Pages

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ο ΑΣΣΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

O 21oς Γύρος Κυπαρισσίας κατακλύστηκε φέτος από Πρωταθλητές, νεολαία, γονείς και παιδιά που απέδειξαν ότι σε δύσκολους καιρούς πράγματι ο αθλητισμός προσφέρει μια υγιή έξοδο από την καθημερινότητα.
Στον 21ο Γύρος εκτός από αναγνωρισμένους αθλητές και ολυμπιονίκες είχαμε ξανά την ευκαιρία να δούμε στις πρώτες θέσεις το νεαρό απόκτημα της ομάδας νέων του Ολυμπιακού που φυσικά κατάγεται από την Κυπαρισσία,, Βασίλη Παπαγεωργίου. Ο αθλητής με την περιβολή του Θρύλου αποθανάτισε την στιγμή με ένα ακόμα άξιο αθλητή καθώς μπορεί να κάνει διακοπές αλλά η άθληση είναι καθημερινή. Αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όσους έχουν στόχους...

ΡΥΜΟΥΛΚΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΤΙΤΑΝΙΑ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ....ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ τελικά μετά από μεγάλο αγώνα του Λιμενικού ταμείου Μεσσηνίας χάρη στο Τριφύλιο πρόεδρο του οργάνου παρά την δαιδαλώδη γραφειοκρατία το εγκαταλελειμμένο δουλεμπορικό που για 3 χρόνια παρέμενε στο αλιευτικό καταφύγιο Κυπαρισσίας προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας.
Χάρη στο πείσμα της υπηρεσίας που έχει ήδη προχωρήσει σημειωτέον σε διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού με σημαντικές παρεμβάσεις εξωραισμού, ήρθε ρυμουλκό από την Πάτρα για να προσδεθεί το καράβι που πλέον θα αλλάξει μορφή και θα μεταμορφωθεί σε αλιευτικό.
ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμβολή όλων των τοπικών φορέων όπως του Λιμενικού σταθμού, Δήμου και αλιέων. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι "επιτέλους νικήσαμε μια απίστευτη αδυσώπητη γραφειοκρατία η οποία αποτελεί τροχοπέδη σε κάμε μορφής ανάπτυξης και επένδυση, καθώς το επιβλαβές πλοίο έπρεπε να απομακρυνθεί από το Λιμάνι της πόλης στις 26/1/2016" αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία, οι αντιφατικές διατάξεις και η πολυνομία με τις αγκυλωμένες υπηρεσίες μας καθυστέρησαν 6 μήνες ενώ στις 18/12/2015 έγινε όπως προβλέπει ο Νόμος η δημοπρασία ώστε το σκάφος να αποκτήσει ιδιοκτήτη".  Το Αιγυπτιακό πλοίο FEDAA SAEED απομακρύνθηκε ενώ ο κ. Κανελλόπουλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τριφυλίας για τις παρεμβάσεις του προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως τα Λιμεναρχεία Κυπαρισσίας και Πύλου, τα μέλη του Δ.Σ. με το προσωπικό του Λιμενικού ταμείου Μεσσηνίας με την προισταμένη Β. Γαζούλη αλλά και τον νομικό σύμβουλο κ. Χρήστο Αρχοντή για τη συμβολή του, καταλήγοντας ότι ο αγώνας για ένα λιμάνι που θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης και δημιουργίας στη πόλη και στη Τριφυλία αποτελεί διαρκή και ακατάπαυστο αγώνα. 
Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΠΕ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ 
Ο νέος ιδιοκτήτης του σκάφους που ήρθε με ρυμουλκό από την Πάτρα, κ. Δημήτρης Φιντιρλής μίλησε για την παράλογη γραφειοκρατία και τα απίστευτα γρανάζια που εμπόδισαν τον άμεσο απόπλου του πλοίου από το λιμάνι το οποίο ρυμουλκήθηκε χάρη στην τιτάνια προσπάθεια του κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλου ως προέδρου του λιμενικού ταμείου ο οποίος με υπομονή και μεθοδικότητα πίεσε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συντομεύσουν τις διαδικασίας χαρακτηριζοντάς τον ως ικανό και δραστήριο άνθρωπο. Ευχαρίστησε επίσης τον Δήμαρχο Τριφυλίας για το αμέριστο ενδιαφέρον του μαζί με τα Λιμεναρχεία Πύλου και Κυπαρισσίας με την υπομονή του. 
Τέλος ο Πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων κ. Κώστας Ροιλός εξήρε το ρόλο του Προέδρου του ταμείο σημειώνοντας για την τεράστια γραφειοκρατία ότι οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες λέγοντας ότι η πόλη έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο λιμάνι που θα οδηγεί την ανάπτυξη του τόπου καθώς οι αλιείς χρόνια τώρα πιέζουν για ενίσχυση των υποδομών. 

Για το 2019 αναβάλλεται η χάραξη νέου αιγιαλού

Στον «πάγο» η ακτογραμμή που χάραξε η Κτηματολόγιο ΑΕ και θα ολοκληρωνόνταν στο τέλος Αυγούστου Παράταση στη διαδικασία χάραξης νέου αιγιαλού, που θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του Αυγούστου, αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση. Πλέον ο στόχος για χάραξη αιγιαλού μετατίθεται για το 2019 και, ουσιαστικά, μένει «στο συρτάρι» το σχέδιο ακτογραμμής που είχε εκπονήσει η Κτηματολόγιο ΑΕ, το οποίο θα αποτελούσε τη βάση του σχεδιασμού για τον νέο αιγιαλό. Με τροπολογία που κατέθεσαν την Δευτέρα στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Τσακαλώτος και Αλεξιάδης, Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης και Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής, παρατείνονται κατά επιπλέον 18 ή 12 μήνες, οι διορίες που «έτρεχαν» βάσει νόμων του 2014 και 2015, προκειμένου να θεωρηθεί «οριστική» η προκαταρκτική χάραξη του αιγιαλού. Ο λόγος που επικαλούνται οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι ότι δεν επαρκεί και δεν προλαβαίνει το προσωπικό των Κτηματικών υπηρεσιών, να κάνει τους ελέγχους που απαιτούνται εντός της διορίας που έχει τεθεί,.
Συγκεκριμένα με τον ν.4281, τον Αύγουστο του 2014 είχε οριστεί ότι με βάση τις αεροφωτογραφίες («υπόβαθρα») της Κτηματολόγιο ΑΕ, ο νέος αιγιαλός θα έπρεπε να χαραχτεί 300 μέτρα πιο μέσα από εκεί που τελειώνει το κύμα της θάλασσας. Προέβλεπε ότι έπρεπε μέσα σε 6 μήνες (έως περίπου τον Μάρτιο του 2015) θα έπρεπε το υπουργείο Άμυνας να απαντήσει και να ορίσει ποιες περιοχές είναι στρατιωτικού ενδιαφεροντος για να εξαιρεθούν, αλλά και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να καταγράψουν ως οριστική, την γραμμή του παλαιού αιγιαλού, εφόσον συνέπιπτε με αυτήν που έδειχνε ο χάρτης της Κτηματολόγιο ΑΕ (εκτός εάν διαπιστώσουν προβλήματα όπως πχ ότι αυτή πέφτει μέσα στο νερό). Και μέσα σε συνολικά 12 μήνες (έως τον Αύγουστο του 2015) θα έπρεπε να ελέγξουν όλο τον υπόλοιπο αιγιαλό (καθώς μόλις 1000 από τα 20000 χιλιόμετρα ακτών έχουν χαραχθεί επισήμως ως αιγιαλός) και αν διαπιστώσουν προβλήματα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την τελική μορφή του αιγιαλού.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΣΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε την εξέταση της πορείας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Στις Περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ) προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα Διαχείρισης απορριμμάτων - ειδικότερα στην Ήπειρο ο Περιφερειακός σχεδιασμός ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Αντίστοιχα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να υπογραφεί άμεσα. Σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιόνιων νήσων οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση των Περιφερειακών τους Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων. Ειδικά στην Κέρκυρα όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση. Για τις υπόλοιπες Περιφέρειες οι προβλεπόμενες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός των αμέσως επόμενων μηνών.
  Παρέμβαση Τσιρώνη στο BEST
Σημειώνεται ότι παρέμβαση για το θέμα έκανε στην τηλεόραση BESTκαι ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις. Παράλληλα ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι τα ΠΕΣΔΑ απ' όλη την Ελλάδα ήταν αρκετά διογκωμένα, αλλά με έναν εξορθολογισμό θα έρθουν στα στοιχεία που το Υπουργείο έχει προϋπολογίσει. Σύμφωνα με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος η κυβέρνηση περιμένει υπομονετικά την λύση που θα προτείνει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κι αν υπάρχει μέσα το ΣΔΙΤ ήδη έχουν γίνει κινήσεις προκειμένου να είναι συμβατό με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αλλά και με καλύτερους όρους. Ακόμα αυτό που υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης είναι ότι πλέον το θέμα είναι στα χέρια των δήμων κι άρα απ' αυτούς εξαρτάται και η όποια λύση αλλά και ο χρόνος που αυτή θα τρέξει, "αρκεί να αποφασίσουν οι δήμαρχοι τι θέλουν" όπως εμφατικά τόνισε ο Υπουργός.

Πάνω από 640.000 Έλληνες θα χρειαστεί να αλλάξουν δουλειά

Σε άλλον τομέα εργασίας θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στα επόμενα χρόνια πάνω από 640.000 Έλληνες εργαζόμενοι, καθώς τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάνονται δεν αναμένεται να ανακτηθούν, όπως επισήμανε σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), Τζέιμς Καλέγια (James Calleja).
«Πιστεύω ισχυρά ότι ο δρόμος εξόδου από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση για την Ελλάδα πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση. Για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς -όπως η αγροτική επιχειρηματικότητα, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα logistics και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών- όπου κατέχει κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα» σημείωσε ο κ. Καλέγια, μιλώντας ενώπιον της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου και των ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου και Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Οι μικροί δημιούργησαν την απασχόληση, οι μικροί χτυπήθηκαν από την κρίση
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ελλάδα προ κρίσης προήλθε κατά κύριο λόγο από τις μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από εννέα εργαζόμενους.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδέχεται να δημιούργησαν αξιοπρεπείς οργανωτικές και λειτουργικές δομές, αλλά μόνο το 22% αυτών επέδειξε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης στο διάστημα 2002-2009.
Η κρίση όμως χτύπησε δυσανάλογα τους μικρούς της αγοράς, που έχασαν κατ' ανάγκη σημαντικά υψηλότερο αριθμό εργαζομένων, σε σχέση με τους μεγάλους.
Ποιος λοιπόν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας;
Επομένως ποιος μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αφού οι μικροί έχουν γονατίσει και οι ρυθμοί ανάπτυξης στους μεγάλους δεν ήταν σημαντικοί ούτε προ κρίσης;
«Υπάρχει μία πολύ μικρή μειοψηφία, της τάξης του 0,5% του συνόλου, που αντιστοιχεί σε 3.000 υφιστάμενες, ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, οι οποίες έχουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά, ώστε να αναπτυχθούν ραγδαία και να απορροφήσουν μεγάλο αριθμό ανέργων» σημείωσε ο κ. Καλέγια.
Από αυτές, περίπου οι 2900 είναι μικρές και οι 100 μεγάλες. Παρόλα αυτά, αυτές οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν τις 1.000.000 θέσεις εργασίας που λείπουν -ούτε καν τις 600.000 που απευθύνονται σε νέους ανέργους.
Όλες μαζί μπορούν να δημιουργήσουν μέχρι 200.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι μισές θα μπορούσαν να αφορούν νέους, με την προσφορά άμεσης και έμμεσης απασχόλησης. Το 80% αυτών των θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί από αναπτυσσόμενες ΜμΕ, όχι από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Συνοψίζοντας, ο κ. Καλέγια ανέφερε ότι αν αφαιρεθεί η απασχόληση που εκτιμάται ότι μπορούν να προσφέρουν οι 3000, οι υπολειπόμενες θέσεις εργασίας για τη σταδιακή εξάλειψη της ανεργίας θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο μέσω της δημιουργίας 10.000 νέων επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης, που θα έφταναν σταδιακά να απασχολούν 50 εργαζόμενους έκαστη.
«Αυτό είναι το σημείο, στο οποίο η ανάπτυξη γίνεται εκθετική, η δημιουργία θέσεων εργασίας αυξάνεται, οι απαιτούμενες δομές μπαίνουν στη θέση τους και η ικανοποίηση των εργαζομένων ενισχύεται. Είναι το μεταβατικό εκείνο στάδιο, όπου οι micro επιχειρήσεις εξελίσσονται σε μεσαίου μεγέθους ή και μεγαλύτερες. Αυτός είναι ο τομέας, στον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει κατά κύριο λόγο» εκτίμησε ο κ. Καλέγια.
Το προφίλ των 250.000 Ελλήνων νεο-μεταναστών
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πάνω από 250.000 Έλληνες, στην πλειοψηφία τους κάτω των 35 ετών, έχουν γίνει νεο-μετανάστες στα χρόνια της κρίσης, με το 50% αυτών που πηγαίνουν στην ΕΕ να κατευθύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Επικαλέστηκε δε στοιχεία παλαιότερης έρευνας των καθηγητών Λόη Λαμπριανίδη και Μανόλη Πρατσινάκη, σύμφωνα με την οποία 1 στις 18 οικογένειες, έχει τουλάχιστον ένα μέλος που έφυγε από την Ελλάδα μετά το 2010.
Σε ό,τι αφορά το προφίλ των νεο-μεταναστών είναι γύρω στα 30, υψηλής μόρφωσης και κατ' ανάγκη μετανάστες για οικονομικούς λόγους. Οι μισοί από όσους μετανάστευσαν μετά το 2010 ήταν άνεργοι όταν αποφάσισαν να φύγουν.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΙΧΜΗΣ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ -ΝΕΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας συνεχίζοντας την πολύχρονη παρουσία του στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ανακοινώνει του τομείς και τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν για το νέο Σχολικό Έτος 2016 – 17, καθώς και τις προϋποθέσεις εγγραφής.
ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Διοίκησης και Οικονομίας
Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
Μηχανολογίας
Πληροφορικής
Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας
Γεωπονίας τροφίμων και Περιβάλλοντος


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Τεχνικός Οχημάτων
Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων
Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων Η/Υ
Σχεδιαστής Δομικών Έργων & Γεωπληροφορικής
Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών
Βοηθός Νοσηλευτή


Στην Α΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. εγγράφονται απόφοιτοι Γυμνασίου
Στην Β΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. εγγράφονται τελειόφοιτοι της Α΄ Τάξης ΕΠΑ.Λ. απόφοιτοι όλων των τύπων σχολείων οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα του τομέα. Στην Γ τάξη τα παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας και έχουν την δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ.


Στη Α' ΤΑΞΗ διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού,
Στη Β' ΤΑΞΗ επιλέγουν έναν από τους 7 πιο πάνω τομείς σπουδών με 12 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 23 μαθήματα ειδικότητας
Στη Γ' ΤΑΞΗ επιλέγουν μία από τις ειδικότητες από τον τομέα σπουδών που επέλεξαν στη Β' τάξη με 12 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 23 μαθήματα ειδικότητας


Στους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. χορηγείται: Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας, επιπέδου 4


Δυνατότητες μετά την αποφοίτηση:
Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας, με το θεσμό της Τάξης Μαθητείας, οι απόφοιτοι εντάσσονται σε εργασιακό περιβάλλον με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, ασφάλιση και εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.
Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αντίστοιχους τομείς, μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα 2 γενικής παιδείας και 2 μαθήματα ειδικότητας
Στα TEI και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ και ΓΛ., και στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%
Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5
Επανεγγραφή στη Γ' τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης ειδικότητας του Τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στη Β'τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες)
Έγγραφες από 20 έως 30 Ιουνίου
Πληροφορίες 1ο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Πονηροπούλου Τέρμα Κυπαρισσία
Τηλ: 2761022747
1ο ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το 1ο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ενημερώνει πως οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2016-17 θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου 2016 και θα λειτουργήσουν οι ακόλουθοι τομείς με τις εξής ειδικότητες:
Διοίκησης και Οικονομίας
Ειδικότητα: Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών


Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
Ειδικότητα: Σχεδιαστής Δομικών Έργων & Γεωπληροφορικής


Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
Ειδικότητα: Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων


Μηχανολογίας Ειδικότητα:
Τεχνικός Οχημάτων


Πληροφορικής
Ειδικότητα: Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων Η/Υ


Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας
Ειδικότητα: Βοηθός Νοσηλευτή


Γεωπονίας τροφίμων και Περιβάλλοντος


Έγγραφες από 20 έως 30 Ιουνίου
Πληροφορίες 1ο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Πονηροπούλου Τέρμα Κυπαρισσία
Τηλ: 2761022747

ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Στο γραφικό και όμορφο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που βρίσκεται σε ένα ύψωμα πάνω από την πόλη της Κυπαρισσίας, γιόρτασε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης τους προστάτες του, όπως κάθε χρόνο. Το «παρών» έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αρκετοί έμποροι και πολίτες της περιοχής τόσο το απόγευμα του Σαββάτου όπου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, όσο και χθες το πρωί στη θεία λειτουργία. Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου υπήρχε κέρασμα αναψυκτικά και γλυκά και τις δύο ημέρες.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ BBC ΛΟΓΩ BREXIT..

Στην Μεσσηνία βρέθηκε συνεργείο του BBC προκειμένου να καταγράψει από κοντά τις επιπτώσεις του... BREXIT. Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ η διασύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με ειδική αναφορά σε ένα από τα πιο δυναμικά ελληνικά προϊόντα αυτό της σταφίδας που έχει μεγάλη ζήτηση στην Αγγλία. Το συνεργείο του BBC συνομίλησε με τους εκπροσώπους της μεσσηνιακής εταιρείας Παπαδημητρίου μια από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις πανελλαδικά...

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΕΟ..

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα κατατεθούν οι επικουρικές συντάξεις στους δικαιούχους σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ. Η ανακοίνωση κρίθηκε επιβεβλημένη διότι από το πρωί υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στις τράπεζες με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου που πήγαν να πάρουν τη σύνταξή τους και την είδαν χωρίς το επικουρικό.
Ωστόσο με βάση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι επικουρικές άνω των 170 ευρώ θα είναι μειωμένες. Πολλοί εξ αυτών νόμιζαν ότι το μικρότερο ποσό οφείλονταν σε νέες περικοπές υποχρεώνοντας τη διοίκηση του ΙΚΑ να εκδώσει την ανακοίνωση. Αύριο θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις του ΝΑΤ και μεθαύριο Παρασκευή του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Ενημερωτική συνάντηση ανταποκριτών ΕΛΓΑ

«H ασφάλιση και η προστασία της αγροτικής δράσης και οι προοπτικές της», ήταν ο τίτλος ενημερωτικής συνάντησης που έγινε σήμερα στην Τρίπολη και στο Πνευματικό Κέντρο. Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκε στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων και αφορούσε την ενημέρωση των ανταποκριτών. Βασικά θέματα συζήτησης της ημερίδας ήταν ο ρόλος και η συμβολή των ανταποκριτών, η ασφάλιση της φυτικής και της ζωικής παραγωγής, τα προγράμματα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, οι ενιαίες δηλώσεις καλλιέργειας και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΗ ΤΡΙΠΥΛΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ 3 ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΕΝΑ ολόκληρο χρόνο περιμένουν οι κάτοικοι 3 ορεινών χωριών της περιοχής Τριπύλης να δουν άσπρη μέρα καθώς οι άξονες σύνδεσης είναι στην εποχή του Τρικούπη, χωρίς να υπολογίζουμε την αγροτική οδοποιία.
 Δυστυχώς η Διακοινοτική οδοποιίας όπως επισημαίνουν με έγγραφό τους προς την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας υπογράφοντας 3 Πρόεδροι κοινοτικών διαμερισμάτων, το τμήμα από την Εκκλησία Άγιος Ιωάννης της Δ.Ε. Τριπύλης προς το Σελλά μήκους 4 χιλιομέτρων παραμένει χωματόδρομος χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για τον άξονα. Ο δρόμος έχει διαβρωθεί με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση με οποιοδήποτε τροχοφόρο μέσο.
Μάλιστα οι Πρόεδροι παρακαλούν η αρμόδια υπηρεσία να πράξει τα δέοντα για την αποκατάστασή του, τώρα που βρίσκονται μηχανήματα του Δήμου μας στην περιοχή. Την παράκληση που αν δεν υλοποιηθεί θα είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Σελλά Παναγιώτης Ντέντες, ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Τριπύλας Ιωάννης Μπινίσκος και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Λατζουνάτου Φώτιος Θεοδωρόπουλος στο έγγραφο που εστάλη στις 16 Ιουνίου. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε με ρεπορτάζ για το διακοινοτικό δρόμο σύντομα...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Ακριβότερη η διαχείριση σκουπιδιών απο τους δήμους!

ΑΚΡΙΒΌΤΕΡΗ ΑΠΌ 37,5 ΈΩΣ 51,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ, με περίπου το ίδιο κόστος στην «καθημερινή» διαχείριση των απορριμμάτων στην ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ, θα είναι η δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων για τους δήμους, έναντι της ανάθεσης όλου του «πακέτου» σε ιδιώτη. ΣΤΟ ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ ΑΥΤΌ ΚΑΤΑΛΉΓΕΙ Η ΜΕΛΈΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΈΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΌ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌ (ΠΕΣΔΑ) ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΕΊ ΣΤΗΝ ΚΡΊΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΆΡΧΩΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΉ ΔΕΥΤΈΡΑ. Απογοητευτική πάντως παραμένει η αντιμετώπιση του μείζονος για την περιοχή προβλήματος από τους περισσότερους δήμους, καθώς οι 15 από τους 27 δήμους δεν κατέθεσαν καν δική τους πρόταση, ενώ τρεις στους πέντε νομούς δεν θέλουν ΧΥΤΑ στα όριά τους.
Η μελέτη του ΠΕΣΔΑ, που είναι απαραίτητος για να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια, ολοκληρώθηκε και εστάλη στους δήμους την προηγούμενη εβδομάδα. Η μελέτη, την οποία εκπόνησε ιδιώτης για λογαριασμό του συλλογικού οργάνου των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ), προτείνει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά στην αποδοχή του σχεδίου της Περιφέρειας για την ανάθεση, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλο τον νομό. Το δεύτερο αφορά στη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, κάτι που έχουν ζητήσει οι δήμοι που αντιδρούν στη ΣΔΙΤ. Το πρώτο σενάριο είναι το γνωστό. Η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται σε τρεις «ομάδες» δήμων. Η πρώτη περιλαμβάνει την Κορινθία, την Αργολίδα και τη βόρεια Αρκαδία, η δεύτερη τη νότια Αρκαδία και τη Μεσσηνία και η τρίτη τη Λακωνία.
 Σε καθεμία από αυτές κατασκευάζεται μία κεντρική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και ένας ΧΥΤΥ. Η μελέτη εξετάζει ένα «υποσενάριο», δηλαδή την υλοποίηση της ΣΔΙΤ με τοπικές μονάδες κομποστοποίησης (έναντι των κεντρικών). Οπως καταλήγει, με την προωθούμενη «κεντρική» λύση το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 156,9 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 83,2 εκατ. ευρώ δημοσία δαπάνη) και η διαχείριση των σκουπιδιών ανά τόνο θα κοστίζει 51,6 ευρώ. Ενώ με τις τοπικές μονάδες κομποστοποίησης (υποσενάριο) το κόστος της επένδυσης ανεβαίνει στα 174,1 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων η δημόσια συμμετοχή είναι 97,5 εκατ.) και η διαχείριση των απορριμμάτων θα κοστίζει 51 ευρώ ο τόνος.

Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί και Brexit

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΥΑ ΓΑΛΙΑΝΙΑΔΗ
Είκοσι επτά τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πια. Η Μεγάλη Βρετανία πήρε το καπελάκι της και αποχώρησε, αφήνοντας πίσω μια σαστισμένη σήμερα -και για πολύ καιρό- Ευρώπη. Δεν θυμάμαι ποιος δημοσιογράφος είχε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Βρετανοί θα ψήφιζαν τελικώς ό,τι επιθυμούσε η βασίλισσα. Πάντως, όποιος και να ήταν, έπεσε μέσα, που λένε, παρά τις «δημοσκοπήσεις» που έδειχναν μπροστά την επικράτηση του «Μένουμε Ευρώπη». Και μπορεί η διαφορά να κρίθηκε στον πόντο, αλλά για ακόμα μία φορά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που «έβλεπαν» Bremain αποτέλεσαν ένα βραχυπρόθεσμο έστω «μαξιλάρι» για τις αγορές. Όχι πως η στερλίνα δεν κατέρρευσε σε χαμηλό 31 ετών, τελικώς, με την ανακοίνωση των πρώτων ασφαλών αποτελεσμάτων, όχι πως τα χρηματιστήρια δεν καταποντίστηκαν πρωί-πρωί. Αλλά, χάρις στις δημοσκοπήσεις εκτοξεύτηκαν προτού πιάσουν πάτο. Η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου προβλέπει σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς για τα επόμενα χρόνια, ενώ η Ευρώπη ξύπνησε σε μια «κακή μέρα» την οποία αναθεματίζει. «Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit».
 Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή «Morgenmagazin» των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι οικονομικοί τριγμοί σήμερα το πρωί δείχνουν πως δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αυτός που αποφάσισε η Βρετανία. «Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση. «Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε. Το Brexit ενισχύει το Ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα, η πρόεδρος του οποίου ζήτησε την παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αποτύχει. Αυτό δεν είναι ψέμα. Η Ευρώπη δεν έκανε απολύτως τίποτε για να στηρίξει τις αρχές επάνω στις οποίες χτίστηκε, ούτε χειρίστηκε αποτελεσματικά τα ζητήματα τα οποία εξόργισαν τους Βρετανούς και τους έκαναν να αποχωρήσουν. Και ασφαλώς τα προβλήματα από εδώ και πέρα θα είναι σημαντικά και μεγάλα, ακόμα και τα τεχνικά, όπως τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους φοιτητές ή τι θα συμβεί με τους Βρετανούς υψηλόβαθμους σε διάφορους οργανισμούς της ΕΕ ή τι θα συμβεί με την Κύπρο, που «για ιστορικούς, πολιτικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους, έχει αναπτύξει μία πολυ-επίπεδη σχέση με τη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Κύπρου ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ την ίδια ώρα, η τραπεζική εξάρτηση των δύο χωρών υπερβαίνει το 70% του κυπριακού ΑΕΠ, καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου εξαιρετικά ευάλωτο σε περίπτωση Brexit», όπως γράφει ο Γεράσιμος Χιόνης στη «Ναυτεμπορική». Και η Ελλάδα; Η Ελλάδα μετά κόπων και βασάνων από «κακό παιδί» της Ευρώπης με αριστερή κυβέρνηση κατέληξε, αφού μπήκε σε πρόγραμμα, να είναι το αγαπημένο της. Επειδή η δράση προκαλεί ίση αντίδραση στη Φυσική αλλά και στην πολιτική, η συσπείρωση των «27» που επιβάλλεται μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας μάλλον θα αποβεί ωφέλιμη για τη χώρα μας, η οποία έχει πια λάβει «όρκους πίστης», έχει υπογράψει τα μνημόνια και τις συμφωνίες της και έχει λάβει τα μέτρα της. Όσο για την άνοδο των ακροδεξιών στοιχείων, μόνη υπεύθυνη είναι η ίδια η Ένωση. Η οποία πρέπει να αποτρέψει τη Λερναία Ύδρα να απλώσει παντού τα κεφάλια της, αλλά έως σήμερα δεν τα καταφέρνει. Και πώς να τα καταφέρει, όταν το μόνο που ενδιαφέρει τους τεχνοκράτες της είναι το κέρδος και λιγότερο η πολιτική. Ο οικονομικός ολοκληρωτισμός, η γερμανική ηγεμονία, το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, η Συνθήκη Σένγκεν που μπήκε σε «αναστολή» εξαιτίας του προσφυγικού, που η Ευρώπη αδυνατεί να αντιμετωπίσει, όλα τούτα μαρτυρούν ότι δεν υπάρχει Ένωση και ότι η ίδια η Ένωση δεν ενδιαφέρεται για το αν τρέφει με την πολιτική της ακροδεξιές δυνάμεις. Η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε με δημοκρατικές διαδικασίες να αποχωρήσει από μια ένωση κρατών που μεταμορφώθηκε σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης είναι απογοητευμένος από την Ένωση, και καλά θα κάνουν στη Γερμανία να το καταλάβουν. Η Γερμανία δεν έκανε τίποτε απολύτως για να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΕ, και οπωσδήποτε το να αναθεματίζει το πρωί της 24ης Ιουνίου δεν προσφέρει κάτι. Στην Ευρώπη κάθε κράτος περιχαρακώνεται. Μια Ένωση δίχως Σύνταγμα και με οικονομική πολιτική που καθορίζεται από τη Γερμανία, δεν είναι Ένωση. Το προσφυγικό έδειξε το πόσο περιχαρακωμένα και «εθνικά» παραμένουν τα κράτη-μέλη της. Η Βρετανία είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Και ένας λαός με επίγνωση ως προς το ποιος είναι και πού πηγαίνει. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, αλλιώς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις αποσχιστικές και ακροδεξιές τάσεις που θα οδηγήσουν, τελικά, στην αυτοκαταστροφή της και τις χώρες της πενήντα χρόνια πίσω. Γαλανιάδη Εύα

Περί πολιτικής ηθικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η παράταξή μας αγωνίζεται παντού και πάντα για μια δημόσια διοίκηση που θα την χαρακτηρίζει η θεσμική, δημοκρατική, συμμετοχική, συλλογική, δίκαιη και διαφανή λειτουργία της. Έτσι από τις πρώτες στιγμές της δράσης μας εντοπίσαμε την «ξεχωριστή» σχέση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη με τις εργοληπτικές εταιρείες άμεσων συγγενικών του προσώπων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η σχέση αυτή αποτέλεσε πάντοτε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσής μας. Καλέσαμε πολλές φορές τον κ. Τατούλη σε όλα τα όργανα της Περιφέρειας να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νόμου για υποχρεωτική αποχή του από συμπράξεις με πρόσωπα μέχρι β΄ βαθμού συγγένειάς του σε έργα της Περιφέρειας και στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι Πολίτες της Πελοποννήσου να αποδεχτεί επιτέλους ως επιτακτική απαίτηση των καιρών την ταύτιση «νόμιμου και ηθικού».


Τελευταίες δράσεις μας γι’ αυτά η από 21/10/2015 επιστολή μας προς τα αρμόδια Υπουργεία «περί ελέγχου νομιμότητας στη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου» που ακόμα επί της ουσίας δεν έχει απαντηθεί και η από 7/6/2016 ανακοίνωσή μας περί της 10ης απαράδεκτης παράτασης σε έργο της Περιφέρειας με ανάδοχο την «Καστάτ Τεχνική» συμφερόντων του αδελφού του κ. Βασίλη Τατούλη. Σημειώνουμε ότι και οι τρεις (3) εταιρείες (Καστάτ Κατασκευαστική- Καστάτ Τεχνική-Ασφαλτοδυναμική) που συμμετέχουν μέλη της οικογένειας Τατούλη δραστηριοποιούνται έμμεσα ή άμεσα σε δεκάδες έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όμως ο λαλίστατος «επί παντός επιστητού» κ. Τατούλης στο πολυσήμαντο αυτό θέμα συστηματικά σιωπά…


Με το 22388/27-5-2016 πόρισμα της ΔΟΥ Τρίπολης (το οποίο δεν αμφισβητήθηκε από την Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Νικολάκου) προστίθενται καινούργια στοιχεία στη λειτουργία της «Καστάτ Κατασκευαστική ΑΤΕ». Σε αυτό αναφέρεται η μη απόδοση ΦΠΑ, παρακρατουμένων φόρων και τελών χαρτοσήμου από το 2005 έως το 2011 και προτείνονται, για τη διασφάλιση του Δημοσίου, μέτρα για την Εταιρεία και τους εκπροσώπους της όπως η απαγόρευση παραλαβής δηλώσεων ή χορήγησης βεβαιώσεων ή πιστοποιητικών, η αναστολή του απορρήτου των καταθέσεων και η δέσμευση μέρους των ποσών.
Μ’ αφορμή αυτό και το γεγονός ότι δεν μας δόθηκαν για άλλη μια φορά στοιχεία που ζητήσαμε προηγουμένως στην Οικονομική Επιτροπή για την όλη δράση της Εταιρείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προτείναμε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου ν’ απαντηθούν ερωτήματα και προπάντων να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των προαναφερόμενων στοιχείων στις άλλες δύο εταιρείες και μέσω αυτών στη λειτουργία των έργων της Περιφέρειας στα οποία εμπλέκονται.
Όμως στην απάντησή τους ο κ. Τατούλης και τα στελέχη της παράταξής του σε πλήρη σύγχυση υιοθέτησαν το ρόλο εκπροσώπων της Καστάτ συνοδευόμενη από παραλήρημα ύβρεων και προσωπικών εμπαθών εναντίον μας χαρακτηρισμών ....
Αντιπαρερχόμαστε τις αήθεις αλλά συνήθεις δυστυχώς πιο πάνω επιθέσεις και αφού καταθέσουμε ότι:
  • Το «θέατρο» και το οργίλο δήθεν ύφος του κ. Τατούλη δεν έχει πλέον αποδέκτες,
  • Η μεθοδευμένη επιλογή του να δημιουργεί εντάσεις σε κάθε διαφορετική - αντίθετη άποψη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι ότι πιο «παλαιό», ξεπερασμένο, και πολωτικό υπάρχει
  • Η προσπάθεια του να «φορέσει» τον δικό του «κορσέ» στη λειτουργία της Περιφέρειας, δεν θα περάσει
  • Η συμπόρευσή του με όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και μ’ ευθύνη τους μας έφεραν μέχρι εδώ, τον έχει πλέον αποκαλύψει,

δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι σε μια περίοδο οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που η κοινωνία δικαιολογημένα ζητά σαφείς απαντήσεις και πολύ περισσότερο πράξεις σε θέματα διαχείρισης του δημοσίου πλούτου, θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστάρηδες σε κάθε προσπάθεια για νόμιμη, δημοκρατική, διαφανή και δίκαιη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΚΑΛΟΥΝΕΡΟΥ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΝΕΑ ισχυρή διοίκηση επίσης επέλεξε μετά από Γενική Συνέλευση και ο Παντριφυλιακός Καλονερού με στόχο να πρωτοπορήσει στην κατηγορία της. Η συμμετοχή των μελών της Ομάδας ήταν ουσιαστική μετά την πρόσφατη συγκέντρωση όπου εκλέχτηκε ένα διευρυμένο Διοικητικό συμβούλιο αποδεικνύοντας ότι η ιστορία του σωματείου είναι ζωντανή. Πιο αναλυτικά μέσα σε ένα θετικό κλίμα καθώς ο ΠΑΟ Καλουνερού έφτασε μετά το μπαράζ ανόδου στην κορυφή της Β τοπικής ως μια υπολογίσιμη δύναμη, εκφράστηκε η δύναμη να συνεχιστεί το όραμα του εκλιπόντος Γιώργου Κλεφτάκη που ήταν ο μακροβιότερος παράγοντας της ομάδας και της Μεσσηνίας.
Στο νέο Δ.Σ. εκλέχτηκαν ως τακτικά μέλη οι Φώτιος Γαλάνης, Διονύσιος Γαλάνης, Λουκάς Φάμελλος, Ιωάννης Μποζίκας, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Καπερώνης, Νικόλαος Κατσίρος, Νίκος Γεωργακάκης, Σωτήριος Αναγνωστόπουλος. Εντεταλμένα μέλη με ειδικές αρμοδιότητες θα έχουν οι Αριστείδης Συγέρης, Κανέλλος Κιούσης, Θανάσης Γεωργομήτρος, Μενέλαος Καραχάλιος, Ιωάννης Βλάμης και Ιωάννης Ανδριανόπουλος. Το νέο Δ.Σ. αποτελείται πλέον συνολικά με τους εντεταλμένους συμβούλους από 15 άτομα με νέα πρόσωπα επισφραγίζοντας την ανανέωση στην ομάδα η οποία πλέον θα συγκροτηθεί σε Σώμα ώστε να ετοιμαστεί το πλάνο για την νέα ποδοσφαιρική χρονιά.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ ΜΠΕΡΝΤΕ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το μπαράζ απαντήσεων με αφορμή τις δηλώσεις στον Πέτρο Κωνσταντινέα που προεξοφλεί το κλείσιμο του Α.Τ. Φιλιατρών από το Δήμο Τριφυλίας. Να τονίσουμε ότι το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση ακόμα και στις τοπικές οργανώσεις του κυβερνητικού κόμματος που περιμένουν όλοι να πάρουν αποστάσεις από την άδικη δήλωση του βουλευτή που δεν γνωρίζει τα τοπικά δεδομένα. Τα κοινωνικά δίκτυα πάντως βοούν για την απόφαση και σύμφωνα με πληροφορίες μας θα αντιδράσουν και οι απόδημοι Φιλιατρινοί.
Η ανακοίνωση του Δήμου Τριφυλίας αναφέρει τα εξής:
Έκπληξη και αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν, οι  απαράδεκτες δηλώσεις  του Βουλευτού Μεσσηνίας κ. Κωσταντινέα, στους πολίτες του Δήμου  Τριφυλίας  για την κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων,  ειδικότερα δε των  Α.Τ. Φιλιατρών και  Κοπανακίου.
Η προσπάθεια να πείσει ότι  το κλείσιμο των Α.Τ  θα  επιφέρει βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας,  μιας και οι αστυνομικοί  που είναι ελάχιστοι  δεν θα φυλάνε πλέον τα «ντουβάρια» όπως αυθαίρετα υποστηρίζει, απέτυχε.
Ο κ. Βουλευτής εντέχνως ξεχνά πως  η Δημ. Αρχή  εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της σε όλους τους τόνους, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το σχέδιο αναδιάταξης της Ελληνικής Αστυνομίας στην  Τρίπολη και συμπεριελάμβανε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα  Αστυνομικά Τμήματα Φιλιατρών και Κοπανακίου.
Ο κ.  Βουλευτής δεν ενημερώθηκε για τα ψηφίσματα του Δ.Σ. του Δήμου που ομόφωνα και πέρα από παρατάξεις απαιτούν τη διατήρηση των Α.Τ. , ως επίσης και άμεση στελέχωσή τους, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.
Ο κ. Βουλευτής προφανώς εγωιστικά  κωφεύει στις φωνές και την αγωνία της κοινωνίας και επιδεικτικά δεν αξιολογεί το παλλαϊκό αίτημά της, που εκφράστηκε μέσα από διαβούλευση, για διατήρηση και ενίσχυση των εν λόγω Αστυνομικών Τμημάτων.
Ο κ. Βουλευτής σκοπίμως παραβλέπει πως υποχρέωση και καθήκον της  Κυβέρνησης είναι η στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, που είναι υποστελεχωμένα  για την ενίσχυση της προστασίας  και ασφάλειας των πολιτών, ως απόρροια του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος  “Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας”.
Ως αποδεικνύεται ο κ. Βουλευτής έγινε πολύ γρήγορα νεο- μνημονιακός  και ξέχασε τις παλιές ρητορικές  του. Βεβαίως και  δικαιούται να έχει τις απόψεις του, είναι όμως απαράδεκτο να κάνει κρίσεις και  υπαινιγμούς για τη Δημοτική Αρχή.
Ο Δημοτική Αρχή της Τριφυλίας σέβεται κάθε  αιρετό μέλος – εκπρόσωπο της κοινωνίας μας και απαιτεί  την οφειλόμενη συμπεριφορά σεβασμού. Η Τριφυλία δεν είναι  «καραγκιόζ μπερντέ», που ο καθένας μπορεί να δίνει την παράσταση του.
KAI ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΓΚΡΙΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ 
Δήλωση- απάντηση στον Βουλευτή Κο Π. Κωνσταντινέα
Κύριε Κωνσταντινέα, σας ψηφίσαμε για να υπηρετείτε το συμφέρον των πολιτών, δίκαια ακομμάτιστα κι όχι με άλλα κριτήρια…, όπως συνέβαινε πάλε ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι αφού είναι μόνο δυο οι αστυνομικοί βάρδιας στα Φιλιατρά, όντως ο ένας θα φυλάει τα ντουβάρια , όταν λείπει ο άλλος. Κι αντί να φροντίσετε να επιστρέψουν κάποιοι από τους διατιθεμένους ή αποσπασμένους, γιατί έχει πολλούς τέτοιους, το ΑΤ Φιλιατρών, προτείνετε την ακύρωση, την υποβάθμιση της πόλης μας, με την πρόταση για κατάργηση του Αστυνομικού μας τμήματος. Ας το σκεφτείτε καλύτερα.
Με τιμή
Γιάννης Σάκκουλας, Καθηγητής μαθηματικών, Δ/ντης ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Με επιστολή του προς αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ζητά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις.

NEA ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2017!

Αναλυτικά στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις και την πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, έναντι των διεκδικήσεων των παραχωρησιούχων, που πέτυχε το ελληνικό δημόσιο, διασφαλίζοντας παράλληλα νέες συμφωνίες για την επανεκκίνηση των κολλημένων έργων και τη λειτουργική ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων έως τον Μάρτιο του 2017 παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομων, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του .
 Ο Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε, ότι τα κολλημένα έργα και οι διεκδικήσεις των παραχωρησιούχων, ήταν αποτέλεσμα των συμβάσεων που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες χαρακτήρισε «συμβάσεις αθλιότητας». Παράλληλα επισήμανε ότι η «η αξιωματική αντιπολίτευση{ …} δημιουργεί γκρίζες ζώνες και σύγχυση, τη στιγμή που αυτοί έκαναν αυτές τις συμβάσεις».
Ο υπουργός ΠΟΜΕΔΙ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας», «{…} από τα 536 εκατομμύρια που ήταν οι απαιτήσεις, συμφωνήθηκαν 170 εκατομμύρια και επιπλέον σε αυτά πήραμε την παράδοση δύο οδικών μελετών συνολικής προεκτιμώμενης δαπάνης 12,3 εκ. ευρώ». Αναφερόμενος στα πλέον των 350 εκατ. ευρώ, που κέρδισε το Ελληνικό Δημόσιο μόνον στο «Μορέα», από την επαναδιαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ, διασφαλίζοντας παράλληλα την ολοκλήρωση του έργου, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε: «Αυτό δείχνει και το πόσο σκληρά και κάτω από ποιες συνθήκες διαπραγματευτήκαμε έναν-έναν του δρόμους, ένα-ένα τα έργα που κληρονομήσαμε και τις συνέπειες που είχαν αυτά

ΠΗΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ...Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ!

ΔΡΟΣΕΡΟ καθημερινό φρούτο δεν αποτελεί μόνο το καρπούζι για την Τριφυλία αλλά κυρίως το θρεπτικό κέλυφος της ντομάτας που αποτελεί μεγάλη διατροφική αξία στο καθημερινό μας τραπέζι. Το ευχάριστο είναι ότι την ανιούσα πήραν την τελευταία εβδοµάδα οι τιµές παραγωγού για τις ντοµάτες θερµοκηπίου της Πελοποννήσου που βρέθηκαν αυτή την περίοδο στα 60-65 λεπτά το κιλό, κατά 85% αυξηµένες σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα που ήταν «στα 35-40 λεπτά το κιλό», σηµειώνει με δήλωσή του στην Agrenda ο παραγωγός από τα Φιλιατρά, Μιλτιάδης Ψύρρος.
Η άνοδος αυτή στηρίζεται στη µειωµένη παραγωγή τώρα από τα θερµοκήπια, αλλά και στην είσοδο στην αγορά λίγων υπαίθριων, των οποίων η έκταση, µάλιστα, είναι µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι λόγω αφενός του κόστους καταπολέµησης του Tuta Absoluta που προσβάλλει την καλλιέργεια όσο και των χαµηλών περσινών τιµών. Θυμίζουμε ότι η ντομάτα της περιοχής εκτός από εύγεστη καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια με σύγχρονα μέσα υδροπονίας στην Τριφυλία, αποτελώντας μοναδικό ατού για όλη την Ελλάδα....ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΧΑΘΗΚΑΝ 1 ΕΚ. ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ

Η εργασία στην χώρα 'θρηνεί' 1 εκατ. θέσεις σε 7 χρόνια. Τα δραματικά στοιχεία σχετικής μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις εργασίας από το 2008 έως και το 2015, ως αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα. Ήταν τόσο μεγάλες οι απώλειες θέσεων απασχόλησης, που υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν διπλάσιες με τις περίπου 500.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της οικονομικής «άνθησης», δηλαδή από το 2001 έως το 2008. Όπως δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr, μπορεί την τελευταία διετία, σε απόλυτους αριθμούς να καταγράφεται αύξηση στα μεγέθη της απασχόλησης, εντούτοις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται αναφορά για αντιστροφή του κλίματος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Συγκρίνοντας τα στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2015 με το αντίστοιχο του 2008, προκύπτει μείωση απασχολούμενων κατά 20,8% ή 956 χιλιάδες άτομα. Βέβαια, αν η σύγκριση γίνει με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 προκύπτει αύξηση απασχολούμενων κατά 3% ή 106 χιλιάδες άτομα. Η παρατεταμένη μείωση της απασχόλησης, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΠΕ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα έσοδα του κράτους, αφού μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και τα κονδύλια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, αυξάνονται οι ανάγκες για κοινωνική προστασία. Λόγω της κρίσης μειώθηκαν οι απασχολούμενοι, που παράγουν και εισφέρουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και αυξήθηκαν οι άνεργοι και τα άτομα που δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας

Μεσσηνία: Στους δρόμους της νοστιμιάς

Για όσους θέλουν να συνδυάσουν μια έντονα ζωντανή αρχαιότητα, ένα διαυγές, καταπράσινο τοπίο όπως το αγάπησε ο Ελύτης και ο Σεφέρης, με τη νοστιμιά που κρατά βαθιά τις ρίζες της σε αρχέγονα τοπικά προϊόντα, η Μεσσηνία είναι εδώ, δύο ώρες δρόμο από την πρωτεύουσα.
Είχα μόλις δύo χρόνια να κάνω το ταξίδι και μέσα από τους ελαιώνες, τα τοσκανικά κυπαρίσσια και τους αμπελώνες μού αποκαλύφθηκε μια ολόφρεσκη Μεσσηνία, που αναρριχάται με χάρη τους κανόνες μιας ευρωπαϊκής παραγωγής, βαθιά ριζωμένης στη νόστιμη, πρώτη ύλη του τόπου. Καινούριοι παραγωγοί, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, μαγαζιά με γούστο και άποψη, νέες διεθνείς πτήσεις, η Μεσσηνία εξελίσσεται σε έναν από τους πιο καυτούς προορισμούς του πλανήτη έχοντας στήριξη και έμπνευση την ανάπτυξη που γνέθει ραγδαία το Costa Navarino.
Όλοι οι δρόμοι ξεκινούν από την Καλαμάτα
Τα εστιατόρια που αγάπησα
Αφετηρία και κατάληξη του ταξιδιού, η Καλαμάτα έχει πολλούς λόγους για να σε κρατήσει στο λιμάνι του γαλάζιου κόλπου της με νοστιμιές που, όπως οι κάτοικοί της, διχάζονται ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα.
SK_0830-HDR_HIGH_RES-2
* Το Yiamas Gastro Bar του ξενοδοχείου Elite City Resort (τέρμα Ναβαρίνου, τηλ. 27210 22434) είναι κάτι σαν κοσμικό επίκεντρο της πόλης. Ζεστή ντιζάιν αύρα, κοκτέιλ του mixologist Γιάννη Σταθάκη, πολλά lives και κυρίως η δημιουργική κουζίνα του Στέλιου Μπαρμπέα, καλαματιανό παιδί από οικογένεια με μαγειρική παράδοση, που θα βάλει το ντόπιο προϊόν ακόμη και σε ένα tataki τόνου με χωριάτικη σαλάτα, wasabi και γλυκιά μουστάρδα. Μιλφέιγ ταλαγάνι, butterscotch με τζίντζερ και κανέλα, διαφορετικά burgers, ο Στέλιος απογειώνει την παραδοσιακή κουζίνα σε international ύψη.
street-pizza37
* Στη νέα πιάτσα της παλιάς πόλης, ο Γιώργος Μαύρος, αφού δούλεψε κοντά στον Ζερόμ Σερ και πολλά γαστρονομικά εστιατόρια της πρωτεύουσας, αποφάσισε την αποκέντρωση με τη Street Pizzaτου (Αμφίας 20, τηλ. 27210 401328). Μια σταλιά μαγαζάκι, όπου όλα μαγειρεύονται μπροστά σου, καθώς περιμένεις με ένα ντόπιο κρασί γύρω από το μπαρ. Βλέποντας τον Γιώργο με τον βοηθό του να μαγειρεύουν με τις κινήσεις και τη διάλεκτο μιας υψηλότατης κουζίνας σε ένα απλό, καθημερινό μαγαζί, διακτινίζεσαι στις gastro-pubs του Λονδίνου και σίγουρα δεν θα ξεχάσεις τη δική του εκδοχή της τσουχτής, της μακαρονάδας με την καμένη μυζήθρα και το τηγανητό αβγό.
ta-rolla
* Η Καλαμάτα αγαπάει τα όλο παραδοσιακό χρώμα παλιά μαγεριά της, με τα καρό τραπεζομάντιλα και τα ρετσινοβάρελα, στις παρυφές της παλιάς αγοράς, αυτά που γεμίζουν ασφυκτικά κόσμο και μυρωδιές τα μεσημέρια στο κέντρο. Τα Ρολλά (Σπάρτης 53, τηλ. 27210 26218), που ανέβασε ο μπαρμπα-Γιάννης το 1924, στα χέρια του εγγονού βιώνουν την ίδια ακμή: εδώ θα έρθεις για τηγανητό μπακαλιάρο με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, χοιρινό με σέλινο, μουσακά και παστίτσιο.
hellas
* Λίγο παραδίπλα, στο Ελλάς (Νέδοντος 59, τηλ. 27210 93084), η κυρία Αντωνία μαγειρεύει απολύτως σπιτικά το φρικασέ, το γιουβέτσι και τα μαυρομάτικα.
* Στον ανακαινισμένο Κοιλάκο (Ναυαρίνου 111, τηλ. 27210 22016) της παραλίας θα βρεις όλη την παλιά, κλασική Καλαμάτα να τιμά το φρέσκο ψάρι, τα μαυρομάτικα με χόρτα, τους κεφτέδες, το μουσακά και τα γεμιστά, τα ντόπια χόρτα και, φυσικά, τη γουρουνοπούλα του.
* Ο υπέροχος κύριος Νικήτας Σιχριτζής (σκεπαστή αγορά, τηλ. 27210 26766) μπορεί να πλησιάζει την ένατη δεκαετία του βίου του αλλά από το χάραμα που θα σηκωθεί να ψωνίσει και να φτιάξει μόνος το διάσημο καλαμάκι του είναι ο απόλυτος άρχων του μαγαζιού που λάτρεψαν λαϊκοί και αστοί. Το μυστικό στο κρέας, τα κάρβουνα, τη ρίγανη του Ταΰγετου, κυρίως, όμως, στο δικό του ελαιόλαδο που σβήνει το ψήσιμο. Οι ελιές του, επιτομή της καλαματιανής νοστιμιάς, το ίδιο και η φέτα και το τουρσί μελιτζανάκι που φτιάχνει με τα χεράκια του. Η συγκίνηση της απλής τελειότητας, να σου φέρνει δάκρυα στα μάτια.
tzimis-souvlakiΟ Τζίμης και το σουβλάκι του!
* Κι επειδή η Καλαμάτα ξέρει από σουβλάκι, ο Τζίμης (Α. Στρατιώτου 25, τηλ. 27210 23999) κάνει το πιο πάρτι σουβλάκι του ιστορικού κέντρου: χειροποίητη νοστιμιά, δυνατές μουσικές, περαντζάδα και συνωστισμός, κέφι και κοσμικότητα.
Αξίζει να ψωνίσεις
maniatika-kaloudia_095515Η Χριστίνα Οικονομέα από τα Μανιάτικα Καλούδια
Μανιάτικα Καλούδια: Η Χριστίνα Οικονομέα κληρονόμησε την αυθεντική συνταγή για λαλάγγια με προζύμι από τη γιαγιά της, που ήταν από το Νεοχώρι της Στούπας. Και ως νέα κοπέλα σκέφτηκε να δώσει μερικές παραπάνω ευκαιρίες στην παράδοση. Φτιάχνει τα λαλάγγια της χειροποίητα, τοσοδούλια, τραγανά, μελωμένα, σιροπιαστά κουρκουμπίνια, τα φτιάχνει με γραβιέρα και ντομάτα, τα μεταμορφώνει σε πιροσκί και ντόνατ, τα φτιάχνει ολικής και με πιπέρι ή σουσάμι (Λέικων 9, τηλ. 2721 400880).
aroma-manis_101249Οι χρυσοχέρες του Άρωμα Μάνης
Με Άρωμα Μάνης: Η Πηνελόπη Σταθέα είναι μια παραδοσιακή μαμά που αποφάσισε να στήσει το δικό της εργαστήρι για ζυμαρικά και τραχανάδες. Πριν περάσεις στο ηλιόλουστο πωλητήριο, όπου τα αγνά ζυμαρικά της χρυσίζουν σαν καλοκαίρι κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, αξίζει να μπεις στο εργαστήρι, να δεις από κοντά όλη τη διαδικασία του τραχανά που γίνεται με ξινό γάλα, να ζυμώσεις με τα χέρια σου, να τον δοκιμάσεις ξινό και φρέσκο πριν πάει για στέγνωμα (Αθηνών 84, τηλ. 27210 20470).
syka-agelopoulos33Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος από την Ελληνική Γη
Ελληνική Γη: Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είχε μια στρωμένη καριέρα σεφ σε πεντάστερα resorts αλλά τα παράτησε όλα για την αγάπη της συκιάς. Τα χωράφια του παππού βγάζουν σύκο βιολογικό, ο Μιχάλης το στεγνώνει όπως παλιά στον ήλιο, στο μικρό εργαστήρι τα κορίτσια κόβουν σαν μοναδικό κόσμημα το κάθε συκαλάκι στο χέρι, το γεμίζουν με τόση δα κανελοζάχαρη και το καλύτερο αμύγδαλο της Θεσσαλίας. Φτιάχνουν και μαμαδίστικες μαρμελάδες, η μαρίδα της γειτονιάς κερνιέται λιχουδιές όσο μοσχοβολά το καζάνι που δένει το γλυκό κουταλιού και είναι να θαυμάζεις πώς από ένα σπιτίσιο, μικρό εργαστήρι, η Ελλάδα εξάγεται στα πέρατα της γης (Πεταλίδι, τηλ. 6984 731022).
Τα ξίδια της Μεσσηνίας
Από κορινθιακή σταφίδα και με φυσική ζύμωση, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών και καραμελόχρωμα, από τη δεκαετία του ’90 η Καλαμάτα φτιάχνει πρώτη το δικό της ελληνικό μπαλσάμικο, που πια ταξιδεύει σε 25 χώρες. Μια βόλτα από τη Θουρία αξίζει την επίσκεψή σου στο οξοποιείοΠαπαδημητρίου (τηλ. 27210 33008) για να δοκιμάσεις επιπλέον τις πρωτότυπες, βραβευμένες μουστάρδες, στη συνέχεια μια στάση στον Παπαδέα (τηλ. 27210 69126) θα σου δείξει πώς μια παλιά οξοποιία, που έφτιαχνε ξίδι από ντόπια σταφύλια σε ξύλινα βαρέλια, περνά στη νέα εποχή της δεύτερης γενιάς. Άλλη γεύση μπαλσάμικου εδώ και μια εξαιρετική κρέμα με έντονο εσπεριδοειδές άρωμα, με φράουλα ή σύκο. Οι ήμεροι, γαλήνιοι ελαιώνες των Γαργαλιάνων είναι η δικαιολογία για μια στάση στονΆγγελο Δούκα, που ξεκίνησε εξάγοντας λάδια στην Αμερική. Εδώ το μπαλσάμικο παίρνει δυνατές, φυσικές εσάνς, παίρνει έντονα αρώματα από βατόμουρο, ρόδι, δαμάσκηνο και φράουλα. Κι αφού ήρθες, δοκίμασε και τα πρωτότυπα λάδια με άρωμα πίτσα, τσίλι, λάιμ, βανίλια, κάρυ και pesto.
messinia
Must do
* Βόλτα στον Ταΰγετο: Κάνε και μια εξόρμηση στον Ταΰγετο, περπάτησε μέσα από πυκνά δάση και ανακάλυψε τα γραφικά χωριουδάκια με ταβερνάκια και εστιατόρια όπου θα απολαύσεις την ντόπια κουζίνα.
* Παστέλι καλαματιανό: Σαν πας στην Καλαμάτα… μην ξεχάσεις να πάρεις και το εξαιρετικό παστέλι Λάμπου, από ντόπιο μέλι, μαλακό ή τραγανό, και σε πολλές παραλλαγές: με σουσάμι, αμύγδαλο, ανάμικτο ξηρών καρπών, βιολογικό.
* Με θέα θάλασσα: Αν σε βγάλει ο δρόμος, να επισκεφθείς και τα παραθαλάσσια χωριουδάκια της Στούπας και της Καρδαμύλης, που θα σε γοητεύσουν με το σπάνιο φυσικό τοπίο και τις γραφικές γωνιές τους.
Must See
* Τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
* Τo Φαράγγι τουΒυρού, ένα από τα πιο δύσκολα αλλά και ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας.
Τι να πάρεις μαζί σου φεύγοντας: Λαλάγγια, ξίδι και πετιμέζι, τυριά, παστέλι, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, ελιές, σύκα ξερά.
20151117_174709
Το μοναδικό άθερμο πετιμέζι
Και ο μπαμπάς μου ήταν οινολόγος αλλά τούτο το υπερσύγχρονο και σπιτίσιο ταυτόχρονα χημείο είναι σωστό κόσμημα. Στην πόρτα του Γιώργου Καραγγελή σταματά η μισή Μεσσηνία για χημικές συμβουλές αλλά και για να δει πώς γίνεται το άθερμο περιμέζι του, από βιολογικά σταφύλια των ορεινών μεσσηνιακών αμπελώνων, καμπερνέ, μερλό, σιρά και αγιωργίτικο, που συμπυκνώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, κρατώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού και μια φίνα, ήπια γεύση (Εθν. Μακαρίου 3, Μεσσήνη, τηλ. 27220 24929).
ithomi_153435
Μια αποκάλυψη, στην αρχαία Μεσσήνη
Ψηλά από το πέτρινο πεζούλι της Ιθώμης, ο αρχαιολογικός χώρος και απέραντος ο κάμπος με τα κυπαρίσσια στήνουν έναν μυστηριακό, απόκοσμο σκηνικό που καθηλώνει το βλέμμα. Το μαγαζί θα σου θυμίσει άλλη μια κλασική ελληνική ταβέρνα. Όμως, εδώ η μαμά Χρυσάνθη συντονίζεται με το ανήσυχο πνεύμα του γιου Νίκου Κουντούρη και αμέσως το τραπέζι στολίζεται με ένα από τα καλύτερα γεύματα της επικράτειας. Από το ζυμωτό ψωμί και το ντόπιο, μικρής παραγωγής εμφιαλωμένο νερό, μέχρι την άλλη γεύση από ένα μοναδικό ψητό ταλαγάνι και τη χωριάτικη με λαλάγγια και αφράλα, αντιλαμβάνεσαι την έγνοια για το «κάτι ξεχωριστό». Από το αγριογούρουνο με κυδώνι και δαμάσκηνα στο φούρνο μέχρι το ντόπιο παϊδάκι που βάζει τα γυαλιά στις πιο κομψές κρεατερί και την μπουγάτσα στο τέλος, η Ιθώμη είναι απλά μια εμπειρία! (Ιθώμη, τηλ. 6945 584719, www.ithomi,gr).
Στο δρόμο της Κυπαρισσίας
* Κάνοντας όπως οι ντόπιοι, θα ξεκινήσεις με πρωινό γουρουνοπούλα από τον Μήτσο που κάνει την καλύτερη και θα χαθείς στην εσωτερική διαδρομή για Κυπαρισσία, αυτή που θα σου αποκαλύψει όλη τη μαγεία της φύσης και μια σειρά από γραφικά, παρθένα χωριά.
* Στα Διόδια, πρώτη στάση στο οινοποιείο του Νίκου Γκότση (τηλ. 6976 988377), για να δοκιμάσεις ασύρτικο, μαλαγουζιά και καμπερνέ με φόντο το παλιό, πέτρινο σπίτι του παππού και την αποθήκη-παλιό κρασοπουλιό, μια βουτιά στον αρχέγονο πελοποννησιακό χρόνο. Μια μικρή στάση στη Βαλύρα, στα Αρφαρά, το Μελιγαλά, το Διαβολίτσι και το Κοπανάκι και να σου μπροστά η θάλασσα της Κυπαρισσίας, πίσω από τα βουνά.
palios-neromilos-kiparisias06
* Στο δρόμο της Ορεινής Τριφυλίας, ο Παλιός Νερόμυλος (τηλ. 27610 25797) είναι ένα ολοζώντανο παραμύθι. Διατηρητέο μνημείο από το 2012, θα τον βρεις να αλέθει το σιτάρι του όπως παλιά, τότε που οι στρατοκόποι σταματούσαν εδώ να ακούσουν τα αηδόνια. Μια βόλτα στο ποταμάκι με τα πλατάνια, τις βραγιές του κήπου με τα πορτοκάλια ολόχρυσα πάνω από το κεφάλι σου, τα λιακωτά, το μποστάνι και ύστερα, στην κουκλίστικη κουζίνα, ο Νάσος και η Άννα Σμέρδη θα σου φτιάξουν τηγανίτες, λαλάγγια, σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες, ντόπια τυριά και ελιές, σε ένα ονειρεμένο πρωινό που ποτίζεται με παλαιωμένο τσίπουρο. Φεύγοντας θα ψωνίσεις ό,τι τραβά η ψυχή σου από τοπικά προϊόντα.
palia-agora-kiparisia34Στην Παλιά Αγορά…
* Μισή ώρα μιας καταπράσινης περπατησιάς ή 5 λεπτά με το αυτοκίνητο, θα σε οδηγήσουν στο όνειρο της Άνω Παλιάς Κυπαρισσίας. Τα πρόσφατα ανακαινισμένα σπίτια, τα μαγαζιά, η θέα από ψηλά, όλα θα σου θυμίσουν τις πιο ρομαντικές, μεσαιωνικές στιγμές της Μονεμβασιάς. Ένα τσίπουρο με ψητό ταλαγάνι και κεφτεδάκια στην Παλιά Αγορά (τηλ. 27610 62184) και ύστερα δίπλα στη Μεσσήνια Γη(τηλ. 27610 62339) για ψώνια, με όλη την πανδαισία των καλύτερων τοπικών προϊόντων σε ένα παραμυθένιο μαγαζί, με πρωτοποριακές συσκευασίες. Η Αθηνά και η Μιρέλα Μέλου με τον Μιχάλη Βελισαρόπουλο εγκατέλειψαν την Αθήνα για να χτίσουν έναν πολλαπλό, καλόγουστο, δικό τους παράδεισο στην Κυπαρισσία, συμβάλλοντας στη γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής. Δεν ξέρω αν την όρεξη την καλοπιάνει περισσότερο η θάλασσα ή το βουνό, άλλωστε, και τα δύο μπλέκονται σαν περικοκλάδες σ’ αυτή τη γωνιά της Ελλάδας.
petrino-balconi41
Εμείς πάντως, καταλήξαμε στο ολόχαρο, λευκό, Πέτρινο Μπαλκόνι (Καλό Νερό, τηλ. 27610 72520), πλάι στο κύμα. Όσο ψηνόταν ιδανικά ένα σπαρταριστό φαγκρί δοκιμάσαμε ζεστά άγρια χόρτα, φρεσκοφρυγανισμένες μπρουσκέτες με σπιτικό μαρινάτο γαύρο, τραγανό τηγανητό κολοκυθάκι-μπαστουνάκι και στο τέλος ραβανί με κυδώνι γλυκό.