Μπορεί η διαδικασία για τις νέες πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν προχωρούν οι σχεδιασμοί για το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Ήδη τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι σχετικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το συγκεκριμένο θέμα ενώ, πλέον, αρχίζουν και διαφαίνονται στον ορίζοντα στοιχεία που αφορούν τον διαγωνισμό.
Το τίμημα
Ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα στο ζήτημα των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών είναι αυτό της τιμής εκκίνησης του διαγωνισμού. Μέχρι σήμερα, επ’ αυτού, δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της κυβέρνησης. Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπάρχει ένας πρώτος «μπούσουλας» για τον καθορισμό της τιμής. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, χωρίς ακόμα να έχει «κλειδώσει» οτιδήποτε, η τιμή εκκίνησης για τα περιφερειακά της Αττικής θα είναι κοντά στο 1.000.000 ευρώ, για της Θεσσαλονίκης στις 500.000 ευρώ και για την υπόλοιπη Χώρα (συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου) στις 300.000 ευρώ. Σημειωτέον, ότι σε αυτό το τίμημα πρέπει να προστεθεί το παράβολο που θα πρέπει να προκαταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι (υπολογίζεται στις 30.000 ευρώ), αλλά και το «ρευστό» που θα πρέπει να διαθέτει κάποιος, πέραν των χρημάτων της τιμής εκκίνησης, για να «χτυπήσει» μια άδεια περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού. Αν σε αυτά τα ποσά συνυπολογιστούν και τα χρήματα που θα χρειαστούν για υποδομές και τους πρώτους μήνες λειτουργίας του σταθμού, γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι γίνεται «ακριβό σπορ».
Σκληροί όροι
Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εμείνει, παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί από ιδιοκτήτες περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, στο ζήτημα του αριθμού των καναλιών ανά περιφέρεια. Ένας γενικός κανόνας, που φαίνεται ότι ισχύει στην κυβερνητική λογική, είναι ότι οι περιφερειακές άδειες δεν θα υπερβαίνουν το 30% των υπαρχόντων περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι οι άδειες που θα δοθούν θα κυμαίνονται από 35 έως 40 σε όλη την Ελλάδα. Όσον αφορά στην Πελοπόννησο οι πληροφορίες εξακολουθούν να κάνουν λόγο για δύο άδειες. Από το σύνολο των αδειών που θα δοθούν, όπως είναι φυσικό, οι περισσότερες θα αφορούν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Οι χάρτες και το ΕΣΡ
Για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών τις τελευταίες ώρες έχουν προκύψει δύο νέα στοιχεία, τα οποία τελούν υπο διαμόρφωση ακόμη. Το πρώτο έχει να κάνει με την προοπτική μεταβολής του χάρτη εκπομπής των καναλιών. Η πρόταση για επανακαθορισμό του σχετικού χάρτη έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά ακόμα δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις. Επίσης, υπό συζήτηση έχει τεθεί και το θέμα του ποιος θα πραγματοποιήσει τον σχετικό διαγωνισμό. Μπορεί το συγκεκριμένο ζήτημα τις προηγούμενες ημέρες να φάνταζε λυμένο, ωστόσο, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τον διαγωνισμό των περιφερειακών αδειών τον «τρέξει» το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Αν, πάντως, επικρατήσει η άποψη τον διαγωνισμό να τον κάνει το ΕΣΡ, αυτομάτως, οι διαδικασίες θα πάνε λίγους μήνες πίσω, δεδομένου ότι απαιτείται η «επανενεργοποίηση» της ανεξάρτητης αρχής.
Παραμένουν οι προϋποθέσεις
Όσον αφορά στα διαδικαστικά του διαγωνισμού, τέλος, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στους κανόνες που έχει βάλει για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αλλά και για τους όρους που θα λειτουργεί ένα περιφερειακό κανάλι. Έτσι, ένα φυσικό πρόσωπο για να συμμετάσχει στην διαδικασία θα πρέπει να διαθέτει φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα και, βεβαίως, πόθεν έσχες. Παράλληλα οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να γνωρίζουν οτι δεν θα αλλάξει ο όρος για τον μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων ανά περιφερειακό κανάλι που είναι 20. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης και, βεβαίως, ασφαλισμένοι.
Η εικόνα στην Πελοπόννησο
Πέρα από τα διαδικαστικά στοιχεία που αφορούν τον διαγωνισμό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κινητικότητα που έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες της Πελοποννήσου. Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω τις επιχειρηματικές ζυμώσεις σημειώνουν ότι παραμένει ισχυρό το ενδιαφέρον σημαντικών επιχειρηματιών (πχ Βαγγέλης Μαρινάκης). Ωστόσο, πληροφορίες που πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες, πέρα από τη φημολογούμενη εμπλοκή Μαρινάκη, φέρνουν στο προσκήνιο άλλο επιχειρηματία του οποίου το όνομα ακόμα δεν έχει διαρρεύσει. Εκείνο που αναφέρεται με σιγουριά είναι ότι συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος μπορεί να αντέξει με άνεση το κόστος αγοράς της άδειας αλλά και της λειτουργίας, είναι έτοιμος να μπει δυναμικά στην τηλεοπτική αγορά της Πελοποννήσου. Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του, παρά το γεγονός ότι αρνούνται πεισματικά να γνωστοποιήσουν το όνομα του επιχειρηματία, σημειώνουν ότι ο εν λόγω οικονομικός παράγοντας θα ανακοινώσει το ενδιαφέρον του αμέσως μόλις γνωστοποιηθούν επίσημα οι όροι του διαγωνισμού. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν έχει σχέση με δημόσια έργα, ότι δεν έχει προηγούμενη εμπλοκή με τις μέχρι τώρα γνωστές δραστηριότητες του τύπου και ότι είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων σχετικές με την ενημέρωση εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες.
Ανασφάλεια
Την ίδια στιγμή, και όσο διαρρέουν πληροφορίες για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, μεγαλώνει και η …ανασφάλεια ανάμεσα στους νυν ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και ανάμεσα στο πολιτικό (αυτοδιοικητικό και μη) προσωπικό της Πελοποννήσου. Αυτό, γιατί οι αλλαγές που θα επέλθουν είναι δομικές και, πλέον, οι μεν επιχειρηματίες προσπαθούν να παραμείνουν στο παιχνίδι, οι δε πολιτικοί προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν την επικοινωνιακή στρατηγική τους, γνωρίζοντας όμως ότι «κολυμπούν» σε αχαρτογράφητα νερά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου