Pages

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΦΩΝΗ Μεσσηνίας και του www.kyparissianews.com ότι οι κάτοικοι σε τρεις οικισμούς της Κυπαρισσίας ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις κόντρα στην λειτουργία λιγνιτωρυχείου όπως έχει δεσμευθεί παλιότερα το Δ.Σ. Τριφυλίας.
Στην καταγγελία – διαμαρτυρία των κατοίκων τονίζεται ότι η οικονομία θα πληγεί σε πολλα΄επίπεδα παρά τις κάλπικες υποσχέσεις κάποιων για δήθεν ανάπτυξης τονίζοντας ότι λένε «Όχι λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία». Η διαμαρτυρία αναφέρει ότι: «Όλοι εμείς οι υπογραφόμενοι, κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στις περιοχές “Καρτελάς, Αγ. Κωνσταντίνος, Μαύρη Λίμνα, Αγ. Γεώργιος”. Περιμέναμε ότι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου θα έθεταν φραγμό σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Απεναντίας, έναν και πλέον χρόνο μετά την έκδοση των άνω αποφάσεων διαπιστώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι προωθούν τα σχέδιά τους, τα οποία λαμβάνουν τις σχετικές εγκρίσεις αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων (βλ. έγκριση ΥΠΠΟ). Η προοπτική λειτουργίας λιγνιτωρυχείου είναι εγκληματική και αντιστρατεύεται τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, που είναι ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας. 
Είναι ανύπαρκτη η όποια συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη από μια τέτοια δραστηριότητα, αφού οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας είναι μόνο οκτώ, η ετήσια παραγωγή 40.000 τόνοι, όσους δηλαδή καταναλώνει η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σε μία και μόνη ημέρα. Απεναντίας η επιφανειακή εκμετάλλευση με διαδοχικές βαθμίδες, η δια μηχανικών μέσων απομάκρυνση των άγονων υλικών, η εξόρυξη λιγνίτη, η θραύση και κοσκίνιση αυτού σε μια έκταση 268.000 τ.μ., με προβλεπόμενη διάρκεια λειτουργίας δεκατριών ετών, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο ανάγλυφο της περιοχής, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και θα εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Επιπροσθέτως, θα ανοίξει μια πληγή στην περιοχή με υπαρκτό ενδεχόμενο τη χωρική και χρονική επέκταση της λειτουργίας, αφού όλη η περιοχή, σε έκταση 5.000.000 τ.μ., από τις Ράχες μέχρι το Κάστρο Κυπαρισσίας, θεωρείται λιγνιτοφόρα. Επιπροσθέτως, θα καταστρέψει ολοσχερώς πολυετείς καλλιέργειες ελαιοδένδρων, που καλύπτουν τη συγκεκριμένη έκταση, με αβέβαιο το νομικό καθεστώς παραχωρήσεως των ιδιοκτησιών, το οποίο σκοπίμως αφήνεται ασαφές στην ΜΠΕ. Η προβλεπόμενη θέση για τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου είναι όμορη με οριοθετημένη περιοχή NATURA 2000 και γειτνιάζει με τις τοπικές κοινότητες Ραχών, Βρυσών, με τους οικισμούς Μύλων, Μύρου, Μεμί, Μπλεμενιάνων και με πληθώρα κατοικιών, κυρίων και εξοχικών, εκτός σχεδίου. Δηλώνουμε, επομένως, την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα σχέδια λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή. Ζητούμε από το Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην αρκεστούν στις αποφάσεις που εξέδωσαν, αλλά να δράσουν, ομού με την τοπική κοινωνία, για την αποτροπή εξόρυξης λιγνίτη. Ζητούμε από κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα, και κυρίως το ΥΠΕΚΑ, να σταματήσει το προωθούμενο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα. Διατρανώνουμε, τέλος, τη βούλησή μας να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου