Pages

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΗΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑKTΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας  ενημερώνει τους φυτωριούχους, τους εισαγωγείς/ διακινητές και παραγωγούς για την εμφάνιση του επιβλαβούς βακτηρίου Xylellafastidiosa στην γειτονική Ιταλία και τον κίνδυνο εξάπλωσης του στη Χώρα μας:Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Χώρα μας από την Επιτροπή της Ε.Ε. ο επιβλαβής οργανισμόςXylella fastidiosa («ξυλέλα»)  (Well and Raju) αποτελεί έναν αναδυόμενο κίνδυνο (βακτήριο)για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρουσία του οργανισμού επιβεβαιώθηκε στην Ιταλία στην Επαρχία Lecce στην Περιφέρεια Apulia, σε αρκετά φυτικά είδη μεταξύ των οποίων σε Olea europaea L. (Ελιά), Prunus amygdalus Batsch (Αμυγδαλιά), Nerium oleander L. (Πικροδάφνη) και Quercus sp. L.
Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου. Συμπτώματα του παθογόνου αποτελούν το «κάψιμο στα φύλλα» και η ταχύτατη αποπληξία (φωτογραφία). Η ασθένεια ονομάστηκε «Σύμπλοκο της ταχείας αποξήρανσης της ελιάς».
Επιπλέον σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής με αρ. 2015/2417/ΕΕ  που τροποποιεί την 2015/789/ΕΕ Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa(http://www.bpi.gr/page.aspx?id=223),
όλα τα ευπαθή φυτά – ξενιστές του βακτηρίου  πρέπει να διακινούνται με Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο από οποιαδήποτε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν προέρχονται (η μεταφορά του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό). Η ελιά και τα υπόλοιπα ευπαθή φυτά, εκτός των σπόρων προς σπορά, που παράγονται και διακινούνται στην χώρα μας πρέπει να διαθέτουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
Δεν απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο για φυτά που πωλούνται σε πρόσωπα για ερασιτεχνική χρήση. Κατά παρέκκλιση των παραπάνω τα φυτά αμπέλου (Vitis) σε λήθαργο που προορίζονται για φύτευση, εκτός των σπόρων προς σπορά, μπορούν να διακινηθούν εντός της ένωσης όταν υποστούν θερμοθεραπεία σε ειδικά αδειοδοτημένη εγκατάσταση. Όσο αφορά στην εισαγωγή ευπαθών φυτών που κατάγονται από τρίτες χώρες απαιτείται αυτά να συνοδεύονται από Πιστοποιητικά φυτοϋγείας και να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η Εκτελεστική Απόφαση. Επίσης με την παραπάνω Απόφαση απαγορεύεται η εισαγωγή στην Ε.Ε. φυτών Coffea προς φύτευση, εκτός των σπόρων, καταγωγής από την Κόστα Ρίκα ή την Ονδούρα.
Σε όλους εκείνους που διακινούν (φυτωριούχοι, έμποροι) ή προμηθεύονται (αγρότες για επαγγελματική δραστηριότητα) φυτά χωρίς φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο Νόμο 2147/1952 και τις τροποποιήσεις του, ενώ τα φυτά κατάσχονται και καταστρέφονται.
Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου, της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας και του μεγάλου αριθμού φυτών που είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα αποτυπώνεται και η σοβαρότητα της ασθένειας, αφού μπορεί να πλήξει τις κύριες καλλιέργειες της Ελλάδας με εξαγώγιμα προϊόντα: ελιές, αμπέλι και καρποφόρα δέντρα. Επιμέλεια ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου