Pages

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ μοχλό της ελληνικής αγροτικής οικονομίας αποτελεί η Τριφυλία στην συγκομιδή αγγουριού σε σχέση με άλλες περιοχές καθώς η εμπορική παρουσία του αγγουριού θερμοκηπίου σε Τριφυλία και Κρήτη αποτελεί σημαντικό λόγο για εξαγωγική δραστηριότητα. Παράμετρος της αγροτικής οικονομίας αποτελούν οι τιμές που διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο της συγκομιδής. Για παράδειγμα στην Κρήτη, που η παραγωγή ολοκληρώνεται, οι τιμές καταγράφουν αυξητική πορεία. Για παράδειγμα αυτή την εποχή στην Κρήτη, οι τιμές έχουν ανακάμψει και από τα 20 λεπτά/κιλό και κυμαίνονται πλέον στα 55 λεπτά/κιλό. Στην Τριφυλία όπως επισημαίνει ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, σημειώνει ότι αρχικά «οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα (30 λεπτά το ζευγάρι, ενώ ξεκίνησε στα 50 λεπτά) γεγονός που οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση, όπως αυτή διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά. Ευτυχώς, έχουμε τις εξαγωγές σε χώρες όπως η Βουλγαρία, που ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και από άλλες Βαλκανικές χώρες".
ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΕΤΟΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟΥΣ 15.000 ΤΟΝΟΥΣ
Σε ότι αφορά την συνολική παραγωγή, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, μας κάνει γνωστό ότι στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ η παραγωγή φέτος αναμένεται να προσεγγίσει του 15.000 τόνους. Η συγκομιδή –όπως επιβεβαιώνει στην εκπομπή Αγροτική ενημέρωση που παρουσιάζει στο Ράδιο Κυπαρισσία ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ– ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. «Οι εξαγωγές προωθούνται κυρίως προς την Βουλγαρία και μικρότερες ποσότητες σε άλλες βαλκανικές χώρες», καταλήγει χαρακτηριστικά. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου