Pages

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Νέα «χαράτσια» 1,7 δισ. ευρώ συζητούν κυβέρνηση-θεσμοί

Απώλειες από 200-3.500 ευρώ το χρόνο για όσους βγάζουν πάνω από 800 ευρώ το μήνα​ – Δείτε παραδείγματα – «Στο σφυρί» οι δευτερεύουσες κατοικίες

Βαρύς και ασήκωτος γίνεται ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων που ετοιμάζεται να συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση για ΦΌΡΟΥΣ εισοδήματος, ΣΥΝΤΆΞΕΙΣ και ΚΌΚΚΙΝΑ ΔΆΝΕΙΑ, ενώ σήμερα οι συζητήσεις είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην αναζήτηση άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων (πέραν των νέων φόρων εισοδήματος) που θα εφαρμοστούν φέτος με στόχο την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ επιπλέον από το 2015.
Τι θα περιλαμβάνει το νέο «πακέτο»; Ο υπουργός Οικονομικών ΕΥΚΛΕΊΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΏΤΟΣ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, καθώς η κυβέρνηση έχει στόχο να προτείνει «πολλά και δύσκολα μέτρα», τα οποία όμως μπορεί η Τρόικα των ελεγκτών να απορρίψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλύψει την δέσμευση για είσπραξη 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει για να παρουσιάσει και μέτρα όπως αυξήσεις σε φόρους στα μεταχειρισμένα (και όχι μόνον) αυτοκίνητα, αύξηση εμμέσων φόρων ή ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και περικοπές δαπανών ή άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως πχ οι περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα.
Στο οικονομικό επιτελείο πάντως, μετά το τέλος του χθεσινού γύρου ΔΙΑΠΡΑΓΜΆΤΕΥΣΗΣ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο κύριος Ευκλείδης εξέφραζε την αισιοδοξία του -αν όχι την βεβαιότητα- ότι μέχρι το Σάββατο ή, πάντως, πριν αναχωρήσουν οι επικεφαλής των δανειστών (την Δευτέρα ή Τρίτη) θα έχει κλείσει η συμφωνία για τους φόρους του εισοδήματος του 2016.
Αδιέξοδο στα κόκκινα δάνεια
Συμφωνία δεν φαίνεται όμως στον ορίζοντα για τα κόκκινα δάνεια. «Εκεί είναι πιο μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει», «θα πάρει περισσότερο χρόνο η συμφωνία για τα δάνεια» έλεγαν η μία μετά την άλλη πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, αφήνοντας έτσι ανοικτό ίσως και το ενδεχόμενο να μην κλείσει συμφωνία μέχρι να φύγουν οι δανειστές, αλλά η τελική λύση να αναβληθεί για μετά το Πάσχα των Καθολικών (ή και ως το Ορθόδοξο Πάσχα). Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θέλουν άμεσα να πωλούνται ελεύθερα όλα τα «κόκκινα δάνεια» (και όχι σταδιακά απελευθέρωση πωλήσεων σε 2-3 χρόνια που ζητά η ελληνική πλευρά) και καμία εξαίρεση, πλην μόνον όσων έχουν συνδεθεί με την πρώτη κατοικία και με όρους προστασίας που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου