα Πύλου σ' ένα ματς όπου η ισοπαλία... απαγορεύεται. Ο ΑΟΚ μετά τη νέα "γκέλα" στα Αρφαρά απομακρύνθηκε πέντε βαθμούς από τον πρωτοπόρο Πάμισο και ο Τσικλητήρας έπεσε για πρώτη φορά από την κορυφή ύστερα από τη δεύτερη σερί ήττα, ξανά από νεοφώτιστη ομάδα (Α.Ο. Φαραί). Οι δύο ομάδες θα μπουν στο γήπεδο γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του Παμίσου, που έχει πάντως επικίνδυνη αποστολή.
Οπως και να 'χει η νίκη είναι μονόδρομος για τους δύο μονομάχους και ειδικά για τους γηπεδούχους που την επόμενη Κυριακή παίζουν στη Μεσσήνη.
Ο Γιάννης Δανίκας που ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία στον πάγκο προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να ανεβάσει τη ψυχολογία των παικτών του και θεωρεί ότι τίποτα δεν έχει χαθεί. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον Τσικλητήρα που μην ξεχνάμε ότι είχε ξεκινήσει με"9 στα 9" και ψάχνει ένα αποτέλεσμα που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Κόλλιας τιμωρήθηκε με 4 αγωνιστικές για την αποβολή του στα Αρφαρά και θα χάσει φυσικά και το επόμενο ντέρμπι με τον Πάμισο. Εκτός παραμένουν και οι Ντιόπ, Μιτρόφ.
Για το Νίκο Κακαλέτρη οι απουσίες έχουν να κάνουν με τους τραυματίες Χονδρογιάννη και Ανταλή.
ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Να εκμεταλλευτεί την έδρα του θέλει ο Τέλλος Αγρας απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμάτας, σ' ένα ματς που το αποτέλεσμα έχει διπλή αξία με δεδομένο ότι και οι φιλοξενούμενοι στοχεύουν στην παραμονή. Η ομάδα των Γαργαλιάνων έμεινε με.. άδεια χέρια σ' ένα ακόμα εκτός έδρας ματς στη Σπερχογεία και δεν έχει περιθώρια για απώλειες βαθμών. Το θετικό ότι ο Πότσης εξέτισε την ποινή του και επιστρέφει.
Ο Απόλλωνας αναδείχθηκε ισόπαλος την περασμένη αγωνιστική με την Ανδρούσα και παραμένει στη ζώνη του υποβιβασμού. Ετσι θα προσπαθήσει να φύγει αήττητος από μια δύσκολη έδρα, στην οποία έχει νικήσει φέτος μόνο ο Τσικλητήρας Πύλου.
Δεν υπολογίζεται ο Μιγκάκης που υπέστη διάσειση στο τελευταίο παιχνίδι, ενώ αβέβαιη είναι η συμμετοχή του τραυματία Δ. Τσουλάκου.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ
Ενώπιον του κοινού του για δεύτερη σερί αγωνιστική θα παίξει αύριο ο Αστέρας. Η ομάδα των Αρφαρών φιλοξενεί τη Σπερχογεία με σκοπό τη νίκη που θα τον διατηρήσει μακριά από τις τελευταίες θέσεις. Οι γηπεδούχοι μετρούν 3 νίκες και 2 ισοπαλίες στην έδρα τους, που είναι και το μεγάλο τους όπλο. Ενδεικτικό ότι την περασμένη Κυριακή παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 0-2 από την ισχυρή Κυπαρισσία, πήραν το βαθμό (2-2).
Εκτός για μία ακόμα αγωνιστική είναι ο τιμωρημένος Ζέππος.
Η Σπερχογεία προέρχεται από τη σημαντική από όλες τις πλευρές νίκη επί του Τέλλου Αγρα με την οποία ανέβηκε στην 10η θέση. Οι "ταύροι" είχαν να κερδίσουν ένα μήνα και θα παραταχθούν πλέον με άλλη ψυχολογία.

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές

Σάββατο

Ολυμπιακός Καλαμάτας -     Εθνικός Μελιγαλά
Γήπεδο "Γ. Λουκαρέας", 3 μ.μ.
Ψηλοπαναγιώτης, Γεωργαντάς, Τσαούση
Πανθουριακός - Μιλτιάδης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ, 3 μ. μ.
Μπλάνας, Λάμιας, Σερεμέτης
Α.Ο. Φαραί - Πάμισος
Γήπεδο "Π. Μπαχράμης", 6 μ.μ.
Κουτσαναστάσης, Γκούμας, Καστανάς

Κυριακή

Διαβολίτσι - Μεσσηνιακός
Γήπεδο Διαβολιτσίου, 3 μ.μ.
Νικολόπουλος, Τσοπανάκης, Κασκάνης
Άνδρούσα - Δώριο
Γήπεδο Ανδρούσας, 3 μ.μ.
Πλακογιάννης, Παλλαδινός, Σταυρόπουλος
Κυπαρισσία - Τσικλητήρας Πύλου
Γήπεδο Κυπαρισσίας, 3 μ.μ.
Αλεξέας, Σερεμέτης, Ηλιόπουλος
Τέλλος Άγρας - Απόλλωνας Καλαμάτας
Γήπεδο Γαργαλιάνων, 3 μ.μ.
Μπλάνας, Βρυώνης, Αντωνόπουλος
Αστέρας Αρφαρών -     Σπερχογεία
Γήπεδο Αρφαρών, 3 μ.μ.
Ζαρακοβίτης, Γιαννέτσος, Παναγιωτόπουλος
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΗΝ Α1 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο πρωτοπόρος της Α' τοπικής Πάμισος πέτυχε μια ακόμη νίκη καθώς επικράτησε με 2-1 του ΑΟ Φαραί στην Καλαμάτα και διατηρήθηκε μόνος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Μια ακόμη νίκη πέτυχε και ο Πανθουριακός καθώς επικράτησε με 1-0 του Μιλτιάδη στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 2-2 στο 95' τον Εθνικό Μελιγαλά o oποίος είχε κάνει το 1-2 στο 93', στο ματς που έγινε στο γήπεδο Γ. Λουκαρέας. Στην Α1 τοπική είχαμε βροχή από γκολ με τον Ακρίτα Κορώνης και τον Χανδριναϊκό να συνεχίζουν με νίκες. Αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα Α' ΤΟΠΙΚΗΟλυμπιακός Καλαμάτας - Εθνικός Μελιγαλά 2-2Πανθουριακός - Μιλτιάδης 1-0Α.Ο. Φαραί - Πάμισος 1-2Α1 ΤΟΠΙΚΗΑκρίτας Κορώνης - Ηρακλής Καλαμάτας 4-2Χανδριναϊκός - Ομόνοια 4-2Νέος Αρις - Κεραυνός 2-2Β' ΤΟΠΙΚΗ1ος όμιλοςΚοπανάκι - Αιθαία 6-1Καλό Νερό - Aτρόμητος Πλατύ 0-02ος όμιλοςΠράσινα Πουλιά - Παναθηναϊκός Καλαμάτας 3-0Ολυμπιακός Ανάληψης - Βλαχόπουλο 3-0

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

-Δύο πολύ ευχάριστα νέα για τον Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας αυτή την περίοδο. Πρώτον εγκρίθηκε από τον ΑΣΕΠ η προκήρυξη 8 θέσεων για τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Τριφυλίας διάρκειας 8 μηνών. Αυτές οι θέσεις κατανέμονται πιο αναλυτικά σε Νηπιο βρεφονηπιοκόμους, Τ.Ε.-Δ.Ε., όπως και σε βοηθητικό προσωπικό όπως καθαρίστριες και μαγείρισσες για την εύρυθμη λειτουργίας τους. Δεύτερον ανακοινώθηκε από την Γ.Γ.Α Αθλητισμού το Πρόγραμμα Άθλησης για όλους- Μαζικός Αθλητισμός για τον φορέα αθλητισμού. Προβλέπονται 8 θέσεις γυμναστών ενώ έχουν εγκριθεί συνολικά 17 τμήματα για την άθληση στον Δήμο Τριφυλίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα υλοποιηθούν το πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, για παιδιά Δημοτικού, το πρόγραμμα Άθληση και Έφηβοι για νέους Λυκείου, Αθλητισμός και γυναίκα, πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ, καθώς και πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία. Αξίζουν συγχαρητήρια στον δραστήριο Πρόεδρο του φορέα καθηγητή κ .Ζαχαρία Κανελλόπουλο και στους συνεργάτες του διότι κατέθεσαν τους καλύτερους φακέλους για την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Χαρά στην υπομονή τους καθώς περίμεναν αρκετούς μήνες για την τελική έγκρισή τους, δίνοντας ουσιαστικά ανάσα στους Παιδικούς σταθμούς της περιφέρειας του Δήμου οι οποίοι περίμεναν προσωπικό για αρκετούς μήνες και είχαν φτάσει στα όριά τους. Αρκετοί Δήμοι σημειωτέον κόπηκαν από το πρόγραμμα.
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΙΕΣ

Μετά τους δημάρχους και οι περιφερειάρχες “απειλούν” με “δυναμικές κινητοποιήσεις” την κυβέρνηση. Αυτό αποφάσισε η 3η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκάδα. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό: “Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον Πρωθυπουργό, διότι – όπως ειπώθηκε – μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση:
Α) Στην απόδοση των 250 εκατομμυρίων ευρώ στις Περιφέρειες, που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, κατά παράβαση του άρθρου 260 του νόμου 3852/2010περικόπηκαν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Περιφερειών και Β) Στην συνέχιση της καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. «Εάν η συνάντηση δεν ορισθεί, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις», καταλήγει ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον Α. Τσίπρα ήταν πριν από ένα εφτάμηνο, στις 25 Απριλίου.

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΑΤΟΥΛΗ- ΤΣΙΡΩΝΗ!

Συνεδρίασε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη το Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Το «παρών» έδωσε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος και ανέλυσε το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο προχωρεί η κυβέρνηση. Ο κ. Τατούλης απάντησε στα κόφτα ερωτήματα τα οποία του έθεσαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας και τα οποία είχαν να κάνουν με τα χρήματα τα οποία θα δοθούν για το έργο, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους, τους έθεσε το δίλημμα: με την κυβέρνηση που προτείνει μικρές μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε κάθε Δήμο ή με τον ΠΕΣΔΑ;
Ο περιφερειάρχης μίλησε για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από το 2011 όταν και ανέλαβε την ηγεσία της Περιφέρειας και για τα πρόοδο που έχει κάνει το έργο αλλά και για τις καθυστερήσεις που έχει υποστεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Τόνισε ότι όταν ξεκίνησε το έργο, υπήρχε μεγάλη πίεση, καθώς έπρεπε άμεσα να βρεθεί μια οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία είχαν πνίξει την Περιφέρεια, όπως και τα πρόστιμα. Σημείωσε ότι από 1-1-16 υπάρχει κίνδυνος τα τυροκομικά προϊόντα της Περιφέρειας να μην μπορούν να λάβουν πιστοποιήσεις αν δεν βρεθεί μια λύση για τη διαχείριση των προϊόντων που προκύπτουν από τις τυροκομικές μονάδες. Ακόμη, μίλησε για τις ΣΔΙΤ, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες και βοηθούν σημαντικά έργα.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Τη Δευτέρα στις 11.00 το πρωί, στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, θα διενεργηθεί δημοπρασία για την απομάκρυνση του σαπιοκάραβου που είναι δεμένο στο λιμάνι Κυπαρισσίας από τις 18 Απριλίου 2014 και αποτελεί ασχήμια και εστία μόλυνσης για την περιοχή. Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, τότε σε δεκαπέντε μέρες έως ένα μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες με το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό και, ακολούθως, θα γίνει η απομάκρυνση του σαπιοκάραβου, βάζοντας τέλος στους κινδύνους, την ασχήμια και τη βρωμιά. Ο κ. Κανελλόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι την Τρίτη το πρωί θα έρθει ο εργολάβος που έχει αναλάβει τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Ένα έργο που είχε δημοπρατηθεί στις αρχές καλοκαιριού, αλλά λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές είχε «παγώσει» και πλέον θα εκτελεστεί κανονικά. Θα γίνει καθαρισμός όλου του χώρου της χερσαίας ζώνης και θα απομακρυνθούν μπάζα, χορτάρια, σκουπίδια, όπου υπάρχουν, ώστε ο χώρος να είναι καθαρός.
Πλέον, η εικόνα του λιμανιού- σχολίασε- αλλάζει, ενώ συμπλήρωσε πως προωθούνται διαδικασίες για λαμπτήρες φωτισμού, ώστε πάντα να υπάρχει φωτισμός, με τη συνδρομή και των ηλεκτρολόγων του Δήμου Τριφυλίας, οι οποίοι θα κάνουν την αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων με καινούργιους. «Το σαπιοκάραβο φεύγει, καθαρίζεται και διαμορφώνεται η χερσαία ζώνη, ενώ θα υπάρχει και φωτισμός. Το λιμάνι αποκτά ανθρώπινη και προσβάσιμη όψη, ενώ στοχεύουμε και σε άλλες παρεμβάσεις για να γίνει ακόμη πιο όμορφη η περιοχή και να αποτελεί χώρο που να χαίρονται να επισκέπτονται οι πολίτες, με καθαριότητα, φως, χρώμα και καλύτερες συνθήκες», επισήμανε ο κ. Κανελλόπουλος.
HΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΤΟ 2020

Πολλά είναι τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ευέλικτη εργασία τείνει να γίνει ο κανόνας.Πρόσφατη έκθεση της Regus έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το 50% των εργαζομένων, παγκοσμίως, ήδη δουλεύει εκτός γραφείου κατά μέσο όρο 2,5 ημέρες την εβδομάδα. Η εταιρεία Citrix, σε δική της αναφορά, προβλέπει ότι το 2020 το ποσοστό των εταιρειών που θα προσφέρουν εργασία από απόσταση θα φθάσει το 89%, ενώ μια σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Vodafone, δείχνει ότι το 86% των πολυεθνικών εταιρειών θέτει την εφαρμογή της ευέλικτης τηλεργασίας ως θέμα μέτριας ή υψηλής προτεραιότητας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δέκα λόγοι αποδεικνύουν ότι η εργασία από απόσταση βοηθάει εργαζομένους και επιχειρήσεις, διαταράσσοντας το παραδοσιακό ωράριο 9.00 πμ–5.00 μμ στο γραφείο:
  • Λιγότερο άγχος για όσους εργάζονται εκτός γραφείου
Πρόσφατη έκθεση της FlexJobs αναφέρει ότι το 91% των ερωτηθέντων εργαζομένων απάντησε ότι η εργασία από απόσταση τους βοηθάει να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους, ενώ το 90% δηλώνει ότι με αυτόν τον τρόπο εργασίας θα μειωνόταν τα επίπεδα του άγχους που έχουν σήμερα.
  • Ποικιλία επιλογών
Το να μπορεί κανείς να επιλέγει είναι πολύ σημαντικό. Γιατί θα πρέπει εργαζόμαστε με έναν καθορισμένο τρόπο; Μέσω της εργασίας από απόσταση, μπορείς να ρυθμίσεις τις δυνάμεις και το πρόγραμμά σου και να αποφύγεις την υπερκόπωση, κερδίζοντας χρόνο γι' αυτά που πραγματικά θες να κάνεις.
  • Γλιτώνουμε χρόνο από τη μετακίνηση προς και από τη δουλειά
Έρευνες αποδεικνύουν πως εκείνοι που μένουν κοντά στον τόπο εργασίας τους ή εργάζονται από απόσταση έχουν λιγότερο άγχος και είναι περισσότερο ευτυχισμένοι.
  • Οι εξ’ αποστάσεως χώροι είναι καλύτεροι από το γραφείο
Πολλοί συνεργατικοί χώροι ή business lounges έχουν καλύτερο περιβάλλον απ' ό,τι τα περισσότερα γραφεία. «Η ευέλικτη εργασία δεν είναι μόνο εργασία από το σπίτι – θα μπορούσε να είναι κάπου κοντά στο σπίτι μας, ένας χώρος με καλύτερες υποδομές» λέει η Κατερίνα Μάνου, Γενική Διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια.

Ξεμπλοκάρει ο δρόμος Πάτρα-Πύργος

Τα τμήματα Πάτρα – Πύργος και Ακτιο – Ιόνια Οδός καθώς και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στις πρώτες προσκλήσεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, έργο στη Λέσβο και τα συστήματα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.
Στην ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” 2014-2020 με την έκδοση έξι προσκλήσεων στον τομέα των υποδομών προχωρεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Τεχνικής Στήριξης (ΤΑ) του υπουργείου Οικονομίας. Η συνολική ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη των προσκλήσεων ανέρχεται σε 845.900.000 ευρώ.
Αναλυτικά, οι προσκλήσεις που θα δημοσιοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα αφορούν στα εξής:
– Κατασκευή Αυτοκινητοδρόμων του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου
Η παρούσα πρόσκληση συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις σχετικές με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος και την κατασκευή της οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά-Νότου.
Όπως σημειώνει το υπουργείο, με την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων αξόνων αφενός αναβαθμίζεται το οδικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ενώ, παράλληλα, η λειτουργία των εν λόγω αυτοκινητοδρόμων συμβάλλει στην προώθηση της υλοποίησης του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για μια ολοκληρωμένη οδική διασύνδεση των περιοχών της χώρας, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζεται η άνετη, αξιόπιστη και ασφαλής οδική μετακίνηση στις εν λόγω Περιφέρειες. Η ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 418.382.353 ευρώ.
– Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε επιλεγμένα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου ΠΑΘΕ/Π
Στο πλαίσιο της δράσης, επιδιώκεται η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, αυτόματης προστασίας συρμών ETCS επιπέδου 1 και τηλεπικοινωνιών, η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης σε επιλεγμένα σημεία του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕ/Π και εντοπισμένες υποστηρικτικές εργασίες αναβάθμισης υποδομής/επιδομής (όπου απαιτούνται). Στόχος είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης συστημάτων και της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης σε όλο το μήκος του άξονα ΠΑΘΕ/Π, με τελικό σκοπό την ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών προσώπων και αγαθών. Η ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 215.000.000 ευρώ.

ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ...

Δάνειο ύψους 210 εκατ. ευρώ αποφάσισε να λάβει το ΙΚΑ για να μπορέσει να καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του Ιδρύματος, το δάνειο θα προέλθει από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ ΔΕΗ – 100 εκατ. ευρώ), από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ – 70 εκατ. ευρώ) και από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ – 40.εκατ. ευρώ).
Το δάνειο θα έχει διάρκεια λίγων ημερών και θα χορηγηθεί από τις 26 Νοεμβρίου, έως τις 2 Δεκεμβρίου. Η διοίκηση του Ιδρύματος αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός των παραπάνω ημερομηνιών να αποπληρώσει το δάνειο έντοκα, σύμφωνα με εκείνο το επιτόκιο που έχει διαμορφωθεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

" ΩΣ ΕΔΩ" ΤΟ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

            

               ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΙΤΙΑ πολέμου χαρακτήρισαν οι φορείς της Κυπαρισσίας μαζί με τους εργαζόμενους την διακοπή των εργασιών για κτιριακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας της πόλης δηλώνοντας αγανακτισμένοι με την διαρκή υποβάθμιση σε θέματα υγείας της Τριφυλίας.
Στην συγκέντρωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ιδρύματος ο εκπρόσωπος κ.Μανώλης Πρασσόπουλος τόνισε ότι ο αγώνας θα έχει συνέχεια, διάρκεια, δύναμη με αφορμή 3 φόβους για την απαξίωση του. Ο πρώτος είναι η διακοπή των εργασιών που αποτελούν το κύριο θέμα για την επάρκειά του, την αποψίλωση του δυναμικού του νοσοκομείου με πονηρές σκέψεις κάποιων που επιθυμούν να γίνει Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου, αλλά και την απαξίωση του από τις κεντρικές υπηρεσίες. Για το έργο αναμόρφωσης επέρριψε ευθύνες στις κεντρικής υπηρεσίες, στην Διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας καθώς έχει καταργηθεί ο οργανισμός λειτουργίας του, καθώς παρά τα έργα της μονάδας στη Καλαμάτα είναι συνεχή και στην Τριφυλία στο μηδέν. Ως εδώ ήταν το μήνυμα των εργαζομένων δρομολογώντας κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον, ενώ μίλησε για κενά και ασάφειες στη μελέτη ανακαίνισης των εξωτερικών ιατρείων με παρατυπίες ως την παραλαβή της με υπογραφή από τους αρμόδιους. Επίσης διερωτήθηκε γιατί ενώ ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ τα έργα σταμάτησαν μόνο στη Κυπαρισσία, ενώ μίλησε για ζωές των πολιτών που δεν πρέπει με βάση της τωρινές ελλείψεις να κινδυνεύσουν, αποδίδοντας την απαξίωση στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν με την ανθρώπινη ζωή να μην αποτελεί προιόν εμπορίας.
ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΥΨΗ
Ο εκπρόσωπος του Δήμου Τριφυλίας Αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια που θα υπονομεύσει την λειτουργία του ιδρύματος και των μονάδων υγείας, λέγοντας ότι η αιτία πολέμου ισχύει για ακύρωση τέτοιων ενεργειών μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Τριφυλίας αλλά και την ανησυχία του για την άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων που οδηγείται το ίδρυμα...
Ο εκπρόσωπος των Νοσοκομειακών ιατρών κ. Γιάννης Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι είναι καθολικές οι διαμαρτυρίες των γιατρών όπως και του προσωπικού του, καθώς τα έργα έχουν βαλτώσει, ενώ η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε υποβάθμισή του δηλώνοντας ότι οι γιατροί επιθυμούν να δουλέψει ως ανεξάρτητη νοσηλευτική μονάδα στη περιοχή. Δήλωσε ότι η Τριφυλία και νότια Ηλεία θα στερηθούν σημαντικές παροχές υγείας ζητώντας την συμβολή της τοπικής κοινωνίας από τους Γαργαλιάνους ως την Ζαχάρω.
Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΠΡΟΙΟΝ 
Ο Σαράντος Κουκούμης από την ελάσσονα μειοψηφία επισήμανε ότι συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για την αναβάθμισή του σε υλικοτεχνική υποδομή με το έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά και στα δίκαια αιτήματα για πλήρωση των θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών της Τριφυλίας. Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις που υλοποίησαν τις μνημονιακές πολιτικές οδηγώντας σε απαξίωση την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παροχή υγείας με αποτέλεσμα ο κόσμος να βάζει το χέρι στην τσέπη. Κατέληξε λέγοντας ότι η περίθαλψη δεν είναι εμπόρευμα σε καμία περίπτωση με την υπόθεση αυτή να αφορά όλους τους φορείς και πολίτες του τόπου μας;.
Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Κουτσούλης, ο Πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος επιστημονικού σωματείου ιατρών κ. Δημήτρης Σαρμαντζής, ο Πρόεδρος των Πολυτέκνων Τριφυλίας Κώστας Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωποι φορέων.