Οι δυσχέρειες που δημιουργεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς και κατ’ επέκταση σε χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της χώρας με έδρα άλλες, πλην της Μεσσηνίας περιοχές, ο κανονισμός που διέπει από το 1993 το ΠΟΠ προϊόν ελιάς «ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», την επιτραπέζια ποικιλία δηλαδή Καλαμών κυριάρχησαν στο «μενού» συνάντησης γνωριμίας που οργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), την Τετάρτη, στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Χαρακτηριστική ως προς το κλίμα ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Ντούτσια, προέδρου της ΔΟΕΠΕΛ, ο οποίος σημείωσε πως λόγω του κανονισμού που δεν αλλάζει και μικροσυμφερόντων, που αντιπροσωπεύουν μια παραγωγή μόλις 200-300 τόνων ετησίως, «πάνε χαμένοι» ουσιαστικά πάνω από 50.000 τόνοι επιτραπέζιες ελιές, από άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαχθούν ως Kalamata Olives.
«Το ΠΟΠ στη Μεσσηνία με το όνομα «Ελιές Καλαμάτας» έγινε το 1993. Όμως οι ελιές της ποικιλίας Καλαμάτας εξάγονταν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό με το όνομα «Kalamata olives». Οι ξένοι καταναλωτές έμαθαν εδώ και 80 χρόνια τις ελιές με την ονομασία Καλαμάτα και σήμερα έχει μεγάλη δυναμική στις εξαγωγές. Η παραγωγή ΠΟΠ όμως δε μπορεί να ξεπεράσει τους 2.000 τόνους και οι εξαγωγές είναι περίπου 200 – 300 τόνοι με την ξένη ονομασία «PDO Elies Kalamatas», δήλωσε ο ίδιος, για να προσθέσει, ότι «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα με αυτές τις ονομασίες. Δεν επιτρεπόταν να δοθεί ένα όνομα που να δημιουργεί πρόβλημα στο ΠΟΠ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου