Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Αυτή έγινε υπό την Προεδρία του Υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη – που είχε χειριστεί και τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων – και το παρών έδωσαν και άλλοι υπουργοί, όπως ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Τσιρώνης, Εσωτερικών Κουρουμπλής, Ανάπτυξης Σταθάκης, ανάμεσά τους και ο Μεσσήνιος Υφυπουργός ΕΣΠΑ Α. Χαρίτσης.
«Το ΣΔΙΤ δεν αμφισβητήθηκε ως διαδικασία και αυτό γιατί το… απαιτούν οι θεσμοί. Επετράπησαν βελτιώσεις… », σημειώθηκε χαρακτηριστικά από αυτοδιοικητικό παράγοντα με τον οποίο είχαμε επικοινωνία. Από αυτή και μόνο την αναφορά κατανοεί κανείς πως έχουν πλέον τα πράγματα, με την κυβέρνηση να επιτυγχάνει τις βελτιώσεις που ήθελε στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης με την εταιρεία και την Περιφέρεια να κρίνεται ως αποδεκτή η κατεύθυνση που είχε τρέξει ο όλος διαγωνισμός της ολοκληρωμένης διαχείρισης, με σημείο αναφοράς και την υπογραφή που κρατά στα… χέρια της.
Όσον αφορά τις βελτιώσεις:
1. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων μειώνεται από τους 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους ετησίως.
2. Προστίθενται στον σχεδιασμό ακόμα πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για λύση που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά δήμο. Κι αυτό γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών. Επιπλέον, με τη συμπίεση των απορριμμάτων στα ΣΜΑ θα μειώνεται και το κόστος της μεταφοράς στον τελικό αποδέκτη (μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων). Η ωφέλεια υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 10 ευρώ/τόνο.
3. Το κόστος «εισόδου» (gate fee) των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας παραμένει σταθερό.
4. Η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα αυτή της Μεσσηνίας, θα κατασκευαστεί σε δεύτερη φάση. Η περιοχή θα εξυπηρετηθεί από τα ΣΜΑ.
5. Όσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης με τον ιδιώτη, συμφωνήθηκε το εξής: μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του, θα εξεταστεί κατά πόσον έχει επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας του και, αν αυτό έχει συμβεί, η σύμβαση θα τερματιστεί. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας παραμένει στα 28 έτη.
6. Η Τέρνα Ενεργειακή θα δωρίσει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου μια φωτοβολταϊκή μονάδα, ισχύος 3 MW, σε όποιον χώρο τής υποδειχθεί. Με τον τρόπο αυτό, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα αποκτήσει μόνιμη πηγή εσόδων.
Όπως άλλωστε είχε σημειωθεί πρόσφατα σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής»:
«Η συμφωνία έχει εγκριθεί από τις δανείστριες τράπεζες και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να τεθεί υπ’ όψιν των δημάρχων και του ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πριν προχωρήσει.
Η συνέχεια πάντως είναι… εξίσου πολύπλοκη με την έως τώρα πορεία του έργου. Κατ’ αρχήν, οι νέοι όροι της σύμβασης θα πρέπει να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, φυσικά, την Περιφέρεια (που είναι ο κύριος του έργου). Επιπλέον, κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι αν κάποια από τις άλλες κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσφύγει δικαστικά, επικαλούμενη τροποποίηση εκ των υστέρων των όρων του διαγωνισμού. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για επιμέρους βελτιώσεις και όχι για αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών του έργου. Τέλος, διχογνωμία υπάρχει σχετικά με το κατά πόσον η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα τον περιφερειακό της σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ), σύμφωνα με τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα (ΕΣΔΑ), εκπονώντας παράλληλα στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ως προϋπόθεση για να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Πελοποννήσου). Το Δημόσιο έχει προτείνει να συμμετέχει στο έργο με 60 εκατ. ευρώ. Η Τέρνα Ενεργειακή υποστηρίζει ότι η διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ είναι ανεξάρτητη από τον διαγωνισμό, καθώς στους όρους του είχε συμπεριληφθεί η εναρμόνιση του έργου με τα όσα ορίζει η τελευταία κοινοτική οδηγία για τα απορρίμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου