«Μερικές φορές, είναι δύσκολο να πει κανείς αν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία ή ως φάρσα. Η Ελλάδα άλλωστε είχε αρκετά και από τα δύο κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ χρόνων» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, σε άρθρο με τίτλο «Ο τρελός λόγος για τον οποίο μπορεί να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση στην Ελλάδα».
Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα σε αντιπαράθεση με το ΔΝΤ. Όμως αυτό δεν συμβαίνει για τον λόγο που νομίζετε.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Matt O’Brien, αν η Ελλάδα αρχίσει να πολεμά τους όρους του προγράμματός της, θα επανέλθει ο φόβος αναφορικά με το αν θα μείνει στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια το κίνητρο στους ανθρώπους να αποσύρουν τα ευρώ τους από τις τράπεζες της χώρας, πριν αυτά μετατραπούν σε δραχμές, που δεν θα έχουν αξία πουθενά.
To «βρώμικο» μυστικό της Ευρώπης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρώσει τα δάνειά της, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερο πληθωρισμό, κάτι που δεν είναι δυνατόν όσο μένει στην ευρωζώνη. Ωστόσο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι πολιτικοί συνεχίζουν να λένε το ψέμα ότι η χώρα μας πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος της.
Ο λόγος της αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ δεν είναι αυτός που νομίζετε
«Τα κακά νέα είναι ότι η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα σε αντιπαράθεση με το ΔΝΤ για το πρόγραμμα που συμφώνησαν οι δυο τους και η Κομισιόν πέρυσι. Όμως- και εδώ έγκειται η δυσκολία να διαχωρίσει κάποιος την τραγωδία από τη φάρσα- αυτό δεν συμβαίνει για τον λόγο που νομίζετε. Το ΔΝΤ είναι αυτό που θέλει λιγότερη λιτότητα και η Ελλάδα θέλει να κάνει περισσότερα, αρκεί αυτές οι περικοπές να μην πλήξουν τους φτωχούς».
Το δεύτερο χειρότερο σενάριο είναι να αποχωρήσει το ΔΝΤ από τη συμφωνία, προκαλώντας την κατάρρευσή της. Όμως το ακόμη χειρότερο είναι το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί.
«Θα περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα και το ΔΝΤ θα ήταν σύμμαχοι σε αυτό το θέμα. Άλλωστε, αμφότερες οι πλευρές, θέλουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και λιγότερη λιτότητα. Δεν συμβαίνει αυτό όμως. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Ελλάδα στην πραγματικότητα αποκηρύσσει το ΔΝΤ επειδή λέει ότι θα έπρεπε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι προτεινόμενες από την Ελλάδα αυξήσεις φόρων είναι υπερβολικές και οι περικοπές στις συντάξεις ανεπαρκείς. Έτσι, παρότι θέλει λιγότερη λιτότητα στην Ελλάδα συνολικά, θέλει η χώρα να κάνει περισσότερα στο είδος της λιτότητας που η Αθήνα δεν θέλει να εφαρμόσει. Και η Ελλάδα από την πλευρά της προτιμά να κρατήσει στο ελάχιστο αυτά που νομίζει ότι θα είναι κοινωνικά επιβλαβή σε σύγκριση με εκείνα που είναι οικονομικά επιβλαβή. Οπότε, η Ελλάδα συντάσσεται με εκείνους που θέλουν να κάνει μεγαλύτερες περικοπές, αλλά δεν θέλουν να μειώσουν το χρέος της. Τουλάχιστον εκείνοι θα μειώσουν το ελληνικό έλλειμμα με τον τρόπο που θέλει η ελληνική πλευρά», αναφέρει ο O’Brien και προσθέτει:
«Το δεύτερο χειρότερο σενάριο είναι να αποχωρήσει το ΔΝΤ από τη συμφωνία, προκαλώντας την κατάρρευσή της. Όμως το ακόμη χειρότερο είναι το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί. Θα συμφωνήσουν όλοι σε κάποιου είδους παραμύθι και μετά, όταν δεν θα λειτουργήσει αυτό, θα διαπραγματευτούν ένα νέο σε λίγα χρόνια. Με αυτό το ρυθμό, μπορεί να χρειαστούν άλλα 8-10 χρόνια πριν η οικονομία της Ελλάδας επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν το 2008».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου