Pages

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Η 'ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ' ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

      


 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ πλήρως αποκαταστημένος από το ΥΠ.ΠΟ. ο ναός που οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλέσει ως "Αγιά Σοφιά στο Μοριά" καθώς ολοληρώθηκαν τα εγκαίνια στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους. Η ευχαριστήρια δέηση τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα και Γιώτας Κοζομοπόλη, του του Δημάρχου κ. Κατσίβελα και του πρώην Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλια, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων φορέων και αρχών μαζί με προσκυνητές που ήρθαν για την τελετή..
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ
Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αποκατάσταση του μνημείοu που αποτελεί μέγα κεφάλαιο για την εκκλησία και την περιοχή στα χρόνια της ταπεινής διακονίας του είναι ένα τεράστιο έργο, εκτιμώντας το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου ότι όταν διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού ασχολήθηκε με το έργο. Επίσης εξήρε για τη συμβολή τους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κατσίβελα και τον πρώην Δήμαρχο Φιλιατρών..
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα. Ευαγγελία Μηλίτση επιεβαίωσε ότι αποτελεί μία από τις κορυφαίες βυζαντινές εκκλησίες ως κομμάτι των βυζαντινών μνημείω της Πελοποννήσου, αποκαλύπτοντας ότι θα ανατεθεί μελέτη από το Δήμο Τριφυλίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του ναού. Ως έργο της Εφορίας αρχαιοτήτων αναφέρθηκε και στην αποπεράτωση της βυζαντινής εκκλησία της Ανάληψης Φιλιατρών.
ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης μετά από περιοδεία του στη περιοχή ως υπουργός Πολιτισμού, υπέγραψε στις 2 Νοεμβρίου 2011, την ολοκλήρωση της μελέτης αναστήλωσης του ναού, επισημαίνοντας ότι για το έργο αυτό με ζωηρό ενδιαφέρον ασχολήθηκαν σειρά υπουργών και στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 1998 (που ήταν ο πρώτος που ενέταξε το έργο), την Ελισάβετ Παπαζώη στη συνέχεια,  εκτιμώντας όμως την εισφορά της πρώην γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία παρέστη στη τελετή..
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου. Πρόσθεσε ότι σε ειδική εκδήλωση ο Δήμος Τριφυλίας θα απέδιδε φόρος τιμής σε όσους ασχολήθηκαν διαχρονικά με το έργο, επιμένοντας όμως στη συμβολή του πρώην πρωθυπουργού.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης στην ομιλία του υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα έργο με τεράστιες τεχνικές δυσκολίες καθώς οι υπηρεσίες εργάστηκαν για το εγχείρημα το οποίο έφερε καρπούς. Τέλος να τονίσουμε ότι περισσότεροι από 1.000 πιστοί ήρθαν στη τελετή, ενώ άψογη ήταν η απευθείας και δορυφορική μετάδοση της τηλεόρασης BEST με οθόνες στο χώρο, προβάλλοντας παγκοσμίως το μνημείο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου