Pages
▼
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016
ΠΟΛΥΧΡΥΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΩΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΕΝΑΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ γεμάτη η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα Η Πολύχρυση ΤΡΙΦΥΛΙΑ μια την ανάδειξη αρχαιολογικών χωρών της ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ απο την Ομοσπονδια Συλλόγων ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, παρουσία του Αντιπρύτανη κ. Κωνσταντίνος Μπρατζελης, καθηγητών πανεπιστημίων και αιρετών. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. ΛΟΥΤΟΣ ζήτησε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και βαθμών αυτοδιοίκησης για ανάδειξη των χωρών που μένουν στην αφάνεια, ζητώντας την αρωγή της αρχαιολογικής κοινότητας. Ο πρόεδρος παρουσίασε τους ομιλητές παρουσία εκπροσώπων όλων των συλλόγων της ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ. Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Δημ. Παπακωνσταντόπουλος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό παρουσιάζοντας τα θέματα της ημερίδας και την ελπίδα ότι δεν θα σταματήσει η αναζήτηση της πολιτιστικής πορείας του τόπου αλλά και την ανάδειξη όλων των χωρών. Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για μια Πολύχρυση περιοχή ισάξια των Μυκηνών με την οντότητα της να διατηρείται συμπαγές στους προϊστορικούς χρόνους. Μίλησε για μια περιοχή με δυναμική που άλλαξε την μορφή της ελληνικής ιστορίας. Εξέφρασε επίσης την στήριξη στην Ομοσπονδία για το έργο της που αποκτά πολιτιστική αξία. Τον πρώτο ομιλητή κ. Κορρέ προλόγισε η ΜΑΡΙΑ ΛΙΑΚΑΚΗ με το βιογραφικό του μιλώντας για κεφάλαιο που αποτελεί για την ΤΡΙΦΥΛΙΑ διαχρονικη αξία των ανασκαφών του.
Η ΠΟΛΥΧΡΥΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΡΡΕΣ
Ο κ.Κορρες με στοιχεία ανέλυσε τη περίοδο ανασκαφών απο την εποχή του Μαρινάτου για τους 4 θολωτούς τάφους της Περιστεριας στη Μηκυναικη εποχή με τα ευρήματα που αποτελούν υλικό για την ιστορική περίοδο αναγέννησης της περιοχής στο 1500 π.Χ. περίπου συγκρίνοντας με αλλά ευρήματα στον ελλαδικό χώρο. Τα ιστορικά δεδομένα του μεγάλου θολωτούς τάφου της 1ης μηκυναικής περιόδου αποτελούν σημείο αναφοράς των χρυσών ευρημάτων που σήμερα στεγάζονται στο μουσείο της Χώρας. Πέρα απο τα αναλυτικά στοιχεία ο διακεκριμένος καθηγητής επέμεινε ότι ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί το εύρος της χρονικής περιόδου καθώς οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν. Διέκρινε επίσης τα πλούσια κτερίσματα μέχρι την αναστήλωση του κυρίου τάφου. ΑΨΟΓΗ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Ο Σταμάτης Φριντζήλας ανέλυσε τις αρχαιότητες της νήσου Πρώτης ως προιστάμενος προϊστορικών και κλασικών χρόνων στην εφορεία αρχαιοτήτων ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ με πλούσιο έργο σε επιστημονικά περιοδικά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί της Δυτικής ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που αποτελεί σημείο ιστορικών χρόνων που αναφέρεται απο τον Θουκιδιδη και τον Στράβωνα.
Τέλος απο την εφορεία αρχαιοτήτων ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κα ΧΑΤΖΗ με συνεκτικά αρχαιολογικά δεδομένα εστίασε στην σημασία των χωρών και ευρημάτων σε περιοχές της Τριφυλίας απο την Μουριαταδα ως την Μάλθη. Ενδιαφέρον παρουσίασε η ακμαία ιστορία του αρχαιολογικοί χώρου στα Ελληνικά Μουριαταδας που ίσως δεν έχουν ανακαλυφθεί στην έκταση των προϊστορικών χρόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου